Tyrkiet er et stort land og fyldt med oplevelser til en kulturrejse. Her har vi samlet lidt indformationer om landet som inspiration til din rejse. Mange vælger at kombinere en kulturrejse med sol og strand, hvilket er oplagt i et land med kilometervis af smukke strande og et fantastisk klima.
Se alle vores rejser til Tyrkiet
Tyrkerne, et yderst gæstfrit folkefærd
Som det ligger der på grænsen mellem øst og vest, og på grænsen mellem traditionalitet og modernitet, er Tyrkiet om noget forskellighedernes land. Et land, der på bedste vis holder fast i sin historie, kultur og arv, samtidig med at du ved siden af en lokal café, der serverer den klassiske tyrkiske kaffe, finder en nyåbnet Starbucks. Her er plads til det hele, og det er faktisk også den mentalitet, du møder som gæst i landet. Her er plads til alle! Det er en af grundene til, at Tyrkiet er så fascinerende – der er så stor diversitet og mangfoldighed, og det er nemt at finde sig til rette her.
Blandt landets ca. 75 millioner indbyggere vil du hurtigt opdage, at der er stor forskel på tyrkernes identitet. Bor de i en storby eller landsby? Kommer de fra Istanbuls europæiske side, hvor man føler man er en del af vesten, stammer de fra Sortehavskysten, hvor det siges at man er mere rå, eller kommer de fra Kappedokiens højslette, hvor man siges at være mere religiøs? Måske de er fra Middelhavskysten, hvor man har det lyse og lette sind? Generaliseringer er der nok af, men uanset deres forskelligheder, er tyrkerne et af de mest gæstfri, nysgerrige og imødekommende folkefærd, du kan møde. Det er de egenskaber, de formår at tage med i deres måde at drive hoteller på, hvor der, på især mindre hoteller, hersker en charmerende og familiær atmosfære.
Generelt har man aldrig særligt travlt i Tyrkiet, og ofte vil du på byernes centrale pladser møde en gruppe af herrer, der spiller backgammon, drikker kaffe og lige får talt verdenssituationen igennem. På trods af, at flere om flere kvinder begiver sig ind på arbejdsmarkedet, er det stadig ikke unormalt at kvinder går hjemme og passer børn og hus. Skal du i snak med de lokale, så forhør dig om hvilket fodboldhold, de holder med. Nationalsporten i Tyrkiet er fodbold, fodbold og atter fodbold – og i kampsæsonen er det et altdominerende samtaleemne. De to store fodboldhold i Istanbul, Fenerbahce og Galatasaray, er rivaler på linje med Brøndby og FCK. Spørg din hotelvært hvem han hepper på, og så har du forklaringen på hvorfor han ikke er så snakkesalig dagen efter en tabt kamp.
Tyrkisk historie og religion
I Tyrkiet kan du ikke undgå at mærke historiens vingesus. Overalt hvor du kommer frem findes et sandt overflødighedshorn af levn fra antikken og den osmanniske periode. Mange hoteller har i dag stadig til huse i de fantastiske, gamle osmanniske bygninger. De fleste af disse bygninger er fredede og restaurerede med nænsom hånd. Uanset hvilket rejsemål du vælger, har du ikke langt til store seværdigheder, romerske ruiner og velbevarede amfiteatre fra bl.a. Alexander Den Stores tid.
I nyere historie kommer du ikke udenom Mustafa Kemal Pasha, landsfaderen Atatürk. Det var Atatürk, der i 1922 gennemførte den reform der afsluttede den osmanniske periode og afskaffede sultanatet. Med hans virke opstod Republikken Tyrkiet, hvor kvinder fik stemmeret og stat og religion blev adskilt.
I Tyrkiet er ca. 99% af alle indbyggerne muslimer. Alt efter hvilken del af landet du besøger, vil du mærke mere eller mindre til den religiøse indflydelse. I områderne omkring kysten vil du typisk ikke mærke forskel på om du er i Grækenland eller i Tyrkiet. Få kvinder dækker hovedet, og få personer går til moskéen for at bede de 5 gange om dagen, som koranen ellers foreskriver. Til gengæld er du ikke i tvivl om, hvornår der kaldes til bøn, for så strømmer sangen ud fra den lokale moskés minaret. For det utrænede øre, kan det være svært at nyde lydene, men luk øjnene og mærk rytmen i sangen, så bliver det hurtigt en del af det at holde ferie i Tyrkiet.
Natur og klima
Den tyrkiske natur er ligeså varieret som landets indbyggere, og spænder fra bjergrige regioner over golde sletteområder til det lune og appelsinlundsdækkede område ved Middelhavet. Modsat klimaet i nord og i bjergene, hvor det om vinteren kan være bidende koldt, er temperaturen ved Middelhavet altid behagelig – uanset årstid. Om vinteren er den på den behagelige side af 10-12 grader, om foråret og efteråret omkring de 20-25 grader og i højsommeren godt oppe over de 30 grader. Hver årstid har sin charme. Det er ikke uden grund, at områderne ved kysten tiltrækker så mange besøgende. Det gode ér, at kystlinjen er så utrolig lang og rejsemålene så mange, så der er gode chancer for, at du kan finde lige netop din feriefavorit – uanset om du er til storbyliv eller til at komme helt ned i gear i en af de maleriske småbyer, hvor livet går sin stille gang.
Den tyrkiske madkultur
Populært sagt kaldes det tyrkiske køkken ofte for verdens 3. bedste – efter det kinesiske og det franske. Mange mener dog, at tyrkisk gastronomi tangerer til at være verdens bedste. Glem alt om kebabpizza og durumruller, for ved man, hvor man skal spise i Tyrkiet, kan et måltid her være en himmelsk mundfuld! Det er et trick som sagtens kan bruges i andre lande, men prøv gerne de restauranter hvor du kan se at de lokale også spiser, gerne i skæret af et lysstofrør. Det er ikke altid de restauranter der ser flottest ud, der byder på de største madoplevelser.
I Tyrkiet er måltidet absolut ikke noget, der skal overstås. Her tager man sig god tid. Man spiser først middag omkring kl. 21.00, især om sommeren, hvor det er rart at luften er lidt køligere efter solnedgang. Et typisk måltid starter med en masse delikate småretter, også kaldet meze. Her er nogle af de mest populære blæksprutteringe, marinerede auberginer eller andre grøntsager, små, ostefyldte, friterede butterdejsruller, den småstærke chilidip ezme og den milde yogurtdip haydari. Det hele ledsages af lavas, et stort og luftigt ballonbrød, som man prikker hul på med en gaffel, så det lægger sig fladt ned. Til hovedret spiser man meget ofte kebab, men det er en hel anden end den du kender fra din lokale pizzamand. I Tyrkiet er der 81 regioner, og man siger at hver enkelt region har sin egen signatur-kebab. De fleste kebabretter er lavet af lammekød. Er du ved kysten skal du ikke snyde dig selv for et måltid med frisk fisk. Husk altid at spørge om prisen først, da kiloprisen kan variere alt efter sæson. Til dessert spiser man typisk frugt, hvid fåremælkost og evt. den hvinende, søde sesamdessert Helva eller butterdejskagen Baklava. Gennem en hel middag drikker man ofte raki, og her skal man ikke forveksle den tyrkiske raki med den græske. Den tyrkiske raki minder faktisk om den græske ouzo, som også er en anisbrændevin, der bliver mælkehvid når den blandes med vand.
Velbekomme, og nyd Tyrkiet!
Hvordan vil du rejse?
En kulturrejse er mange ting, det kan være en grupperejse med dansk rejseleder, et krydstogt, en rejse rundt i lande på egen hånd, en charterrejse hvor du deltager på diverse udflugter osv. Der findes flere danske rejsebureauer der tilbyder kulturrejser med danskrejseleder, og et stort antal charterrejser hvor du også kan købe en rejse med billig all inclusive.