Druer i Portugal – en fremragende vinkultur

Portugal er det land i verden, som producerer mest vin i forhold til sit indbyggertal. Derfor indtager vinerhvervet en central og vigtig position for Portugal, som i årtusinder har kunnet nyde vin som en naturlig del af sin hverdagskultur. Og derfor er ingen kulturrejse til Portugal komplet uden en vinoplevelse.

Unikke druer i Portugal

I Portugal er folk meget stolte og bevidste om sine rødder, og det er faktisk ikke så mærkeligt, Portugal har nemlig i mange år bestandigt har været udsat for angreb fra andre lande. Med sin beliggenhed ved havet har Portugal via en livlig søfart haft mere kontakt med lande som England, Kina og Brasilien end mere nærliggende lande som Spanien, Frankrig og Italien. Det er dette perspektiv, man skal have for øje, når man konstaterer, at der er en helt usandsynlig skat af druer i Portugal.

Hele 95 % af alle de druer, der dyrkes i landet, er unikke og man finder hele 500 forskellige druesorter, som kun findes i Portugal. Så uden at overdrive kan man tale om økologisk mangfoldighed som for alle vininteresserede betyder, at der åbner sig et himmerige af druer i Portugal.

Druerne i Portugal har vigtig betydning

Af Portugals mange forskellige druesorter kan man sige, at omkring 40 har en vigtig, kommerciel betydning. De genfindes enten som monocastas, dvs. enkeltdruevine, eller i blandinger. Den bedste og mest givende måde at kende forskel er ved at prøve, smage og sammenligne druerne på din næste rejse til Portugal og hvor du kan nyde de forskellige druesorter sammen med den lokale mad.

Lær navnene på druerne i Portugal

Sproget i Portugal er ikke nemt at forstå og mange navne på druerne er svære at udtale og måske lidt fremmedartede i begyndelsen. Det kan også virke forvirrende, at den samme drue kan hedde noget forskelligt afhængig af, hvor du befinder dig i Portugal, da mange af druerne i Portugal får lokale navne, men det er besværet værd at lære navnene på de vigtigste af disse unikke druesorter.

Grønne druer i Portugal

Herunder kan du læse om de mest kendte, grønne druer i Portugal, og lære hvilke smagsoplevelser der følger med hver enkelt druesort.

Encruzado stammer oprindelig fra Dão. Små, gulgrønne druer, som giver en vin, der overrasker med sin elegance og sine komplekse aromaer. Her kan man finde toner af madagaskarpeber, roser og citron, og i smagen kan man finde hasselnød og pinjekerner. Vine, der er fremstillet på Encruzado, kan ofte gemmes op til 10 år. De udvikles bedste i granitjord, da den giver et behersket høstudbytte. Under perfekte betingelser giver denne drue hvidvine, som regnes som Portugals bedste.

Antao Vaz-druen formodes at have sin oprindelse i Alentejo. Det er en lille, fast drue, som trives i tør jord med god dræning. Den giver citronfarvede vine med komplekse dufte af især tropiske frugter. Vinen har ofte en fin, frugtagtig syre, og denne drue har bidraget væsentligt til kvalitetsudviklingen af de hvide portugisiske vine. Vine af Antao Vaz har en god holdbarhed og en relativt høj alkoholprocent. Vinen udvikles godt på egetræsfade.

Arinto en klassisk hvidvinsdrue, som visse steder i landet kaldes Pederná. Mest kendt er denne drue, når den dyrkes i Bucelas, et lille område i Estremadura. Der findes dog også udmærkede Arintovine i Vinho Verde, Douro, Bairrada, Ribatejo og Alentejo. Den anses for at være en af de bedste grønne druer i Portugal. Den høstes sent, og den giver et behersket udbytte. Vinen er let guldfarvet med toner af mineraler, tropiske frugter, græs og honning. Den egner sig udmærket til ”gemmevin” takket være en veludviklet syre.

Gouveio-druen fandtes i Portugal allerede for 500 år siden. Nu om dage finder man den i Douro, Beiras og Alentejo. Den trives i granitholdig jord, som ikke er alt for tør, og stokkene giver gode vine i op til 40 år. Let gule, frugtagtige og friske vine med en usædvanlig høj alkoholprocent, der bevirker, at de udvikles godt på flaske i op til 10 år.

Moscatel de Setúbal mener mange oprindeligt er en egyptisk drue. Den kom med romerne til Portugal, hvor den er basisdrue i en af Portugals berømte dessertvine. Druen trives bedst på Setúbalhalvøen, hvor den dyrkes på sydvendte skråninger. Resultatet bliver søde vine med aromaer af tørrede frugter, rosiner, figner, dadler, valnødder, appelsiner, honning og islæt af roser, ja sågar pelargonie. Vinen tilsættes alkohol, lige som portvin og madeira.

Rabo de Ovelha betyder fårehale frit oversat. Den dyrkes mest i Alentejo, og drueklaserne er aflange nøjagtig som en fårehale. Druerne har en let karminrød tone. De er søde og modner tidligt. Resultatet bliver en udmærket bordvin, der ofte opnår en temmelig høj alkoholprocent.

Síria er det officielle navn for en grøn drue, som primært dyrkes i Alentejo – under navnet Roupeiro. I Beiras dyrkes den på højtbeliggende marker, hvor den giver en vin, der er lidt krisp. Druerne er små og gulgrønne med saftigt frugtkød, som modner tidligt. Den giver et lavt høstudbytte. Vinen har en frisk citrusfarve og en elegant smag af citron og tropiske frugter og bør drikkes ung.

Loureiro er blandt Portugals ældste druesorter. Den kommer oprindeligt fra egnen omkring Lima i Vinho Verde. Vinho Verde er også den region, hvor man især finder druen. Den er mellemstor og guldgrøn og udvikles bedst i mager jord. Den har tydelige dufte af blomster fra f.eks. lind og akacier samt en fin frugtighed med islæt af appelsin, fersken, til tider også æble og laurbærblade. Vinene får ofte en frisk, harmonisk syre. Vine af Loureiro er typisk ikke ”gemmevine”, men lagret på egetræsfade kan de udvikles godt i nogle år.

Verdelho-druen har hovedsageligt sin udbredelse på Madeira, hvortil den blev sejlet i 1500-tallet, sandsynligvis fra Kreta. Den guldgule drue udvikles bedste på jorde med nogen fugtighed, og vinen har en citronfarvet tone og aromaer af eksotiske frugter. Vinen ældes smukt og findes både som tørre og noget sødere bordvine samt i relativt tørre madeiravine.

Viosinho er en gulgrøn drue, der giver et afkast på det jævne. Den trives bedst i tørre og veldrænede jorde, hvor den resulterer i intensivt aromatiske vine med duft af bl.a. kamille og blommer. Vinene har næsten altid en god krop med en lang eftersmag. En drue med en stadig større betydning i Portugal.

Sercial er en mange hundrede år gammel druesort, som mest forekommer i Vinho Verde. Men den findes også i Douro, Bucelas, på Madeira og Azorerne. Druen er lille og gulgrøn og relativt tykhudet. Den udvikles bedst på meget varme marker. Hvis den ikke får tilstrækkeligt med varme, udvikler den en for kraftig syre. Men i virkelig varme zoner som Doro og Alentejo producerer man vine med mineralkarakter og stort gemmepotentiale af den drue.

Fernao Pires finder man hovedsagligt i Portugals centrale regioner: Douro, Bairrada, Ribatejo og Estremadura. Den er også blevet almindelig i Alentejo. Mellemstore, gulbrune druer, som giver relativt rigelige høstudbytter. Karakteristisk for druen er dens duft af citron og appelsin, men også mimose. Den modner tidligt og giver ofte vine med en høj alkoholprocent, lidt syre og intensive aromaer.

Alvarinho er en ædel drue som fortrinsvis forekommer i Vinho Verde i det nordlige Portugal. Dér udvikles den bedste i de nordlige distrikter Melgaco og Moncao. Man finder den især i bordvine, men man producerer også en del fortræffelige mousserende vine med denne drue. Alvarinho giver et rigeligt udbytte, men ved at skære den tilbage får man meget elegante vine. Vinene har en lys, gul farve, og man finder aromaer af f.eks. kvæde, banan, citron, fersken og kærlighedsfrugt. Men også smagsnuancer af hvede, nødder og honning. Alvarinho udvikles godt på granit og i sandholdigt ler. Vine af denne drue har ofte et godt gemmepotentiale og en temmelig høj alkoholprocent. De bør drikkes køligt.

Blå druer i Portugal

Her finder du en oversigt over de mest kendte blå druer i Portugal, hvor du samtidig kan lære hvilke smagoplevelser der følger med hver blå druesort.

Alfrocheiro en drue man især støder på i Dão er som en lille sortblå, tykskallet drue. Høstudbyttet er ikke særlig stort, men til gengæld ofte af høj kvalitet. Den unge vin har en klar, rød farve med violblå toner. Druen giver kraftige frugtaromaer og robuste tanniner, der i forening giver en behagelig og ikke for tung vin. Som regel bør vinen drikkes i løbet af fem år – undtagen i Dão, som ligger i den centrale del af Portugal, hvor lagringsdygtigheden er længere.

Alicante Bouschet stammer fra Frankrig og er en drue, som portugiserne har taget til deres hjerter. Den har et farvet frugtkød og bruges derfor ofte i blandinger for at tilføre en dyb, mørkerød farve. Den har en tyk, sort skal og giver rigelig afkast, som ofte reduceres for at opnå en højere kvalitet. Den kendetegnes af aromaer af ribs, læder og krydderier samt kraftige tanniner.

Jaen-druen er typisk for Dão, hvor den ofte forekommer i blandede vine med forskellige andre druer. Jaen-druen har en intensiv farve og et ringe indhold af tanniner og syre. Men dens duft af hindbær, brombær og krydderier gør den meget egnet til blandinger, hvor den tilfører elegance og finesse.

Baga-druen finder man i halvdelen af alle vine i Bairrada. Den forekommer kun sparsomt i andre regioner. Den dyrkes på meget solrige kalkstensområder. Druen er mellemstor, blåsort med en tyk skal, som bidrager til såvel den intensive, rubinrøde farve som den tydelige tannin-karakter. Den har meget frugtagtige aromaer af morbær, marmelade, honning og kamfer. Lagret på egetræsfade fås en meget gemmeværdig vin, i op til 20 år.

Touriga Nacional er en af de blå druer man finder over hele Portugal, men druen har sin største udbredelse i Douro. Druen kræver varme, solrige marker og trives på de fleste typer jord. Druerne er meget små med en høj koncentration af sukker, aromaer, tanniner og farvestoffer. Den giver runde, farvestærke vine, der minder om mørkerøde bær. Den giver et lavt høstudbytte, men til gengæld et udbytte af meget høj kvalitet. Unge vine har en lilla farve og en blomster-agtig duft. Med alderen går farven over mod sort, og eftersmagen er stor og lang. Det er ikke så underligt, at det samtidig er den fornemste portvinsdrue.

Castelao kender du måske under navnet Periquita. Druen, der dyrkes mest i de sydlige dele af Portugal. Druen er mellemstor og blåsort med et fast frugtkød. Den udvikles godt i sand- og kalkholdige jorder. Druen giver vinen en dybrød fløjlsfarve, med en intensiv duft af solbær, jordbær og skovbær, som – når vinen bliver moden – går over i marmeladetoner.

Tinta Barroca en drue man typisk finder i Douro. Den bliver bedst i let fugtig jord på højtliggende marker, eftersom druen let bliver overmoden, når det er for varmt. Den er karakteristisk ved sine blomsteraromaer, den har et relativt lavt syreindhold, og den indeholder meget sukker. Druen har balancerede aromaer, som især kommer frem i forbindelse med lagring på egetræsfade.

Aragonês en iberisk drue, som i Spanien hedder Tempranillo. I det nordlige Portugal er Tinta Roriz et andet navn for den samme drue. Denne blå drue ses hyppigt over hele Portugal. Druen kendetegnes ved at give vinen en kraftig farve og en kompleks duft af blommer og mørke skovbær. Her er også toner af chokolade, røg, kaffe, læder og tobak. En blød, fyldig smag med velstrukturerede tanniner. Ved et lavt høstudbytte giver denne drue store kvalitetsvine, især sammen med lagring på egetræsfade.

Touriga Franca en af de vigtigste portvinsdruer. Den dyrkes også en smule i Estremadura, Ribatejo og Bairrada. Den giver rigelige afkast og bliver bedst på højtbeliggende marker. Duften i vine af Touriga Franca er ofte meget intensiv med blomster som roser og cistus med islæt af ambra. Vinen har tit en fin balance mellem tanniner og frugt.

Trincadeira-druen finder man hovedsagligt i Alentejo, men den findes også i landets øvrige dele. Det er en tyndhudet, mellemstor, blåsort drue, der trives bedst på let, sandholdig, tør jord, hvor der er meget varmt. Druen giver vine med en granatrød farve, varme og kraft. De unge vine dufter af modne blommer, og her finder man også krydrede aromaer af f.eks. peber. Ved lagring udvikles der både lidt syltetøjsagtige toner og en behagelig kompleksitet.

Ramisco-druen dyrkes udelukkende i Colares i Estremadura. Det er en tykskallet lille drue, som trives i lerjord dybt nede under sandet i områder tæt ved havet. Den overlevede vinlusens hærgen sidst i 1800-tallet og er i dag kulturhistorie. Resultatet bliver en robust, tanninrig vin, som skal lagres meget længe for at opnå sin spændende smag af slåen, syltetøj, høvlet træ og tobak. I meget gamle årgange finder man smag af kålrabi og skovsvampe.

Tinto Cao en drue fra Douro, som man også finder i Dão, Bairrada og Ribatejo. Navnet betyder egentlig rød hund. Den udvikles godt på steder med meget sol, hvor den giver et ret lavt høstudbytte. Druen er måske mest kendt, når den indgår i portvin, men den giver også bordvine, som når de er modne, er fyldige, lidt stramme og med en intensiv, kompleks duft af røde skovbær, morbær, solbær, jordbær og roser. Mange vine af fuldmodne druer opnår en perfekt balance mellem syre og aromaer og bliver elegante ”gemmevine”, som kan overgå det meste.

Oplev den portugisiske vin på kulturrejsen til Portugal

I Portugal vokser der mere end 500 forskellige druesorter. 95 % af alle druer, er sorter, som kun findes i Portugal og ikke findes andre steder i verden. Derfor bør du absolut prøve Portugals vin på din kulturrejse til landet.

De resterende 5 procent er internationale druer, som du genkender andre vinområder, og som du finder i vine fra næsten alle lande verden over. Hvis du vil finde dine egne personlige vine med ”nye” smagsoplevelser i Portugal, skal du gå på opdagelse i den portugisiske vinskat.

Her finder du bl.a. mange smagsoplevelser, som passer udmærket til det nordiske køkken. Røde, kraftige, frugtige vine, som egner sig glimrende til vores kødretter med både vildt, fugl og svin. Eller elegante hvidvine, som går godt sammen med vores skaldyr og friske fisk. I Portugal finder du vine til ethvert formål, det er blot om at vide hvor man skal lede!

Tag på vinrejse og oplev Portugals unikke vine

Begynd din rejse i Lissabon. Det er et naturligt udgangspunkt, eftersom der findes flere direkte flyforbindelser til Lissabon fra Danmark, bl.a. med TAP Air Portugal. I Lissabon kan du bestille billig billeje og starte din vinrejse med at køre sydpå, via Setúbalhalvøen ned til Algarve allerlængst nede i Portugal.

Efter et besøg i det sydlige Portugal går turen videre nordpå til Alentejo, Ribatejo og Estremadura. Du befinder dig nu i det centrale Portugal og rejsen går nu mod Nordportugal, via det store Beirasområde til Douro og Vinho Verde og derefter storbyen Porto. Skal du opleve alt hvad Portugal har at byde på indenfor vin, er Madeira og Azorerne også et must at besøge.

Siden Portugal kom med i EU har Portugal udvidet sin i forvejen rige bestand af vine yderligere. I dag er det ikke bare den berømte portvin, hedvinen fra Madeira eller “Den grønne Vin”, “Vinhos Verdes”, som vi kan nyde godt af, men også de mere og mere kendte rødvine i Portugal fra Bairrada og Dão-regionen, og de nye rødvine af høj kvalitet fra Alentejo- og Ribatejo-regionen.

Vin-regioner i Portugal

I Portugal skelner man normalt mellem ti forskellige vinregioner: Vinhos Verdes, Douro, Dão, Bairrada, Bucelas, Colares,  Moscatel de Setubal, Ribatejo, Alentejo  og Lagoa. Hver vin-region i Portugal har naturligvis deres karateristika. Dão-regionene er berømt for dens rødvine, Douro-regionen for den fremragende bordvine og dens portvin, Minho-regionen for dens vinhos verdes.

Moscatel de Setubal er verdenskendt for dens glimrende dessertvine, Ribatejo-regionen for både dens rød- og hvidvine, Alentejo-regionen for dens lovpriste, nye rødvine, og Lagoa for dens ligefremme og billige rødvine, som de lokale på Algarve-kysten nyder godt af, når de spiser deres rige fiskeretter.

<2>Alentejo vin

Med Atlanten i ryggen kører vi på motorvej IP1 fra Algarve mod Alentejo, de frugtagtige rødvines hjemstavn. Det var her, kvalitetsudviklingen for de portugisiske vine startede for nogle årtier siden. Her havde man både ressourcer, viden og vilje til at satse på topkvalitet. For ikke at tale om de glimrende, naturlige betingelser, der findes i denne del af Portugal.

Alentejo et vidstrakt landskab

Alentejo er stort – det dækker næsten en tredjedel af landets overflade. Dette til trods bor her kun 4-5 % af landets indbyggere. Det kan man kalde en tyndt befolket egn. Vi suser hurtigt frem gennem det bølgende landskab uden at se hverken biler, huse eller mennesker kilometer efter kilometer. I stedet er det marker med hvede, solsikker, majs, korkege, oliventræer og ikke mindst vinstokke, der passerer revy.

Efter en tilpas lang lur (dog ikke chaufføren) vågner vi op ved, at bilen pludselig stopper. Midt inde i en hvidkalket landsby er der en umotiveret lyskurv, som lyser rødt, selv om der hverken er biler eller fodgængere i nærheden. Vasco d’Avillez forklarer, at hvis man blot kører en smule for hurtigt gennem disse landsbyer, så skifter lyset fra grønt til rødt. Smart!
Évora i Alentejo – en by med verdensarvstatus
 
Den første nat bor vi i Évora, en lille hyggelig universitetsby, som vi varmt kan anbefale, at du aflægger et besøg. Den ringmursomkransede indre by er blevet optaget på Unescos verdensarvliste, så at også kommende generationer skal kunne beundre de smukke, hvidkalkede og flisedekorerede huse.

Efter en god og lang vandretur gennem byen slår vi os ned på en lillebitte taverna, eller ”tasquinha”, som det hedder på portugisisk. Tasquinha da Oliveira er kendt for sine delikate petiscos (portugisernes tapas), og vi bliver varmt modtaget af Manuel Oliveira. Efter at vi har bænket os, er restauranten faktisk fuld. Der er kun plads til fire personer ved to små borde. Vi får nok smagt 30 forskellige retter den aften samt rigtig gode vine. Her får vi virkelig beviser for, hvad Alentejos gastronomi kan tilbyde. Og sikke nogle vine.

Vin & gastronomi i Alentejo

Hvad er det da, som karakteriserer egnens vine? Traditionelt har man mest fremstillet rødvine. Dels passer de bedst til områdets varme klima (tidligere, dvs. før de temperaturkontrollerede ståltanke gjorde deres indtog, var det svært at opnå en god syre i hvidvinene), dels drikker man helst rødvin til maden, der til en stor del består af kød. Ikke så mærkeligt, da det tager et par timer i bil at nå ud til Atlanterhavskysten. Den sorte gris, får og geder er basis i madlavningen, sammen med krydderurter, korn og grøntsager. Desuden fremstiller man særdeles gode oste, på både ko-, fåre- og gedemælk.

De frugtige rødvine indgår et perfekt ægteskab med de tynde skiver lufttørret svinemørbrad fra den sorte gris, med lammekoteletterne med krydderurter, med den fyldige kyllingegryde og med alt andet godt, vi skal smage i løbet af vore dage her i Alentejo. Det er også spændende at smage hvidvinene og konstatere, at det nu lykkes fantastisk godt at fremstille hvidvine med en god syre og pragtfulde aromaer.

Som så mange andre steder ude på landet kan man også her vælte sig i søde desserter, og i så store mængder, at det burde kunne ses på kolesteroltallene. Sukker og æggeblommer er hovedingredienserne i de herlige buddinger, kager og pier. Gerne med lidt kanel eller kardemomme drysset over.

Udvalgte vinproducenter i Alentejo

I Alentejo er der tre officielle vinruter at vælge mellem. Det allerbedste er at besøge Alentejo Wine Route Office i Évora og bede dem om at hjælpe dig med at booke besøgene.

Cortes de Cima. Danske Hans Kristian Jørgensen har i mange år overrasket med sine herlige, frugtige vine fra sin gård uden for Vidigueira. Vinene har vundet utallige medaljer på udstillinger og i konkurrencer. Hans Kristian er hele tiden gået sine egne veje og har udfordret bureaukrater og regelsamlinger. Resultatet kan vi nu nyde godt af.

Fundacao EugénI De Almeida. Denne ejendom ejes og drives af en privat velgørenhedsorganisation. Her har man hele 250 hektar vinmarker med portugisiske druesorter. Der fremstilles vine af høj kvalitet, hvoraf den mest kendte nok er Pêramanca, en af de dyreste vine fra denne region.

Herdale da Malhadinha Nova. En smuk vingård beliggende lige uden for Beja i det sydlige Alentejo. Her blandes ny teknik med traditionelle metoder med rigtig gode resultater til følge, såvel røde som hvide, især lavet på portugisiske druesorter. På ejendommen opdrætter man også sorte grise og kødkvæg. Man tager gerne imod besøgende til smagninger og rundvisninger.

Herdade dos Coelheiros. Lige nord for Évora ligger denne lille, smukke vingård, hvor man dyrker ca. 25 hektar med druer som Cabernet Sauvignon, Aragonês, Trincadeira og Castelao. Vinene er af meget høj kvalitet og bliver solgt under navnene Tapada de Coelheiros og Vinha da Tapada.

Quinta do Mouro. Her fremstiller man vine på traditionel vis, helt uden kunstvanding, hvilket er usædvanligt i det hede Alentejo. Druerne plukkes nænsomt i hånden og fodtrædes i to dage. Resultatet er meget imponerende med fyldige rødvine rige på smag. Andenvinen hedder Zagalos og topvinen Quinta do Mouro.

Tapada do Chaves. Lige uden for Portalegre ligger en smuk hvidkalket vingård, omgivet af knudrede vinstokke, som har vokset her i mere end 80 år. Gården har længe været kendt for sine kvalitetsvine. Stedets Reserva koster tæt på 25 euro i en vinhandel. 99’eren, som vi smager, er tør og lidt stram med masser af mørke bæraromaer.
 

Fakta om vin i Alentejo

Siden 1995 har man haft en samlet betegnelse for området, nemlig DOC Alentejo. Tidligere brugte man de mindre distrikters navne til DIC-appellationerne, som Redondo, Portalegre, Borba etc. Men nu hedder der som sagt DOC Alentejo, eller Vinho Regional Alentejano, hvis man ikke kan eller vil få sin vin DOC-klassificeret. Antal hektar med vinmarker: ca. 22.000. Produktion: ca. 700.000 hektoliter vin, hvilket svarer til ca. 10 % af Portugals samlede vinproduktion.

Kooperativerne i Alentejo har længe været på forkant hvad kvalitetsudvikling angår og fremstiller ofte rigtig gode vine til meget rimelige priser. Tilsammen står de seks kooperativer for ca. 70 % af al den vin, som fremstilles i regionen. Anbefalede røde druesorter er Aragonës, Trincadeira og Castelao, men der er forskelle mellem de forskellige distrikter. De anbefalede hvidvinsdruer er Arinto, Fernao Pires, Roupeiro, Trincadeira das Pratas, Rabo de Ovelha, Antao Vaz og Perum, men også her er der regionale forskelle.

Vin og gastronomi i skøn forening

I hjertet af Alentejo-regionen ligger Herdade do Esporao, lige uden for byen Reguengos de Monsaraz.
Vi mødes af et imponerende syn med grønne vinmarker, der strækker sig, så langt øjet kan se. Ejendommen er fantastisk velplejet med et computerstyret vandingssystem til de 600 hektar vinmarker. Man har glimrende vejrforhold på Esporao med den varme sol i kombination med den fugtige Atlantaerhavsbrise, som når helt herhen fra nordvest. Og – måske vigtigst af alt – den vulkanske jordbund.

Det hele startede i 1973, hvor virksomheden Finagra blev grundlagt af de to kompagnoner Dr. José Roquette og Mr. Joaquim Bandeira. Men først i 1987 fik man opbygget sit eget vinhus og begyndte at producere kvalitetsvine. I 1992 købte José Roquette sin partner ud af selskabet, og i dag sidder han alene som firmaets overhoved.
Esporao kaldes også for Alentejos Mouton-Rothschild, da man siden 1985 har ladet en kunstner designe etiketten på stedets to bedste vine. Af disse to topvine produceres der årligt mellem 360.000 og 400.000 liter.

Vinmager fra Australien

Vi møder den yderst charmerende vinmager David Baverstock, som mener, at der er sket store forandringer og investeringer efter 1995 med såvel nyplantninger som omplantninger, og siden 1998 har man også satset gevaldigt på olivenolieproduktion. I dag markedsfører man ti forskellige varianter, hvor hvert voksested og hver olivensort præger oliens smag.
Australieren David Baverstock har arbejdet i Portugal i mere end 25 år og har foruden Esporao hjulpet flere andre producenter, bl.a. Cortes de Cima og Sir Cliff Richard.

-Produktionen ligger på i alt 9 mio. liter om året, siger David. Han føler sig ikke presset til at producere vin i store mængder – det er kvaliteten, der er i højsædet på Esporao.
-Vi bruger seks blå druesorter – især de for regionenklassiske druer Trincadeira og Aragonês. Sidstnævnte er den samme drue som Tinta Roriz. Eller Tempranillo, som den hedder i Spanien.
-Syrah er en drue, der også trives fortræffeligt her. Dernæst har vi Cabernet Sauvignon, Bastardo og Touriga Nacional, forklarer David. Og vi gør brug af lige så mange grønne druesorter; nemlig Roupeiro, Antao Vaz, Arinto, Perrum, Rabo de Ovelha samt Semillon til hvidvinene.

Vi får lov til at smage og igennem en række af vinene, hvor Private Collection er den, der imponerer mest – en rigtig frugtbombe. Den mousserende vin er også god. Den hvide Esporao blev i februar 2006 stemt ind som Portugals bedste hvidvin på en messe i Porto.

Fantastisk restaurant

Det seneste projekt her på Esporao blev søsat i 2001, hvor man lancerede stedets første oste under navnet Herdade do Esporao. Dem får vi lov til at nyde på gårdens restaurant, som vi virkelig kan anbefale. Her kan du opleve portugisisk gastronomi, når den er bedst.
Gården er godt gearet til at tage imod turister. Foruden restauranten har man også en vinbar og en hyggelig lille butik, hvor man kan købe gårdens produkter.

Vinstokkens børneværelse

På gården, der ligger i Montemor-o-Novo, hundrede kilometer fra Lissabon, er der fuld aktivitet. Det mærker vi, når vi vandrer rundt med Jorge Böhm og hans datter Dorina Lindemann. Smagslokalet er som et kunstgalleri, og biblioteket er mildelst talt velassorteret. Ifølge Jorge selv har han den største litteratursamling i verden omhandlende vinplanter og forskellige kloner. Man får med det samme en fantastisk respekt for denne mands viden om alt, hvad der er værd at vide om vinens vej fra plante til færdig drik.

Tysk forretningsmand

Jorge Böhm var tidligere forretningsmand og den største importør af bordvine til Tyskland, da han i 1969 fik øjnene op for portugisiske vine. Umiddelbart efter revolutionen i 1974 startede han et vin-eksportfirma i Portugal.

I denne periode var kvalitetsvine fra Portugal meget populære, men problemet var, at disse vine kun blev fremstillet i små kvantiteter. Man savnede dengang viden om de historiske, naturlige druesorter, som kom fra landets forskellige regioner. For at gå til bunds i dette påbegyndte Jorge Böhm undersøgelser på universitetet i Geisenheim af de bedste portugisiske druesorter. I 1978 blev resultatet af studierne præsenteret for Secretary of State for Agriculture, professor Carvalho Cardos. Tre år senere købte Jorge Böhm sin første ejendom i Montemor-o-Novo. Hans virksomhed er i dag den vigtigste klonproducent i Portugal.

150 forskellige kloner

På rundturen i lagerlokalerne ser vi lange rækker af stiklinger plantet i diverse bede. Kvinder sidder på gulvet og poder stiklinger på resistente rodstokke.
– I dag har vi et halvt hundrede forskellige druesorter og 150 forskellige kloner af disse, siger Jorge Böhm.
– De allervigtigste druer for Portugals vine synes jeg er Alvarinho, Arinto, Aragonês og Touriga Nacional. Ud af stedets årlige produktion på fire millioner planter forbliver næsten det hele inden for Portugals grænser – på nær en smule eksport til lande som Mocambique, Tunesien, Angola og Spanien

Dorina helliger sig vinene

Da datteren Dorina og hendes mand Thomas Lindemann kom til Alentejo i 1993, bestemte de sig for at opbyge et vinhus. De blev dog hurtigt trætte af kun at passe podningsplanter, så i perioden 1995 til 2002 fandt der omfattende nyplantninger sted, og i dag har man 50 hektar med vinmarker.

-Vi har valgt at dele vores ejendom Plansel op i tre dele for at få en bedre struktur og organisation, siger Dorina, før vi går i gang med at smage hendes vine.
-Viveiros Plansel drives af min mand, Thomas, og hér fremelsker vi både oliventræer og vinstokke.

Plansel Adega, der er vores vinproduktion, drives af mig, mens vi er fælles om Plansel Plantas Seleccionadas. Sidstnævnte er et samarbejde med universitetet i Évora, hvor vi vurderer, hvilke druetyper der er de bedste for Portugal, fortæller Dorina. Man producerer en lang række vine med forskellige sammensætninger samt en serie af enkeltdruevine, hvor vi koncentrerer os om deres Tinta Barroca.

-Ingen anden i Portugal fremstiller en vin kun på Tinta Barroca, siger Dorina med et smil, mens hun stolt serverer sine vine for os. På Plansel udforsker man hele tiden nye veje, og det næste mål er at frembringe et vellykket resultat af Grenache og Mourvedre.

Bordeaux-vinde blæser i Alentejo

Jeg må indrømme, at det faktisk var Quinta do Carmos’ vine, som åbnede mine øjne for portugisiske kvalitetsvine for mere end ti år siden.
-Men dengang var vore vine lidt for robuste, husker Joaquim Roque, som er ansvarlig for driften af Quinta do Carmo. Han mener endvidere, at problemet i Alentejo er de meget varme somre. De giver ind imellem vine med en for høj alkoholprocent og for få tanniner. Joaquim springer ud i vinmarken for at demonstrere, hvordan man i løbet af forsommeren renser blade bort, for at druerne langsomt skal vænnes til den varme sol.

-Det er lige som, når man selv begynder at tage sol i begyndelsen af sommeren – man er nødt til at tage det roligt i begyndelsen, så man ikke bliver forbrændt. Men når man engang er begyndt at få farve, tåler man solen meget bedre, siger Joachim.

Alentejo og Bordeaux

I 1986 havde ejendommen Quinta do Carmo kun 35 hektar vinmarker, men siden 1992 er der sket store forandringer. Stedet blev købt af Domaines Barons de Rothschild (Lafite) fra Bordeaux i Frankrig med det formål at kombinere Alentejos personlighed med Rothschildgruppens ekspertise. Man fortsatte med brugen af de traditionelle druesorter i kombination med et islæt af både Cabernet Sauvignon og Syrah. Til sin hjælp har Joaquim Roque nære kontakter med Christian Le Sommer fra Chäteau Lafite-Rothschild. Siden år 2000 ejer José Berardo fra Bacalhôa i Setúbalregioenne 45 % af selskabet. I begyndelsen af 90’erne gravede man alle de gamle stokke op og plantede nye, og i dag er man oppe på 150 hektar – svarende til en investering på 15.000 euro pr. hektar. Men hele ejendommen på 1.000 hektar rummer også arealer med både skov og korkeg.

Tæt ved den spanske grænse

Quinta do Carmo ligger kun et par kilometer fra landsbyen Esstremoz og kun 40 kilometer fra den spanske grænse. På de 150 hektar har man varierende jordtyper som kalksten og ler.
Fremstillingsprocessen er meget traditionel. Op til 1980 gjorde man brug af lagares under gæringen, men disse kar er erstattet af rustfri ståltanke for at kunne temperaturkontrollere gæringen bedst muligt. Før vinen tappes over på fade i januar, blandes den og får derefter lov til at tilbringe et år på 225 liters barriquefade, hvor en del kommer fra bødkerværkstedet på Château Lafite i Bordeaux. I løbet af året i kælderen sker der omstik et par gange, hvor vinen separeres fra bundfaldet.

Vin med potentiale

Vi bliver inviteret indenfor i et lokale på gården, hvor vi får lov til at smage stedets fire forskellige vine. Dom Martinho kommer fra en mark ved samme navn som vinen, der har lagret på ståltanke, og som skal drikkes ung. Quinta do Carmo findes som hvid og rød, hvor både Cabernet Sauvignon og Syrah indgår i rødvinen. Begge vine præges af Rothschildgruppens vinmageri. Endelig er der prestigevinen Quinta do Carmo Reserva, som kun produceres i store år. Her kan man mærke mere koncentration, finesse og karakter. Det er en vin, der kan blive så god, det skal være.

En frontfigur

Joao Portugal Ramos må betegnes som en af Portugals vigtigste vin-personligheder. Ligegyldig hvem man taler med i vinbranchen, så ved alle, hvem han er. Trods mange internationale tilbud har han altid været trofast mod Portugal. Det handler om viden, tradition passion og kreativitet at fremstille gode vine, og det er netop passionen at fremstille vine uden for Portugals grænser, som Joao mangler. Det er Portugals vine, han brænder for.

Efter endt eksamen som vinmager blev Joao meget rost for sin indsats både som ”flyvende vinmager” og rådgiver for forskellige vinhuse rundt om i Portugal. Det, der har betydet mest for ham, er opstarten af hans egen gård, Monte da Caldeira i 1990. På ejendommen har han kombineret traditionelle metoder med de nyeste. Han har f.eks. bygget lagares (trædekar) af det berømte marmor fra Estremoz til fodtrædning af de bedste vine, samtidig med at han er i besiddelse af den mest moderne teknologi til sin vin-infikation. Fra gårdens terrasse har man en smuk udsigt op mod landsbyen Estremoz, som også er afbildet på den etikette, der pryder vinen Vila Santa.

Viva Vila Santa

Vila Santa er en bestseller i Sverige, som opkøber 60 % af den samlede produktion på 300.000 flasker om året. Til min forbavselse fandt jeg ud af, at vinen koster 16-20 euro i Portugal, mens man i Sverige kan købe den for under 10 euro!
-Jeg startede med Vila Santa i 1993, og Sverige var mit første marked.
-Man er jo altid bange for at tabe markedsandele, så derfor har jeg beholdt den samme pris i Sverige i nu ti år, fortæller Joao. Og indskyder samtidigt, at kvaliteten er væsentlig forbedret i mellemtiden. Vingården er ældre, druerne er bedre, og ikke mindst er teknikken blevet moderniseret.

På spørgsmålet til Joao om, hvad han helst selv drikker uden for Portugals grænser, kommer svaret prompte:
-En klassisk Pauillac fra Bordeaux! Eller en Bourgogne, eller noget fra den nye vinstil i Spanien.

Elsker at eksperimentere

Mht. de internationale druesorter har Joao Portugal Ramos de seneste to år især eksperimenteret med Syrahdruen på en to hektar stor vinmark.
-Stilen på min Syrahvin er en mellemting mellem en australsk vin og en Rhône-vin, siger Joao Ramos. Det tog nogle år, før han blev helt tilfreds med kvaliteten, og ifølge Joao er det først efter høsterne i 2004 og 2005, at han er blevet rigtig tilfreds med sine rødvine. Han forventer inden længe også at kunne erklære sig tilfreds med sine hvidvine fra de tyve hektar, der er tilplantet med grønne druesorter.

I dag omfatter vinporteføljen elleve vine, heraf to, der går under etiketten Loios, i både hvid og rød. Man producerer også to vine af standardkvalitet med etiketten Marquês de Borba. Stedets Marquês de Borba Rerserva har jeg altid anset for at være en af Portugals absolut største vine, hvor man har gjort brug af de klassiske Alentejodruer Trincadeira, Aragonês, Alicante Bouschet samt en anelse Cabernet Sauvignon for at få lidt internationalt præg ind i vinen. Dette mesterværk lagres altid på små franske egetræsfade i et år.

Så har vi bestselleren Vila Santa og afslutningsvis fem vine, hvor man vil præsentere forskellige druesorter, nemlig den hvide Antao Vaz samt de røde Trincadeira, Aragonês, Tinta Caiada og Syrah. Og vi må ikke glemme den storsælgende Ramos, som for nogle år siden blev valgt til Årets Rødvin i Sverige.

Førsteklasses vine med lagringspotentiale

På Mouchao kan man virkelig tale om kraft i vinene. En fyldig, frugtagtig og speciel kraft, som adskiller sig fra alt andet, vi har prøvet i Alentejo. Men hvad er det da, der gør disse vine så specielle?
-Vi har vores eget syn på tingene, og desuden fremstiller vi vine på samme måde, som vi gjorde det her på stedet for hundrede år siden, siger Iain Richardson, som i dag ejer og driver ejendommen.
Det hele begyndte i slutningen af 1800-tallet, hvor Reynoldsfamilien opbyggede ejendommen med dens 900 hektar. I dag er 38 hektar af disse tilplantet med vinstokke.

Unikke vine på flere måder

Ved revolutionen i april 1974 blev gården konfiskeret af kommunisterne, ligesom så mange andre gårde i Alentejo, og det skulle vare tolv år, før familien kunne vende tilbage i 1986.
-Vi befinder os i en del af Alentejo, hvor der er stærke følelser mellem lokalbefolkningen og ejendommen, og vi ansætter i princippet kun folk fra egnen, siger Iain.
Vinmarkerne er meget gamle, og det faktum, at vinstokkene vokser i en lavning med meget ler, er med til at gøre vinene specielle. Alt er håndværk, og druerne bliver naturligvis håndplukket. I kælderen ser man, at intet er ændret i hundrede år.-Vi presser stadig druerne varsomt med vore fødder i lagares (store kar), hvorefter gæringen tager fat i 6-8 uger, forklarer Paulo Laureano, som er stedets ansvarlige vinmager. Man har denne lange kontakt med skallen for at give vinen mest mulig farve. Derefter lagres vinen i to år på 30-40 år gamle, kæmpemæssige fade, som i sig selv ikke bidrager med nogen karakter til vinen. Desuden lagres vinen altid yderligere i to år på flaske inden lanceringen. Altså i alt fire år fra drue til færdig vin ude hos forbrugeren.
-En stor del af vores succes skyldes brugen af druen Alicante Bouschet, som trives ekstremt godt her på Mouchao, siger Iain, der i parentes bemærker, t druen ikke har noget særlig godt ry i Frankrig.

Stort lagrinspotentiale

En stor del af besøget handler om stoltheden over gårdens traditioner og over valget af en lidt anderledes druesort. I en klassisk årgang indgår Alicante Bouschet med 70 %, mens resten er Trincadeira. Når man smager vinen, mærker man et islæt af mynte og eukalyptus, hvilket Paulo Laureano mener dels kommer fra jorden, dels fra den store andel af Alicante Bouschet. At vinen også har et fint lagringspotentiale, erfarer vi, da der bliver trukket en 1974’er op, som er helt mageløs. Iain Richardson fortæller, at man stadig har nogle drikkelige vine fra 1954 og 1963, men at meget forsvandt efter revolutionen. Man producerer i dag fire vine på gården: Dom Rafael (både Branco og Tinto), hvor hvidvinen er fremstillet på Arinto og Antao Vaz. Rødvinen har en lidt mindre andel Alicante Bouschet, og begge vine er aldeles udmærkede. Stedets klassiske vin hedder kort og godt Mouchao, og her ligger 25 % af vinen på nye fade for lagring i løbet af den første vinter. Endelig fremstiller man en exceptionel kraftkarl ved navn Herdade do Mouchao Tonel No 3-4. Får man fat i denne raritet, får man lov til at slippe godt og vel 70 euro flasken.

Solmættede, varme vine fra Borba

Man får en fornemmelse af, at man er på vej ind til en regulær industrivirksomhed, når bilen ruller ind på gården ved Adega Cooperativa de Borba. De fleste af Portugals kooperativer blev grundlagt under regenten Salazars tid i midten af 1900-tallet for at tilgodese den øgede efterspørgsel efter portugisisk vin. Den gang var man især indstillet på at producere kvantitet, og ved at købe druer fra egnens bønder kunne man på kooperativerne fremstille meget store mængder vin, som bl.a. solgtes til de portugisiske kolonier som Angola og Brasilien. Men efterhånden som forbrugernes krav steg, steg også kravene til kooperativernes produkter, og man fokuserer nu mere på kvalitet til rimelige penge. De virksomheder, som ikke har fulgt med, og for hvem det ikke er lykkedes at sætte kvaliteten i vejret, er for de flestes vedkommende gået nedenom og hjem. I dag er der ca. 120 kooperativer tilbage rundt om i Portugal, hvoraf mange præsterer vine af god kvalitet.

Alentejos første kooperativ

Et af de mest kendte portugisiske kooperativer er det, der ligger i Borba i Alentejo. Det blev grundlagt i 1955, og man har for tiden ca. 320 medlemmer, dvs. bønder, der leverer druer. Medlemmerne ejer i alt 2.200 hektar vinmarker, hvilket giver en produktion på omtrent 10 millioner liter om året. Her har man ændret syn på vinene, og bønderne bliver ikke længere kun betalt efter, hvor mange druer de kommer med, men også kvalitet og sukkerindhold spiller nu afgørende ind ved afregningen. Det har været en nødvendig foranstaltning for at opnå en højere kvalitet.

Man fremstiller ca. 20 forskellige vine lige fra rigtig billige hverdagsvine til den berømte Borba Reserva med sin typiske korketikette. Desværre smagte også flaskens indhold af kork, så den vin, vi skulle smage, var helt ødelagt. Men til gengæld gjorde Garrafeiraen os glad! Druerne er typiske for regionen: Aragonez, Trincadeira og Alicante Bouschet. Vinen har en aromatisk duft med en urteagtig bærkarakter. Der er smag af elegante vanilletoner fra egetræsfadene, og tanninerne er fyldige, men bløde. En vel afbalanceret vin. Hvidvinen Montes Claros er også rigtig god med en markeret citrussyrlighed og vel integrerede fadtoner.

I hjertet af Alentejo

Ingen tvivl om, at man på Borba har et moderne vinanlæg, og at man i Óscar Gato har en ambitiøs vinmager. Med lidt oversættelseshjælp fra sine medarbejdere fortæller han os om egnen, mikroklimaet og om sine vine.

Borba ligger i hjertet af Alentejo, godt placeret midt i en rund dal, som giver et specielt mikroklima. En stegende sol i sommerhalvåret og en tør, kold vinter. Jorden består især af kridtholdigt ler og skifer. Vinene tilpasses forskellige målgrupper. Størstedelen bliver solgt i Portugal. Eksporten er på ca. 15 %, men der er planer om, at denne del skal udvides. Den nyeste vin, Cinquentenário, som man udviklede for at fejre virksomhedens 50-års jubilæum, har vundet flere medaljer i forskellige internationale konkurrencer og udstillinger. Det er en rigtig god vin, fremstillet på Cabernet Sauvignon, Alicante Bosuchet og Syrah, som har ligget på egetræsfade i et år.
-Vi vil ganske enkelt være bedst til alt. I de seneste år har vi investeret millioner i udstyr, i kælderen og i dygtigt personale.

Populær vin i Portugal

I modsætning til de fleste andre vinproducerende lande, har Portugal primært valgt at benytte de lokale portugisiske druesorter (Touriga Nacional, Periquita, Trincadeira, Tinta Roriz, etc.). I de senere år er man dog i det små begyndt at anvende visse internationalt kendte sorter som Merlot, Cabernet Sauvignon, osv.

Det giver vinene en helt særlig karakter, og de senere år er kvaliteten af portugisiske vine kommet op på et niveau, der matcher de bedst kendte internationale regioners. Også vinene er regionalt baseret med store forskelle regionerne imellem. Det er for øjeblikket en udbredt opfattelse, at de bedste vine kommer fra den solrige Alentejo-provins eller fra området omkring Douro-floden i nord, hvor det berømte portvinsdistrikt også er beliggende.

Også vine fra Costa Azul er af høj klasse. Vinhuset José Maria da Fonseca i Azeitão leverer eksempelvis mange tusindvis flasker ”Periquita” til Netto, som sælger den til sølle 32 kroner. I Portugal koster den ofte væsentligt mere, selv i et discountsupermarked. For blot en lille ekstraskilling, kan man p.t. købe fremragende vine som f.eks. José de Sousa, som koster 40 kroner i Netto.

Vinho Verde (grøn vin) er en særlig og helt unik portugisisk hvidvin, som produceres i det nordlige Portugal. Den laves på druer, der grundet klimaet ikke indeholder meget sukker. Dermed får vinen en frisk, let sprudlende konsistens. Portvin og Madeira-vin er et kapitel for sig selv. I Funchal er et besøg på museet for Madeira-vin næsten obligatorisk, også selvom man ikke skulle bryde sig om vinen, kan man ikke undgå at blive fashioneret af lagret med de århundrede gamle støvede flasker.

Portugals særlige vinhistorie

Portugal ligger helt ude mod vest på den Iberiske Halvø med ærkefjenden Spanien i ryggen. Denne beliggenhed forhindrede portugiserne i at få kontakt med andre europæiske lande, og hvad var mere naturligt end at man i stedet for vendte blikkene ud mod havet. Den maritime handel og eksport i Portugal blomstrede i 1200-tallet, samtidig med at vinene fra Douro begyndte at finde vej ned til Porto. Med Henrik Søfareren i 1400-tallet begyndte ”De Opdagelsesrejsendes Tid”, som blev af stor betydning for vinproduktionen i Portugal og starten på vinens historie.

Sømændene tog vine med sig ud på de lange rejser, og snart var der en efterspørgsel rundt omkring i verden efter portugisisk vin. Portugal har altid haft særlig gode relationer til England, som fik en stor indflydelse på portvinshandelen. I år 1750 fik Sebastiao Jesé de Carvalho e Mello, mere kendt under navnet Marquês de Pombal, magten i Portugal. Han satte sig for at reducere den magt, de engelske handelsmænd havde over de portugisiske vinbønder.

I år 1756 blev Real Companhia de Agricultura das Vinhas do Alto Douro derfor grundlagt. Virksomheden ejedes af en gruppe Douro-bønder, som begyndte med at fastsætte grænser for Douro. Dermed opstod verdens første vinregion i Douro med faste grænser.

Mange kvalitetsregler i vinens historie i Portugal

I starten af 1900-tal fik flere regioner i Portugal DOC-stemplet; Colares,Carcavelos, Setúbal, Dão og Vinho Verde. Begyndelsen af 1900-tallet var i Portugal som mange andre steder i Europa præget af politisk kaos, og diktatorerne afløste hinanden. En vigtig del af Portugals nyere historie er tiden fra 1926 til 1968, hvor den samme mand sad ved magten – en mand ved navn Salazar.

Salazar var diktator i Portugal og engagerede sig kraftigt i landbrug og fik fastsat kvalitetsregler for bl.a. vin. Det er primært Salazar der var årsag til grundlæggelsen af de mange kooperativer, som i dag findes i hver vinregion i Portugal. Desværre fik kooperativerne i visse regioner så stor en magt, at de kvalte al konkurrence, hvilket hæmmede vinene fra en del gårde. Trods dette blev nogle af Portugals mest succesrige vinproducenter grundlagt i løbet af Salazars styre.

Efter Salazar blev Caetano premierminister i Portugal, indtil han den 25. april 1974 blev afsat ved en revolution. I en kort periode tog staten magten over visse vinproducenter, men efter nogle år havde det værste kaos lagt sig, og staten slap grebet om producenterne. Endelig kom der politisk ro i Portugal selvom der efter mange portugiseres mening stadigvæk hersker kaos og uro på den politiske sene i landet.

EU medlemskab har betydning for vinens historie

Portugal blev i 1986 medlem af EU, hvilket gav Portugal økonomi og andre ressourcer til at opstrukturere og modernisere vinproduktionen. Der blev fastsat appellationsregler, og der blev satset på uddannelse og især investeret i teknisk udstyr. De mange tilskud fra EU bevirkede, at vinproducenter kunne investere i klimaanlæg, ståltanke og computere til forbedring af deres betingelser for at fremstille vin.

Det er ikke kun inden for vinproduktionen at Portugal har modtaget store beløb fra EU. Overalt kan man mærke, at der i de sidste 20 år er blevet bygget nyt, f.eks. på de mange flotte motorveje, der forbinder Portugal fra nord til syd og øst til vest.

Satsning på ønologer i Portugal

Satsningen på ønolog-uddannelser har gjort, at vinmager-ehvervet i dag er relativt velbetalt og betragtes som et højstatusjob i Portugal. Det, der tidligere var et erhverv fyldt med traditioner og hemmeligheder, og som gik i arv fra far til søn, er i dag noget ganske andet. Den ny generations vinmagere rejser gerne rundt og udveksler erfaringer med deres kollegaer. Desuden er mere end halvdelen af alle færdiguddannede ønologer kvinder. Det bevirker også, at man rundt omkring i verden på vinmesser møde mange vinmagere fra Portugal, der har stor anerkendelse.

Blandt alle, uanset alder og køn, som der arbejder med vin, er der en glødende passion for denne drik og en kærlighed til Portugals traditioner og kulturarv. De unikke druesorter er en skat, som de allerfleste vinmagere i Portugal er opsatte på at bevare, og denne kærlighed for landets traditioner vil du helt sikkert støde på under din vinrejse til Portugal.

Vézelay og L’Espérance i Bourgogne

Vézelay og L’Espérance ligger godt  200 kilometer sydøst for Paris i Bourgogne, Frankrig. Rejser du på kulturejse til Frankrig og er interesseret i vin, kræver det næppe meget at overbevise dig om at  Bourgogne hører blandt de områder du bør besøge.

Vézelay

Tiden skrues tilbage til middelalderen i Vézelay, hvis klosterkirke, Sainte-Madeleine, gennem århundreder tiltrak store skarer af pilgrimme. Følg i deres fodspor op ad denne maleriske lille bys stejle hovedgade. Øverst for enden har den prægtige romanske kirke ligget siden 1000-tallet, hvor den var et af kristenhedens centre. Relikvier fra Maria Magdelene, kristenhedens højest elskede tilgivne synder, blev tillagt mange mirakler og forårsagede et stormløb af dybt troende kristne, som gjorde ophold her på deres færd til Santiago de Compostela i det nordvestlige Spanien. Efter at relikvierne blev erklæret for falske, mistede Vézelay sin betydning, og kirken forfaldt. Den undgik nedrivning i 1840, blev omhyggeligt restaureret og er igen en opvisning i romansk arkitektur, et mesterværk af lys og rum.

Vézelay er beliggende i den frugtbare egn midt i en af verdens mest ansete vinproducerende regioner og vil være den perfekte by, hvorfra man kan udforske Bourgognes magi, hvis man ellers har bestilt værelse på det nærliggende Château de Vault-de-Lugny fra 1400-tallet. Med sine blot 12 overdådige værelser og overstrømmende venlige ejere er dette som at opholde sig på en gammel vens drømmeslot, komplet med fangehul fra 1200-tallet. Middagene serveres ved levende lys i det stemningsfulde gamle køkken eller, hvis vejret tillader det, udendørs nær den gamle voldgrav og i selskab med en gruppe spankulerende påfugle. Vil man unde sig en middag “ude i byen”, kan man tage til Saint-Père ved foden af Vézelay, fødested for den verdenskendte Marc Meneau, der beskedent kalder sig “en landlig køkkenchef”. På L’Espérance, en gammel hovedbygning med glasafskærmet spisesal, har Meneau og hans hustru, Francoise, forenet en stemning af landlig hygge med raffinement i verdensklasse og en udsøgt menu med lokalt vildt og lokale råvarer.

Château på Vault-de-Lugny ligger kun 15 minutters kørsel fra Vézelay på vejen til Avallon. Stedet holder normalt åbent fra sidst i marts til midt i november. L’Espérance: i Saint-Père-en-Vézelay ligger blot et par minutters kørsel  fra Vézelay.  Den 22. juli finder den årlige madeleine-pilgrimsrejse sted. Vinhøsten er i september og oktober alt efter vejret. Læs meget mere om vinrejser til Frankrig og andre lande i Europa her på bloggen om kulturrejser.

Madkultur og vinkultur i Dão

Solen stråler denne dag, hvor vi møder Carlos Lucas uden for Restaurante de Cabriz i Dão, som er en af Portugals nordlige regioner, hvor mad og vin hører til den stolteste del af kulturen. Han spørger os, om vi ikke har lyst til at se stedets vinifikationsanlæg?

Efter en rejse fuld af besøg i kældre med ståltanke, siger vi pænt ned tak og foreslår i stedet, at vi går ind i deres restaurant og prøver at smage områdets mad og vin.

– Vi var den første vingård i Portugal med egen restaurant, og her har vi mulighed for at præsentere vore vine sammen med forskellige lokale madspecialiteter, siger Carlos, da han åbner døren til spisestedet.

Spisesalen er godt fyldt, og mange gæster benytter muligheden for at smage forskellige vine til retterne.

– I Portugal er portionerne ofte meget store, og spiser man ikke op, tror kokken, at man ikke kan lide maden, konstaterer Carlos, mens han bestiller nogle småretter som forret til en mousserende vin produceret på druerne Malvasia Fina og Bical.

Lækker mad og vin i Dão

Mange besøgende nøjes med at bestille de billigste Dão-vine, men dermed går de glip af det fantastiske potentiale, som den lækre mad og vin Dão byder på.

Virksomheden Dão Sul blev grundlagt så sent som i 1990, og på firmaets gård Quinta de Cabriz blev den første vin fremstillet i 1998. Vinmagerteamet består af 3 x Carlos, som sætter deres præg på vinene, nemlig Carlos Moura, Carlos Rodrigues og Carlos Lucas, som vi er mødtes med. Deres portefølje er gigantisk med vine fra Dão, Douro, Bairrada, Estremadura og Alentejo samt en lille mark i Brasilien.

Mad og vin for de fine smagsløg

Carlos Lucas spørger os, hvad vi kunne tænke os at smage til maden. Da han har talt en del om Dãos enorme potentiale, begynder vi med dette og går videre op til Douro. Carlos skænker et glas Encruzado op og fortæller, at druen ikke vokser uden for Dãos grænser.
– Dette er den første hvidvin, jeg nogensinde har produceret, og årgangen er 2005, siger Carlos, da han stolt skænker vinen op. Halvdelen af mosten har gæret på fade og resten på ståltanke. Flasken er forsynet med en etikette af plast, for at den ikke skal blive gennemvædet og løsne sig fra flasken efter et stykke tid i is-spanden. Smart fundet på!

Produktion af vine i Dão

Carlos Lucas har mange bolde i luften. Her i Portugal er han med til at producere mere end tres vine, og desuden har han også projekter i Priorat i Spanien og Piemonte i Italien. Vinene er storstilede med megen frugt og kraft i en helt fantastisk balance, og aldrig tidligere har vi smagt så imponerende vine fra Dão. Det er ikke til at tage fejl af, at Carlos er stolt af sine vine.

– Tidligere arbejdede jeg på et kooperativ, før jeg fandt mine partnere, siger Carlos fornøjet. Han arbejder 14 timer om dagen, syv dage om ugen.

Med sine 300 hektar er virksomheden den største i Dão, og i det øvrige Portugal ejer virksomheden yderligere 700 hektar.

– Jeg køber aldrig druer fra andre, men jeg overvejer at købe eller leje mig ind på nye marker, og jeg ved præcis, hvad jeg går efter, siger Carlos.

Det opbud af vine, vi skal smage er meget imponerende med alt fra Quinta das Tecedeiras fra Douro til den spændende Dourat, hvor man har blandet Touriga Nacional fra Douro med Garnacha fa Priorat i Spanien.

Ud af de 1.000 flasker, som fremstilles af denne raritet, bliver de femhundrede solgt i Portugal og de resterende i Spanien. Før vi kører mod Lissabon, når vi lige at smage et glas fantastisk Vintage Port 2003, og vi når også et besøg i stedets hyggelige vinbutik, som er nabo til restauranten. Det er en omvej værd at komme hertil. Dão er et fortinligt mål for kulturrejser for alle, der interesserer sig for vin og gastronomi

Restauranter og vin i Beiras

Beiras er navnet på en stor og spændende region i Midtportugal, der egner sig fabelagtigt til kulturrejser. Rejser du til Portugal så så overvej at bruge et par dage i Beiras, en region fuld af gode mad og vin oplevelser. I Beiras ligger Quinta da Pont, som er en ombygget, ældre herregård med meget atmosfære og fine lejligheder. Efter en dag fuld af vinsmagninger er det dejligt med en rigtig afslappende aften.

Vi havnede på pousadaen i byen Almeida, der ligger i et af de imponerende forsvarsanlæg, som skulle have været uindtagelig for fjenden. Denne borg faldt dog, efter at krudt- og våbenlageret uheldigvis sprang i luften under en belejring. Men maden er, som den plejer at være på Portugals pousadaer, stærkt præget råvarer fra Beiras og omegn.

Restaurante Aqua i byen Coimbra tilbyder international mad med latinske fortegn i et afslappet miljø.

Casa Vidal på Rua das Almas i Aguada de Cima samt Restaurante Oásis i Mealhada er begge gode eksempler på pattegriserestauranter med lokale traditioner og mousserende rødvine.

Restaurante Colmeia i byen Guarda er et spisested med mange kulinariske overraskelser. Med petiscos, dvs. små appetizers som lufttørrede skinker, oste, oliven mm., alt sammen fra egnen, derefter en Arroz de Tamboril (fiskegryde med havtaske og skaldyr) tæt fulgt af en Posta Mirandesa (bøf af helstegt ryg), vidunderligt mør og serveret med smørstegte grøntsager og ris.

Vinen i Beiras matcher maden

Ligesom i næsten alle andre regioner i Portugal har madkultur og vinkultur gennemgået en parallel udvikling i Beiras. I den del af Beiras som hedder Bairrada har der fundet et unikt møde sted mellem mad og vin. Det er Leitão – pattegris, helstegt i brændefyret ovn, som, sammen med en almindelig grøn salat, håndskårne pommes frites og en stærkt krydret sauce, som møder en mørkerød vin af Bagadruen. Men læg mærke til, at vinen er mousserende, fremstillet på klassisk vis. Et forbavsende møde mellem det sprøde, salte kød og den friske og meget kraftige og sprudlende vin.

Det er ikke så underligt, at næsten alle portugisere, der kører i bil mellem Lissabon og Porto stopper op for at få deres frokost på en af de 200 pattegrisrestauranter, som ligger i dette område i Beiras. Mad og vin er en helt central del af kulturen her.

Vin på Azorerne

Flyv 1500 km ud i Atlanterhavet fra Lissabon i retning mod New York, så lander du på Azorerne. Ni små vulkanøer, der ligger tre og tre midt imellem tre kontinenter: Afrika, Amerika og Europa. Den særlige klima og den særlige beliggenhed har gjort dyrkning af glimrende vine til en central del af Azorernes kultur. Glem ikke at smage på vinen på din kulturrejse til Azorerne.

Vin på São Miguel

Vi lander på hovedøen São Miguel i hovedstaden Ponta Delgada, hvor 130.000 ud af de ni øers samlede befolkning på 260.000 indbyggere bor. Men vi begiver os straks videre i et nyt lille fly for at opdage de unikke vinmarker. Vi flyver over til Pico Island lige som en ”azor”, der er navnet på en rovfugl, som lever her (deraf navnet Azorerne).

Pico er den vigtigste ø, hvis man er interesseret i vine. Efter en times flyvning lander vi på denne vulkanske ø, hvor en vigtig indtægtskilde for beboerne tidligere var hvalfiskeri. En lastbil fyldt med tunfisk kører forbi, og vores chauffør fortæller, at netop tunfisk nu er mest indbringende for fiskerne.

Vin på Pico

Der bor 16.000 indbyggere på Pico, hvor der hersker en fantastisk afslappet stemning. Det lader til, at man har al mulig tid i verden til sin rådighed, og at man lever i fuldstændig harmoni og uden stress. De fleste familier bor ved foden af vulkanen, der senest havde et udbrud i perioden 1718-1725. Skyerne dækker denne dag toppen af vulkanen, som, får vi at vide, er Portugals højeste punkt med sine 2.300 meter over havet.

Vinen har altid spillet en central rolle på Azorerne og har sikret overlevelsen for indbyggerne i dette barske og stenede miljø. I slutningen af 1400-tallet tog præsterne vinstokke med sig til øerne, da man syntes, at vin udvikledes bedre på lavajord. Men vinplantningen var ensbetydende med hårdt arbejde. Man flyttede lavasten efter lavasten, indtil man fik et lille stykke jord, hvor man kunne plante vinstokken. Stenene blev til mure, der effektivt gav læ for vinden, og desuden opsuger stenene varme og reflekterer den tilbage til drueklaserne. Dette indebærer, at man altid høster fuldt modne druer, fulde af sukker.

Disse bittesmå vinmarker, der ofte ikke er større end et almindeligt værelse, kaldes ”currais”. De danner et monumentalt mønster i landskabet, som er så unikt, at alle vinmarkerne på i alt 987 hektar, i dag er omfattet af Unesco’s Verdensarvsliste.

Vinene på Azorerne

Den primære drue er Verdelho, og som tilfældet var så mange andre steder, blev også disse Verdelhostokke slået ud af vinlusen i slutningen af 1800-tallet. Man genplantede amerikanske sorter, som dog slet ikke levede op til Verdelho kvalitet. Nu er druen genplantet på de øer, som i dag står for vinproduktionen, nemlig Pico, Terceira og Graciosa. Dog forekommer der også en række andre druesorter, hvoraf langt de fleste naturligvis er portugisiske, og de giver interessante og spændende vine. For eksempel Arinto, Terrantês, Boal, Malvasia, Sercial m.fl. Men her findes også Chardonnay, Riesling, Cabernet Sauvignon og Pinot Noir.

Man fremstiller også hedvine af Verdelho, som får en guldjul til brun farve med lidt grønne toner og med en silkeblød smag og en lille tobaksduft sammen med andre krydderier. Nogle af disse vine er Brum, Lajido og Czar, dejlige som aperitif eller til desserten.

På hele øgruppen produceres der ca. 2 mio. liter vin, hvoraf næsten det hele drikkes på Azorerne. Der er masser af små, private vinbønder, som selv sørger for en stor del af vinifikationen, og som sælger til venner og bekendte. Vinmarkerne ligger i nærheden af små landsbyer med store stenhuse, der fungerer som weekendhuse for familierne, hvor man mødes, spiser godt og drikker sin egen vin. Mændene kan godt lide at afrunde måltidet med en god, azorisk cigar.

Andre produkter fra Azorerne

Her findes flere tobaksmarker, som leverer tobak til Fábrica de Tabaco Estrela – en lille håndværksbaseret cigarproduktion med en meget begrænset produktion på 350.000 cigarer årligt (hvilket er en dråbe i havet set med internationale øjne). Men her er 12 ansatte, som alle er dygtige til at rulle cigarer i hånden. Denne lille fabrik har vundet internationale priser og har ved et par lejligheder sågar slået de berømte Cubacigarer.

Ellers tiltrækkes mange rejsende af gastronomien, og aldrig tidligere har jeg spist så godt oksekød som her. Kvaliteten beror formentlig på, at dyrene går ude hele året, og at kødet derved bliver dejlig saftigt og smagfuldt. Her er også store ananasplantager, som i den jævnt fordelte varme året igennem bliver udsøgt søde og saftige. Størstedelen af produktionen bliver fløjet ind til fastlandet, hvor den serveres som opfriskende desserter. Gerne sammen med et glas madeira.

Hvis du kommer til Azorerne, må du heller ikke gå glip af deres oste. Især ikke den såkaldte søfarerost fra den lille ø Sao Jorge. Denne ost er blevet fremstillet siden 1500-tallet som proviant til søfarerne over Atlanterhavet. Den modnede ombord og varede hele vejen over til den ny verden.

Fakta om vin på Azorerne

Her produceres ca. 20.000 hektoliter vin om året. Appellationerne er OPR Pico, OPR Graciosa og IPR Biscoitos. På Picos og Biscoitos fremstiller man hedvin, som skal indeholde mindst 16% alkohol. På Graciosa fremstiller man tørre hvidvine, især på druesorterne Terrantez, Malvasia Fina, Verdelho, Arinto og Fernao Pires.

CVR Acores er den myndighed på Azorerne, som administrerer og overvåger øernes vinproduktion.

Specielle vine fra Vulkanøen Pico

Vi møder en blandet forsamling af medlemmer fra kooperativet på Azorerne, som lidt reserveret fortæller om deres arbejde med at producere vine. Der er i alt trehundrede medlemmer, som leverer druer til vinhuset, men der er også en anden lille vingård på øen ved navn Coral Atlantic, hvor Jorge Böhm fra Alentejo har finger med i spillet.

Der er fire dage til høsten i slutningen af august, og der er fuld aktivitet med mange forberedelser top til indleveringen af de mange tons druer. På vej ind til anlægget maser vi os vej sammen med en busfuld af besøgende.

-Vi har mange besøgende hvert år, ikke mindst fordi alle hoteller anbefaler et besøg med tilhørende smagning hos os, siger et af medlemmerne. Stedet for smagningen er placeret midt blandt ståltankene, og de besøgende får virkelig en indsigt i, hvordan man producerer vin. Vi smager en hvidvin fremstillet på druesorterne Arinto og Verdelho, som virker lidt kulsyreagtig. Jeg spørger, om det er meningen, at vinen skal være sådan?

-Et uheld, svarer et af medlemmerne, og mere bekymrede man sig ikke om denne skævhed i vinen.

Unikke vinmarker på Azorerne

Der er vinplanter overalt på Pico, og stokkene bliver skærmt af stengærder (currais), som er opbygget af lavasten fra de seneste vulkanudbrud. I et normalt år regner man med en potentiel alkoholprocent på mellem 14 og 15, men José Duarte Garcia, der er en af de ældste personer i selskabet, fremstiller en meget speciel vin med en procent på hele 18. José byde os et glas af sin vin Ezar, som har sherrylignende Tokajitoner i karakteren.

-Vinen er lavet på Verdelho og Arinto, som har fået lov til at gære naturligt op til 18,5%, siger José stolt. Jeg bliver forbavset over det, han fortæller, da gæringen normalt stopper ved 15-16%.

-I 2004 var vinen på vej op til 22%, men så kølede jeg også mosten ned for at stoppe gæringen, betror José mig. Han fortæller også, at vejret kan spille egnens bønder et stort puds, hvis de ikke får høsten ind før den 15. september, hvor den barske regnperiode begynder!

På Azorerne findes der ingen klassificerede DOC-vine – de fleste vine har Vinho Regional Acores trykt på etiketterne. Ind imellem ser man en vin med betegnelsen V.L.Q.P.R.D. Pico-Lajido, hvor man har benyttet sig af druerne Arinto, Verdelho og Terrantez. Det lader til, at man ikke bekymrer sig om, at vinene ikke eksporteres, da de alligevel bliver drukket af lokalbefolkningen eller af besøgende turister på øen.

Kulturrejser til Bordeaux – Europas vin hovedstad

En kulturrejse til Bordeaux i det sydvestlige Frankrig, vil uundgåeligt komme til at handle meget om vin. Bordeaux er mest kendt for at lave nogle af verdens bedste vine og det er man heller ikke i tvivl om når man tager til byen.

Da Bordeaux ligger på floden Garonne, har Bordeaux altid været en vigtig havneby og handelspartner for England og Holland, der begge sætter stor pris på de fine vine som bliver fremstillet.

Spisning i Bordeaux

Selvom Bordeaux er mest kendt for sin vin, er restauranterne i byen også helt i top. Man kan få dejlig Fransk mad men også mad fra hele verden som for eksempel japansk, afrikansk og italiensk mad. Da Bordeaux ligger så tæt på Atlanterhavet er frisk fisk og skaldyr ret fremtrædende på mange af restauranternes menukort.

Et af de bedste steder at lede efter restauranter er omkring Place Du Parlement, hvor man finder noget som er tilfredstillende for enhver smag og restauranter som alle kan betale sig fra. Skulle man ikke gide på restaurant, er der også mange sandwich og fastfood barer netop i dette område som er et besøg værd, hvis man er mindre sulten og bare skal slappe af. Om sommeren bliver der altid stillet en masse boder op omkring floden, hvor der bliver solgt rejer, kæmperejer og andre skaldyr snacks.

Hvis man gerne vil ses i Bordeaux, skal man tage på cafeen Café Regent på pladsen Gambettaer, hvor alle dem som er noget i Bordeaux tager hen for at drikke kaffe. I cafeen for man lækker kaffe og godt bagværk, men man kan finde mange billigere alternativer rundt omkring Gambettaer som er mindst lige så gode.

Vin i Bordeaux

Bordeaux er en af de vigtigste vinproducenter i verden. Der er omkring 7000 vinproducerende slotte og 13.000 vinbønder i området.

De fleste af de druer, der dyrkes i Bordeaux-regionen til rødvin er Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc, som giver styrke og god holdbarhed, og Merlot som bringer blødhed og smidighed til vinen. Merlot er den mest plantede drue i Bordeaux, og dækker 50% af vinregionen. Hvidvinene er for det meste udarbejdet fra druerne Sauvignon Blanc og Semillon, og nogle gange også med Muscadelle.

Tager man en kulturrejse til Bordeaux er det helt sikkert et must at besøge nogle af de smukke vinslotte som ligger i området. Her kan man tage en vinsmagning og komme rundt og se hvordan man laver den fabelagtige vin.

På jagt efter Barcelonas bedste Cava-bar

Kun små 50 kilometer sydvest for Barcelona ligger verdens største Cava-producerende vindistrikt. Er man på ferie i Barcelona, eller på en kulturrejse til Catalonien, er det derfor oplagt at besøge en af byens Cava-barer og nyde den catalanske specialitet i autentiske omgivelser. Cava’en er en vigtig del af den catalanske kultur.

Rigtig mange danskere har taget Cava’en til sig, og den efterhånden velkendte næsten sorte Freixenet-flaske dukker op ved mange lejligheder året rundt, sikkert fordi den er en del billigere end champagne, men stadig af en solid kvalitet. Hvis man rejser man til Barcelona, bør man dog prøve nogle af de mange andre typer Cava også.

Cava’en er en mousserende vin, der producers i Penedés og eksporteres til hele verden. Der stilles meget strenge krav til produktionsmetoden, og det er ikke en hvilken som helst vin med bobler, der får lov at kalde sig Cava. De traditionelle forskrifter skal overholdes til punkt og prikke gennem hele vinens fremstilling.

Catalanerne selv er også meget begejstrede for og stolte over deres “nationaldrik”, og sammen med resten af det spanske folk nyder de Cava’en ved festlige lejligheder som Nytårsaften, bryllup, dåb og andre glædelige højtider. I Barcelona er det dog også en drik man kan nyde til hverdag og i weekenderne på en af byens mange Cava-barer.

Barcelonas Cavabarer

Barcelonas Cava-barer er populære både blandt ferie-gæster og de lokale, fordi man her kan nyde den friske vin i forskellige udgaver og med mad til. Det er dog Cava’en og ikke maden, der er i fokus på Cava-barerne. På nogle af barerne serveres en rosa, mere sødlig Cava, end den vi danskere typisk finder herhjemme. Den rosa Cava er lavet ved at tilsætte små mængder rødvin til almindelig Cava; dette gør den mere egnet til indtagelse sammen med let mad.

Den klart mest populære Cava-bar i Barcelona er Xampañería Can Paixano – faktisk er stedet stort set altid propfyldt med mennesker, og der skal arbejdes for at nå baren og afgive bestilling. Serveringen er dog utrolig effektiv, og man får overraskende hurtigt sit første glas Cava i hånden. Til vinen serveres forskellige slags frisklavede sandwiches af høj kvalitet. Denne travle Cava-bar har en helt særlig stemning, der både er et resultat af og bidrager til, at stedet besøges af så mange gæster. Can Paixano ligger mellem Ramblas og den del af havnen, der vender mod Barceloneta, og er den rigtige Cava-bar at besøge – medmindre man vil have fred og ro.

http://www.canpaixano.com/

En anden god, og lidt mindre proppet, Cava-bar er El Xampanyet, der ligger i samme gade som Picasso-museet. Her får man chancen for at nyde sin Cava og nogle Tapas i et mere roligt tempo – selvom der stadig kan være travlt alt efter tidspunktet, man vælger at indfinde sig i baren på – og man kan lettere forhøre sig om de forskellige muligheder. Både Cavas og Tapas er af høj kvalitet, og udvalget er pænt. Mange bliver her til baren lukker og tager videre ud i Barcelonas natteliv, der pulserer i de omkringliggende gader.

Er vejret godt – og det er det som regel i Barcelona – foretrækker man måske at sidde udenfor. Den mulighed har man på vinbaren La Vinya del Senyor, der – selvom den ikke er specialiseret i mousserende vine – har et fint udvalg i god Cava. Indeni er baren, ligesom de to forrige, ofte ret tæt pakket, så muligheden for udendørs servering er kærkommen, hvis man foretrækker noget mere plads i stedet for den travle stemning indenfor. Baren ligger ved kirken Santa Maria del Mar, der for nylig har vundet ny berømmelse gennem bestselleren Havets Katedral.

Cavamar er også et godt sted at drikke Cava, selvom der strengt taget er mere tale om en restaurant end en bar. Som navnet antyder, ligger Cavamar ved havet – på Barceloneta strand tæt ved Barcelonas centrum. Man kan sidde udenfor og nyde stranden og havet eller indenfor på første sal – her kan man med lidt held også få udsigt over vandet.

http://www.cavamar.com/

Og til dem, der skulle undre sig, ‘Cava’ betyder ‘hule’ på catalansk og henviser til de hule-agtige rum, Cava oprindeligt blev lavet i.

Rejs til Champagne-Ardennes og nyd kongernes drik

Tager du på en ferie i for eksempel Paris, er det ikke nogen dårlig idé at tage et par dage i den nærliggende Champagne-Ardennes-region og smage på de lokale drikkevarer.

Regionen ligger højt over havets niveau og har derfor et relativt køligt klima – om sommeren omkring de behagelige 18 grader som gennemsnitstemperatur. Til de aktive byder regionen på muligheder for alt fra karpe-fiskeri om natten i de stille skovsøer, over jetski til bjergvandring. Og både den stenrige regionale hovedstad, Reims, og regionen som helhed, bugner af fransk historie og kulturarv, slotte og muséer.

Til de mere tilbagelænede – og til de aktive, når der skal slappes af – er der selvfølgelig en oplagt aktivitet i denne del af Frankrig, der overgår alle andre: At drikke Champagne!

Champagnens historie går helt tilbage til 1531, hvor Benediktiner-munke opfandt drikken på deres vinproducerende kloster. Den nye form for vin vandt stor popularitet blandt konger og adelige, og blev i 17- 18- og 19-tallet spredt fra Champagne-distriktet og Frankrig til andre europæiske lande via de royale familier, som havde smagt den i de franske kongehuse.

Producenterne af Champagne brugte megen tid på at give deres mærker et navn og en historie, for at associere deres produkt med høj klasse og magt.

Den dag i dag har Champagne særstatus: Selvom der verden over produceres masser af hvidvine med brus, der ikke adskiller sig indholdsmæssigt fra dem, der kommer fra Champagne-Ardennes, må navnet Champagne ikke anvendes om dem. Dette er for de europæiske landes vedkommende fastslået i EU’s lovgivning. I USA åbner lovgivningen dog op for, at vin andre steder fra kan kaldes Champagne – men mange stater har en særlovgivning imod dette, for ikke at risikere, at vinproducenterne med overlæg forvirrer forbrugerne.

Faktisk er det Champagne-Ardennes kølige klima, der er en del af forklaringen på, hvorfor den velsmagende drik blev opfundet netop her: Champagne-Ardennes ligger lige på nordgrænsen i forhold til, hvor det er muligt for vindruer at blive ordentligt modne.

Når druerne alligevel modnes i Champagne-distriktet, er det med hjælp fra den megen skov, som medfører en stabil temperatur og medvirker til, at jorden kan holde på fugt. Køligheden medfører, at der produceres meget syre i de lokale druer, hvilket er ideelt for vine med brus. Jorden er desuden meget kalkholdig, hvilket er med til at give vine fra denne region en mild og raffineret smag.

Champagne er normalt lavet på druerne Pinot Noir, Chardonnay og Pinot Meunier – og kun Chardonnay-druer er lyse. Når Champagne (og hvidvin) ikke får farve, skyldes det produktionsmetoden, og ikke druerne. Rejs selv til Champagne og se efter.

Kulturrejse til Italien, kunst, kultur, natur samt fantastisk gastronomi

Det er ikke nogen tilfældighed, at Italien gennem tiderne har tiltrukket så mange gæster, og henrykket dem i en sådan grad, at de bliver ved at vende tilbage, som var de draget af en magnet. Italien har ikke bare én af de mest interessante historier på kontinentet, én af de absolut rigeste kulturer, med et væld af unikke kunst- og kulturskatte, et vidunderligt, og meget varieret landskab, fra de sneklædte bjerge i nord til de tørre, varme sletter i syd, men tillige en uforlignelig gastronomisk tradition, et altid levende gadeliv, og en imødekommende befolkning, der besidder den specielle italienske blanding af smidighed, kølig stringens og overrumplende lidenskab.

Italien er – ligesom Spanien – et land præget af dybe kontraster mellem nord og syd. I nord findes det rige, undertiden kølige, højt industrialiserede og teknologiske Norditalien; i syd det solvarme, farverige, fattigere, og mindre industrialiserede syd; imellem findes Midtitalien, med en blanding af det nordlige og det sydlige Italien, og med de gamle, klassiske renæssance-byer, rige på fortidsminder og kulturskatte.

Italien har et landskab, som er ligeså varieret som resten af landet, beliggende mellem det dybblå Middelhav og det grønne Adriaterhav. Mod nord afgrænses landet af Alpernes bjergtoppe, i syd af Siciliens soltørre landskaber. Desuden har landet flere store søer og floder, f.eks. Garda-søen og floden Po, foruden Europas største aktive vulkan Etna.

Italien er også et land, der emmer af kunst og kultur. Italien besidder ifølge visse undersøgelser halvdelen af alle verdens kulturskatte. Roms Colosseum, Botticellis fantastiske maleri af Venus´ fødsel, Dantes opdagelsesrejse i underverdenen i ”Den Guddommelieg Komedie”, etruskernes statuer, Michelangelos skulpturer, Tizians kærlighedsgudinde, Leonardo da Vincis ”Mona Lisa”, Puccinis Turandot, for blot at nævne nogle af de meste kendte: Sandt er det, at ikke mange andre lande, hvis nogen, byder på så mange kunst- og kulturskatte som Italien.

Endelig har Italien en legendarisk gastronomi, som alle kender – eller har hørt om: Det gælder ikke bare pizzaen og pastaen, som er blevet så almindeligt et indslag i det nordiske køkken, at man dårligt tænker over det længere, men også retter som risotto, Tiramasu, Creme Caramel, og produkter som parmesan-osten (Parmegiano), gorgonzolaen eller Mozarella-osten. Italien er også ét af de største vin-producerende lande, med de kendte mærker Amarone og Barolo fra Norditalien, Brunello og Chianti fra Toscana, eller Frascati fra Lazio.

Italien er et land, der begejstrer ved sin mangfoldighed og sin rigdom. Og man bliver rig på oplevelser ved at rejse i Italien!

Rejser til Italien

  • Billige rejser til Italien finder du hos TravelForum der søger efter priser fra alle flyselskaber og hoteller.
  • Informationer om rejser til Italien hos Italiens Turistbureau