Vin på Azorerne

Flyv 1500 km ud i Atlanterhavet fra Lissabon i retning mod New York, så lander du på Azorerne. Ni små vulkanøer, der ligger tre og tre midt imellem tre kontinenter: Afrika, Amerika og Europa. Den særlige klima og den særlige beliggenhed har gjort dyrkning af glimrende vine til en central del af Azorernes kultur. Glem ikke at smage på vinen på din kulturrejse til Azorerne.

Vin på São Miguel

Vi lander på hovedøen São Miguel i hovedstaden Ponta Delgada, hvor 130.000 ud af de ni øers samlede befolkning på 260.000 indbyggere bor. Men vi begiver os straks videre i et nyt lille fly for at opdage de unikke vinmarker. Vi flyver over til Pico Island lige som en ”azor”, der er navnet på en rovfugl, som lever her (deraf navnet Azorerne).

Pico er den vigtigste ø, hvis man er interesseret i vine. Efter en times flyvning lander vi på denne vulkanske ø, hvor en vigtig indtægtskilde for beboerne tidligere var hvalfiskeri. En lastbil fyldt med tunfisk kører forbi, og vores chauffør fortæller, at netop tunfisk nu er mest indbringende for fiskerne.

Vin på Pico

Der bor 16.000 indbyggere på Pico, hvor der hersker en fantastisk afslappet stemning. Det lader til, at man har al mulig tid i verden til sin rådighed, og at man lever i fuldstændig harmoni og uden stress. De fleste familier bor ved foden af vulkanen, der senest havde et udbrud i perioden 1718-1725. Skyerne dækker denne dag toppen af vulkanen, som, får vi at vide, er Portugals højeste punkt med sine 2.300 meter over havet.

Vinen har altid spillet en central rolle på Azorerne og har sikret overlevelsen for indbyggerne i dette barske og stenede miljø. I slutningen af 1400-tallet tog præsterne vinstokke med sig til øerne, da man syntes, at vin udvikledes bedre på lavajord. Men vinplantningen var ensbetydende med hårdt arbejde. Man flyttede lavasten efter lavasten, indtil man fik et lille stykke jord, hvor man kunne plante vinstokken. Stenene blev til mure, der effektivt gav læ for vinden, og desuden opsuger stenene varme og reflekterer den tilbage til drueklaserne. Dette indebærer, at man altid høster fuldt modne druer, fulde af sukker.

Disse bittesmå vinmarker, der ofte ikke er større end et almindeligt værelse, kaldes ”currais”. De danner et monumentalt mønster i landskabet, som er så unikt, at alle vinmarkerne på i alt 987 hektar, i dag er omfattet af Unesco’s Verdensarvsliste.

Vinene på Azorerne

Den primære drue er Verdelho, og som tilfældet var så mange andre steder, blev også disse Verdelhostokke slået ud af vinlusen i slutningen af 1800-tallet. Man genplantede amerikanske sorter, som dog slet ikke levede op til Verdelho kvalitet. Nu er druen genplantet på de øer, som i dag står for vinproduktionen, nemlig Pico, Terceira og Graciosa. Dog forekommer der også en række andre druesorter, hvoraf langt de fleste naturligvis er portugisiske, og de giver interessante og spændende vine. For eksempel Arinto, Terrantês, Boal, Malvasia, Sercial m.fl. Men her findes også Chardonnay, Riesling, Cabernet Sauvignon og Pinot Noir.

Man fremstiller også hedvine af Verdelho, som får en guldjul til brun farve med lidt grønne toner og med en silkeblød smag og en lille tobaksduft sammen med andre krydderier. Nogle af disse vine er Brum, Lajido og Czar, dejlige som aperitif eller til desserten.

På hele øgruppen produceres der ca. 2 mio. liter vin, hvoraf næsten det hele drikkes på Azorerne. Der er masser af små, private vinbønder, som selv sørger for en stor del af vinifikationen, og som sælger til venner og bekendte. Vinmarkerne ligger i nærheden af små landsbyer med store stenhuse, der fungerer som weekendhuse for familierne, hvor man mødes, spiser godt og drikker sin egen vin. Mændene kan godt lide at afrunde måltidet med en god, azorisk cigar.

Andre produkter fra Azorerne

Her findes flere tobaksmarker, som leverer tobak til Fábrica de Tabaco Estrela – en lille håndværksbaseret cigarproduktion med en meget begrænset produktion på 350.000 cigarer årligt (hvilket er en dråbe i havet set med internationale øjne). Men her er 12 ansatte, som alle er dygtige til at rulle cigarer i hånden. Denne lille fabrik har vundet internationale priser og har ved et par lejligheder sågar slået de berømte Cubacigarer.

Ellers tiltrækkes mange rejsende af gastronomien, og aldrig tidligere har jeg spist så godt oksekød som her. Kvaliteten beror formentlig på, at dyrene går ude hele året, og at kødet derved bliver dejlig saftigt og smagfuldt. Her er også store ananasplantager, som i den jævnt fordelte varme året igennem bliver udsøgt søde og saftige. Størstedelen af produktionen bliver fløjet ind til fastlandet, hvor den serveres som opfriskende desserter. Gerne sammen med et glas madeira.

Hvis du kommer til Azorerne, må du heller ikke gå glip af deres oste. Især ikke den såkaldte søfarerost fra den lille ø Sao Jorge. Denne ost er blevet fremstillet siden 1500-tallet som proviant til søfarerne over Atlanterhavet. Den modnede ombord og varede hele vejen over til den ny verden.

Fakta om vin på Azorerne

Her produceres ca. 20.000 hektoliter vin om året. Appellationerne er OPR Pico, OPR Graciosa og IPR Biscoitos. På Picos og Biscoitos fremstiller man hedvin, som skal indeholde mindst 16% alkohol. På Graciosa fremstiller man tørre hvidvine, især på druesorterne Terrantez, Malvasia Fina, Verdelho, Arinto og Fernao Pires.

CVR Acores er den myndighed på Azorerne, som administrerer og overvåger øernes vinproduktion.

Specielle vine fra Vulkanøen Pico

Vi møder en blandet forsamling af medlemmer fra kooperativet på Azorerne, som lidt reserveret fortæller om deres arbejde med at producere vine. Der er i alt trehundrede medlemmer, som leverer druer til vinhuset, men der er også en anden lille vingård på øen ved navn Coral Atlantic, hvor Jorge Böhm fra Alentejo har finger med i spillet.

Der er fire dage til høsten i slutningen af august, og der er fuld aktivitet med mange forberedelser top til indleveringen af de mange tons druer. På vej ind til anlægget maser vi os vej sammen med en busfuld af besøgende.

-Vi har mange besøgende hvert år, ikke mindst fordi alle hoteller anbefaler et besøg med tilhørende smagning hos os, siger et af medlemmerne. Stedet for smagningen er placeret midt blandt ståltankene, og de besøgende får virkelig en indsigt i, hvordan man producerer vin. Vi smager en hvidvin fremstillet på druesorterne Arinto og Verdelho, som virker lidt kulsyreagtig. Jeg spørger, om det er meningen, at vinen skal være sådan?

-Et uheld, svarer et af medlemmerne, og mere bekymrede man sig ikke om denne skævhed i vinen.

Unikke vinmarker på Azorerne

Der er vinplanter overalt på Pico, og stokkene bliver skærmt af stengærder (currais), som er opbygget af lavasten fra de seneste vulkanudbrud. I et normalt år regner man med en potentiel alkoholprocent på mellem 14 og 15, men José Duarte Garcia, der er en af de ældste personer i selskabet, fremstiller en meget speciel vin med en procent på hele 18. José byde os et glas af sin vin Ezar, som har sherrylignende Tokajitoner i karakteren.

-Vinen er lavet på Verdelho og Arinto, som har fået lov til at gære naturligt op til 18,5%, siger José stolt. Jeg bliver forbavset over det, han fortæller, da gæringen normalt stopper ved 15-16%.

-I 2004 var vinen på vej op til 22%, men så kølede jeg også mosten ned for at stoppe gæringen, betror José mig. Han fortæller også, at vejret kan spille egnens bønder et stort puds, hvis de ikke får høsten ind før den 15. september, hvor den barske regnperiode begynder!

På Azorerne findes der ingen klassificerede DOC-vine – de fleste vine har Vinho Regional Acores trykt på etiketterne. Ind imellem ser man en vin med betegnelsen V.L.Q.P.R.D. Pico-Lajido, hvor man har benyttet sig af druerne Arinto, Verdelho og Terrantez. Det lader til, at man ikke bekymrer sig om, at vinene ikke eksporteres, da de alligevel bliver drukket af lokalbefolkningen eller af besøgende turister på øen.

Opdagelsen af Azorerne

Azorernes kulturhistorie rækker langt tilbage i tiden. Azorerne var muligvis allerede bosat 500 før Kristus. Ihvertfald vidner fund af mønter fra Karthago om, at der var handel og menneskelig aktivitet på Azorerne lang tid før florentinerne kortlagde øerne på deres legendariske kort, Medici Atlas, i 1351.

Men det var først i årene mellem 1427 og 1431, at portugiserne, ledet af Henrik Søfareren, sendte opdagelsesrejsende til Azorerne, og at øerne blev koloniseret af en europæisk stormagt. Denne prægning kan man stadig tydeligt mærke, når man er på kulturrejse på Azorerne.

De første opdagelsesrejsende på Azorerne

Det var Diogo de Silva, der blev sat til at lede disse første opdagelsesrejser til Azorerne, men de forskellige øer blev tildelt de forskellige søfartskaptajner, der opdagede dem. F. eks. (gen)opdagede Goncalo Velho Cabral Santa Maria i 1432, mens Flores og Corvo blev (gen)opdaget af kaptajnen Diogo de Teive i 1452.

Herefter begyndte man at kolononisere Azorerne, og det var en besynderlig blanding af flamske og portugisiske bønder, der først beboede disse “nye” øer. At de flamske bønder overhovedet blev inddraget i denne ellers portugisiske affære, skyldes efter sigende Henrik Søfareren, hvis søster var gift med hertugen af Burgund, der på det tidspunkt regerede over Flandern.

Azorerne et transatlantisk nervecenter

Azorerne blev hurtigt et nervecenter i den transatlantiske sejlads mellem den Nye og den Gamle Verden, for det var på den tid, hvor nabolandet Spanien gjorde sine første opdagelser mod vest, og det fortælles, at Columbus i 1493, da han var på vej hjem fra sine togter til den Nye Verden, tog vand ombord  på Santa Maria.

Senere blev Azorerne også et hvile – og optankningssted for Portugals egne opdagelses- og erobringstogter rundt omkring i verden; ikke mindst for udforskningen af Afrika.

Mad på Algarve

Mad i Algarve er fantastisk, hvis man holder af fisk og skaldyr, og udgør et centralt element i enhver kulturrejse til Algarve. Fra Atlanterhavet hentes der lækre muslinger, som får et hastigt opkog med vin, hvidløg og olivenolie. Dertil et godt landbrød og et glas kølig frisk hvidvin. Så føles livet retfærdigt igen. Især når man samtidig kan sidde og betragte havets brændinger i solnedgangen.

Et tip om den perfekte mad på Algarve

Vi er blevet tippet om en fiske- og skaldyrsrestaurant i Alvor. Vejbeskrivelsen viser sig at lade en hel del tilbage at ønske, hvorfor vi når at se stort set hele byen, før vi til sidste kan parkere ved havnepromenaden. Ved en lille plads ligger en håndfuld små fiskerestauranter, barer og tavernaer, og vi slår os ned på fortovsrestauranten ”Fishermen’s Restaurant”.

Her får vi dejlige berbigoes (hjertemuslinger), og gambas (store rejer), som bliver serveret direkte fra den store udendørs grill. Måltidet fortsætter med en grillet corcina (sandart) med en god salat og masser af olivenolie og citronsaft. En kølig og frisk Alvarinhovin er den perfekte ledsager til dette måltid.

Maden på Algarve afrundes med særpræget drik

Til afrunding vil vi gerne smage nogle af regionens stærkere drikke. Vinkyperen (som ser ud til at være ca. 12 år gammel) anbefaler Medronho.

Det lykkes ikke nogen af restaurantens personale at forklare os, hvad Medronho egentlig er for noget, og smagen indbyder heller ikke til gættelege. Drikken er stærk og faktisk direkte ubehagelig. Senere har vi fået at vide, at det er et destillat lavet af frugten fra skovbærtræet. Det er ikke noget, vi kan anbefale, men lokalbefolkningen ser ud til at sætte pris på denne væske.

Mad og drikke er en helt essentiel del af Algarves kultur til stor glæde for både de lokale og alle, der besøger det solrige område.

Portugals kultur begejstrer rejsende

Langt størstedelen (88 procent) af Portugals turister fortæller i en ny undersøgelse, at de har været “meget tilfredse” med der ferie og sandsynligvis vil vende tilbage inden for de næste tre år. Det skyldes ikke mindst Portugals kultur.

Portugals kultur trækker

Det er det portugisiske turistråd, som i lufthavnene i Lissabon, Porto, Faro og Funchal har udspurgt 600 turister om deres netop afholdte ferie i Portugal. Næsten halvdelen af de adspurgte turisterne, som kom fra hele verden, fortalte desuden at besøget i Portugal havde oversteget deres forventninger.

Undersøgelsen viser at turister rejser til Portugal for at opleve landets smukke landskaber, museer og gastronomi, men naturligvis også det portugisiske klima trækker. Således er vejret sammen med landskaberne de to afgørende faktorer for at besøge Portugal for lidt over halvdelen (54 procent) af undersøgelsens deltagere.

Derudover afslører denne spørgeskemaundersøgelse, at især den venlige portugisiske befolkning gør indtryk på landets besøgende. Således gives ‘befolkningens imødekommenhed’ en tilfredshedsrate på hele 75 procent i svarene.

Inspiration til rejsen

Internettet spiller en stadig stigende rolle for rejsebranchen, og ligledes for destinationerne. Således fortæller flertallet af de rejsende i denne undersøgelse da også, at inspirationen til at rejse til Portugal kom fra information på nettet. Dernæst kommer anbefalinger fra bekendte, familie og venner.

Du kan også finde masser af inspiration og grunde til hvorfor du skal besøge Portugal i artiklerne her på hjemmesiden.

Lissabons kultur henrykker turister

Lissabon gør ifølge en ny undersøgelse et meget positivt indtryk på sine besøgende. Således fortæller mere end 65 % af turisterne, at opholdet i Lissabon oversteg deres forventninger, og 91 % ønsker at vende tilbage til den portugisiske hovedstad igen i fremtiden.

For de mange internationale besøgende i Lissabon er det ifølge Turismo de Lisboa især byens monumenter og andre attraktion i kombination med de gode muligheder for at spise ude, som gør opholdet i Lissabon til en god oplevelse. Blandt de mest populære attraktioner er for eksempel Torre de Belém (Belém tårnet) og Castelo de São Jorge. Derudover nævner mange muligheden for at udforske det portugisiske køkken og natteliv, ligesom flertallet lovpriser de gode muligheder for shopping i Lissabon.

Castelo de São Jorge

Castelo de São Jorge. Foto: endless autumn

Lissabons kultur gør et imponerende indtryk og kulturrejser til Lissabon er populære som aldrig før. Byens tusindårige historie giver en ganske særlig stemning og blanding af ny og gammel kultur.

Mange benytter også en storbyferie i Lissabon til at besøge nogle af de mange seværdigheder og hyggelige byer langs Lissabon-kysten. Palacio Nacional de Sintra er én af de mest besøgte attraktioner, men også byerne Cascais og Estoril er populære.

At hele 78 % af undersøgelsens deltagere placerer Lissabon som en af de ti bedste destinationer vidner om, at en storbyferie i Lissabon er en helt særlig oplevelse. Lissabon er da også nomineret i hele fire kategorier ved det kommende World Travel Awards. En prisuddeling der er den mest prestigefyldte i turistbranchen, og hvor Lissabon tidligere har vundet flere priser.

Du kan læse meget mere om Lissabon her på Kulturrejser.dk, og finde inspiration til din næste rejse til Europas måske smukkeste hovedstad.

Gratis guidede ture i Lissabon og Porto

Rejser du på et stramt budget, men vil alligevel gerne opleve de bedste seværdigheder og kulturen i Lissabon eller Porto? Et par fornuftige sko, en flaske vand og et smil er alt hvad du behøver for at deltage i en af de guidede byture til fods, som Pancho Tours tilbyder i Lissabon og Porto. Det er helt frivilligt om og hvor meget, du vil betale for turen.

Turene rundt i Lissabon og Porto adskiller sig fra traditionelle guidede ture ved, at der først og fremmest fokuseres på at fremvise de dele af de portugisiske storbyer, som turister normalt ikke oplever, og som viser det ægte Portugal. Forvent derfor ikke at besøge museer og andre traditionelle turistseværdigheder, men derimod at opleve de charmerende kvarterer, mens guiden fortæller om byens historie. Formålet er at vise det lokale byliv, som ikke alle turister får lejlighed til at opleve.

Om målgruppen siger David Barata fra Pancho Tours “Folk rejser på et lavt budget og ønsker at opleve byerne de besøger på en mere personlig, intim, mindre turistet og ikke mindst billigere måde”, og fortsætter: “Denne service er gratis, vi opkræver ingenting, men selvfølgelig siger vi ikke nej til drikkepenge, som afhænger af den enkelte deltagers tilfredshed”.

Udover de gratis guidede gåture i Lissabon og Porto tilbyder selskabet dog også blandt andet ture i nattelivet og til Flamenco-shows mod betaling. Lissabon er den seneste tilføjelse hos Pancho Tours, som også er tilbyder ture for den budgetbevidste rejsende i Sevilla, Malaga og Cadiz i Spanien.

Kulturrejse til Portugal, Spændende historie, god gastronomi og fantastisk gæstfrihed

Portugal er i de seneste 10 år rykket tættere og tættere på de danske rejsendes bevidsthed. Det lille land i den sydvestligste del af Europa – der ellers ofte har stået i skyggen af sine meget større spanske nabo – har påkaldt sig større og større opmærksomhed i takt med at landet har vundet flere internationale priser som ferieland og i takt med, at flere og flere er ved at få øjnene op for, at Portugal ikke bare er Vesteuropas billigste ferieland, men at landet byder på meget mere end attraktive priser.

Portugals gæstfrihed

Portugal byder blandt andet på en meget venlig og imødekommende befolkning, som generelt modtager de rejsende med en gæstfrihed og åbenhed, som man ikke oplever mange andre steder i Europa. Uden tvivl hænger dette sammen med landets størrelse, men også med den kendsgerning, at landet så at sige er sidste bastion før Atlanterhavet, og på den måde har en bevidsthed om sin egen position som yderområde, hvilket giver en vis ydmyghed. Der er ellers meget at være stolt af – og det er portugiserne også. Blandt af landets varierede og spektakulære natur, der spænder over fantastiske strande og kyststrækninger, som ikke har sit lige i Europa, over sjældne slette-landskaber og marskland, til eventyrlige bjerge og dale, og nogle af de mest berømte floder i Europa, såsom Tejo-floden og Douro-floden.

Portugals fantastiske gastronomi

Portugal er også i besiddelse af en spændende og yderst velsmagende gastronomi, som både bærer præg af århundreders møjsommeligt opsparet viden og håndværk, med en stærk og frugtbar indflydelse fra fremmede køkkener, og af en folkelig stolthed og passion for alt, hvad der har med mad, vin og gastronomi at gøre, som er uden sidestykke, selv i det ellers gastronomisk set meget passionerede Sydeuropa. Denne folkelige interesse for mad afspejler sig også i den gennemsnittelige portugisers daglige rutiner; f.eks. er det meget mere almindeligt at spise frokost på en restaurant eller en cafe, i forkostpausen på arbejdet, og nyde den sammen med arbejdskollegaer, end det er i Danmark. Det er også meget mere almindeligt, at man mødes med venner og bekendte eller familie omkring et godt måltid mad i løbet af ugen, enten ude eller hjemme, end det er i Nordeuropa. Som rejsende nyder man både godt af denne fremtrædende plads som gastronomien har i Portugal og af de – efter vesteuropæisk målestok – attraktive priser, som gør det muligt for den rejsende i Portugal at prøvesmage nogle af de mange gastronomiske herligheder.

Portugals dramatiske historie

Portugal byder også på en spændende og dramatisk historie, hvor både romerne, visigoterne og maurerne, foruden flere iberiske stammer, har sat deres kraftige præg på landet, omend i forskellige grader og former. Sporene fra disse perioder med fremmed herredømmorie er stadig synlige mange steder i Portugal; f.eks. er den mauriske periode meget synlig i specielt Algarve-regionen, med mange eksempler på typisk maurisk arkitektur i mange kystbyer, mens vidnesbyrd om den romerske bosættelse i landet er spredt mere rundt i de forskellige regioner, fra nord mod syd. Der findes også rige spor fra middelalderern mange steder i Portugal, og byer, der på helt enestående måde har bevaret den oprindelige arkitektur fra denne periode, blandt andre Óbidos og Evora. Man finder også spændende vidnesbyrd fra den tid, hvor Portugal var et mægtigt sø-imperium og en af verdens største koloni-magter, og hvor landet bragte sølv, guld, eksotiske krydderier og meget andet fra den såkaldte “Ny verden”, specielt i hovedstaden Lissabon og i Portugals andenstørste by Porto.

Portugals seværdigheder

I forhold til landets størrelse byder Portugal på en overflod af seværdigheder. Foruden den fantastiske gastronomi og natur, og de mange spændende historiske attraktioner, er landet i besiddelse af et klima, med milde vintre og tåleligt varme somre, som gør en ferie attraktiv hele året rundt. Portugal byder også på en lang række interessante kulturbyer, såsom pilgrimsbyen Fátima, middelalderbyen Óbidos, Alentejos historiske perle Evora, portvins-byen Porto, universitetsbyen Coimbra, og den farverige hovedstad Lissabon, for nu bare at nævne nogle af dem. Ved Lissabon-kysten finder man de charmerende og smukke kystbyer Cascais og Estoril, og tæt på Lissabon den eventyrlige bjergby Sintra. I den nordlige del af Portugal bør man se den legendariske Douro-dal, og Minho-provinsen nord for Porto, der er nationen Portugals vugge. Kort sagt, der er nok at give sig i kast med, hvis man tager på en kulturrejse til Portugal.