Menorca står stadig i skyggen af sin større og mere kendte baleariske storebroder, Mallorca, hvis navn netop henviser til, at den er større end Menorca, der betyder “den mindre ø”, mens Mallorca betyder “den større ø”. Men nu er det ikke altid størrelsen, det kommer an på, og Menorca har på trods af sin ringe størrelse – øen er på kun 695.7 km2 sammenlignet med Mallorcas 3,640.11 km2 – et spændende mål for en kulturrejse, hvad enten det er som en dagsudflugt fra Mallorca eller et længerevarende ophold.
Du kan i det følgende læse om nogle af de ting, du kan opleve på en kulturrejse til Menorca. God fornøjelse!
Unik arkæologi: De gådefulde talaiotter og taulaer
Menorca besidder – ligesom storebroderen Mallorca – enestående fund af megalistiske strukturer af talaiotisk oprindelse, der dels omfatter såkaldte talaiotter, som er monumenter lavet af kæmpesten, og som menes måske at have tjent som forsvarsværker og vagttårne på øen og dels de senere såkaldte taulaer, hvis Stonehegde-agtige strukturer – der kunne blive helt op til 3,7 meter høje – menes at have tjent religiøse og astronomiske formål (da de som regel vender mod syd). De to megalistiske strukturer er i de fleste tilfælde bygget i nærheden af hinanden.
Der er mindst 274 talaiotter spredt ud over Menorca og Mallorca. På Menorca kan du finde disse spændende og gådefulde monumenter, der er beslægtede, men ikke forbundne med, Nuraghe-monumenterne på Sardinien og Torri-monumenterne på Korsica, i Talatí de Dalt, Trébaluger, Trebucó og Torre d’en Galmés.
Spændende byer: Maó Mahón og Ciutadella
Maó Mahón, beliggende på øens østlige del, er Menorcas hovedstad og er mest kendt for at have én af verdens største natur-havne (5 kilometer lang og 900 meter bred). Men byen byder også på en interessant historie, der efter sigende skulle inkludere plyndringer af nordiske vikinger, foruden langvarig maurisk indflydelse. Blandt byens største seværdigheder finder du den gamle bydel, med dens blanding af forskellige byggestile, Museu de Menorca, indrettet i et smukt gammelt kloster og fæstningen Fortalleza de La Mola, bygget mellem 1850 og 1875 og beliggende ved indgangen til havnen.
Ciutadella, beliggende på den vestlige del af øen, har øgenavnet “Vella i Bella”, hvilket betyder “Gammel og Smuk”; et navn, den til fulde lever op til. Byen har ligesom Maó Mahón en spændende historie som tidligere hovedstad, handelscentrum og ærkebispesæde – sidstnævnte position har den fastholdt helt indtil idag. Blandt byens største seværdigheder er den gamle bydel med de brostensbelagte gader og hvidvaskede bygninger; Ciutadella havn; byens hovedtorv Plaça d’es Born; og byens katedral fra det fjortende århundrede bygget oven på en gammel moské.
Traditionelle folkefester
Menorca har en lang og ærværdig tradition for at afholde folkefester over alt på øen og er især berømt for sine sommerfester, der hvert år tiltrækker et væld af både lokale og udenlandske besøgende.
En af de mest kendte folkelige sommerfester er “Festes de Sant Joan”, der afholdes hvert år mellem d. 23 og d. 25 juni i byen Ciutadella. Festen varer hele tre dage og undervejs vil tilskuerne både kunne se en mand vandre rundt i gaderne med et får på sine skuldre, optog gennem byens gader med lokalt opdrættede sorte heste, smukt udsmykket til lejligheden, konkurrencer mellem ryttere – og fyrværkeri-show om aftenen.
Et væld af naturlige sandstrande
Hvis der er et punkt, hvorpå Menorca overgår sin baleariske storebror, så er det i antallet af naturlige badestrande. Øen er ganske enkelt spækket med – almindeligvis – små, fine sandstrande, der ofte er mindre besøgte end på den mere eftertragtede naboø. Nogle af strandene er også mere utilgængelige, hvilket gør, at du som strandgæst har endnu mere fred og ro. Blandt de bedste sandstrande på Menorca kan nævnes:
1. Cala Escorxada, der er én af øens ukendte strandperler; ukendt fordi den kræver en times gang ad en bjergrig sti for at nå frem – med mindre man tager en båd fra havet. Men de fleste vil mene, at den er gåturen værd.
2. Es Talaier, der ligesom Cala Escorxada ligger på den sydlige del af øen, har fint, næsten cremet sand og fantastisk udsigt, men har det minus, at den er meget velbesøgt om sommeren.
3. Cala en Turqueta er en anden af Sydmenorcas strandperler med dens krystalklare vand, næsten kridthvide sand og smukke vegetation. Ligesom med Es Talaier er ulempen, at den efter megen omtale i medierne i de senere år er blevet meget velbesøgt, især i højsæsonen.
Rejser til Menorca
En række danske rejseselskaber arrangerer rejser til Menorca, hvor der er mulighed for at opleve de seværdigheder, der er nævnt i denne artikel. Et af dem er rejseselskabet Hideaways, der arrangerer rejser til Menorca med vægt på håndplukkede og personligt udvalgte hoteller og ferieboliger. Du kan se alle Hideaways´ håndplukkede hoteller på Menorca her.