Normandiet spiller en ganske særlig rolle i den nyere historie. Det var nemlig her, de allierede gik i land på D-dag. Her startede altså Europas befrielse i slutningen af 2. verdenskrig. Langt tidligere var det danske vikinger, der dominerede i Normandiet.
Normandiets historie går dog endnu længere tilbage. Arkæologiske fund bevidner, at Normandiet var beboet i forhistorisk tid. Det viser blandt andet en rækker hulemalerier. I lang tid var Normandiets indbyggere forskellige mindre stammer. Men under ledelse af Gaius Julius Cæsar indtog Romerne Normandiet kort før Kristi fødsel.
Romerrigets indflydelse i Normandiet kan du ved selvsyn konstatere i byen Lillebonne. Her ligger et velbevaret romersk teater. Romernes kontrol over Normandiet var dog relativt kortlivet — allerede fra det 3. århundrede efter Kristi begyndte forskellige plyndringer i området.
Vikingernes indtog i Normandiet
Set fra et dansk perspektiv er vikingernes indtog i Normandiet selvfølgelig ekstra interessant. Allerede i det 9. århundrede var vikingerne i gang med at plyndre klostre og andre institutioner med værdifulde sager i Normandiet. Snart havde vikingerne kontrol over hele den nordlige del af Frankrig.
Vikingehøvdingen Rollo, der stammede fra Danmark, etablerede i Normandiet en base for vikingernes togter andre steder, og han fik officielt overdraget det nordlige Frankrig ved Saint-Claire-sur-Epte traktaten med frankernes konge. Det var i den forbindelse, området fik navnet Normandiet, der henviser til vikingernes ophav i de nordlige lande. Rollos efterkommer, William, blev konge af England i 1066.
Normannerne og deres efterkommere erobrede også Irland og Wales, de spillede en vigtig rolle i korstogene og var betydningsfulde i en lang række andre sammenhænge i og omkring middelhavet og ud for Afrikas nordvestlige kyst. Normandiet havde selvstændig lovgivning helt frem til den franske revolution.
Normandiet og D-dag
Under kodenavnet Operation Overlord forberedte de allierede styrker en kæmpemæssig landgang ved Normandiets kyster den 6. juni 1944 – dagen kaldtes D-dag. Eftersom tyskerne allerede var klar langs strandene var det en mission, der krævede et ufattelig stort heltemod fra de allierede soldaters side.
På en kulturrejse til Normandiet kan du besøge invasionskysten og ved selvsyn se, hvor de vigtige historiske begivenheder fandt sted.
D-dag lykkedes selvom de allierede led store tab i Normandiet. Efter befrielsen af Normandiet gik det forholdsvist hurtigt med at få befriet resten af Frankrig. Nogle af Normandiets øer blev dog først befriet den 9. maj 1945. D-dag var et vendepunkt i krigen – også overordnet set. Det var begyndelsen på enden for nazisterns besættelse af Europa. Historisk har denne dag i Normandiet derfor været af monumental betydning for hele den moderne verden.
Kultur i Normandiet
Den rige historie i Normandiet inspirerer åbenbart også forfattere. I hvert fald har Normandiet fostret et usædvanligt stort antal forfattere i verdensklasse. Gustave Flaubert, Guy de Maupassant, Jean Marot, Octave Mirbeau og Remy de Gourmont for bare at nævne nogle få eksempler på den flotte litteraturarv fra Normandiet. Kultur og historie hænger sammen.
Når det gælder malere, er det ofte landskaberne i et område, der inspirerer – og lyset. Normadiet har tiltrukket mange store malere. Den særegne, lidt rå, natur med smukke langstrakte strande, øer og landskaber har dannet motiv for malerier i århundreder i Normadiet. Den verdensberømte maler Claude Monet flyttede til Le Havre i Normandiet i 1845. Hans unikke hus og haver ved byen Giverny i Haute-Normandie kan stadig ses – og er bestemt et besøg værd på en kulturrejse til Normandiet.