Gå på verdens første nationale kyst-sti i Wales

Wales er det første land i verden til at have en formel sti hele vejen rundt om sin kyst. Stien, som har fået navnet “The Wales Coast Path”, er 1400 kilometer lang og sammen med den anden nationale sti, “Offas Dyke Path National Trail”, udgør stien en samlet vandrerute på hele 1658 kilometer. Stien har allerede modtaget stor international anerkendelse, som fik ekstra næring, da kysten i Wales sidste år blev kåret som verdens bedste destination af Lonely Planets rejseeksperter.

Kyst-stien snor sig gennem byer og landsbyer, på tværs af klippetoppe og sandstrande, og tager undertiden et smut ind i landet, inden den på ny leder dig ud til en afsondret bugt eller lille flække, som du ville gå glip af, hvis du havde rejst gennem landskabet med bil, bus eller tog.

Den vil tage dig fra mundingen af floden Dee, langs den nordlige walisiske kyst med sine smukke kystbyer; over Menai-strædet på Isle of Anglesey; eller fra Llyn Peninsula ned til den forrygende skønne Cardigan Bay; gennem Storbritanniens eneste kystnære national-park i Pembrokeshire; langs kilometervis af gyldent sand; via Gower med sine fantastiske landskabs-scener; langs havnefronten i Cardiff Bay og den walisiske hovedstad Cardiff; til du når købstaden Chepstow.


Se den officielle præsentations-video af The Wales Coast Path

Samarbejde med den walisiske regering

The Wales Coast Path er blevet udviklet af den walisiske regering i samarbejde med Rådet for Land i Wales (The Countryside Council for Wales), seksten kommuner og to nationalparker. Ud over støtte fra den walisiske regering og de kystnære kommuner på ca. 2 millioner pund om året, har Den Europæiske Fond for Regional-udvikling (European Regional Development Fund) afsat næsten 4 millioner pund i de næste fire år i støtte til projektet. Forbedringer og tilpasning af ruten vil fortsætte i 2013 for at sikre, at stien følger den walisiske kyst så tæt, som det er sikkert og praktisk muligt.

Det er desuden planen, at The Wales Coast Path på længere sigt vil føre til skabelsen af cirkulære kystnære ruter, når forbindelserne til byerne og landsbyerne i den indre del af landet er forbedret.

Du kan læse meget mere om The Wales Coast Path på projektets officielle hjemmside

 

St. David’s Caathedral, et religiøst monument

St. David’s Caathedral er det største religiøse monument i Wales og rejser du på kulturrejse til den sydlige del af Wales er det en af de seværdigheder som bør indgå i rejseplanen.

St. David’s Caathedral

Folk flokkes stadig her i tusindvis, ligesom de gjorde i middelalderen, hvor St. David’s Cathedral var et af De Britiske Øers mest populære pilgrimsmål. Denne middelalderkatedral, der er lille efter engelsk målestok, er indviet til Wales’ skytshelgen og er landets største, og den dominerer fuldstændigt byen, der officielt er Storbritanniens mindste domkirkeby. Omkring 550 grundlagde St. David her i dette kystnære hjørne af Sydvestwales et munkesamfund, der efterhånden fik stor betydning. Katedralen, der blev påbegyndt i 1100-tallet, menes at ligge på den gamle klostergrund, flankeret af den engang så prægtige bispegård; dengang havde den ødselt indrettede værelser, men i dag ligger den hen som en prydelig ruin. Tilsammen udgør de Wales’ mest hellige sted og et af landets mest maleriske – stedet ligger i en afsides og fredfyldt del af Alunfloddalen, lidt inde i landet, hvor det besværlige terræn beskyttede mod plyndrende sørøvere. En række kirkelige bygninger voksede frem i skyggen af den imponerende katedral. Korskolen, der stammer fra 1860, er en af de seneste og er i dag hjemsted for Warpool Court Hotel, hvis velplejede plæner strækker sig ned til Det Irske Hav. Det hele indgår i de 400 km uspoleret kyst, hvis vige og beskyttede bugter hører under Pembrokeshire Coast National Park, en af de tre nationalparker, der ligger i Wales’ mest naturskønne landskaber, og den eneste i Storbritannien, der går helt ud til kysten. Dens 400 km afmærkede vandreruter byder på pragtfulde gåture i selskab med vilde blomster og havfugle.

St. David’s ligger omkring 160 kilometer vest for Cardiff. 1. marts er mindedag for St. David. The Pembrokeshire County Show afholdes over tre dage midt i august.

Plas Bodegroes i Wales, spis godt på din kulturrejse

Plas Bodegroes, Wales’ Land’s End og et gourmeternes paradis. Sætter du pris på god mad og skal du på kulturrejse til Wales og området Pwllheli som ligger i den nordilige del af landet så læs mere om Plas Bodegroes.

Plas Bodegroes

På et tidspunkt, hvor Wales var det sidste sted, man tænkte på som gastronomisk rejsemål, kom Plas Bodegroes (Rosehips Hall) ind på scenen midt i 1980’erne og ændrede alt. Dette smukke georgianske herresæde ligger ved Lleyn-halvøens sydkyst, et sted hvor stilheden ikke brydes af meget andet end fuglesang. Her står kogekunsten i høj kurs. Retterne er opfindsomme, spændende, virtuose med brug af de bedste lokale råvarer uden nogen dikkedarer, og stedets køkken kan kun imponere. Faktisk er det formentlig det bedste spisested i landet. Glæden ved at opholde sig et par dage på dette elegante, uformelle herresæde fra 1700-tallet, der drives med utvungen venlighed af ejeren og værtinden, Gunna Chown – hendes mand, Chris, regerer i køkkenet – forhøjes ved dets beliggenhed på denne 40 km lange, vilde og klassisk walisiske halvø med klipper og grønne græsmarker, Wales’ Land’s End.

Natur og kultur

Dele af den uberørte Lleyn-halvø fik først elektricitet sidst i 1960’erne, og walisisk er stadig et udbredt sprog her. Lange vandreture i klippeterrænet, fugleobservationer og udforskning af søvnige kystbyer, hvor den gamle levevis stadig holdes i hævd, udfylder dage med fredfyldt genopladning, der kulminerer med endnu en prægtig middag på Plas Bodegroes i denne næsten ukendte højborg for walisisk kultur.

Information

Plas Bodegroes ligger omkring 30 kilometer vest for Snowdonia på Lleyn-halvøens sydkyst. Du kan læse mere om stedet på www.bodegroes.co.uk. Den bedste til at rejse på kulturrejse til området er i perioden Maj, juni, september og oktober for lokale festivaler.

Hay-On-Wye-Festival og Hotel Llangoed Hall i Wales.

Hay-On-Wye-Festival og Llangoed Hall er to oaser for sjælen og kroppen. Vi befinder os i den sydlige del af Wales og planlægger du en kulturrejse til denne del af landet så læs mere i dette indlæg om festivallen og hotellet.

Litteraturfestival

Denne kompakte lille grænseby i Black Mountains hævder at være verdens hovedstad for antikviteter og er et monument over britisk snurrighed. Dette landbrugssamfund på 1300 sjæle, omgivet af fåregræssede højdedrag, har et sted mellem 20 og 35 boghandler (alt efter hvem man spørger) med millioner af titler på lager. Den årlige litteraturfestival er kendt af bogelskere overalt – romanforfattere og digtere kommer fra hele verden for at give oplæsninger og diskutere deres værker. Det er måske den mest prestigefyldte litteraturfestival i Storbritannien og i hvert fald den mest interessante. Tilhørerne ved nogle af de 150 programsatte arrangementer, der præsenterer over 250 forfattere på 10 dage, er en kyndig skare af højrøstede læsere og kritikere, der nyder at diskutere med forfatterne i disse charmerende landlige og endnu uspolerede omgivelser.

Hay-on-Wye Festival inder du omkring 25 kilometer øst for Brecon og ca. 30 kilometer vest for Hereford i  England. Festivallen finder sted sidste i maj og først i juni. Du kan læse mere om festivallen på www.hayfestival.co.uk

Hotel Llangoed Hall

Tag ind på Llangoed Hall i nærheden, en gammel favorit blandt festivaldeltagere. Dette hotel har en atmosfære af velhaverfamilie og er under diskret ledelse af dets ejer, Sir Bernard Ashley, hvis personlige samling af kunstgenstande og malerier er gavmildt fordelt overalt på dette behageligt fornemme herresæde fra 1600-tallet. Der er ingen reception, og gæster behandles som venner af familien og føres direkte op til overdådigt udstyrede værelser. De udstråler den umiskendelige flair, originalitet og gode smag, man længe har forbundet med Laura Ashley, det selskab, der blev grundlagt af Sir Bernard og hans nu afdøde hustru. Hotellet ligger på de græsklædte bredder af Wye-floden (som byder gæsterne på noget af det bedste lakse- og ørredfiskeri i Storbritannien) og har høstet stor anerkendelse, siden det åbnede i 1990, og med fuld ret, i betragtning af den 4 ha store, smukke have med udsigt til Black Mountains, det gennemprofessionelle personale, der sørger for Llangoeds “ligesom – derhjemme” – atmosfære, den fremragende servering fra et raffineret køkken, muligheden for at strække benene i den tilstødende, 1300 km2 store Brecon Beacons national Park og den afslappede stemning som ved et edwardiansk aftenselskab. måske er det her, man først rigtigt forstår, at udtrykket Croesco y Cymru (“Velkommen til Wales”) også betyder “Velkommen hjem”.

Llangoed Hall ligger i byen i Llyswen kun små 15 kilometer vest for Hay-on-Wye og ca. den samme afstand fra Brecon. The Royal Welsh Show i Builth Wells finder sted 4 dage fra midt til sidst i juli med landbrugs- og ridearrangementer. Brecon Jazz Festival 3 dage midt i august.

Læs mere om kulturrejser til Wales her på bloggen, du finder indlæg med emner om mad, kultur, historie, natur og meget mere. Du kan også læse om udvalgte hoteller i Wales og andre steder i verden.

Maes-Y-Neuadd hotel, et gastronomisk rejsemål

Maes-Y-Neuadd i Snowdonias trygge favn. Skal du på kulturrejse til den nordlige del af Wales så kan Maes-Y-Neuadd være en mulighed for din base. Hotellet ligger i området
Harlech.

Maes-Y-Neuadd

Dette kønne herresæde i granit og skifer – hvis navn betyder “herregården på engen” – stammer tilbage fra 1300-tallet med senere tilføjelser i 15- og 1700-årene. Det er det perfekte udgangspunkt for udforskning af Snowdonias tidløse storhed, som springer i øjnene, uden at man behøver forlade hotellets smukt anlagte omgivelser. Det er tillige et førsteklasses gastronomisk rejsemål, som har et spændende samarbejde, “Steam and Cuisine”, med den nærliggende Ffestiniog Railway, hvor man har muligheden for at spise en udsøgt middag, mens man nyder turen med damptog ad den smalsporede jernbane 22 km gennem en enestående smuk natur.Toget kører fra kysten ved Porthmadog op i Snowdonia-bjergene til den tidligere mineby Blaenau Ffestiniog og tilbage igen.

Toget afløste hestetrukne skinnevogne, der transporterede skifer i områdets storhedstid midt i 1800-tallet, og det er et af de mange dampdrevne “legetøjstog”, der stadig er i drift i Wales. Det levendegør fortidens minedrift til henrykkelse for togentusiaster, og det forbinder byer med navne som Dduallt, Tanygrisiau og Tan-y-Bwlch, som man stadig ikke kan komme til med bil. Undervejs er det nærmeste slot aldrig langt væk, og Maes-y-Neuadd ligger blot 5 km fra Harlech fra 1200-tallet, en af landets vigtigste militære befæstninger, kendt for sit enestående udsyn over kystens sandklitter og sin forhistorie som den sidste walisiske borg, der faldt til englænderne i 1600-tallets borgerkrig.

Bodnant Garden og Bodysgallen Hall i Wales

Bodnant Garden og Bodysgallen Hall, en have og en herregård til alle årets tider. Vi befinder os i det nordlige Wales i områderne Conwy og Llandudno. Skal du på kulturrejse til Wales så læs mere om stederne i dette indlæg.

Bodnant Garden

Wales’ smukkeste have ligger ved Conwy-floden med udsigt over et af landets kønneste dalstrøg og med Snowdonia-bjergene som en betagende baggrund. Bodnant Garden er så betydningsfuld, at den i 1949 overgik i National Trusts varetægt. Den anses for en af de fineste på De Britiske Øer, og det er ingen hemmelighed, at når det gælder den botaniske afdeling, er englænderne ellers ikke sådan at bide skeer med. Der er tale om et varieret haveanlæg på næsten 40 ha, arrangeret i terrasser i formel italiensk stil helt oppe fra hovedbygningen og ned til en naturhave, fuld af farverige blomster, eksotiske buske, prægtige træer og stenhøjspartier. Alt efter årstiden kan besøgende se tætte bevoksninger af blomstrende rododendron, kameliaer eller magnoliaer, skovpartier med klokkeskilla eller den beundrede Laburum arch, en over 50 m lang buegang af guldregn, hvor man sidst i maj og først i juni kan vandre i en tunnel af tusindvis af gule blomsterklaser. Bodnant blev anlagt i 1875 og er stadig den prægtige bolig for Lord Aberconway, tidligere præsident for Royal Horticultural Society, som tydeligvis næppe havde kunnet finde noget finere sted at trække sig tilbage til.

Bodnant Garden ligger ca. 13 kilometer syd for Conwy og Llandudno på Wales’ nordkyst. Forår til efterår er den bedste tid at rejse til området, men du finder bestemt en have til alle årets tider.

Bodysgallen Hall

Vil man prøve, hvordan det er at leve som Lord Aberconway, kunne man tage ophold på Bobysgallen Hall i det nærliggende Llandudno, ofte omtalt som det fineste herresæde i Wales. At dette er et foretagende i topklasse, fremgår umiddelbart af de enorme, formfuldendte blomsterarrangementer i den imponerende hall, de mægtige åbne kaminer og den dejlige samling af fine antikviteter. Hovedbygningen gemmer sig i skovene i udkanten af Snowdonia National Park og stammer overvejende fra 1600-tallet (dog med et udkigstårn fra 1200-årene). Mange af gæsteværelserne har en pragtfuld udsigt til Snowdonias bjerge og til Conwy, en lille middelalderby med perfekt bevarede mure, og som voksede op omkring en betydningsfuld borg fra 1200-tallet. Den lille victorianske badeby Llandudno ligger blot 1½ km væk med sine pastelfarvede badehoteller langs med promenaden og omkring forlystelsesarkaden i konditorstil. Modstå friluftsrestauranternes lokken med friske fisk og skaldyr til fordel for i det mindste én middag på Bodysgallen. Prøv Welsh lamb, Anglesey-hummer og laks fra Conwy-floden. Efter middagen kan man nyde en måneskinstur gennem velduftende rosenhaver og buksbomkransede urtehaver, genskabt ud fra arkiver fra 16- og 1700-tallet. Omhyggeligt skjult rundt omkring på det 80 ha store område med yderst velplejede have- og parkanlæg ligger 16 småhuse, mange med deres egne private atriumhaver, til gæster, der ønsker at udleve drømmen om at eje en lille stenbungalow i den walisiske natur, om så blot for en enkelt nat.

Bodysgallen Hall ligger omkring 32 kilometer øst for Caernarfon Castle, og kun 45 kilometer øst for snowdon Du kan læse mere om stedet på www.bodysgallen.com. Den bedste tid at rejse på er forår til efterår. Llandudno October Fair med musik, poesi og billedkunst afholdes 1 uge midt på måneden.

Læs mere om kulturrejser til Wales her på bloggen, du finder bla. indlæg om naturen og historien i Wales og i vores billedgalleri kan du se flotte foto.

Portmeirion i Wales, en mands drøm om Italien

Besøg en italiensk by på en kulturrejse til Wales!

På en skovbevokset skråning på sin egen lille halvø med romantisk udsyn til sand, hav og bjerge ligger den lillebitte by Portmeiron, der mere vækker mindelser om Syditalien end om Nordwales. Den walisiske arkitekt Sir Clough Williams-Ellis byggede – efter sigende inspireret af en rejse til Portofino – lidt efter lidt dette forunderlige tosseri af en by i italiensk stil fra 1925 til dens fuldførelse i 1975 på hans 90 års fødselsdag. Selv om denne lille bys atmosfære overvejende er middelhavsinspireret (hen ad kampaniler, piazzaer, springvand og overdækkede loggiaer), spænder dens mere diskrete arkitektoniske baggrund fra det asiatiske til det traditionelt engelske i Sir Cloughs operetteversion.

Hotel Portmeirion

Nede ved havet på afstand af nysgerrige endagsturister ligger Hotel Portmeirion, et af arkitektens tidlige værker. Det blev indviet i 1926 og genopstod i 1990 efter en større brand, lige så overdådigt, som det fra begyndelsen var tænkt. Det er kendt for sit dristige interiør, både overlæsset og uformelt og noget af en skatkiste: Værelserne kan være indrettet på indisk – eller victoriansk walisisk – manér. Nogle gæster finder det forunderligt eskapistisk (Noël Coward fandt inspiration under et ophold her til at skrive Blithe Sprit (på dansk min kone spøger), hans mest æteriske lystspil); for andre er det lidt ligesom at besøge en excentrisk gammel tante.

Information

Portmeirion ligger kun ca. 15 kilometer syd for Snowdonia ved kyste. Hotel Portmeirion kan du læse mere om på www.portmeirion.com. Maj til september er det bedste tidspunkt at rejse til dette område af Wales, og her finder du også det bedste vejr. Af andre seværdigheder kan bla. nævnes Portmeirions antikvitetsmarked som normalt finder sted 1. weekend i marts og november.

Læs mere om kulturrejser til Wales i de mange indlæg her på bloggen om kultur. Du finder også indlæg om udvalgte hoteller i Wales med foto og links.

Caernarfon Castle i Wales

Caernarfon Castle, et Engelske magtsymbol fra en krigerisk fortid. Det siges, at intet andet land i verden har så mange slotte pr. km2 som Wales og derfor er det også oplagt at rejse på kulturrejse til Wales hvis du er interesseret i historie.

Nordwales

Wales’ historie er skrevet i sten, lige fra romerske garnisoner og normanniske fæstninger til saksiske forter. Besøgende skal sjældent søge vidt og bredt efter den nærmeste forfaldne ruin eller truende borg: I Wales er der omkring 300 borganlæg at udforske. Englands krigeriske kong Edward 1. (1272 – 1307) byggede en serie på mere end et dusin dystre borge i Nordwales, den første i 1277, for at gøre indtryk på de stridbare walisere og til sidst (i 1282) undertvinge dem.

Dette hjørne af Nordwales, der myldrer med attraktioner, kan byde på den bedste landlige indkvartering i Wales – langt mindre kongelig, men også langt mere behagelig. Bondegården Ty’n Rhos på knap 30 ha er et af de smukkeste landhoteller i Wales, en familiedrevet kro, hvis uovertrufne køkken gør den til det bedste udgangspunkt for ture til de mange seværdigheder i Nordwales.

Caernarfon Castle

Caernarfon Castle med murtinder og skydeskår ligger ved Menai-strædet og blev bygget på det sted, der siden romertiden har været kendt som Porten til Snowdonia. Det var den største af Edwards borge, den officielle kongelige residens i Nordwales og sæde for administrationen. Dens ottekantede tårne fra 1200-tallet dominerer stadig byen. Edward 2., der blev fød her i 1284, fik også her tildelt ærestitlen Prince of Wales i 1301 som en gestus, der skulle formilde det walisiske folk; det er en titel, der stadig tildeles den ældste søn af den regerende engelske monark. Borgen har været rammen om to højtidelige indsættelser i det 20. århundrede: Edward 3., der blev udnævnt af sin far, George 5., i 1911, og Hans kongelige Højhed Prince Charles, den nuværende Prince of Wales, i 1969 – sidstnævnte med stor pomp og pragt.

Caernarfon Castle ligger omkring 15 kilometer sydvest for Bangor og du kan læse mere om stedet på www.caernarfon.com. Få mere inspiration til din kulturrejse til Wales her på bloggen om kulturrejser, du finder indlæg om emner som mad og vin, natur og historie. Du kan også se flotte foto fra kulturrejser i vores billedgalleri.

Snowdonia National Park i Wales

Snowdonia National Park, hvor kong Arthur og hans riddere sover.
Du kan dog sagtens rejse på kulturrejse til Wales og besøge Snowdonia National Park der ligger i den nordlige del af landet selvom du ikke ridder eller har adeligt blod i årene…

Hvor velsignet Wales end er med maleriske småbyer og fiskerlejer, så er landet mest berømt for de betagende landskaber i dets indre, og Snowdoniabjergene byder her på uforlignelig storhed og skønhed. Kong Arthurs ånd siges at våge over det høje Mount Snowdon, hvor hans riddere af det runde bord (ifølge sagnet) ligger i dyb søvn. Med sine 1085 m er det den næsthøjeste tinde i Storbritannien efter Ben Nevis i Skotland. Modsat de amerikanske nationalparker er Snowdonia beboet.

Llanberis

En af landsbyerne i dens vidstrakte landskaber, Llanberis, er udgangspunkt for den stejle, timelange opstigning (7-8 km) om bord på Snowdon Mountain Railway (en tre timer lang vandretur er et populært alternativ); Storbritanniens eneste jernbane med tandstangsdrev har kørt denne tur siden 1896. Den standser blot 20 m fra toppen, så det sidste stræk bliver en kort og nem opstigning for dem, der er knap så let til bens. Fra toppen kan man i klart vejr overskue en stor del af nationalparkens 2160 km2 afvekslende landskaber og se helt til Wicklow Mountains i Irland 148 km væk. Det er et af landets mest naturskønne strøg, og der er mulighed for at vandre over forblæste heder, sejle på bjergsøer, cykle ad afmærkede ruter og glæde sig over den smukke og rigt varierede natur.

Mount Snowdon

Forrevne tinder og skovbevoksede dale støder op til en 43 km lang kyststrækning, men hæderspladsen går til Mount Snowdon selv, den højeste af nationalparkens 15 toppe på over 1000 m. Dens walisiske navn, Yr Wyddfa, betyder “grav”, hvilket hentyder til gravstedet for Thita Gawr, den sagnkæmpe, der blev fældet af kong Arthur. Snowdonia National Park er et populært udgangspunkt for ture i nationalparken og til byer som Betws-y-Coed, Dolgellau og Bala

Walisisk kulturs olympiske lege, international musical Eisteddfod

International musical Eisteddfod i Llangollen, Nordwales, Wales er en kultur oplevelse som absolut er værd at opleve på en kulturrejse til landet.

Eisteddfod

Når et walisisk mandskor bryder ud i sang, bryder tilhørerne i gråd. Af længst glemte årsager har Wales i umindelige tider været kendt for sine berømte mandskors himmelske kvalitet, karakteriseret ved polyfon “salmesang”, en slags lydmæssigt vandfald med mange rytmer og melodier. Mandskorene er en stor attraktion ved de urgamle walisiske musik- og kulturfestivaler, eisteddfodau, der bygger på den keltiske tradition fra 1100-tallet med omvandrende skjalde. Der afholdes mange eisteddfods hvert år over hele landet, men de to vigtigste er Llangollen International Musical Eisteddfod – anset for de walisiske olympiske lege i poesi og sang – hvor12.000 medvirkende fremfører musik, sange og danse fra 50 forskellige lande i farverige folkedragter, og Royal National Eisteddfod, en rent walisisk festival (med mulighed for tolkning gennem hovedtelefoner), der afholdes i en ny by hvert år. Wales’ rige kortradition (mest mandskor) har været helt afgørende for bevarelsen af det walisiske sprog og spiller fortsat en stor rolle ved begge festivaler. I et land, der er halvt så stort som Danmark, findes der over 100 mandskor, hvert med 60 – 100 medlemmer, der øver og giver koncerter året rundt som forberedelse og kvalificering til den nationale begivenhed. Korprøverne kan være præcis lige så fornøjelige som det store show, og gæster er velkomne til at overvære de fleste. Standardrepetoiret er walisiske viser og salmer, men ofte er der også Broadway-melodier og popsange (på walisisk) på programmet.

Llangollen International Musical Eisteedfod finder sted i Royal International Pavilion. Llangollen ligger omkring 200 kilometer nord for Cardiff og kun ca.  35 kilometer vest for Chester i England. Festivallen finder sted en uge først til midt i juli. Royal (eller “National”) Eisteddfod: afholdes i en ny by hvert år.