“Rom byder dig velkommen, når du kommer, og glemmer dig igen, når du tager af sted”. Sådan skrev Federico Fellini om Rom og har du før været på kulturrejse til byen vil du måske give mig ret i at der er noget om Fellinis´vise ord. Har du derimod aldrig været i Rom og overvejer en kulturrejse til byen er her nogle bud på seværdigheder du bør se.
Kort om Rom
Rom blev udråbt til republik i 509 f.Kr., og siden har alle veje ført hertil. Som en meget travl by med afslappede indbyggere byder Rom på et hektisk storbyliv kombineret med en lille provinsbys charme. Du kan læse meget mere om Rom i andre indlæg her på bloggen om kulturrejser.
Udvalgte seværdigheder
Nedenstående seværdigheder er blandt dem jeg selv ville besøge hvis jeg første gang skulle på kulturrejse til Rom og havde 5-6 dage til rådighed.
Colosseum
Colosseum, der engang havde plads til 50.000 tilskuere, blev påbegyndt i år 72 af kejser Vespasian og indviet i år 80 af hans søn, kejser Titus. Kampe var normalt på programmet – mellem mænd, mellem dyr, mellem mænd og dyr, ja, selv mellem skibe, da hele arenaen kunne oversvømmes. Århundreders forsømmelse og rent ud sagt plyndringer har efterladt det som en tom skal uden gulv eller tilskuerpladser, men hvilken skal er det ikke med sine tre etager af søjler – doriske, joniske og korintiske. Hele bygværket undergår til stadighed restaureringer.
Du finder Colosseum på adressen Piazzale delColosseo, Via dei Fori Imperiali.
Villa Giulia
Det Etruskiske Museum i Villa Giulia – Denne elegante landvilla fra 1500-tallet blev bygget til pave Julius 3. og har 35 værelser med Italiens største og bedste samling gamle etruskiske skulpturer, terrakottavaser, sarkofager og smykker. Man ved ikke meget om etruskerne, hvis rige gik forud for det romerske.
Du finder Villa Giulia på adressen Piazzale di Villa Giulia 9.
Forum Romanum
Forum Romanum og de kejserlige fora. Forum Romanum, der var midtpunktet for romernes liv under republikken, lå hen som et stenbrud med græssende køer, før man påbegyndte udgravninger i området i 1800-tallet. Man har brug for et kort og en guide for at få mening i de mange ruiner, der omfatter talrige templer, Umbilicus Urbus, der blev betragtet som midtpunktet i Rom (og, i udvidet forstand, i Romerriget); curiaen, det romerske senats mødelokale; og boligen for vestalinderne, de unge kvinder, der passede Vestatemplets hellige ild. Det kejserlige forum blev påbegyndt af Julius Cæsar, som hermed ville understrege kejsernes magt. Man kan se hans forum, hvor Roms børs førhen lå; kejser Augustus’ forum, anlagt til minde om Cæsars morderes nederlag; den berømte Trajansøjle med dens basrelieffer, der fremstiller kejserens felttog mod dakerne; Trajans Forum og meget, meget mere. Forum Romanum finder du på adressen Via dei Fori Imperiali.
Galleria Borghese
Galleria Borghese – Denne samling, der blev påbegyndt af kardinal Scipione Borghese i 1600-tallet, omfatter Tizians Den himmelske og den jordiske kærlighed, Rafaels korsnedtagelsen, Berninis Apollon og Dafne og Caravaggios David med Goliats hoved sammen med utallige andre mesterværker.
Galleria Borghese Piazzale Scipione Borghese. Forudbestilling påkrævet.
Pantheon
Pantheon, der blev bygget i år 27 f.Kr. af Marcus Agrippa og ombygget af kejser Hadrian i begyndelsen af 100-tallet, er den mest komplette antikke romerske bygning, der er bevaret til i dag, og en af Romerrigets arkitektoniske vidundere: kuplen er præcis så bred, som den er høj, og holdes oppe af søjler, der er skjult i murene. Rafael ligger begravet her. Pantheon finder du på adressen Piazza della Rotonda;
Piazza Campidoglio
Piazza Campidoglio og De Capitolinske Museer – Piazza Campidoglio, der blev anlagt af Michelangelo i 1550’erne, er en af Roms mest elegante piazzaer og hjemsted for et af byens fornemste museer, indviet af pave Clemens i 1734. Dets samlinger rummer antikke romerske skulpturer og renæssancemalerier, bl.a. talrige værker af Tintoretto og Reni. Den berømte statue af ulven, der ammer Romulus og Remus, kan ses her, og det samme kan den originale rytterstatue af Marcus Aurelius, der engang stod midt på piazzaen. På grund af forurening blev den flyttet inden døre, en kopi står stadig udenfor.
Piazza Campidoglio og De Capitolinske Museer kan du læse mere om på www.museicapitolini.org/.
Santa Maria Maggiore
Santa Maria Maggiore-Basilikaen – En af Roms fire store basilikaer, bygget i 400-tallet, senere restaureret og udvidet mellem 11- og 1700-tallet. Dens prægtige mosaikker fra 400-tallet er blandt de ældste og smukkeste i byen, og dets kassetteloft fra 1400-tallet er efter sigende forgyldt med noget af det første guld, der blev hjembragt fra Den Nye Verden, en gave fra det spanske kongehus. Piazza di Santa Maria Maggiore.
Den Spanske Trappe
Denne brede trappe, tegnet af Francesco de Sanctis og opført mellem 1723 og 1726, fører i tre majestætiske niveauer fra den travle Piazza di Spagna til den franske kirke Trinità dei Monti, et af Roms mest markante vartegn og det helt rigtige sted at være ved solnedgang, hvor man har en smuk udsigt over Roms syv høje. Trappen har navn efter den spanske ambassade, der i 1800-tallet lå i et palæ i nærheden. Den bådformede fontæne på piazzaen blev anlagt sidst i 1500-tallet af Bernini eller hans far (stadig uafklaret). Det hus, hvor digteren John Keats levede og døde, ligger ved siden af trappen.
Trevi-Fontænen
Denne fantasifulde barokfontæne, tegnet af Niccolò Salvi og fuldført i 1762, fremstiller Neptun, der står på en vogn, trukket af vingede heste.
Vatikanstaten
Man kommer til Vatikanstaten, verdens mindste uafhængige stat, over Peterspladsen, der er omgivet af en elliptisk kolonnade med omkring 140 helgener øverst. Lige fremme ligger facaden på Peterskirken, midtpunktet for den romersk-kaltolske verden. Kejser Neros circus, hvor St. Peter blev korsfæstet, lå engang på dette sted, og i 324 befalede kejser Konstantin, at der skulle opføres en basilika til ære for denne helgen. Den nuværende bygning stammer fra 15- og 1600-tallet og rummer verdens fineste statuer, Michelangelos kuppel og hans berømte Pietà og så meget andet, at det er helt overvældende – præcis som det var meningen, det skulle være. Nord for piazzaen ligger Vatikanmuseet med en af verdens fornemste samlinger af kunst fra antikken og renæssancen, bl.a. Rafaels berømte stanze (flere sale med mange af kunstnerens mesterværker), der har til huse i en labyrint af palæer og sale. Samlingens perle er det berømte Sixtinske Kapel med loftsmalerier malet af Michelangelo mellem 1508 og 1512.
Bocca Della Verità
Genoplev den berømte scene fra den klassiske Audrey Hepburn-film Prinsessen holder fridag fra 1953: Gå hen i atriumgården i kirken Santa Maria in Cosmedin, og stik hånden ind i den gabende Sandhedens Mund – sagnet siger, at hvis man stikker hånden derind og fortæller en løgn, vil man få sin hånd bidt af. Man skal vare sin tunge!
Piazza della Bocca della Verità.
Campo Dei Fiori
Markedet på Campo Dei Fiori – Et af Italiens dejlige hverdagsmarkeder og noget af landets bedste “gadeteater”. I skyggen af lærredsduge, ombrelloni, sælger boder de friskest mulige råvarer – kom før kl. 9.00, ellers vil byens køkkenchefer have købt alle de bedste. Indblikket i romernes dagligliv, når det er allermest autentisk, fortsætter, efter at de sidste boder er taget ned. Kunder fra den populære vinbar La Vineria (med hul i muren) kommer dryssende ud på piazzaen med vinglas i hænderne for at diskutere ugens seneste skandale eller dagens bedste fodboldkampe.
Ostia Antica
Ostia Antica – Roms bedst bevarede hemmelighed, der er næsten lige så fascinerende som Pompeji og dobbelt så velbevaret, kan man nu komme til med undergrundsbanen. Udgravningerne i Roms gamle havneby afslører meget om det mægtige Romerriges historie.
Du finder Ostia Antica på adressen Viale dei Romagnoli, Ostia Antica ca. 25 kilometer sydvest for Rom. Læs mere på www.ostiaantica.net.
Piazza Navona
Den Evige Bys natteliv, når det er bedst. Hvis det er varmt i vejret, skal man finde en plads udenfor på caféen Tre Scalini og se på mennesker, mens man nyder specialiteten tartufo, en opulent kakaois, der er navngivet efter sin lighed med den knudrede muskattrøffel. På baggrund af Berninis Obeliskfontæne i barokstil blander en lang række Felliniagtige typer af originaleste støbning sig med tysk studenter, pensionerede ægtepar fra Florida og romerske borgere af alle afskygninger og tilbøjeligheder.
Via Condotti
Via Condotti og dens netværk af brolagte sidegader ved foden af Den Spanske Trappe byder på fashionable butikker og er det helt rigtige sted for den tidlige aftens passeggiata-ritual. I dette stemningsfulde, bilfri nabolag ligger Roms ældste café, Caffè Greco, en århundred-gammel beværtning, hvor Casanova, Goethe, de danske guldaldermalere, Lord Byron og Buffalo Bill kiggede ind for at nyde en kop kaffe.