Ad Zarernes vandveje

At rejse på foldkrydstogt på kulturrejse er de seneste år blevet meget populært og ikke mindst i Rusland. Ad Zarernes vandveje er et krydstogt fra Moskva til St. Petersborg på de to floder Volga og Svir.

Følg Volga-pramdragerens sang på en sejlads fra Moskva til St. Petersborg, hvor turen går ad floderne Volga og Svir, langs bredderne af søerne Onega og Ladoga, og hvor man nærmere kan bese nogle af de småbyer, der udgør Moskvas “Gyldne Ring” med klostre og kirker tilbage fra 1000-tallet. Lige uden for Moskva ligger Sergejev Posad, den russisk-ortodokse kirkes hovedstad, og den lille by Uglitj, der blev grundlagt i 1148. Uglitj har bevaret meget af sin charme og sine originale træbygninger, bl.a. den berømte Zarevitj-kirke, bygget til minde om Ivan den Grusommes søn, der døde på mystisk vis på dette sted.

Øen Kizhi i Onegasøen – Europas næststørste sø – er fyldt med flotte eksempler på en urgammel træarkitektur, hvis højdepunkt er den 22-kuplede Kristi Forklarelseskirke fra 1700-tallet, bygget uden brug af et eneste søm.

Den flodrejsendes udsigtsplatform er en solid, om end ikke luksuriøs, tyskbygget, schweizisk drevet krydstogtbåd, hvor europæiske køkkenchefer fortolker det lokale køkken og sætter kolorit på denne typisk russiske oplevelse.

Der er afgange på flodkrydstogt fra både Moskva og St. Petersborg, ligesom det i perioder er muligt at sejle på mindre strækninger. Har du aldrig rejse på kulturrejse til Rusland på egen hånd før, så vil vi anbefale du første gang lader et rejsebureau arrangere dit flodkrydstogt.

Jusupov paladset, adelsmændenes skjul

En stor del af fascinationen ved at besøge det betagende Jusupov-palads, der engang var ejet af en af de rigeste familier i Rusland, er en middag i den elegante restaurant Dvorianskoje Gnezdo, der betyder “Adelsmændenes skjul”. Den har til huse i en glaspavillon i et hjørne af paladsets have og er det foretrukne spisested for besøgende statsoverhoveder og for dem, der ønsker at opleve St. Petersborg romantiske fortid. Ved levende lys og i smukke omgivelser kan man nyde et europæisk præget russisk køkken, selv om man undertiden hører klager over en vekslende kvalitet. Men hvem kan koncentrere sig om maden, når man befinder sig i en perfekt Anna Karenina-stemning? Restaurantens beliggenhed nær Mariinskij-teatret (tidligere Kirov-teatret) gør den til det ideelle sted at indtage en middag efter teaterbesøget.

Afse tid på din kulturrejse til at besøge selve paladset. Dets private rokokoteater med forgyldninger og fløjl er lige så fornemt som et Fabergéæg, men det er den berygtede kælder, der trækker mange turister og historieinteresserede hertil. Det var nemlig her, Rasputin, den sibiriske mystiker, der udøvede en ildevarslende, indflydelse på den sidste zar, Nikolaj 2., i 1916 mødte sin grumme skæbne i hænderne på Nikolajs gode ven, fyrst Jusupov. Da cyanidblandet vin ikke virkede, skød Jusupov ham, bastede og bandt ham og kastede ham i Neva-floden – mens han stadig var i live, mener mange. En voksstatue af den “gale munk” sidder i dag ved et bord i paladsets dunkle kælder. Besøg Dvorianskoje Gnezdo på en kulturrejse til St. petersborg på adressen Ulitsa Dekabristov 21.

På museum i St. Petersborg

Skal du på kulturrejse til St. Petersborg og har læst lidt om seværdigheder i byen er du ganske sikkert stødt på Eremitagen, et museum der kan tage pusten fra de fleste uanset om man er kunst og historie interesseret eller ej.

Det ville tage næsten 10 år år at kaste bare et kort blik på hvert af museets mere end 160.000 udstillede værker, og dette er endda blot nogle få procent af museets samling! I Eremitagens uendelige labyrint af 1000 sale. Samlingens mageløse righoldighed (24 Rembrandt’er, 40 Rubens’er – blot som eksempel) fremhæves af de uendeligt smukke sale selv: Eremitagen var Vinterpaladset for hver zar og zarina siden Katarina den Store.

Italiensk renæssance kunst

En af verdens fineste samlinger af italiensk renæssance kunst har til huse på anden sal, en kunstverdenens Blå Bog, der kulminerer med to værker af Leonardo da Vinci og museets eneste renæssanceskulptur: Michelangelos Knælende yngling. Øverste etage rummer berømte værker af Picasso og Matisse og en lang række impressionister og post-impressionister. Salene selv er så fyldt med mønstrede parketgulve, krystallysekroner, indlægsarbejder, loftsmalerier, bladforgyldninger og kunstgenstande af jaspis, lapis lazuli og rav, at de næsten stjæler billedet fra kunstsamlingerne. Det er ikke svært at forestille sig de fornemme baller, møder mellem magtfulde mænd og krigserklæringer, der fandt sted i repræsentationssalene. Malakitværelset, der næsten udelukkende er udformet i dette klart grønne mineral, udvundet i Uralbjergene, er et mesterværk i sig selv. Er du interesseret i Italiensk renæssance kunst, så læs f.eks. indlægget: På besøg i Uffizierne i Firenze.

Dvorzovaja naberezhnaja som på dansk hedder Palads-dosseringen, kan du læse mere om på www.hermitage.ru Du kan også finde inspiration til din kulturrejse i andre indlæg her på bloggen om St. Petersborg.

Pavlovsk ved St. Petersborg

Skal du på kulturrejse til St. Petersborg så overvej at bruge den halve time på at kører til Pavlovsk der ligger ca. 25 kilometer syd for St. Petersborg og byder på en spændende historie.

Det hvidgyldne sommerpalads, som Katarina den Store lod bygge til sin søn, Paul 1. (hvis navn på russisk er Pavel, heraf navnet Pavlovsk), er blevet omhyggeligt bevaret og vedligeholdt og ser i dag ud, præcis som det gjorde sidst i 1700-tallet, da den unge storhertug ankom hertil sammen med sin storhertuginde og deres børneflok på ti. Dette mesterværk i neo-palladiansk stil blev opført på en skråning med udsyn over et tilliggende på 600 ha. Dette tidligere kejserlige jagtrevir er i dag en smuk park med søer, lindealléer, mægtige plæner, pavilloner og skove, som er populær blandt St. Peterborgs indbyggere. De fleste paladser og slotte fra denne periode blev bygget som symboler på den russiske kejsermagt? rammer om statsbegivenheder, hofballer og underholdning i en skala, der overgår alt, hvad man har set i Vesten. Men Pavlovsk var tænkt som et hjem. Efter en palads-målestok er dets værelser (i alt omkring 45) intime (og mageløse) og deres inventar kostbart og personligt. Selv om historiens hærgen i mirakuløs grad synes at være gået uden om Pavlovsk, er dette rent faktisk en enestående kopi. Hitlers tropper brugte stedet som Gestapo-hovedkvarter, før de brændte paladset og haven af i 1944. Det tog en mindre hær af Ruslands fineste håndværkere 25 år at genskabe dette fornemme stykke arkitektur fra Ruslands førrevolutionære fortid, med forlæg i detaljerede optegnelser, planer, stik og korrespondance. Det lykkedes på en eller anden måde et loyalt paladspersonale at begrave, oplagre, skjule og beskytte en stor del af det oprindelige inventar og de mange kunstværker, som i dag atter pryder Pavlovsk. Vil du selv besøge Pavlovsk på din kulturrejse til St. Petersborg skal du ca. 25 kilometer syd for byen i nærheden af Pusjkin. Læs mere om kulturrejser til St. Petersborg og andre rejsemål i Europa her på bloggen om kulturrejser. På www.pavlovskart.spb.ru kan du læse mere om Pavlovsk.

Petrodvorets ved St. Petersborg

Petrodvorets i St. Petersborg er en zars sommerpalads, der skulle overgå Versailels ved Paris i Frankrig. Skal du på kulturrejse til dette område i Rusland og har tiden til det, så aflæg Petrodvorets et besøg. Petrodvorets ligger omkring 30 minutter sydvest for St. Petersborg ved den sydlige bred af Den Finske Bugt. Man kan tage en flyvebåd og det tager en god halv time. Båden afgår ud for Vinterpaladset i St. Petersborg

For at få et indblik i det kejserlige St. Petersborgs helt ubegribelige overdådighed, kan man tage bådfarten fra Vinterpaladset (Eremitagen) og sejle ned ad Neva-floden til Den Finske Bugt og Petrodvorets, Peter den Stores fornemme sommerresidens. Ligesom St. Petersborg blev opført som en magtfuld kombination af både Øst og Vest – for russisk til at være europæisk og for europæiske til at være russisk – var Petrodvorets Peters “vindue mod Europa”. Han lod det opføre i begyndelsen af 1700-tallet for at overgå Versailles’ arkitektur og pompøse hofliv og for at vise Europas kongehuse, at han ikke stod tilbage for nogen af dem. Peter udfærdigede personligt planerne for dette ekstravagante sommerpalads og de 120 ha haveanlæg, hvor 66 springvand, 39 forgyldte statuer og 20 km kunstige kanaler blev anlagt af de fremmeste franske og italienske arkitekter og ingeniører. St. Petersborg var nær blevet jævnet med jorden under tyskernes 900 dage lange belejring under 2. Verdenskrig, men zarens yndlingsprojekt, fuldført efter hans død af Katarina den Store, blev minutiøst genopbygget ifølge Peters originale planer.

Festivalen, hvide nætter i St. Petersborg

Solen går aldrig ned over russisk kultur lyder et ordsprog og festivalen Hvide Nætter i St. Petersborger et godt bevis på det. Festivalen de Hvide Nætter afholdes på Mariinskij teatret og andre steder i byen i de sidste to uger i juni. Har du mulighed for at rejse på kulturrejse til St. Petersborg i denne periode og er interesseret i musik og historie, så er det en ekstra oplevelse.

Den forholdsvis nye musikfestival Hvide Nætter, opkaldt efter den årstid, hvor solen aldrig går ned, har begejstret sit publikum med forskellige opførelser og kulturelle begivenheder, hvis højdepunkter er St. Petersborgs fremragende opera- og balletkompagni og det teater med balkoner i fem etager, der har givet kompagniet dets navn – Kirov under sovjetstyret, i dag (som i zartiden) Mariinskij. Denne kulturfestival, der løber over én måned, giver et internationalt publikum mulighed for at overvære gallaforestillinger fra de klassiske russiske balletter til koncerter med St. Petersborg-filharmonikerne og gæstende verdensklassekunstnere.

Det fornemste spillested, Mariinskij-teateret fra 1800-tallet, har sammen med Bolsjoj-teatret i Moskva frembragt nogle af verdens bedste balletdansere. At overvære en forestilling her bør gå forud for alt andet, selv om de lange sommernætter for længst er forbi. Træk i det stiveste puds, få et glas champagne i pausen, og gå rundt mellem dem, der er lykkelige over at genopleve en svunden tid.

Grand Hotel Europe

Fortsæt det historiske tema ved at flytte ind på Grand Hotel Europa. Dette mirakel af et hotel, som er et internationalt joint venture, er en gennemgribende restaureret reinkarnation af det tidligere Europeiskaja, der åbnede i 1875 og dermed er St. Petersborgs ældste hotel. Meget af fortidens gammeldags aristokratiske atmosfære er borte. I stedet mødes man – til henrykkelse for internationale gæster, der følger i fodsporene på Gorkij, Strauss og Debussy – af den slags europæiserede, femstjernede betjening og hvidhandskede fornemhed, der endnu ikke er slået igennem på Ruslands håbefulde hoteller.

Grand Hotel Europe, der ligger lige ved Nevskij Prospekt, St. Petersborgs Champs-Élysées, var engang det funklende symbol på zarbyens blomstrende periode som Ruslands hovedstad fra 1712 til 1918. I dag angiver det igen pulsslaget i en genfødt by: Den elegante Caviar Bar er det foretrukne mødested for de Nye Russere med deres mobiltelefoner og cigarer, og den højt ansete Restaurant Europe byder på et niveau af luksus og fornem madkunst, man aldrig så i denne by under kommunismen. Hvis man ikke indkvarterer sig her, bør man i det mindste kigge ind til morgenmadsbuffet under hotellets fornemme art nouveau-loft med glasmalerier eller til jazz-brunch søndag formiddag. Grand Hotel Europe finder du på adressen Mikhajlovskaja uliza 1/7 i St. Petersborg. Læs om udvalgte hoteller i Rusland og andre lande i Europa her på bloggen om kulturrejser.