Hotel Quinta do Pégo

Hotel Quinta do Pégo er et moderne 4-stjernet hotel beliggende ved bredden af Douro floden i den nordlige del af Portugal. Hotellet er kendt for deres fremstilling af lækker vin og portvin. Hotellets beliggenhed gør det til en ideel base for en kulturrejse til Portugal, da du let kommer til de nærliggende seværdigheder.

Haven på Hotel Quinta do Pégo - Portugal - Kulturrejser

Hotellet byder på 10 værelser, der alle er flot indrettet og indeholder aircondition, telefon og fjernsyn. Derudover har hotellet også en restaurant og bar, hvor der bliver serveret lækker portugisisk mad og vin.

Værelse på Hotel Quinta do Pégo - Portugal - Kulturrejser

Skulle du have lyst til en dukkert, har Hotel Quinta do Pégo også en swimmingpool med en smuk udsigt over over floden, som er til fri afbenyttelse for alle.

Swimmingpool på Hotel Quinta do Pégo - Portugal - Kulturrejser

Hotel Gorgulho på Madeira

Hotel Gorgulho har en af de bedste beliggenheder i Funchal, i hjertet af Lido området, Funchals kendte og trendy ferieområde. Her bor du blot et sten kast fra Funchals smukke strandpromenaden, hvor du kan får et indtryk af Madeiras fantastiske flora, i form af de smukke sub-tropiske planter og blomster, som Madeira er kendt for.

For shopping-entusiaster ligger det nyeste og mest moderne shopping center på Madeira, Madeira Forum, kun ”et par meter” fra Hotel Gorgulho. Her finder du de kendte internationale og portugisiske mærkervarebutikker, et velsorteret supermarkedet samt et stor udvalg af restauranter, snack barer og fast food kæder. Barer, caféer og restauranter findes også for enhver smag omkring selve Hotel Gorgulho. Dertil kommer naturligvis det populære Lido-svømmekompleks helt nede ved Atlanterhavet og andre strande, hvis du ønsker at bade i havet.

En dejlig gåtur på 20 minutter, bringer dig til Funchals centrum, hvor nogle af Funchals bedste seværdigheder venter dig; interessante museer, butikker, restauranter, barer og fantastiske caféer. Funchal er føles næsten som en kosmopolitisk by, og har under alle omstændigheder en spændende historie, en smuk bymidte med mange spændende idylliske gader, flotte bygninger og maleriske facader.

Værelser og faciliteter på Hotel Gorgulho

Hotel Gorgulho har 39 elegante værelser, som alle har med et komplet badeværelse, balkon, telefon, internet og kabel-tv. Derudover har Hotel Gorgulho 76 værelser med tekøkken og i alt tilbyder hotellet 230 senge med Atlanterhavet som nabo.

Hotel Gorgulho har en la carte restaurant og buffet med regionale og internationale retter. The Green Bar lige ved siden af restauranten tilbyder et bredt udvalg af cocktails, regionale og internationale drikkevarer. Snack-baren ved Pool-området server lette måltider og forfriskninger.

Billedgalleri – Mad og drikke i Portugal

Portugal gemmer på noget af det mest farverige og alsidige køkken i verden. Portugisisk mad bliver ofte glemt pga af det franske og italienske køkken, men i de senere år har flere og flere fået øjnene op for deres vidunderlige mad. Portugal bugner af lækre råvarer, fiskeretter af høj kvalitet, udsøgte vine og en befolkning der har en stor passion for deres madkultur. Maden er dybt præget af Portugals beliggenhed, ved det store Atlanterhav og man vil finde mange fiske og skaldyrsretter.

Foto af mad og drikke i Portugal – inspiration til din kulturrejse

Ved den portugisiske kyst bliver der dagligt fanget tons af tun, makreller, sardiner, aborre, havtasker, ansjoser og skaldyr. Dette er selvfølgelig en af grundene til at det ikke er svært at finde fiske og skaldyrsretter, men tager man længere ind i landet vil man også støde på mere “landlige” retter. Portugal er også kendt for deres vidunderlige vin og man har produceret vin i Portugal i over 1000 år. Det er normalt i Portugal at drikke vin, både til frokost og middag og portugiserne bruger også i stor stil vin til at marinere og tilberede maden. Vinen bliver dog for det meste kun drukket til måltiderne, og ikke som visse andre steder, uden for måltiderne.

Madeira er lig med lækre fiskeretter - Mad og vin i Portugal - Kulturrejser

[nggallery id=38]

Marathon i Lissabon – en unik oplevelse

Det årlige marathonløb i Lissabon er en enestående chance for at opleve denne charmerende storby til fods, og da løbet afholdes i november eller december er det også en chance for at få købt nogle unikke julegaver til en fornuftig pris.

Marathonløbet i Lissabon blev første gang afholdt i 1986, og har siden med et konstant stigende deltagerantal etableret sig som et af Europas mest populære marathonløb. Ikke mindst på grund af den smukke kulisse Lissabon udgør.

Starten til marathonløbet i Lissabon går normalt fra Estadio 1 de Maio, hvor løberne også efter de godt 42.195 kilometer kommer i mål. Lissabons placering på syv høje giver løbet en ganske kuperet profil, som vil udfordre løberne. Til gengæld vil ruten også fører deltagerne forbi nogle af Lissabons mange seværdigheder og smukke kvarterer, som f.eks. den gamle historiske bydel i Belém.

Lissabon – meget mere end løb

Dette er ikke kun en begivenhed for de mange tusinde løbere, som vil prøve kræfter med den fulde marathon-distance. Parallelt med marathonløbet afholdes der også et halv-marathon og et kort åbent løb på blot 6,4 Kilometer for dem, som synes marathon-distance er en for stor en mundfuld.

Løbet i Lissabon er en oplagt mulighed for at besøge den portugisiske hovedstad på en årstid med et yderst behageligt klima, og selv opleve hvorfor Lissbon i rejseguiden Lonely Planet’s ‘Top 10 liste over bedste storby-rejsemål i 2012’ fik en flot andenplads med 15 % af stemmerne.

Hotel Orquidea i Funchal på Madeira

Hotel Orquidea har en fantastisk beliggenhed i hjertet af Madeiras hovedstad, Funchal. Fra hotellet kan du nemt gå til alle de store historiske seværdigheder, museer, teatre og kulturelle attraktioner, som gør Madeira til et yndet mål for kulturrejser.

I Funchal centrum finder du desuden mange caféer, barer, restauranter og glimrende shopping muligheder. Funchal har en meget smuk bymidte med mange spændende idylliske gader, flot arkitektur, maleriske facader og gode strande.

Du er kun 25 minutter fra Funchals berømte Lido svømmekomplekset med sine havvands-pools, og fra Madeiras længste strand (ca. 2 km lang) kendt som Praia Formosa og Funchals strandpromenaden.

Faciliteter på Hotel Orquidea

Alle Hotel Orquideas værelser er komfortable indrettede, har fuldt udstyrede badeværelse med hårtørrer, aircondition, kabel-tv, internet og telefon.

Hotel Orquidea har en bredere vifte af faciliteter end noget andet trestjernet hotel i Madeira. Faciliteter til rådighed inkluderer Conference Centre, vaskeservice, gratis WiFi område, Room service, soldæk, Lobby lounge, adgangs-faciliteter til handicappede gæster.

Hotel Orquidea har også en a la carte restaurant, Villa Mare og en snack-bar, Bar Zero.

Hvaler og delfiner på Madeira

På grund af den perfekte beliggenhed i det atlantiske ocean er øen Madeira velsignet med en meget speciel seværdighed – hvalsafari. Muligheden for at besøge hvaler og delfiner er først for nylig blevet genoptaget som et aktiv på denne skønne feriedestination.

Madeira byder ikke bare på storartede kulturoplevelser. Den smukke ø har også en fantastisk natur med et rigt dyreliv. Havene omkring øen er fyldt med eksotiske og interessante havpattedyr.

År 2003 var et usædvanligt år med hensyn til antallet af finne- og sei-hvaler, som kunne ses i vandene rundt om øen, da disse dyrearter slog sig ned over sommermånederne. Normalt kan man opleve mange hvaler og delfiner på Madeira, men nogle år er der nærmest ingen ende på antallet af oplevelser, hvor de fascinerende dyr dukker op af havet.

Hvaler og delfiner tæt på kysten på Madeira

Kun fem kilometer fra kysten har havet en dybde på mere end 3000 meter. Vandet tæt på Madeiras kyster bliver hurtigt meget dybt, og nogle dage svømmer disse dyr tæt på kysten. Man kan være heldig at opleve nogle arter af delfiner sammen med meget sjældne Beaked (Næb)hvaler i vandene rundt om Madeira.

Bortset fra denne betagende hval- og delfin-oplevelse kan man opleve havets vandrefugle, hvoraf nogle kun findes i denne del af verden. Madeira er et perfekt sted at møde dette fascinerende dyreliv.

Få disse hvaler og delfiner at se på Madeira

Følgende arter kan opleves på hvalsafarier: Finne-hvalen, kaskelothvalen, Sei hvalen, flyvehvalen, adskillige næbhvaler, pukkelhvalen, store Atlanterhavs-delfiner som ”Atlantic Spotted Delfiner, Common (almindelige) delfiner, Bottle Nose delfiner(flaskehals), stribede delfiner, Rough Tooth Delfiner (voldsomme tand delfiner), Risso’s delfiner og mange andre.
Øen Madeira kan opfylde enhver hval- og delfinopdagers drømme.

Hotel Porto Santa Maria på Madeira

Det 4-stjernede Hotel Porto Santa Maria ligger midt i den gamle bydel, Cidade Velha, i Funchal, med direkte havudsigt. Med en beliggenhed meget tæt på nogle af byens mest attraktive seværdigheder er dette hotel et godt valg til din kulturferie på Madeira.

I en af Funchals ældste gader, Rua de Santa Maria, kan du nyde den traditionelle stemning og de historiske bygninger, der udgør den gamle by med mange gode restauranter og barer. Beliggende nær São Tiago fortet, fra det 17. århundrede, og dets museum for moderne kunst og det Funchals livlig marked ”Mercado dos Lavradores”.

Fra Hotel Porto Santa Maria er der desuden kun en lille gåtur til andre museer som Madeiras Broderi Museum, Madeira Vin Institut (Instituto do Vinho da Madeira), kabelsporvognene til Monte hvor du kan besøge Monte Palace Tropiske Haver og Quinta Jardins do Imperador.

Funchals centrum er meget smukt med smalle gader, historiske bygninger, maleriske facader og et væld af butikker, og et besøg på caféer som Café do Teatro, Café Apolo og Café Golden Gate er et must, ligesom du også har valget mellem utallige gode restauranter med ægte portugisisk stemning og regional gastronomi. Fra centrum er der 25-30 minutters gåtur til Lido området med det berømte Lido svømmekomplekset med sine havvands-pools, og Funchals betagende strand promenade som følger kystlinjen med betagende subtropiske blomster og planter, restauranter og barer, hvor du kan nyde udsigten over Atlanterhavet.

Værelser på Hotel Porto Santa Maria

Alle typer værelser på Hotel Porto Santa Maria byder på komfort og kvalitet. Fra dit værelse kan du nyde havudsigt eller udsigten til de private grønne haver, der omgiver hotellet.

Garden View Studios –  indrettet med afdæmpede toner og med udsigt til haver, der omgiver hotellet med enkle dekorative strøg og træmøbler. Den smukke udsigt kan nydes fra balkonen eller siddegruppen. Badeværelset er komplet med badekar, hårtørrer, forstørrelsesspejl og et sæt Porto Bay produkter. Disse værelser har et fuldt udstyret kitchenette, sikkerhedsboks (mod betaling), kabel tv med LCD skærm og individuelt styret aircondition

Sea View Studios –   hvis du nyder at se ud på havet, giver disse værelser, med to enkeltsenge, en god følelse af velvære og har harmonisk havudsigt. En balkon med en siddegruppe, kabel tv med LCD skærm, sikkerhedsboks (mod betaling) og individuelt styret aircondition er inkluderet. Du finder også et fuldt udstyret kitchenette i disse værelser. Et badekar, forstørrelsesspejl, hårtørrer og et sæt Porto Bay produkter er inkluderet i disse værelsers marmorbadeværelser.

Junior Suites –  har et separat stueareal for afslapning mens du nyder den smukke havudsigt. Afdæmpet design og dekoration. Disse elegante værelser rummer en række faciliteter såsom en siddegruppe både i stuen og på balkonen, individuelt styret aircondition, sikkerhedsboks (mod betaling), kabel tv med LCD skærm og komplet badeværelse med hårtørrer, badekar, forstørrelsesspejl og Porto Bay produkter. Et kitchenette er endnu en fordel i disse 40 kvm suiter og inkluderer alle nødvendigheder.

Faciliteter på Hotel Porto de Santa Maria

Hotel Porto de Santa Maria har to udendørs pools for både børn og voksne, hvor du kan køle af på en varm dag. Dertil kommer et motionsrum (gratis for gæster), opvarmede indendørs pool, sauna, whirlpool,  massage og behandlingsrum. Der er adgang til WiFi forbindelse i receptionen, og der kan udleveres en internet-adapter for brug på værelset, billard, bibliotek, læsestue og salon. Overdækket parkering og vaskeriservice findes også.

Promenade Bar tilbyder drinks og lette anretninger ved poolen eller på strandpromenaden. Captain’s Bar med gammelt inspireret dekoration og en underholdende stemning er baren til det glade aftener med levende musik.

Arsenal Restaurant serverer elegante buffet’er, á la carte menuer og overdådige måltider til morgenmad, frokost og middag.

Kulinarisk rejse gennem Portugal

Middelhavets velsmagende og sunde mad har virkelig fundet vej til det danske køkken. Rejseglade danskere elsker at smage på de lokale kulinariske specialiteter, når de rejser til fremmede lande. Danske supermarkeder og specialiserede butikker byder i stigende grad på sydeuropæiske specialiteter.

For middelhavslandenes befolkninger, herunder portugisere, har hverdagsmaden en meget stor betydning for et sundt og socialt liv. I Portugal spiser man ikke bare for at spise. Man spiser med familien for at være sammen med denne, og generelt er maden sund, da man forbinder et sundt og godt måltid mad med en sensuel oplevelse.

Mad i Portugal fra syd til nord

Det portugisiske køkken hører til et af det mest varierede middelhavskøkkener. Både diversitet og kvalitet i det portugisiske køkken er forårsaget af landets forskellige klimatiske og geografiske forhold: bjerge, floddale og skove i norden og sletterne i syden. Kysten byder på alt godt fra havet, men masser af sol og varme er afgørende for råvarernes fantastiske kvalitet.

I hele Portugal, fra nord til syd, råder man over et meget stort udvalg af ingredienser. Krydderier og krydderurter anvendes i større omfang og giver forskellige spændende smagsoplevelser. Det er meget spændende at opleve de mange forskellige smagssammensætninger, som det portugisiske køkken råder over. Tidligere i historien beboede forskellige folk som føniker, grækere, romere og maurere det nuværende Portugal, og de har medbragt deres kulinariske viden og køkkenredskaber.

Romere introducerede middelhavskøkkenets ”hellige treenighed” på den iberiske halvø: olivenolie, brød og vin. Maurerne bibragte den mauriske gryde tayin, som i tidernes løb udviklede sig til den portugisiske cataplana, der udgør et unikt og sundt portugisisk køkkenredskab. De portugisiske opdagelsesrejser har i høj grad bidraget til, at portugisere i d. 16. årh. introducerede eksotiske frugter og krydderier og te fra Østen, Afrika og Sydamerika til Europa. Den”five o’clock tea” engelske tradition blev egentlig introduceret i England af kong Charles II’s portugisiskfødte dronning Catarina de Bragança i d. 17. årh.

Det portugisiske køkken varierer meget fra nord til syd. Selv om der findes nationale retter, byder hver portugisisk region på lokale specialiteter. Enhver ret siger noget om stedet og de mennesker, der bor derude. Maden tilpasser sig sæsonens råvarer, men de madglade portugisere er meget opfindsomme i køkkenet og nyder at improvisere. Alt afhængig af, i hvilket landsdel man befinder sig, kan det forekomme, at den samme ret tilberedes på forskellige måder, og derfor smager den anderledes.

De mest anvendte ingredienser i Portugal

De mest anvendte ingredienser i det portugisiske køkken er olivenolie, hvidløg, løg, laurbær, persille, koriander, chili (piri-piri), rødpeber (sød) marinade, frisk tørret oregano samt forskellige lokale krydderurter. Alle ingredienser anvendes både til supper, fiske- og kødretter.

Portugisere kan ikke undvære deres elskede suppe, og råder over et bredt udvalg af velsmagende suppeopskrifter. Alle måltider starter med lækre og sunde supper, som tilberedes med al respekt for de bedste friske råvarer som kål, brøndkarse, tomater, kartofler, gulerødder, bønner, fisk, kød, mv. Man holder fast på, at supper indeholder mange vitaminer og mineraler, og at de er gode til fordøjelsen, styrker menneskenes immunforsvar og udvider smagsløgene.

Den portugisiske kyst velsigner landet med alt godt fra havet, og atlanterhavsvand er rig på jod, hvilket har en stor betydning for den unikke smag, som fisk og skaldyr i Portugal byder på. Portugals populæreste fisk, den saltede og lufttørrede torsk (bacalhau) bliver ikke fanget i de portugisiske farvande, men kommer fra Norge. Den er nem at konservere, og der findes utallige opskrifter med bacalhau og alle restauranternes menuer byder på bacalhau-retter, eller serverer klipfiskefrikadeller (pastéis de bacalhau) som en petisco (portugisiske forretter).

Portugisere elsker at spise ud og har flere yndlingsrestauranter på én gang, alt efter de kulinariske specialiteter de er kendte for. At spise er at feste, og generelt oplever man en uformel atmosfære på de portugisiske restauranter. Den massive ”restaurantkultur” i Portugal betyder, at det er næsten lige så billigt at spise på en restaurant som derhjemme. Der er caféer og restauranter af alle slags på næsten hver gade og hjørne i de portugisiske byer. Ofte, når man går på gaderne, bliver man nærmest hypnotiseret af velduftende mad eller grillede specialiteter, som bliver tilberedt på fortove. På hovedparten af de portugisiske hyggelige og gæstfrie restauranter kan man nyde et dejligt måltid udendørs året rundt.

Madeiras opdagelse

Madeiras opdagelse er nøje forbundet med Portugals storhedstid. Vi bringer her den spændende historie om, hvordan en af nutidens mest populære ferieøer kom på landkortet.

Da den unge Dom Henrique, bedre kendt på dansk som navigatøren Henrik Søfareren, samlede Portugals fineste kartografer og navigatører i begyndelsen af 1500-tallet, var det hans plan at udvide kendskabet til Vestafrikas kyst. Kun bevæbnet med skibe med gammeldags rigning, kompas, timeglas og astrologisk laboratorium, var den fremsynede søkaptajn utrolig handicappet i sine bestræbelser. Men på baggrund af dette projekt fulgte den bedste periode i portugisernes maritime historie og bragte lykke og større rigdom end videnskab og logik.

Porto Santo opdages

To unge søofficerer, Joao Goncalves Zarco og Tristao Vaz Teixeira, kom ud af kurs på deres rejse rundt om Afrikas kyst og efter flere dage på havet opdagede de land på en lille ø, som de kaldte Porto Santo – den absolut første af mange opdagelser gjort af Henrik Søfarerens navigatører. Efter at have rapporteret til Henrik Søfareren blev de hurtigt beordret til at vende tilbage og kolonisere øen. Det var i året 1419.

Forførende som det charmerende gyldne sand ved Porto Santo er, synes det utroligt i dag, at det tog yderligere et år før den næste opdagelse blev gjort. Kaptajnerne havde rapporteret om en masse synlige sorte skyer på den sydlige horisont. De blev nu opmuntret til at udforske denne ubekendte masse. Med hensyn til teorier omkring vejrforhold havde verden et falsk syn på sagen, og man skulle nu til at modbevise disse fakta fuldstændigt. Det krævede enorme kræfter at få bragt tillid til disse nye opdagelser.

Madeira opdages

Da de nærmede sig, fandt de enorme rullende bølger langs med nordkysten og den ”kogende” uro af den modgående strøm ved Ponta de Sao Lourenco kan ikke have gjort det lettere for flokken af overtroiske søfolk. Men da de rundede hovedlandet, opdagede de bugten Machico, tærsklen til den robuste ø, som de kaldte Madeira. Henrik Søfareren organiserede øjeblikkelig koloniseringen af øen. De første familier kom fra Algarve, den sydligste region i Portugal.

I dag ser statuen af Zarco ned på efterkommerne af de første kolonister på hjørnet foran ”the Bank of Portugal” midt i byen Funchal. Da de portugisiske oversøiske besiddelser er skrumpet ind, er interessen for disse første opdagelser blomstret op og har opnået en stor betydning. At finde en nål i en høstak kan være anstrengende, men at finde Porto Santo i en storm i Atlanterhavet var virkelig en heldig gevinst.

Amêijoas à Bulhão Pato – opskrift fra Portugal på hjertemuslinger

Amêijoas à Bulhão Pato, som betyder hjertemuslinger dampet i olivenolie, hvidløg og koriandersauce, er en fantastisk ret, der er nem og hurtig at lave. Retten er kendt i hele Portugal, og er du på kulturrejse i Portugal vil du finde den på menukortet i mange restauranter langs kysten.

Opskriften er beregnet til 4 personer.

2 kg hjertemuslinger
2 dl jomfruolivenolie
4 fed hvidløg
1 glas tør hvidvin
1 bund koriander
1 stor citron
Salt
Peber

Hjertemuslingerne lægges i saltet koldt vand i to til tre timer. Vandet hældes fra og skylles godt i vand, til de er renset. Skær hvidløgene i skiver og hak korianderne. Læg korianderne til side.

Varm olivenolie og hvidløg i en gryde (eller i en cataplana wok) og tilføj koriander, når den er varm og rør godt. Kom hjertemuslingerne og hvidvin i gryden og sæt låget på ved medium varme. Vend dem en gang i mellem ved at ryste gryden godt for at sikre, at muslingerne opsuger olien og åbner sig. Krydr med hvid kværnet peber. Retten er klar til servering, når alle hjertemuslinger har åbnet sig. (OBS: De uåbne muslinger bør kasseres).

Server retten i et fad med citronbåde og skiver af landbrød (evt. italiensk). Brødet dyppes gerne i den dejlige dampede sauce.

Denne lækre nationale forret er en af portugisernes foretrukne. Den er meget nem og hurtig at tilberede. Forretten vækker alle smagssanserne, pga. af sin særprægede duft af koriander. Retten serveres på næsten alle restauranter og ølhuse (Cervejarias). Navnet stammer fra en portugisisk digter fra det 19. århundrede, der nævnte den i et af sine digte.

Velbekomme!