Øen Irland, på gælisk Éire, er opdelt i to politiske enheder: Republikken Irland, der har været selvstændig siden 1949, og Nordirland, der hører under Storbritannien.
Denne del af øen kaldes ofte fejlagtigt Ulster, men området Ulster udgør i dag også en del af republikken Irland. Irske Hav adskiller øen fra Storbritannien. Hele øen har et areal på 82.855 kvadratkilometer, hvoraf næsten 85 procent tilhører republikken Irland, der således er godt halvanden gang så stor som Danmark.
De centrale dele af øen består af en kalkstensslette, der er indrammet af bjergområder. Det højeste bjerg er Carrantuohill i sydvest. Der mange søer og floder, hvoraf den vigtigste er floden Shannon. Vestkysten er bjergrig og gennemskæres flere steder af fjorde og bugter.
Klimaet er påvirket af den varme Golfstrøm i Atlanten. Vintrene er milde og somrene forholdsvis kølige. Årets koldeste måneder er februar og marts, og den varmeste er august. Nedbøren er rigelig og jævnt fordelt over hele året. Helt skyfrie dage hører til sjældenhederne. På den anden side passerer et regnvejr som oftest hurtigt. Det milde og fugtige klima har en del af æren for den frodige bevoksning, der har givet Irland tilnavne som “den grønne ø” og “smaragd-øen”. For eksempel trives rododendron så godt, at der er store områder med vilde rododendronbuske på den sydlige del af øen.
Geografi og klima
- Areal: 70.283 km2
- Tid: som Danmark minus 1 time
- Nabolande: Storbritannien
- Hovedstad: Dublin (med forstæder ca. 1,3 mio. indbyggere)
- Øvrige større byer: Cork (174.000), Limerick (75.000)
- Gennemsnitstemperatur/døgn: Dublin 5 grader (januar), 15 grader (august)
- Gennemsnitsnedbør/måned: Dublin 79 mm (december), 47 mm (april)
- Højeste bjerg: Carrantuohill (1040 m.o.h.)
- Længste flod: Shannon (370 km)