Medier i Portugal

Forfatningen fra 1976 garanterer pressefrihed, og censuren blev afskaffet sammen med diktaturet i 1974. Pressefriheden respekteres i praksis, og journalister kan almindeligvis arbejde frit uden indblanding fra myndigheder og magthavere.

Der findes over 40 dagblade. De største er det uafhængige Correio de Manha, Díario de Notícias og Público, der alle udgives i Lissabon, samt Jornal de Notícias, der udkommer i Porto. Ugemagasinet Expresso har stor politisk indflydelse.

Det statslige radioselskab Radiodifusao Portuguêsa, RDP, blev dannet i 1975. Frem til 1983 var der kun få private radiostationer, deriblandt den katolske kirkes Rádio Renascenca, men i 1990erne fik de konkurrence fra over 300 lokale sendere.

Det statslige tv-selskab Televisao Porguguêsa har to kanaler. De statslige elektroniske medier finansieres gennem skatter og reklameindtægter. Der er også to private tv-stationer, hvoraf den ene, Televisao Independente, TVI, sponsoreres af den katolske kirke. Den anden sender, Sociedade Independente de Communicacao, SIC, ejes af tidligere ministerpræsident Francisco Balsemao.

Oplev Faials festivaler

Det er oplagt at planlægge kulturrejsen, så den overlapper med de mange spændende festivaler på rejsemålet. Læs her om de spændende festivaler på Faial.

Den traditionelle og karakteristiske Holy Ghost (helligånds) festival, som går tilbage til middelalderen, afholdes i næsten hvert eneste sogn på øen Faial fra pinse til slutningen af august, med farverige ceremonier og mange traditionelle lokale retter.

St. John festivalen på Faial

St. John festivalen den 24. juni tiltrækker pilgrimme fra hele øen til Largo Jaime Melo parken, hvor folk nyder deres madkurve til lyden af musik, spillet af forskellige bands og grupper med strengeinstrumenter. Her er altid dans og en rigtig god stemning.

Havets festival på Faial

Under Havets festival på Faial er havnen fuld af sejlskibe med farverige sejl og flag. Glad musik fra bands og strengeinstrumenter høres overalt i byen, folkemusikgrupper synger og danser, der er velgørenhedsarrangementer, smagsprøver på lokale kulinariske specialiteter, der sælges kunst og kunsthåndværk – i det hele taget en god stemning overalt i byen.

Men det er først og fremmest havets festival, og der afholdes derfor en regatta på Faial-Pico kanalen, samt konkurrencer i sejlsport, windsurfing, svømning og fiskeri, og ikke at forglemme vandsport-konkurrencer for børnene. Havets festival finder sted hvert år fra den første søndag til den anden søndag i august og understreger, at Horta lever af og for havet og er en kosmopolitisk by.

Patron Saint festival på Faial

Hver landsby har sin egen skytshelgen, som den er særligt knyttet til. Hvert år, især i sommermånederne, bliver et billede af den pågældende skytshelgen båret i procession gennem byen. Dette kalder man for Patron Saints  (skytshelgen) festivalen.

Pousadaer på Setúbalhalvøen

Pousadaerne er en særlig del af kulturen i Portugal, og det er oplagt at lægge en kulturrejse forbi en af disse. Der er to pousader på Setúbalhalvøen, en i Setúbal og en i Palmela.

Begge pousadaer på Setúbalhalvøen er af meget høj klasse. Værelserne er stilfuldt og hyggeligt indrettet, medarbejderne venlige og udsigten imponerende. Aftensmaden på pousadaerne er desuden meget velsmagende.

Det er det velgjorte, traditionelle portugisiske køkken med grillet lam, helstegt kylling og egnens herligt cremede, smagfulde oste til en bid brød. Som ledsager til dette drikker man naturligvis lokale vine.

Pamela  på Setúbalhalvøen

Den lille by Palmela har ikke så forfærdeligt meget at tilbyde, men en morgenpromenade gennem gyderne, som snor sig mellem de hvidkalkede huse, er en god start på dagen. Find derefter tilbage op til pousadaen og nyd udsigten, så har du oparbejdet en solid appetit til morgenmaden, der bl.a. består af godt brød, oste og friske frugter. Der er også mange vingårde, og hoteller i området.

Mange er charmerende og ligger midt ude i vinmarkerne eller langs den smukke kyst.

På pousadaerne i Setúbal og Palmela på Sétubalhalvøen kan du smage det regionale køkken. Gå ikke glip af egnens specialitet, ”Tortas” fra Azeitao, med meget æg, sukker og kanel, der nydes til et glas Moscatelvin. I Sesimbra er der også flere hyggelige fiskerestauranter.

Vinkultur på Algarve

Algarve er ikke ligefrem mest kendt for sine vine eller sin kultur. I stedet plejer folk at tænke på sol og golf, når man nævner Algarve, denne lille region, som ligger allerlængst mod syd i Portugal. Men faktisk har Algarve både god vin og en rig kultur med dybe historiske rødder.

Siden Algarves turistmæssige gennembrud i 1960’erne har nogle få tapre vinbønder kæmpet mod investorer, som vil bygge hotelkomplekser og golfbane på deres jord. Grundpriserne er i dag skyhøje, og det er kun en håndfuld menneskers passion og kærlighed til deres vin og deres erhverv, som holder en lille produktion i live. Der er derfor ikke megen vinproduktion på Algarve, men den, der er der, er god.

Gode betingelser for Algarve vinen

Betingelserne er egentlig fantastiske. En varm sol, der giver druerne frugtighed og sødme, og en kølig brise fra Atlanten, som sørger for et klima, der er til at holde ud om sommeren, og som holder på syren i druerne.

Udvalgte producenter af Algarve vin

Quinta do Barranco longo Rui Virginia er en ung vinmager, der satser stort, og for hvem det i løbet af nogle år er lykkedes at udvikle rigtig gode, moderne vine. Han har i dag 12 hektar vinmarker på sin gård uden for Alvor.

Cliff Richard: Sangeren Cliff Richard har i over 40 år haft en forkærlighed for Algarve. På hans grund, Quinta do Moinho, i Algarve har han derfor skabt en vingård. Cliff Richard tager selv stor del i produktionen. Vinen herfra hedder Vida Nova og er en kraftig vin, der er lavet på druesorter som Shiraz, Aragonez (også kendt som Tempranillo i Spanien), Trincadeira fra Sydportugal og Mourvèdre fra Sydfrankrig.

Quinta dos vales: På denne store familieejede gård er fire små huse reserveret til udlejning til turister. Foruden vin dyrker man også frugt på de 2.500 hektar.

Fakta om vin i Algarve

Fire Algarve-regioner har ret til at DOC-benævne deres vine, nemlig Lagos, Portimao, Lagoa og Tavira. De producerede i 2006 tilsammen kun ca. 32.000 hektoliter, hvilket svarer til ca. 0,4 % af landets samlede vinproduktion. Tilladte rødvinsdruer i Lagos, Portimao og Lagoa er Negra Mole, Trincadeira og Castelao, som skal udgøre mindst 70 %. I Tavira skal Castelao og Trincadeira udgøre 70 %. Anbefalede hvidvinsdruer er Síria og Arinto (mindst 70 %). I Lagos må man også bruge Malvasia Fina.

Portugals Vinho Verde – en del af Portugals kultur

Portugal er et meget rigt og varieret vinland, og dette gælder ikke mindst for vindistriktet Vinho Verde som ligger i Minho provinsen – oplagt for en kulturrejse for vinelskere. Området Vinho Verde ligger i den nordlige del af Portugal og er mod nord og øst omgivet af Spanien og mod vest Atlanterhavet. Navnet Vinho Verde lyder grønt og det er nøjagtigt, hvad det er.

I dette område af Portugal vokser alting hurtig, og det er ikke så underligt, da nedbørsmængden i Vinho Verde er ca. 3.500 mm om året. Sammenligner man med det tørre og hede Alentejo falder der her kun ca. 500 mm regn om året. Vinho Verde er faktisk et af de mest regnfulde områder ikke alene i Portugal, men i hele Europa.

Vin i verdensklasse

Vinho Verde har i de seneste år udviklet sig til et af Portugals og verdens mest spændende vinområder, når det gælder hvidvin. Mange mener ligefrem det har været en form for vinrevolution, da man omplantede vingårde og udviklede de druer, som egnede sig bedst til områdets jordbund og mikroklima. Man begyndte at beskære vinstokkene hårdt og dermed reducerede man afkastet og øgede koncentrationen i druerne. Længst oppe mod nord er det Alvarinho-druen, der hersker.

I området syd for Minhofloden, som udgør grænsen mod Spanien, ligger regionen Moncao, hvor druen Alvarinho, er dominerende. Denne drue giver elegante, lidt stramme og velafbalancerede vine med en alkoholprocent, der er høj for området. En anden drue, der har vundet frem, er Loureiro, som dyrkes i næsten hele Vinho Verde. Nu om dage kan man også ofte støde på de egetræslagrede Loureirovine, som den internationale vinpresse har skrevet meget om.

Rødvin i Vinho Verde

Selvom Vinho Verde er mest kendt for at producere hvidvine, så findes der også meget rødvin i området. Den mest anvendte drue er Vinhao, som giver kraftige, tanninrige vine. Lokalbefolkningen i denne del af Portugal drikker ofte vinen af porcelænskopper uden hank, ofte ledsaget af kraftige, smagfulde retter med lam, gedekid eller svinekød.

Landskabet i Vinho Verde

Landskabet i Vinho Verde består af bølgende bakker og bjerge, og overalt ser man vinmarker så langt øjet rækker. En vinbonde i dette område dyrker i gennemsnit vin på ca. 1 hektar, og da der dyrkes vin på i alt 35.000 hektar i Vinho Verde, skal der ikke meget hovedregning til at regne ud, at her lever mange vinbønder. Den samlet produktion er ca. 950.000 hektoliter vin om året.

Grønsagsdyrkning i Vinho Verde

Den store nedbørsmængde giver også gode betingelser for grønsagsdyrkning i Vinho Verde. Helt tilbage fra gammel tid plantede man vinstokke i alle haver og lod vinen klatre op ad frugttræer eller i pergolaer, så den kunne give beskyttelse og skygge til de grøntsager, der voksende på jorden. Man brugte også rækker af vinstokke i udkanten af græsningsmarker og andre marker i stedet for gærder og hegn.

Fakta om Vinho Verde

På grund af det omskiftelige klima er DOC Vinho Verde opdelt i ni distrikter, nemlig Moncao, Lima, Cavado, Ave, Basto, Baiao, Sousa, Amarante og Paiva. I Vinho Verde findes ca. 35.000 hektar vinmarker og i 2006 blev der produceret 940.000 hektoliter vin. Det betyder at man i Vinho Verde producerer ca. 13 % af den samlede vinproduktion i Portugal. Anbefalede rødvinsdruer i Vinho Verde er Alvarelhao, Amaral, borracal, Espadeiro, Vinhao, Pedral, Rabo-de-Anho og Padeiro. Anbefalede hvidhvinsdruer i Vinho Verde er Alvarinho, Batoca, Vesso, Trajadura, Loureiro, Pederna og Azal.

Oplev Beiras vin på kulturrejsen til Portugal

Beiras ligger syd for Douro-dalen og udgør en betydelig del af det centrale Portugal. Regionen strækker sig fra den spanske grænse til Atlanterhavskysten i det vestlige Portugal. Området er smukt, og med sin rige historie egner Beiras sig perfekt til kulturrejser.

Regionen består af tre områder fra vest til øst, nemlig Dão, Beira interior og Bairrada. Ofte er det disse DOC-betegnelser, man ser på vinflaskernes etiketter i Portugal. Beiras er virkelig en afvekslende region, og rejser du rundt i området, vil du opdage, at dette gælder både klimaet, jordbundsforholdene og vinens karakter.

Hvis du begynder din kulturrejse ved Atlanterhavskysten, finder du kilometervis af sandstrande, kun afbrudt af små fiskerlejer, som findes langs hele kysten i Portugal. Her trives turister fra hele verden, men i høj grad også folk fra Portugal, som nyder solen og en dukkert i Atlanterhavet. Ikke kun i dette område, men i hele Portugal, finder du nogle af Europas bedste badestrande.

To af Portugals unikke vindruer – Baga og Bairrada

Vi skal kun nogle få kilometer ind i landet før vinmarkerne begynder – vi befinder os i Bairrada, som i Portugal kaldes baga-druens forjættede land. Mange, der rejser til dette område, sammenligner en moden baga-vin med en førsteklasses bourgogne.  I Portugal er den unikke baga-drue kendt for sine kraftige tanniner, som når de tæmmes og ældes resulterer i vine med stor kompleksitet og rigdom på nuancer.

Der er ikke noget at sige til, at vinkendere fra primært Europa “slås” med vinindkøbere fra Portugal om at få fat i den forholdsvis lille produktion, der ikke engang kan dække efterspørgslen på hjemmemarkedet i Portugal.

Portugals ”vin-rebel” Luis Pato

Tæt på byen Anadia i Beiras ligger en meget interessant vingård, ejet af Luis Pato, som absolut er et besøg værd på en rejse rundt i området. Da man kun modtager et mindre antal besøgende på vingården, bør du bestille tid på forhånd. Vingården er smukt designet, og det går hurtig op for en, at Luis Pato har en god smag; en fornemmelse, der kun bliver bestyrket, når man afslutter besøget på vingården med at smage hans vine.

Grunden til, at Luis Pato er kendt, ikke kun i Portugal, men i vinkredse over hele verden, er at han adskiller sig fra andre vinproducenter i Portugal og store dele af verden. Luis Pato er autodidakt og mange af vinene er fremstillet på basis af druer fra gamle vinstokke. Luis Pato er uddannet kemiingeniør og han siger selv at det er denne uddannelse, der har givet ham et godt fundament, samt en sund kritisk sans i forhold til den etablerede vindyrknings-verden. I Portugal er Luis Pato kendt for at gå sin egne veje, når han producerer sine vine, hvorfor han ofte kaldes for Portugals ”vin-rebel”.

Luis Pato-vinen sælges i hele verden

Hans vine bliver ikke kun solgt i Portugal, men over hele verden, og i Danmark kan du også købe hans vine i udvalgte butikker.

Et eksempel på, hvordan han adskiller sig fra andre vinproducenter er, at han på sandholdige vinmarker har plantet baga-druen på original rod i stedet for  – som så mange andre vinproducenter i Portugal – at pode den på amerikanske rødder. Resultatet er en fantastisk vin, og spørger du Luis Pato, er det bevis for, at det kan betale sig at stille spørgsmålstegn og ikke mindst eksperimentere løs, når man producerer vin.

Campolargo vinhos – moderne vinanlæg i Beiras i Portugal

Ikke langt fra Luis Patos vingård i Beiras finder du to vinanlæg, som hører til i den moderne klasse i Portugal. Det første vinanlæg er Campolargo, et anlæg som er bygget ind i et højdedrag. Vinanlægget blev bygget i 2004 af vinbonde og ejer Carlos Campolargos, en entusiastisk vinproducent.

At vinen fra Campolargo er værd at køre efter, blev bevist da vinanlægets røde Calda Bordaleza allerede i 2007 blev udvalgt til en af Portugals 10 bedste rødvine. Et kendetegn ved Carlos vinanlæg er taget på en stor del af hovedbygningen, det er nemlig et vandspejl, som bl.a. tjener til at levere kølighed til selve vinkælderen. På Campolargo Vinhos hjemmeside kan du læse mere om stedets vine og vinproduktion.

Vinrejse i regionen Beiras  – ét af Portugals mange vinområder

Rejser du til Beiras, vil du opleve, at det moderne og nyskabende mødes med gamle traditioner, både når det gælder levevis, men især også når det gælder vinproduktion. I Beiras finder du store vinproducenter, såvel som små vingårde med egenrådige, ambitiøse og meget spændende vinmagere.

Området er Portugals mest varierede vinområde, og i denne del af Portugal finder du stort set alle typer af vin repræsenteret. På rejsen rundt i Beiras finder du røde enkeltdruevine fremstillet på unikke druesorter, foruden blandede rødvine.

Vinen Espumante fra Beiras

For mere end 100 år siden blev Portugal ligesom resten af Europa hærget af vinlusen og siden da har man også lavet mousserende vine i Beiras. Vinlusen kom fra nord og ét af de områder, der først blev ramt, var Frankrig, nemlig det kendte område Champagne. Det betød, at mange franske vinbønder kiggede mod Portugal og ikke mindst Beiras. Mange vinmagere flyttede til Portugal og etablerede sig i de vestlige dele af Beiras, hvilket er årsagen til, at området i dag er kendt over hele Portugal for sine fantastiske espumante.

Foruden espumante er Beiras også centrum for størstedelen af produktionen af aguardente og babaceira, som er Portugals svar på cognac og grappa. Som tidligere nævnt finder du i denne del af Portugal alle typer af vin og derfor også et stort udbud af hvid- og rosévine, som bliver fremstillet på nationale druesorter – vine som er meget friske og passer godt til mad i form af fisk og skaldyr, som havene omkring Portugal er rige af.

De portugisiske vingårde

Besøg en af Portugals berømte vingårde og få en stor oplevelse på kulturrejsen til Portugal. Vi ser her på et par berømte vingårde, der – ud over at producere glimrende vin – binder Portugals kultur og vinhistorie sammen til en pragtfuld seværdighed.

Vingården Casa Ermelinda Freitas

Ermelinda Freitas er født og opvokset i Portugal, i det frugtbare landskab Sado (Terras do Sado), og sammen med sin mand startede hun i 1920’erne driften af en vingård beliggende i Fernando Pó i Palmela. Efter mandens død overtog parrets eneste datter Leonor driften, og en ny æra på vingården så sin begyndelse. Fra starten frem til 1998 solgte man al vin i bulk til kooperativet. Det gør man ikke længere, nu satser vingården mere på en selektiv høst, hvilket har resulteret i førsteklasses vine.

Vingården Casa Ermelinda Freitas producerer 2,5 mio. flasker

På de 130 hektar meget sandholdige vinmarker er Castelao-druen plantet på næsten 100 hektar. Men også Touriga Nacional, Trincadeira, Syrah og Aragones indgår i vingårdens røde vine, som af mange anses for at være de bedste i hele regionen og kendt i hele Portugal. Vingården producerer i dag 2,5 mio. flasker, hvilket er temmelig meget for en gård, som i sin nuværende form kun har været i gang i godt og vel ti år. På Casa Ermelinda Freitas producerer man kun én hvidvin, og den er fremstillet på Fernao Piresdruen, resten af produktionen er røde vine. Vingården har også en butik med vinsmagninger og man er altid velkommen til et besøg.

Vinmager med nye ideer

Man har entreret med ønologen Jaime Quendera fra kooperativet Pegoes, og sammen med professor Colaco do Rosário ved universitetet i Évora har man på gården udviklet sine egne metoder. Målet har aldrig været at investere for at udvide produktionen, men for at investere i kvalitet, fortæller Leonor Freitas, mens vi står og betragter markerne fra husets terrasse. – Jaime har sine egne ideer, som f.eks. da han et år påbegyndte høsten allerede i august. Mange rystede på hovedet og spurgte sig selv, om manden var blevet helt tosset. Men denne tidlige høst resulterede i friskere vine, og det er en metode, som alle i dag aber efter, fortæller Leonor stolt.

Topvin fra Casa Ermelinda Freitas

Koncentrationen i vinene fra Casa Ermelinda Freitas er et resultat af det lave høstudbygge fra de mere end 50 år gamle vinstokke. Målet fremover er at producere mere internationale og frugtige vine. Et eksempel på dette er de to rødvine Quinta da Mimosa (som er en Castelao fra 42 år gamle stokke) og stedets Touriga Nacional, som anses for at høre til blandt de bedste i Portugal. Men den virkelige topvin er Leo d’Honor – en fodtrampet variant, som hviler et år på fad, og som har fået prædikatet Portugals bedste Castelao. Den er kraftfuld og tør med fin struktur og lagringspotentiale.

Vingården Bachalhôa

Når man på vej til vinsmagning på vingården Bacalhôa, passerer vagten ved entreen og kører ind på gårdspladsen til den imponerende bygning i Azeitao, får man med det samme en fornemmelse af høj klasse. Ved parkeringen har man genplantet oliventræer fra Alentejo, der er ikke mindre end et par tusinde år gamle. Før i tiden hed vinhuset J.P.Vinhos, opkaldt efter grundlæggeren Joao Pires,som startede virksomheden i 1922. I slutningen af halvfjerdserne blev António d’Avillez hovedejer og frontfigur. Siden 1998 har José Berardo været hovedejer. Ifølge Bachalhôas vinmager, Vasco Penha Garcia, er José Berardo desuden Portugals største kunstsamler. Fadene ligger nydeligt på rad og række i stueplan, og på den næste etage ligner det hele mest af alt en eksklusiv kunstudstilling.

Vingården Bachalhôas brede sortiment

Vi begynder med at smage vingårdens meget brede sortiment, som bl.a. omfatter vinene Quinta da Bacalhôa, Má Partiha, Catarina og Cova da Ursa. I de fleste hvidvine dominerer druen Fernao Pires, som er den mest almindelige grønne drue i regionen, siger Vasco. Han fortæller også, at man på Bacalhôa er meget opsat på at eksperimentere, f.eks. med Chardonnay. Med hensyn til druesorter er der sket store forandringer på Setúbalhalvøen i løbet af de seneste år. Tidligere var Moscatel den store vin. I dag udgør den kun ene lille del. Også Castelao er gået ned fra 90 til 70 % i dyrkningsareal til fordel for mere internationale druesorter som Merlot, Cabernet Sauvignon og Syrah, siger Filipa Tomaz da Costa, som også er vinmager her.

I rækken af rødvine imponerer Palácio da Bacalhôa – en såkaldt Bordeauz-blanding med 70 % Cabernet Sauvignon, 21 % Merlot samt 9 % Petit Verdot. Det er en fantastisk vin med smagsnuancer af kaffe, cigarkasse og rød frugt.

Lageret på vingården Bachalhôa

-I er nødt til at se, hvor vi lagrer Moscatel de Setúbal, siger Filipa. Vi går over til deres lager, som mest af alt ligner et stort blikskur. Når man har låst hængelåsen op og går ind i lokalet, slår varmen imod én. Over 50 grader! Resultatet bliver en dejligt sød dessertvin.

Også vingård i Alentejo

Bacalhôa har også en vingård i Alentejo, hvor der produceres 1,5 millioner liter vin ud af virksomhedens samlede produktion på 12 millioner liter årligt. Alentejo er en moderne region, hvor der eksperimenteres flittigt. – Bortset fra de klassiske druer Aragonês, Trincadeira og Alfrocheiro benytter vi os af den ellers så medtagne drue Alicante Bouschet, siger Vasco og tilføjer, at druen passer perfekt til Alentejos jordbund. Man mikser forskellige druesorter for at gardere sig kvalitetsmæssigt, samtidig med at man i 1999 fik skabt en serie af vine udelukkende på enkeltdruer.

-Målet med vinene er at ligge et eller andet sted mellem europæisk stil og ”den nye verden”, men efter min mening er vi ret moderne sammenlignet med andre producenter i Portugal, slutter Vasco.

José Maria da Fonseca

José Maria da Fonseca er det ældste vinhus i Portugal og samtidig et af de mest prestigefyldte. Derfor er det oplagt at lægge ruten forbi på kulturrejsen i Portugal.

Det hele startede i den lille by Vilar Seco i hjertet af Dão-regionen den 31. maj 1804, da drengen José kom til verden. Faderen, der arbejdede inden for tobaksindustrien, købte et stykke landbrugsjord syd for Lissabon i byen Azeitao, og i 1834 begyndte José Maria da Fonseca at producere vin. Han var en pioner inden for portugisisk vindyrkning og introducerede en lang række druesorter til Setúbal-regionen. En af disse var Castelao, som er den vigtigste drue i vinen Periquita.

José Maria da Fonseca drives af to brødre

I dag er det brødrene António og Domingos Soares Franco, der ejer hovedparten af José Maria da Fonseca. António er administrerende direktør i virksomheden, og hans yngre bror Domingos er vicedirektør og tillige ansvarlig vinmager. Da vi møder Domingos, er det en stolt mand med pondus, der giver os hånden. José Maria da Fonseca er ganske vist en gigantisk virksomhed, men det viser sig, at det store ydre også rummer store personligheder i de to brødre. José Maria da Fonseca forbindes især med Periquita, og det er ikke så underligt, når man tager de mere end fem millioner liter om året i betragtning, som produceres her. Castelao-druen kommer oprindeligt fra Estremadura, men lokalbefolkningen kalder den Periquita, som egentlig er navnet på selve vinen og ikke druen, forklarer Domingos.

José Maria da Fonseca følger egne vinregler

På ejendommen vokser der over 400 forskellige druetyper, og man tror mere på ”den nye verdens” vinregler end på de noget mere stive europæiske. Det giver ifølge Domingos en bedre balance og en mere kompleks vin, når man blander druer med forskellige karakter. Garrafeira er noget vrøvl, mener Domingos. -Hvorfor skal en jury i Lissabon bestemme, hvad jeg skal skrive på mine etiketter? Jeg har droppet denne ældgamle betegnelse for en lagret vin, siger Domingos.

– Jeg elsker at eksperimentere! Min Shiraz kommer fra forskellige jordbunde og kloner, hvilket giver denne pragtfulde vin dens karakter, fastslår Domingos efter at have taget en stor tår af glasset – vel at mærke uden at spytte ud. Selv om Periquita udgør den solide basis i José Maria da Fonsecas produktion, er der andre vine, som imponerer. Nemlig vine fra firmaets andre vingårde i Alentejo Casa Agricola José de Sousa.

Vinhuset José Maria da Fonseca’s vin på fad

For eksempel kan man ikke blive andet end lykkelig af Alentejo-vinen José de Sousa Mayor. Druerne fodtrampes og får efter gæringen lov til at tilbringe godt og vel to uger sammen med skallerne, før de skal hvile på amerikanske egetræsfade i ti måneder. Inde i kælderen fremviser Domingos sine ”babyer”, der ligger på fad og hviler sig. Vi smager på indholdet fra nogle af fadene. Den ene vin er bedre og mere interessant end den anden, og vi slutter med Domingos personlige favorit:

-De fleste påstår, at Touriga Nacional er den fornemste drue her i landet, men jeg hævder bestemt, at Touriga Franca er mindst lige så god. Smag på den! Sikke en vin! En fantastisk koncentration og et stort potentiale. Et mesterværk! José Maria da Fonseca er også kendt for sine Moscatelvine. Alambre 20 Years er en blanding af årgange, hvor den yngste er tyve år. En meget vel afbalanceret vin med herlig smag af tørrede frugter, honning og nødder.

Vin på Setúbalhalvøen i Portugal

Setúbalhalvøens kultur er tæt forbundet med områdets vinhistorie. På Setúbalhalvøen i Portugal findes der en DOC-appellation for bordvine, DOC Palmela, og en for hedvine, DOC Setúbal. Endvidere er der Vinho Regional Terras do Sado. Der er 10.000 hektar vinmarker, og man producerer ca. 370.000 hektoliter vin/år på halvøen.

Vinydelsen på Setúbalhalvøen udgør ca. 5 % af Portugals samlede vinproduktion, men har findes noget af landets bedste vin. Mht. DOC Palmela skal 67 % af druerne til rødvinene udgøres af Castelao. Resten kan være Alfrocheiro Preto, Bastardo, Cabernet Sauvignon eller Trincadeira.

Anbefalede hvidvinsdruer er Arinto, Fernao Pires, Moscatel de Bago Miúdo, Moscatel de Setúbal, Moscatel Roxo, Rabo de Ovelha, Síria, Tamarez og Vital. Mht. DOC Setúbal anbefales Mosctel de Setúbal eller Moscatel Rozo.

Moscatel de Sétubal på Setúbalhalvøen i Portugal

Moscatel de Sétubal er en sød hedvin, som kun fremstilles i dette område. Vinen blev klassificeret som DOC allerede i 1907 og druen vokser i meget kalkholdig jord. Mikroklimaet på Sétubalhalvøen har stor indvirkning på vinens kvalitet. Som en følge af nærheden til Atlanten og floden Tagus kan der lige op til høsten være temmelig fugtigt om natten.

Druerne høstes ofte relativt sent om efteråret. Efter et par dages gæring i vinhuset, hvor gærkulturen arbejder frenetisk med at omdanne sukkeret til alkohol, afbrydes gæringen, ved at der tilsættes alkohol. Det sker, når sukkerindholdet når 90 g pr. liter, og vinen har på det tidspunkt en alkoholprocent på ca. 17-18. Den er sød, men har alligevel en vis syre, hvilket gør, at den passer til næsten alle desserter. Vinen har toner af nødder, honning og tørrede frugter.

Rødvine på Sétubalhalvøen

Castelao, som er den dominerende druesort, trives godt i den sandede jord og resulterer i vine med bløde tanniner, der ofte har aromaer af jordbær, hindbær og peber. Med tiden får de også ofte en lille, varm og behagelig tone af tjære.

Udvalgte vinproducenter på Sétubalhalvøen

Hero do Castanheiro producerer rigtig gode vine, fremstillet efter økologiske retningslinjer. Her laver man rigtig udmærkede vine af Castelaodruen. Quinta de Catralvos fremstiller bl.a. vine under navnet Tojo. SIVIPA, Sociedade Vinícola de Palmela, er et kooperativ, der fremstiller behagelige vine og som er et besøg værd.

Adega de Pegoes – et kooperativ, som verden holder øje med

På en vinrejse til Setúbalhalvøen skal du lægge vejen forbi et af Portugals mest succesfulde kooperativer, Adega de Pegoes. Selv om meget af udstyret i kælderen er fra opstarten i 1958, så er det blevet kraftigt moderniseret, og i dag regner man sig selv som en international kælder.

Kooperativet Adega de Pegoes producerer 7 mio. liter vin årligt

I dag har kooperativet, Adega de Pegoes, adgang til næsten 1.000 hektar, fordelt på 150 medlemmer, hvoraf 50 % ejer 90 % af arealet. Denne produktion giver i runde tal syv mio. liter årligt. 75 % udgøres af rødvine, som især fremstilles af Castelao-druen, som lokalt også kaldes for Periquita og som måske er den mest populære drue i Portugal, og som giver vine, som er vældigt frugtagtige og lettilgængelige. De er bedst 6-8 år efter høsten, eller som en primeur nogle uger efter høsten – lige som en Beaujolais nouveau.

Adega de Pegoes’ vinkælder

Castelao-druen er også meget enkel at dyrke. Den kræver meget sol, og trives således bedst i de sydlige dele af Portugal og forbavsende nok finder man ikke druen andre steder i verden. Vinkælderen på Adega de Pegoes rummer 1.800 vinfade, og der er noget umiskendeligt over stedet med meget beton. I det hele taget er der temmelig sterilt og ucharmerende. Ejeren Jaime har dog planer om at bygge en restaurant i tilslutning til hovedbygningen, således at rammerne for besøgende til vingården bliver endnu mere indbydende.

Adega de Pegoes’ vine er meget vellykkede

Ved smagningen bliver man positivt overrasket over de Adega de Pegoes-vine, der bliver skænket op i glassene. Uanset stil og prisleje, så kan man mærke, at samtlige vine er meget vellykkede. Sidst vi besøgte Adega de Pegoes smagte vi Stella Blanco, som er en Dry Muscat til 1,5 euro flasken: Tør, ren, krisp og frisk. Jaime mener, at nærheden til havet og den sandede jord, som stokkene vokser på, bevirker, at årgangen ikke spiller så stor en rolle.

Udmærkelse af Adega de Pegoes

På vores rejser rundt i Portugal får vi ved smagningerne ofte at høre, at producenternes vine er blevet kåret som de bedste i en eller anden speciel kategori. Jaime Quendera er en meget selvsikker vinmager og nævner gerne forskellige medaljer som f.eks. Gold Medal Concours Mondial in Bruxelles. Efter at have smagt de dejlige Adega de Pegoes-vine forstå man den fine udmærkelse, som f.eks. hans hvide Adega de Pegoes Reserva har fået – den er en blanding af druerne Chardonnay, Pinot Blanc, Arinto og Antao Vaz.

Druer i Portugal – en fremragende vinkultur

Portugal er det land i verden, som producerer mest vin i forhold til sit indbyggertal. Derfor indtager vinerhvervet en central og vigtig position for Portugal, som i årtusinder har kunnet nyde vin som en naturlig del af sin hverdagskultur. Og derfor er ingen kulturrejse til Portugal komplet uden en vinoplevelse.

Unikke druer i Portugal

I Portugal er folk meget stolte og bevidste om sine rødder, og det er faktisk ikke så mærkeligt, Portugal har nemlig i mange år bestandigt har været udsat for angreb fra andre lande. Med sin beliggenhed ved havet har Portugal via en livlig søfart haft mere kontakt med lande som England, Kina og Brasilien end mere nærliggende lande som Spanien, Frankrig og Italien. Det er dette perspektiv, man skal have for øje, når man konstaterer, at der er en helt usandsynlig skat af druer i Portugal.

Hele 95 % af alle de druer, der dyrkes i landet, er unikke og man finder hele 500 forskellige druesorter, som kun findes i Portugal. Så uden at overdrive kan man tale om økologisk mangfoldighed som for alle vininteresserede betyder, at der åbner sig et himmerige af druer i Portugal.

Druerne i Portugal har vigtig betydning

Af Portugals mange forskellige druesorter kan man sige, at omkring 40 har en vigtig, kommerciel betydning. De genfindes enten som monocastas, dvs. enkeltdruevine, eller i blandinger. Den bedste og mest givende måde at kende forskel er ved at prøve, smage og sammenligne druerne på din næste rejse til Portugal og hvor du kan nyde de forskellige druesorter sammen med den lokale mad.

Lær navnene på druerne i Portugal

Sproget i Portugal er ikke nemt at forstå og mange navne på druerne er svære at udtale og måske lidt fremmedartede i begyndelsen. Det kan også virke forvirrende, at den samme drue kan hedde noget forskelligt afhængig af, hvor du befinder dig i Portugal, da mange af druerne i Portugal får lokale navne, men det er besværet værd at lære navnene på de vigtigste af disse unikke druesorter.

Grønne druer i Portugal

Herunder kan du læse om de mest kendte, grønne druer i Portugal, og lære hvilke smagsoplevelser der følger med hver enkelt druesort.

Encruzado stammer oprindelig fra Dão. Små, gulgrønne druer, som giver en vin, der overrasker med sin elegance og sine komplekse aromaer. Her kan man finde toner af madagaskarpeber, roser og citron, og i smagen kan man finde hasselnød og pinjekerner. Vine, der er fremstillet på Encruzado, kan ofte gemmes op til 10 år. De udvikles bedste i granitjord, da den giver et behersket høstudbytte. Under perfekte betingelser giver denne drue hvidvine, som regnes som Portugals bedste.

Antao Vaz-druen formodes at have sin oprindelse i Alentejo. Det er en lille, fast drue, som trives i tør jord med god dræning. Den giver citronfarvede vine med komplekse dufte af især tropiske frugter. Vinen har ofte en fin, frugtagtig syre, og denne drue har bidraget væsentligt til kvalitetsudviklingen af de hvide portugisiske vine. Vine af Antao Vaz har en god holdbarhed og en relativt høj alkoholprocent. Vinen udvikles godt på egetræsfade.

Arinto en klassisk hvidvinsdrue, som visse steder i landet kaldes Pederná. Mest kendt er denne drue, når den dyrkes i Bucelas, et lille område i Estremadura. Der findes dog også udmærkede Arintovine i Vinho Verde, Douro, Bairrada, Ribatejo og Alentejo. Den anses for at være en af de bedste grønne druer i Portugal. Den høstes sent, og den giver et behersket udbytte. Vinen er let guldfarvet med toner af mineraler, tropiske frugter, græs og honning. Den egner sig udmærket til ”gemmevin” takket være en veludviklet syre.

Gouveio-druen fandtes i Portugal allerede for 500 år siden. Nu om dage finder man den i Douro, Beiras og Alentejo. Den trives i granitholdig jord, som ikke er alt for tør, og stokkene giver gode vine i op til 40 år. Let gule, frugtagtige og friske vine med en usædvanlig høj alkoholprocent, der bevirker, at de udvikles godt på flaske i op til 10 år.

Moscatel de Setúbal mener mange oprindeligt er en egyptisk drue. Den kom med romerne til Portugal, hvor den er basisdrue i en af Portugals berømte dessertvine. Druen trives bedst på Setúbalhalvøen, hvor den dyrkes på sydvendte skråninger. Resultatet bliver søde vine med aromaer af tørrede frugter, rosiner, figner, dadler, valnødder, appelsiner, honning og islæt af roser, ja sågar pelargonie. Vinen tilsættes alkohol, lige som portvin og madeira.

Rabo de Ovelha betyder fårehale frit oversat. Den dyrkes mest i Alentejo, og drueklaserne er aflange nøjagtig som en fårehale. Druerne har en let karminrød tone. De er søde og modner tidligt. Resultatet bliver en udmærket bordvin, der ofte opnår en temmelig høj alkoholprocent.

Síria er det officielle navn for en grøn drue, som primært dyrkes i Alentejo – under navnet Roupeiro. I Beiras dyrkes den på højtbeliggende marker, hvor den giver en vin, der er lidt krisp. Druerne er små og gulgrønne med saftigt frugtkød, som modner tidligt. Den giver et lavt høstudbytte. Vinen har en frisk citrusfarve og en elegant smag af citron og tropiske frugter og bør drikkes ung.

Loureiro er blandt Portugals ældste druesorter. Den kommer oprindeligt fra egnen omkring Lima i Vinho Verde. Vinho Verde er også den region, hvor man især finder druen. Den er mellemstor og guldgrøn og udvikles bedst i mager jord. Den har tydelige dufte af blomster fra f.eks. lind og akacier samt en fin frugtighed med islæt af appelsin, fersken, til tider også æble og laurbærblade. Vinene får ofte en frisk, harmonisk syre. Vine af Loureiro er typisk ikke ”gemmevine”, men lagret på egetræsfade kan de udvikles godt i nogle år.

Verdelho-druen har hovedsageligt sin udbredelse på Madeira, hvortil den blev sejlet i 1500-tallet, sandsynligvis fra Kreta. Den guldgule drue udvikles bedste på jorde med nogen fugtighed, og vinen har en citronfarvet tone og aromaer af eksotiske frugter. Vinen ældes smukt og findes både som tørre og noget sødere bordvine samt i relativt tørre madeiravine.

Viosinho er en gulgrøn drue, der giver et afkast på det jævne. Den trives bedst i tørre og veldrænede jorde, hvor den resulterer i intensivt aromatiske vine med duft af bl.a. kamille og blommer. Vinene har næsten altid en god krop med en lang eftersmag. En drue med en stadig større betydning i Portugal.

Sercial er en mange hundrede år gammel druesort, som mest forekommer i Vinho Verde. Men den findes også i Douro, Bucelas, på Madeira og Azorerne. Druen er lille og gulgrøn og relativt tykhudet. Den udvikles bedst på meget varme marker. Hvis den ikke får tilstrækkeligt med varme, udvikler den en for kraftig syre. Men i virkelig varme zoner som Doro og Alentejo producerer man vine med mineralkarakter og stort gemmepotentiale af den drue.

Fernao Pires finder man hovedsagligt i Portugals centrale regioner: Douro, Bairrada, Ribatejo og Estremadura. Den er også blevet almindelig i Alentejo. Mellemstore, gulbrune druer, som giver relativt rigelige høstudbytter. Karakteristisk for druen er dens duft af citron og appelsin, men også mimose. Den modner tidligt og giver ofte vine med en høj alkoholprocent, lidt syre og intensive aromaer.

Alvarinho er en ædel drue som fortrinsvis forekommer i Vinho Verde i det nordlige Portugal. Dér udvikles den bedste i de nordlige distrikter Melgaco og Moncao. Man finder den især i bordvine, men man producerer også en del fortræffelige mousserende vine med denne drue. Alvarinho giver et rigeligt udbytte, men ved at skære den tilbage får man meget elegante vine. Vinene har en lys, gul farve, og man finder aromaer af f.eks. kvæde, banan, citron, fersken og kærlighedsfrugt. Men også smagsnuancer af hvede, nødder og honning. Alvarinho udvikles godt på granit og i sandholdigt ler. Vine af denne drue har ofte et godt gemmepotentiale og en temmelig høj alkoholprocent. De bør drikkes køligt.

Blå druer i Portugal

Her finder du en oversigt over de mest kendte blå druer i Portugal, hvor du samtidig kan lære hvilke smagoplevelser der følger med hver blå druesort.

Alfrocheiro en drue man især støder på i Dão er som en lille sortblå, tykskallet drue. Høstudbyttet er ikke særlig stort, men til gengæld ofte af høj kvalitet. Den unge vin har en klar, rød farve med violblå toner. Druen giver kraftige frugtaromaer og robuste tanniner, der i forening giver en behagelig og ikke for tung vin. Som regel bør vinen drikkes i løbet af fem år – undtagen i Dão, som ligger i den centrale del af Portugal, hvor lagringsdygtigheden er længere.

Alicante Bouschet stammer fra Frankrig og er en drue, som portugiserne har taget til deres hjerter. Den har et farvet frugtkød og bruges derfor ofte i blandinger for at tilføre en dyb, mørkerød farve. Den har en tyk, sort skal og giver rigelig afkast, som ofte reduceres for at opnå en højere kvalitet. Den kendetegnes af aromaer af ribs, læder og krydderier samt kraftige tanniner.

Jaen-druen er typisk for Dão, hvor den ofte forekommer i blandede vine med forskellige andre druer. Jaen-druen har en intensiv farve og et ringe indhold af tanniner og syre. Men dens duft af hindbær, brombær og krydderier gør den meget egnet til blandinger, hvor den tilfører elegance og finesse.

Baga-druen finder man i halvdelen af alle vine i Bairrada. Den forekommer kun sparsomt i andre regioner. Den dyrkes på meget solrige kalkstensområder. Druen er mellemstor, blåsort med en tyk skal, som bidrager til såvel den intensive, rubinrøde farve som den tydelige tannin-karakter. Den har meget frugtagtige aromaer af morbær, marmelade, honning og kamfer. Lagret på egetræsfade fås en meget gemmeværdig vin, i op til 20 år.

Touriga Nacional er en af de blå druer man finder over hele Portugal, men druen har sin største udbredelse i Douro. Druen kræver varme, solrige marker og trives på de fleste typer jord. Druerne er meget små med en høj koncentration af sukker, aromaer, tanniner og farvestoffer. Den giver runde, farvestærke vine, der minder om mørkerøde bær. Den giver et lavt høstudbytte, men til gengæld et udbytte af meget høj kvalitet. Unge vine har en lilla farve og en blomster-agtig duft. Med alderen går farven over mod sort, og eftersmagen er stor og lang. Det er ikke så underligt, at det samtidig er den fornemste portvinsdrue.

Castelao kender du måske under navnet Periquita. Druen, der dyrkes mest i de sydlige dele af Portugal. Druen er mellemstor og blåsort med et fast frugtkød. Den udvikles godt i sand- og kalkholdige jorder. Druen giver vinen en dybrød fløjlsfarve, med en intensiv duft af solbær, jordbær og skovbær, som – når vinen bliver moden – går over i marmeladetoner.

Tinta Barroca en drue man typisk finder i Douro. Den bliver bedst i let fugtig jord på højtliggende marker, eftersom druen let bliver overmoden, når det er for varmt. Den er karakteristisk ved sine blomsteraromaer, den har et relativt lavt syreindhold, og den indeholder meget sukker. Druen har balancerede aromaer, som især kommer frem i forbindelse med lagring på egetræsfade.

Aragonês en iberisk drue, som i Spanien hedder Tempranillo. I det nordlige Portugal er Tinta Roriz et andet navn for den samme drue. Denne blå drue ses hyppigt over hele Portugal. Druen kendetegnes ved at give vinen en kraftig farve og en kompleks duft af blommer og mørke skovbær. Her er også toner af chokolade, røg, kaffe, læder og tobak. En blød, fyldig smag med velstrukturerede tanniner. Ved et lavt høstudbytte giver denne drue store kvalitetsvine, især sammen med lagring på egetræsfade.

Touriga Franca en af de vigtigste portvinsdruer. Den dyrkes også en smule i Estremadura, Ribatejo og Bairrada. Den giver rigelige afkast og bliver bedst på højtbeliggende marker. Duften i vine af Touriga Franca er ofte meget intensiv med blomster som roser og cistus med islæt af ambra. Vinen har tit en fin balance mellem tanniner og frugt.

Trincadeira-druen finder man hovedsagligt i Alentejo, men den findes også i landets øvrige dele. Det er en tyndhudet, mellemstor, blåsort drue, der trives bedst på let, sandholdig, tør jord, hvor der er meget varmt. Druen giver vine med en granatrød farve, varme og kraft. De unge vine dufter af modne blommer, og her finder man også krydrede aromaer af f.eks. peber. Ved lagring udvikles der både lidt syltetøjsagtige toner og en behagelig kompleksitet.

Ramisco-druen dyrkes udelukkende i Colares i Estremadura. Det er en tykskallet lille drue, som trives i lerjord dybt nede under sandet i områder tæt ved havet. Den overlevede vinlusens hærgen sidst i 1800-tallet og er i dag kulturhistorie. Resultatet bliver en robust, tanninrig vin, som skal lagres meget længe for at opnå sin spændende smag af slåen, syltetøj, høvlet træ og tobak. I meget gamle årgange finder man smag af kålrabi og skovsvampe.

Tinto Cao en drue fra Douro, som man også finder i Dão, Bairrada og Ribatejo. Navnet betyder egentlig rød hund. Den udvikles godt på steder med meget sol, hvor den giver et ret lavt høstudbytte. Druen er måske mest kendt, når den indgår i portvin, men den giver også bordvine, som når de er modne, er fyldige, lidt stramme og med en intensiv, kompleks duft af røde skovbær, morbær, solbær, jordbær og roser. Mange vine af fuldmodne druer opnår en perfekt balance mellem syre og aromaer og bliver elegante ”gemmevine”, som kan overgå det meste.