Frankrig er Vesteuropas største land, med én af de folkerigeste befolkninger i Europa, et landskab, der spænder over mægtige bjergkæder, slugter og klipper, over nogle af de smukkeste kyststrækninger i Europa, til de legendariske franske vinmarker og lavendelmarker. Landet er berømt for sin enestående gastronomi, det såkaldte la cuisine francios, og så har det qua sin størrelse og sin fortid som global kolonimagt, en ualmindelig rig historie, der har frembragt nogle af de største ideer og tanker og kunstværker igennem den europæiske historie.
De franske landskaber
Frankrig er i besiddelse af en topografi, som varierer næsten ligeså meget som antallet af regioner. Mod sydvest finder man nogle af de mest spektakulære bjerglandskaber i Europa, nemlig de smukke Pyrenæer, der rummer en unik flora og et sjældent dyreliv. Mod sydøst knejser Alperne med Europas højeste bjerg, Mont Blanc, på grænsen til Italien.
Frankrig har også nogle af de mest navnkundige floder i Europa, såsom Seine, Loire, Garonne, og Rhone. I regioner som Provence og Bourgogne finder man lange rækker af de berømte franske vinmarker og lavendelmarker. Og så er Frankrig i besiddelse af 2000 kilometer kystlinje, som både inkluderer den atlantiske kyststrækning fra udmundingen af Loire til Gironde, den mediterranske kystlinje i den sydlige del af landet og den nordlige kystlinje fra den belgiske grænse til Calais.
Frankrigs rige historie
Frankrigs tidlige historie er ligesom mange andre nuværende europæiske landes historie præget af en stor påvirkning fra andre folkestammer, der i kortere eller længere tid opholdt sig i landet. Keltere, romere, antikke grækere, vandaler, frankere og ja, sågar vores egne nordiske vikinger enten plyndrede, bosatte sig, erobrede eller besatte dele af det land, som vi idag kalder Frankrig, men som jo på det tidspunkt endnu ikke var en moderne nationalstat.
En vigtig og berygtet milepæl i den franske – og også i den europæiske – historie var den franske revolution fra 1789–1799, der fulgte med ophævelsen af det absolute monarki og indførelsen af et konstitutionelt monarki i 1789 og tre år efter, i 1792, grundlæggelsen af den franske republik. Den særdeles blodige borgerkrig, der fulgte i hælene på monarkiets ophævelse, kostede flere hundrede tusinde mennesker livet i de år, den stod på, på begge sider af kampen, men republikken holdt stand og mundede i 1799 ud i Napoleons magtovertagelse og senere, i 1804, i det første franske imperium, med de legendariske Napoleonskrige, der både medførte erobring af store dele af Europa og en million døde franske soldater.
En anden historisk milepæl var naturligvis landets status som kolonimagt fra begyndelsen af det syttende århundrede helt indtil 1960´erne, kun overgået i omfang af verdens største kolonimagt England.
Enestående kultur
Den franske kultur har måske mere end nogen anden europæisk kultur frembragt ideer, teorier, kunstværker, monumenter og videnskabelige værker, som har haft en dyb indflydelse på europæisk kulturliv. Landet har over 1200 museer, hvoraf de vigtigste er administreret af den franske stat, 43,180 bygninger, der er beskyttet af den franske stat som historiske monumenter, og 37 kulturelle og historiske seværdigheder, der er erklæret verdensarv af Unesco.
Landet har frembragt store filosoffer og forfattere som Michel de Montaigne, René Descartes, Blaise Pascal, Voltaire, Jean-Jacques Rousseau, Émile Zola, Honoré de Balzac, Guy de Maupassant, Marcel Proust, Paul Verlaine, Stéphane Mallarmé og Albert Camus, for bare at nævne nogle af dem. Også indenfor malerkunsten har Frankrig stået meget stærkt med kunstnere som Camille Pissarro, Édouard Manet, Auguste Renoir, Paul Cézanne, Paul Gauguin, Henri Matisse og mange flere.