Hollandsk malerkunst er verdensberømt: Hieronymus Bosch, Pieter Bruegel d.æ., Peter Paul Rubens, Rembrandt og Vermeer er nogle af de velkendte navne fra 1500-tallet og guldalderen i 1600-tallet. Fra de seneste godt 100 år kan nævnes Vincent Van Gogh, De Stijlbevægelsen med blandt andre Piet Mondrian samt desuden Karel Appel og Constant fra Cobragruppen (hvor også danske Asger Jorn deltog).
Af de store navne i hollandsk litteratur kendes 1500-talsforfatteren og humanisten Erasmus af Rotterdam samt Folkerettens grundlægger, Hugo de Groot (Grotius), og filosoffen Baruch Spinoza, som begge var virksomme i 1600-tallet. De skrev alle deres værker på latin.
I 1100-tallet begyndte man at anvende hollandsk i ridderromaner, dyrefabler og skuespil, og i 1600-tallet fik sproget sin plads i litteraturen gennem blandt andre PieterC. Hooft og Joost van der Vondel. Til de kendte forfattere fra 1800-tallet hører Louis Couperus og Multauli (pseudonym for Eduard Douwes Dekker), som kritiserede kolonialismen i sin roman Max Havelaar.
I begyndelsen af 1900-tallet satteSimon Vestdijk og Hella Haase deres præg på litteraturen. Af de senere årtiers forfattere kan nævnes Jan Wolkers, Hans Mulisch, Adrien van der Heijden, Anja Meulenbelt, Cees Nooteboom og den populære Maarten ‘t Hart. De senere år er flere forfattere med indvandrerbaggrund dukket op, heriblandt Naima El Bozaz.
Flere hollandske spillefilm har tiltrukket sig opmærksomhed de seneste år, bl.a. Esmé Lammers børnefilm Længe leve dronningen samt Antonias verden, instrueret af Marleem Gorris, som i 1996 vandt en Oscar for bedste udenlandske film. En anden instruktør, der har vundet international anerkendelse, er Fons Rademakers (Max Havelaar og Overgrebet).