Vespa-scooteren – et italiensk symbol og en behagelig rejseform

“Vi burde alle have sådan en scooter – den er utroligt billig, og man har vinden blæsende igennem sit hår på en smuk dag som i dag.”

Sådan sagde den Oscar-belønnede amerikanske skuespiller Tom Hanks om den ligeså berømte italienske scooter, Vespa, ved premieren til sin film “Larry Crowne”. Her spiller Tom Hanks en midaldrende mand, der genopfinder sig selv ved at vende tilbage til universitetet, og plakaten til filmen viser ham og Julia Roberts, der iført solbriller nyder en storslået dag i fuld fart på landevejene – naturligvis på en Vespa.

Berømt scene

Første gang, Vespa’en blev verdensberømt var for 58 år siden, i 1953, og også da foregik den lille, italienske scooters møde med verden via Hollywood. Det skete i filmen “Roman Holiday”, hvor en smuk, men utilfreds europæisk prinsesse (Audrey Hepburn) flygter fra kedsomheden og sine vagter, og forelsker sig i en amerikansk journalist (Gregory Peck), der bor i Rom. I en berømt scene kører de to igennem Rom på hans Vespa.

Det er ikke kun i filmens verden, at Vespa’en er elsket: Enhver, der har været i italienske byer, har uden tvivl bemærket, at scooter-trafikken ikke er til at overse: Man føler sig ofte nødsaget til at have et øje på hver finger, når man går rundt i byer i Italien, for at undgå et sammenstød med en af de mange, små, hurtige scootere, der humørfyldt slanger sig rundt i trafikken. Italienerne er dog notorisk gode til at undgå scooter-sammenstød, og det sker overraskende sjældent.

Populær scooter

Også andre nationaliteter end italienere er svorne fans af scooteren som transportmiddel – og helst Vespa’en: Engelske Chris Paling, som skriver for den engelske avis The Daily Telegraph, blev dødtræt af 25 års dagligt besvær i offentlige transportmidler – og investerede i en Vespa. Han skriver i The Daily Telegraph at Vespa’en fører ham – som i England er et særsyn på vejene med dette transportmiddel – hele 55 miles (88 km.) til og fra arbejde hver dag. Og han fortryder ikke sit nye scooter-liv et øjeblik. Faktisk er han og hans kone begge så glade for deres respektive scootere, at de har foretaget 14 dages rejse igennem Vespa’ens hjemland, Italien, på scooter.

En del af landskabet

Chris Paling fremhæver, at en af fordelene ved at rejse på scooter frem for for eksempel i bil er, at man føler sig som en del af landskabet, snarere end isoleret fra det. Man mærker, at man er i bevægelse – den vind, der rammer en i brystet, skal nok fortælle om farten – og da scooteren ikke kan køre ligeså hurtigt som en bil eller en motorcykel, er det ikke noget problem at få alle detaljer fra køreturen med. En fordel, når man rejser i et så smukt land som Italien. Da scooteren kan parkeres overalt, er der også en betydelig frihed forbundet med denne rejseform.

Scooterrejsen bragte Chris Paling og hans kone igennem blandt andet Parma, Verona og Venedig. De beskriver, hvordan de oplevede, at italienernes berømte åbenhed, venlighed og hjælpsomhed lige fik en ekstra tand, når de lokale så, at de to briter brugte Vespa’er til at udforske deres land med.

Rejs til Sicilien – en unik oplevelse i Italien

Elsker du Italien, må rejsen på et eller andet tidspunkt gå til Sicilien. Den største ø i Middelhavet har en rig og unik kultur – både hvad angår kunst, litteratur, cuisine, sprog og arkitektur.

Den store tyske forfatter og digter, Goethe, sagde endog: “At have set Italien uden at have set Sicilien, er slet ikke at have set Italien – for Sicilien er nøglen til det hele.”

Adskillige kulturer er kommet og gået på Sicilien – grækerne, romerne, byzantinerne, araberne, germanerne – og de har alle efterladt sig en lille smule af deres kulturelle, arkitektoniske, sproglige eller gastronomiske arv. Den brogede historie har været med til at gøre Sicilien til det skatkammer af varierede oplevelser, den er i dag.

Læg dertil et fantastisk klima med varme somre og behagelige vintre, smukke bjerg- og skovlandskaber, fabelagtige strande, og så har du opskriften på en uforglemmelig kulturferie.

Mad på Sicilien – italiensk med arabiske undertoner

Noget, man hurtigt bemærker som rejsende på Sicilien er, at maden skiller sig ud fra den generelle italienske cuisine. Sicilianerne forstår at få det bedste ud af deres kyster, så maden er typisk centreret omkring fisk og skalddyr. Helt i modsætning til i de nordlige dele af Italien, bruger man på Sicilien ikke ret meget smør eller fløde i maden. I stedet hedder smørelsen olivenolie og tomater. Sundt og velsmagende – og glem ikke, at sicilianerne har deres eget, unikke oliventræ, som de kærligt omtaler som “saracena”. Det er ikke tilfældigt, at oliven spiller en stor rolle i det sicilianske køkken.

Typisk for Middelhavet

Maden er en smule “eksotisk” sammenlignet med mange andre steder i Europa – den er på mange måder typisk for Middelhavsområdet, men der er stærke toner af arabisk cuisine. Også spansk mad har siciliansk mad meget tilfælles med. Kulturarven fra dengang, araberne havde herredømmet over Sicilien og Spanien, fornægter sig ikke. Du vil opdage, at den sicilianske mad er mere krydret end italiensk mad generelt. Sicilianerne er specielt glade for mandel, jasmin, rosmarin, mint og den italienske klassiker, basilikum. Populariteten af mandel, jasmin og mint vidner om den arabiske arv.

Sicilianerne er kendte for deres søde tand, og de er nogle af de bedste i Italien til at lave desserter. Prøv for eksempel “cannoli” – tubeformet, let kagedej fyldt med sød ricotta-ost. Eller “granita”, som er is blandt ægte knust frugt og juice. Den arabiske inspiration gør sig igen gældende i dessert-køkkenet: “Cassata” hedder Siciliens berømte, arabisk inspirerede kage. En lækkerbidsken.

Til den hurtige sult bør man huske at smage på “Arancini” – stegte riskugler med fyld. De kan være svære at finde udenfor Sicilien, så det gælder om at prøve dem, mens man er der.

Opdag Siciliens natur, historie og arkitektur

Ud over at tage på ture i den sicilianske natur, og selvfølgelig slå vejen forbi vulkanen Etna, er der et væld af ting, som du kan få en fornøjelig og lærerig kulturferie til at gå med.

Læg for eksempel vejen forbi den historiske by Sarausa, hvor grækerne i den grad har efterladt deres fodspor. Byen er berømt for dens mange amfiteatre og dens klassiske, græske arkitektur. Den store græske matematiker og ingeniør Arkimedes blev født her, og har lagt navn til blandt andet en lille, charmerende plads midt i byen.

Byens katedral blev bygget i det 5. århundrede før Kristus, og var i begyndelsen et tempel til ære for den græske gudinde Athena. Facaden blev bygget om til at have sit nuværende udseende i 1700-tallet, og man har i høj grad bevaret den græske byggestil, for eksempel med de klassiske, græske søjler.

Samme historie som katedralen: En overdragelse fra kultur til kultur, og fra religion til religion, har mange bygninger i Sarausa og på Sicilien i det hele taget. Apollons tempel i Sarausa var for eksempel til at starte med et religiøst tempel for de gamle grækere. Det blev så lavet om til en kirke under byzantinerne, og endelig til en moské under arabisk styre. I dag er ruinerne af Apollons tempel en ud af mange årsager til, at hele Sarausa by siden 2005 har været erklæret “World Heritage Site” af UNESCO.

De Aeoliske øer, som er en lille, vulkanisk ø-gruppe nord for Sicilien er ligeledes erklæret World Heritage Sites af UNESCO grundet deres unikke natur.

Pantalicas Necropolis

Pantalicas Necropolis, som rummer over 5.000 grave fra det 13. til det 5. århundrede før Kristus, er en anden siciliansk seværdighed, du absolut ikke må gå glip af. Her kan du mærke mystikken og historiens vingesus, når du går rundt blandt de utallige, gamle grave, placeret på et naturligt plateau mellem byerne Sortino og Ferla på den sydøstlige del af Sicilien.

Restauranter & snackbarer i Maiori på Amalfikysten

Italien er for de fleste danskere forbundet med god mad og vin, og Maiori på Amalfikysten er ikke nogen undtagelse. Her har man i århundreder praktiseret en rig og sund gastronomi, der tydeligt er påvirket af de mange forskellige kulturer, der har gæstet byen gennem historien. Du kan her læse om et godt udvalg af restauranter og snackbarer i den smukke og charmerende by på Amalfi-kysten. Buon appetito!

Pris-kode

I artiklen benyttes følgende kode for at angive stedets prisniveau: €€€€€ = Dyr      €€€€ = Lidt pebret     €€€ = Middel    €€= Billigt    €=Meget billigt

Il Faro di Capo D’Orso  €€€€€ Via D. Taiani (4 km fra centrum)  (+39) 089/877022
Gourmet-restaurant med 1 Michelin-stjerne. Panoramudsigt over Amalfikysten. Fisk, skaldyr og lokale fiskeretter. Bordreservation er nødvendig. Elegant påklædning er påkrævet.

Torre Normanna  €€€€€ Via D. Taiani   (+39) 089/877100
Gourmet-restaurant med panoramaudsigt. Fisk, skaldyr og lokale fiskeretter.
Bordbestilling er nødvendig.

Al Mare   €€€€ Lungomare Capone  (+39) 089/852668
Restaurant og pizzeria. Moderne og traditionelt køkken med skaldyr, lokale fiske- og kødretter. Havudsigt fra restauranten med indendørs og udendørs servering. Bordbestilling er tilrådelig i weekender.

La Vela   €€€€ Lungomare Amendola   (+39) 089/852874
Restaurant og pizzeria. Traditionelt køkken, skaldyr og lokale fiskeretter. Beliggende på strandpromenaden. Bordbestilling er tilrådelig i weekender.

Locanda Amalphitana €€€€ Lungomare Amendola   (+39) 089/877439
Restaurant og pizzeria. Trattoria, der serverer lokale retter. Udendørs servering er mulig.

Mammato   €€€€ Lungomare Amendola  (+39) 089/853683
Restaurant og pizzeria. Traditionelt køkken, skaldyr og lokale fiskeretter. Ligger på strandpromenaden.
Bordbestilling er tilrådelig i weekender.

Paisà   €€€€ Corso Reginna   (+39) 089/877136
Restaurant og pizzeria. Uformelt trattoria, der serverer lokale retter. Udendørs servering er mulig. Bordbestilling er tilrådelig i weekender.

Speedy Pizza   €€€ Via Casa Mannini  (+39) 089/853404
Familiedrevet, uformelt trattoria, grill og pizza-specialiteter.

Dedalo    €€€ Corso Reginna   (+39) 089/877084
Familiedrevet, uformelt trattoria med lokale retter. Udendørs servering er mulig.

Gianni & Maria  €€€ Corso Reginna    (+39) 089/852184
Familiedrevet, unformelt trattoria med lokale retter. Udendørs servering er mulig.

Masaniello   €€€ Lungomare Amendola  (+39) 089/877671
Restaurant og pizzeria. Familiedrevet, uformelt trattoria med lokale retter. Udendørs servering er mulig.
Beliggende på strandpromenaden. Bordbestilling er tilrådelig i weekender.

Nettuno   €€€ Lungomare Capone  (+39) 089/877594
Familiedrevet, uformelt trattoria med lokale retter, fiskespecialiteter og pizzaer. Beliggende på strandpromenaden.

Bar Pineta   €€€ Corso Reginna   (+39) 089/877235
Bar og pizzeria med daglig specialmenu i meget familiære og uformelle rammer i en citronlund.

Matinèe Bar & restaurant  €€€ Lungomare Capone
Cocktailbar med daglig specialmenu i et trendy miljø ved havet med lounge musik og live musik.

Tony’s   €€€ Lungomare Amendola
Bar med sandwich og dagens specialmenu beliggende på strandpromenaden.