Nonnernes dal på Madeira

Én af de mest sagnomspundne seværdigheder på Madeira er Nonnernes Dal. Nonnernes dal er et naturligt udflugtsmål på en kulturrejse til Madeira.

På portugisisk hedder stedet Curral das Freiras, som betyder Nonnernes Refugium, og navnet henviser til den dramatiske historie, som gemmer sig bag dette sted. Curral das Freiras er en lille landsby, som ligger lunt og godt næsten mellem lodrette bjerge i hjertet af Madeira. Den store gryde hvor Curral das Freiras er beliggende blev enten dannet ved erosion, hvilket er den nyeste teori, eller som mange stadig mener, ved vulkansk udbrud.

Legenden om Nonnernes Dal på Madeira

Ifølge legenden var året 1566: Udenfor Funchal havn lå en flåde af brutale, franske pirater klar til at angribe Funchal og plyndre Madeiras, og navnlig Funchals, befolkning uden at tage hensyn til, om de er bønder, handelsfolk eller nonner. En gruppe af nonner fra klostret Santa Clara i Funchal beslutter sig til søge ly i den afsides og utilgængelige dal, 20 kilometer vest for Funchal, som senere bliver kendt som “Nonnernes Refugium”.

Dalen er omgivet af takkede bjergtoppe hele vejen rundt og så utilgængelig, at den helt indtil 1959 kun var mulig at nå via snoede og ujævne stier. Først i 1986 bliver der lagt tv-kabler til dalen.

Curral das Freiras gav nonner ly

I 1566 flygtede nonnerne fra Santa Clara klosteret ved et piratangreb i Funchal og fandt her den afsondrethed de søgte, og hvortil de også medbragte klosterets skatte. Landsbyen ligger meget isoleret og de lokale lever af det de selv dyrker.

Curral das Freiras tilhørte et par, som solgte dette stykke land til kaptajnen af Funchal, Joäo Goncalves da Câmara. Denne kaptajn gav landet til sine døtre, som trådte ind i Santa Clara klosteret (som også blev bygget af ham).

Kastanjetræer i Nonnernes Dal

Nonnerne vendte senere tilbage til Funchal by, men navnet og landsbyen, som de boede i, eksisterer endnu. Landsbyen er omgivet af kastanjetræer, fra hvis frugter den lokale befolkning bager søde kastanjebrød og brygger “licor de castanha”. Størstedelen af byens indbyggere lever af lokale afgrøder.

For at få den bedste udsigt til landsbyen rådes man til gøre holdt ved udsigtspunktet “Eira do Serrado”, som knejser 800 meter over landsbyen.

I dag har ”Nonnernes Dal” en årlig fest. Hvert år fejrer de lokale ”Kastanje Festivalen” – som stammer fra den tid, da det lokale sogn havde overskud af kastanjer. De blev brugt i forskellige kulinariske lækkerier lige fra suppe til kager og fra desserter til likører. I dag er festivalen en stor attraktion med masser af fødevarer, musik, dans og selvfølgelig vin, og den lokale kastanje er vidunderlig og bliver brugt hver dag til madlavning.

Funchal katedral på Madeira

På Madeira udgør religion traditionelt set en meget vigtig del af det kulturelle liv, og det bevidner Funchals katedral til fulde. Oplev den gamle katedral i Funchal på din kulturrejse til Madeira.

Funchal katedral, kaldet Sé, er én af de få bygninger på Madeira, som er stort set intakt siden de tidlige dage i øens kolonisation, og også én af de få bygninger på Madeira, der stadig har bevaret den berømte manuelinske stil, som er blevet et symbol på Portugals opdagelses- og erobringsperiode.

Katedralen i Funchals tilblivelse

Funchal katedralen blev bygget i 1490´erne, da kong Manuel I sendte arkitekten Pero Anes fra hovedlandet helt ud til Madeira for at bygge én af kolonimagtens nye katedraler. Arbejdet med at bygge katedralen i Funchal tog adskillige år og blev først færdiggjort i 1514.

Højdepunkter i Funchel katedral

Et af højdepunkterne i katedralen er det mauriske loft, der er lavet af indlagt hvidt træ og udskåret cedertræ; da der ikke slipper meget lys ind i katedralen, skal man hen i den sydlige del af den for at kunne se udskæringerne. Et andet af katedralens højdepunkter er de flamske korstole, der illustrerer profeter, helgener og apostle fra det sekstende århundrede. På armlæn og sæde er der desuden indlagt detaljer fra livet på Madeira – f.eks. en kerub, der bærer på et gedeskind fyldt med vin og en anden kerub, der bærer på bananer. Efter sigende er frembringelsen af disse smukke korstole, der blev udskåret i Flandern, betalt for med de penge, man på den tid tjente på den ekspanderende handel med sukker på Madeira.

São Miguels historie

São Miguels historie efterlader nogle interessante spor i både kulturen og landskabet på øen. Disse spor kan du stifte nærmere bekendtskab med på en kulturrejse til São Miguel.

Den første bosættelse på São Miguel fandt sted i 1444, da Henrik Søfareren beordrede, at der skulle anbringes kvæg på 7 af øerne i øgruppen. Den opgave blev givet til Goncalo Velho, ridder og medlem af Kristusordenen. De første beboere kom fra de portugisiske provinser Estremadura, Alentejo og Algarve og blev senere fulgt af folk fra Madeira, jøder, maurere og muligvis også franskmænd.

Den frugtbare jord og São Miguels geografiske beliggenhed midt imellem Europa, Afrika og Amerika har bidraget til hurtig økonomisk ekspansion baseret på produktion af hvede (som blev eksporteret til portugisiske garnisoner i Nordafrika), sukkerroer, forskellige planter til plantefarvning, vin og mejeriprodukter. Et århundrede senere var også søde kartofler, majs, yams, hør og appelsiner føjet til øens landbrugsproduktion.

São Miguels historie rummer mange angreb

São Miguel var udsat for angreb af både franske, engelske og algierske tropper i slutningen af det 16. århundrede og op igennem det 17. århundrede. I 1582 blev øen besat af spanske styrker efter at en fransk flåde led et nederlag ud for Vila Franca do Campo.

Ombord på de franske skibe fandtes en del portugisere, som støttede den portugisiske tronarving. Da Portugal blev selvstændig i 1640, genvandt Sao Miguel sin position som handelscentrum og etablerede kontakt til Brasilien, hvortil man sendte grupper af bosættere.

Eksport af appelsiner blev en særdeles god forretning for São Miguel fra slutningen af det 18. århundrede. Imidlertid blev appelsinlundene ødelagt af en blight i 1860.

Lokal foretagsomhed førte snart til dyrkning af nye afgrøder: tobak, te, chikorie, sukkerroer og ananas, som dermed sikrede økonomisk overlevelse. Med årene er der også blevet startet en del industri op, og der har været vækst i fiskeri og landbrug.

I dag er São Miguel et af regionens politiske og administrative centre, og samtidig en ø med en diversificeret økonomi i stadig vækst.

Mad og drikke på São Miguel

På São Miguel er mad og vin en vigtig del af kulturen. Det er derfor svært at forestille sig en kulturrejse til São Miguel uden en ekskursion ind i øens kulinariske verden, der har så meget at byde på.

Traditionelle retter på São Miguel

De gamle opskrifter bruges stadig til at lave velsmagende egnsretter som f.eks. caldo azedo (en slags suppe), couves solteiras (en kålret), feervedouros, Polvo guisado em vinho de cheiro (blækspruttestuvning med lokal vin), torresmos em molho de figade (bacol med leversauce), caldeiradas de peixe (fiskestuvning), arroz de lapas (limpets med ris), ensopado de trutas (ørredstuvning) og lapas de molho Afonso (limpets i en kraftig sauce).

Hertil kommer den specielle cozido, som de laver i Furnas, hvor en gryde med kød og grøntsager pakkes ind i et klæde og begraves i jorden, således at den vulkanske varme kan have sin virkning. Flere timer senere kan man nyde den lækre ret.

Andre specialiteter fra São Miguel

Hummere, krabber og mange andre skaldyr, som fanges i klippehuller, vil begejstre dem, der holder af skaldyrsretter. Hvad angår ost kan Sao Miguel tilbyde en blød, hvid frisk gedeost og den berømte queijo da ilha, som er fremstillet af komaelk og har en pikant smag, når den er modnet.

Hvis man har en sød tand, er man kommet til det rigtige sted. Her er f.eks. queijadas fra Vila Franca do Campo (en slags ostekage), bolo levedo fra Furnas samt barriga-de-freira, massa sovada, bichos de amendoa og compota decapucho.

Caloura-regionen producerer en vin, som kaldes vinho de cheiro or morangueiro, en let vin med en behagelig bouquet. Her findes også likører fremstillet af passionsfrugt og ananas, en ideel afslutning på et dejligt måltid.

Ananas og te på Sao Miguel

Flere steder på Sao Miguel lægger man mærke til væksthuse. Her dyrkes hele året rundt søde, smagfulde ananas, som eksporteres til europæiske lande. De fleste væksthuse findes omkring Faja de Cima, Lagoa og Vila Franca do Campo.

Te dyrkes også her i plantager, som man let får øje på. De grønne tebuske dækker både dale og bakkedrag og ser ganske fortryllende ud, sammen med japanske cedertræer.

Tedyrkningen blev påbegyndt i slutningen af det 19. århundrede, og i 1878 kom to kinesere til São Miguel for at lære øboerne at fremstille te. De vigtigste plantager findes ved Gorreana ved siden af det gamle Senhora do Resgate kapel.

Kultur og festivaler på São Miguel

São Miguel byder på mange festivaler i løbet af året, og du har derfor gode muligheder for at opleve en af de traditionsrige kulturfester under din kulturrejse til São Miguel.

Azorbeboernes religiøsitet kan relateres til naturkatastrofer og århundredelang isolation, hvor kun få skibe anløb Azorerne og kommunikationen øerne imellem var sparsom. Denne isolerede tilværelse afspejles stadig i de gamle festivaler.

Senhor Santo Cristo festivalen i Ponta Delgada

Den vigtigste religiøse festival på Azorerne holdes på den femte søndag efter påske. Det hele startede i slutningen af det 17. århundrede med rygtet om mirakler gennem (the incessors check) af Senhor Santo Cristo, hvis billede tilbedes i Nossa Senhora da Esperanca klostret. Selve processionen går tilbage til den tid, og selv nu til dags følges den samme rute som dengang igennem det meste af Ponta Delgada, hovedstaden på São Miguel.

Processionen samler titusinder af troende, som kommer fra alle øerne i Azorerne, ja endog fra andre dele af verden, hvor der bor tidligere indbyggere fra Azorerne. Under festivalen er byen dekoreret med buer og lys-udsmykning. De gader, hvor processionen passerer igennem, er dækket med et kunstfærdigt tæppe af blomster.

Velsignelsen af brød og kød, som fordeles mellem de værdigt trængende, markerer starten på festlighederne. Derefter følger selve processionen med det hellige billede under en berømt baldakin, pyntet med blomster. Festlighederne indeholder både de troendes tilbedelse og den mere verdslige og muntre del af festivalen, som afsluttes med fyrværkeri og musik fra mange forskellige bands. I de seks dage festivalen varer er Ponta Delgada omdannet til en by fuld af fest, farver og glade dage.

Holy Ghost festivaler – over hele Azorerne

Disse festivaler, som går tilbage til middelalderen (det 13. århundrede), er det mest traditionelle udtryk for religiøs tilbedelse på Azorerne.

De afholdes på søndage fra april til juni. Et fællestræk på alle ørne ved disse festivaler er kroningen af ’kejseren’: en festdag hvor brød, kød og vin fordeles mellem de værdigt trængende og ’brødrene’ i ’kejserriget samt hofnarrene, som med deres musikinstrumenter og sange følger de gamle traditioner. Den mest farverige Holy Ghost festival finder sted i Rabo de Peixe, med oksekærrer, som er pyntede med fantasifuld udsmykning lavet af farvet papir, og i Ribeira Grande, hvor piger marcherer i procession med bakker på hovedet med religiøse symboler.

Pinsepilgrimme – over hele øen

I pinsetiden (7 uger) kan man se grupper af mænd spadsere rundt på Sao Miguel, anført af en ’master’ og bede ved siden af kirker og kapeller. Otte dage efter vender de tilbage til deres egen landsby, hvor der afholdes en festival, som alle i sognet deltager i.

Skt. Peter kavalkader – Ribeira Seca

Ved denne kavalkade rider en ’konge’ eller anfører, riddere, andre adelsmænd og musikanter klædt i hvidt, med røde kapper og skærf, på prægtige heste gennem gaderne om morgenen på Skt. Peters Dag, og opfører de ceremonier, hvis oprindelse for længst er gået i glemmebogen og som nu er et levn fra en svunden riddertid. Det er et farverigt skue, som begiver sig mod centrum af byen Ribeira Seca og kulminerer ved kirken Sao Pedro, hvor ’kongen’ hilser helgenen på vers og får sin hest til at placere sine forben på kirkens dør.

Our Lord of the Sick processionen – Furnas

Processionen finder sted i byens gader, som er smukt dækkede med blomster i kunstfærdige mønstre i alle farver. Afholdes den første søndag efter påske.

Skt Michael processionen – Vila Franca do Campo

Man føler sig sat tilbage til middelalderen i denne procession, hvor forskellige håndværkere bærer et billede af deres skytshelgen iklædt farver, som symboliserer deres profession. En strålende og lang procession, som finder sted søndagen efter den 8. maj.

Jesus da Pedra processionen – Vila Franca do Campo

Billedet af Jesus bæres til Sao Miguel kirken lørdag aften og returneres til Misericordia om søndagen i den sidste weekend i august.

Madeiras festivaler og højtider

Madeira er vært for en række farverige og spændende festivaler og højtider i løbet af året, der med fordel kan kombineres med en kulturrejse, så den levende nutidskultur erfares sammen med lokalbefolkningen.

De vigtigste og mest berømte højtider er naturligvis julen, nytåret og årets blomsterfestival, Festa da Flor, i april.

Herudover afholdes der en del mindre festivaler rundt omkring på øen, f.eks. vinfesten “Festa das Vindimas” i Estreito de Camara de Lobos i september, æblefesten “Festa do Pero” i Ponta do Pargo i samme måned, folklorefestivalen “24 Horas a Bailar” (“24 timers dans”) i Santana, kastanjefesten “Festa da Castanha” i Nonnedalen i november, fåreklipningsfesten “Festa das Tosquias” i Santana, Paul da Serra i juni, og fejringen af Madeiras skytshelgen “Nossa Senhora do Monte” i august.

Blomsterfestivalen på Madeira

Blomsterfestivalen på Madeira er én af de smukkeste og mest traditionsrige festivaler på øen. Den afholdes i april, normalt et par uger efter påske.

Her kan man ikke bare se Madeiras store og imponerende blomsterpragt folde sig ud, men også øens lokale beboere, der gennem året forbereder sig på denne vigtige begivenhed. Blandt andet bygges der tæpper og løbere i Funchals gader af den farvestrålende blomsterflora, børn er klædt ud i fantasifulde dragter med blomstermotiver, og drager gennem Funchals gader i optog sammen med musikere, dansere og andre optrædende.

Diverse aktiviteter under Blomsterfestivalen på Madeira

På pladsen Largo de Restauracao udstilles de smukkeste værker blandt alle blomsterværkerne, og også tilskuere til festivalen kan være med til at lave visse blomsterdekorationer (f.eks. blomsterløbere og blomstertæpper) i Funchals gader.

På pladsen Praca do Municipio er der tradition for at børn bygger en stor mur af blomster, som på portugisisk kaldes Muro da Esparanca.

I forbindelse med festivalen afholdes der også klassiske koncerter og opføres varieteshows, som er med til at gøre festivaldagene til meget mere end en blomsterfestival!

Indbyggere på Madeira

Det er indbyggerne på Madeira mere end nogen anden faktor, der gør festivaler og andre kulturelle begivenheder på øen interessante.

Det er først i de senere år man kan tale om ”madeirensere” som et samlet samfund, fordi øens topografi (overfladeforhold) tidligere har påvirket udviklingen af de forskellige samfund på øen. Selv om de alle uden tvivl oprindeligt var portugisere, var skik og brug, dialekter og udvikling i hver enkelt kommune meget forskellig. I dag har politik, veje og kultur forenet de forskellige parter på øen til en mere homogen helhed, og de resterende forskelle er dem, der er mellem Funchal og de såkaldte ”campo” (egn).

Indbyggere på Madeira bundet sammen af religion

Af bånd, der binder øen sammen, er det vigtigste måske den katolske kirke, og befolkningen på Madeira er et gudsfrygtsomt folkefærd. Men man kan slappe af for denne frygt ved mange lejligheder, da den ”organiserede” religion skaber masser af muligheder for en god fest. I juni måned alene er der 3 fester, hvor man kan fejre de populære helgener Sao Joao, Sao Pedro og Santo Antonio.

Madeiras indbyggere var oprindeligt landmænd

Fra begyndelsen var Madeiras indbyggere landmænd, og øen har oprindeligt været beboet af folk fra Algarve. Selv i dag er den største økonomiske aktivitet uden for Funchal de små landbrug – de fleste på omkring 1000 kvadratmeter. Mange af de populære ”festas” (fester) rundt omkring på øen hænger sammen med et bestemt produkt som f.eks. kirsebær, kastanje, sukkerrør og vin.

Da høsten slog fejl og landet kom under et eksistensminimum, var emigration den sidste mulighed for madeirenserne. Beliggende ved havet som forbinder Europa, Afrika og Latin Amerika var det naturligt, at nogle ville finde deres lykke – men endnu flere skulle flygte fra deres ulykke – til lande på en anden side af horisonten. Emigranten arbejder for at vende tilbage til sin skønne ø og til den splittede familie, som har ventet så længe på et gensyn. Omkring 750.000 mennesker, de fleste bosiddende i Syd-Afrika, Venezuela og stadig flere i EU landene, kalder sig selv madeirensere.

Madeiras broderi

Det kan godt være, at Madeira først og fremmest er kendt for sin fremragende hedvin, Madeira-vinen – der ofte har været mere berømt end selve øen Madeira – men en anden vigtig del af Madeiras kultur er kunsthåndværk — og det bør du opleve på kulturrejsen til Madeira!

Madeira er i besiddelse af kunsthåndværk på et højt plan, som har gjort Madeira til leverandør af håndværksprodukter til flere forskellige europæiske kongehuse og til eksklusive, private kunder, der i visse tilfælde kommer så langt fra som USA eller Japan for at købe ind af de nævnte produkter.

Apropos vinhandlen, så er der faktisk de, der ser en sammenhæng mellem det voksende kunsthåndværk på Madeira og en tilsvarende nedgang i vinhandlen på samme tid i øens historie.

Hvordan det nu end forholder sig, så er Madeiras mest berømte kunsthåndværksprodukt i dag broderiet, som siden midten af 1900-tallet har haft en dominerende position blandt Madeiras kunsthåndværksfag.

Madeiras broderi spænder vidt

Puder, tæpper, duge, servietter, bordløbere, kraver, tørklæder, forklæder: Alle bliver de dekoreret med et både stringent og traditionsbevidst flair for den mindste detalje, der ofte bærer forskellige af øens rige blomsterbestand som inspiration og motiv, som man f.eks. kan se det i de fantastiske duge, som Madeiras brodererske – lokalt kaldet bordadeira – producerer.

Broderi en udbredt profession på Madeira

Efter sigende var den typiske brodererske på Madeira hovedsageligt at finde blandt øens fiskerkoner, der ofte tilbragte lang tid med at vente på deres ægtemænd, mens de fiskede på havet, og som bedrev denne ventetid med at brodere. I dag er den typiske brodererske at finde blandt et større og mere bredt befolkningsudsnit, eftersom de unge piger ikke længere går derhjemme, men følger den obligatoriske skolegang. Men selvom faget måske er gået tilbage i forhold til tidligere tider som en levemåde, er det stadig så udbredt en profession, at der ofte tales om flere tusinder professionelle håndværkere (tallet svinger normalt mellem 8.000 og 12.000). I alt menes den samlede produktionen omkring broderi-håndværket at brødføde omkring 20.000 – 25.000 mennesker på øen.

Madeiras broderi – et koloniprodukt eller opfundet af Madeiras nonner?

Broderiets store udbredelse på øen, samt dets meget høje standard, har naturligt nok ført til spekulationer om broderiets oprindelse på Madeira. Var det englænderne, der indførte disse kunsthåndværkstraditioner, som mange andre ting, de førte med sig til øen? Eller var det øens nonner, der var ophav til den nuværende broderi-produktion på Madeira? Én ting er helt sikkert: Broderiet på Madeira bliver skriftligt nævnt før englændernes indtog på øen, nemlig i Gaspar Frutuosos krønike fra 1500-tallet. En anden ting, som ikke favoriserer ideen om, at det var englænderne, der indførte broderiet på Madeira, er den kendsgerning, at Madeiras klostre gennem århundreder har været ophav til produktionen af broderi-håndværk.

Madeiras haver og parker

Madeira er en vulkanø, hvis jordbund favoriserer dyrkningen af alverdens blomster, træer, buske og planter. Madeiras kultur er tæt forbundet med øens parker og haver, så en kulturrejse til Madeira bør inkludere en eller flere ture i øens haver og parker.

Madeira er grøn næsten overalt, hvis man ser bort fra de højeste steder på øen, og visse kyststrækninger, der er domineret af storslåede klipper.

På grund af denne specielle jordbund, kombineret med Madeiras enestående klima, blomstrer Madeira med sjældne frugttræer, eksotiske blomster, farverige buske, ejendommelige kaktusarter, og planter, som vi end ikke ser på det europæiske fastlandskontinent. En del af disse naturperler er samlet i Madeiras mange haver og parker, som hører til Madeiras største attraktioner.

Santa Catarina Park

Det er søndag – har du tid til at slappe af…. eller er det bare en skøn dag at være ude i? Læs en bog, gå en tur eller sæt dig under et træ og lyt til fuglene og vandet fra springvandet i Parque de Santa Catarina. Denne park er det perfekte sted at slappe af i og nyde alle disse fritidssysler.

Udsigt over bugten fra Santa Catarina Park

På et samlet areal af 36.000 kvadratmeter tilbyder Santa Catarina Park en vidunderlig udsigt over Funchal bugt, adskillige stier forsynet med bænke og flankeret af et bredt udsnit af verdens blomster og en pragtfuld kunstig sø med en lille ø på midten, hvor svanerne og ænderne lever. Parkanlægget er til dels i terrasseform og i dens østlige ende ligger der et lille kapel. På pladsen foran det kan man se en statue af Columbus. I den vestlige del af parken står skulpturen ”Sædemanden” af Franco.

En flot græsbane omgrænset af et velholdt blomsterbed markerer hjertet af Santa Catarina parken, hvor man kan tage sig et hvil eller spille bold. For gæster med børn findes der en legeplads med utallige legeredskaber for de yngste. I nærheden kan man se to gamle maskiner som engang blev brugt henholdsvis til at mase druerne og damptromle vejen.

Monte Palace

Haven Monte Palace, som ligger i Monte, tæt på Funchal, blev åbnet for offentligheden i 1991. Dette mesterstykkes ophavsmand var José Berardo og omfatter en af de vigtigste flisesamlinger i Portugal.

Fliserne i Monte Palace

De udstillede fliser omfattende den tropiske vegetation repræsenterer adskillige aldre, og stammer fra paladser, kirker, kapeller og private hjem fra hele det tidligere portugisiske rige. De fleste fliser beskriver social, kulturelle og religiøse hændelser. Man kan bl.a. finde en dør fra det 1800-århundrede, indrammet af at kapels frontstykker, med to figurer som holder sten fra de 10 bud og et sværd; og 40 paneler med fliser der fortæller den portugisiske historie, begyndende med kongeriget under Dom Afonso Henriques og som slutter med et panel som viser den tredje republik.

To orientalske have i Monte Palace

På en rejse til Japan og Kina blev José Berardo charmeret at skønheden, livsstilen samt den portugisiske indflydelse. Det er grunden til, at der eksisterer to orientalske haver og et panel kaldt ”Det portugisiske eventyr i Japan”. Den sidste er en jernkonstruktion, hvor 166 keramik tallerkener fortæller historien om et socialt, kommercielt og kulturelt forhold mellem Portugal og Japan.

Dyrelivet i Monte Palace

På din tur i Monte Palace haven må du endelig ikke undlade at se ”Koi” fiskene, en art der stammer fra Øst Asien og som er uhyre kostbar. Og taler man om dyreriget, så nyd svanernes majestætlige skønhed på  den nærliggende sø, de mange solsorte og påfugle. Det er virkelig den mest vidunderlige og varierede have på Madeira, et perfekt sted for en uforglemmelig dag!

Quinta Magnólia

Det er absolut værd at besøge Quinta Magnólia på din rejse til Madeira. Et sted som har alt og ligger tæt på Funchal. Vi kunne starte med at beskrive de mange arter af flora, man kan finde på dette skønne område, det enorme antal af træer og buske, som giver frisk luft og skygge, de tusindvis af blomster, der stimulerer ens sanser med deres farver og dufte, men det vil vi ikke! Lad os i stedet for fortælle dig, hvorfor man ikke må undgå et besøg til Quinta Magnólia. Bortset fra en rig natur, tilbyder Quinta Magnolia også forskellige sportsfaciliteter. Man kan svømme i udendørs swimming pool, spille tennis, udfordre sin partner til squash-kamp eller tage på en joggingtur langs med flodbredden.

Quinta Magnólias mange faciliteter

Denne Quinta, som oprindelig var en del af ”The British Country Club” – britiske herregårde – blev af regeringen eksproprieret i 1980. Den ligger på Rua Dr. Pita, som er vejen der går opad overfor Reid’s Gardens på Estrada Monmuntal. Den kan prale af et meget specielt hjørne udstyret med en træbro, træheste, sving og rutsjebaner, og selvfølgelig en børnepøl, som gør det til et ideelt sted for børn. Der er en café ved siden af poolen som indbyder til et hvil mens man nyde udsigten samt en forfriskende drink. Det er gratis at komme ind i haven, men man skal betale for at benytte swimmingpoolen samt squash- og tennisbanerne.

Quinta das Cruzes

Quinta das Cruzes har en vidunderlig have, hvor man kan beundre arkæologi, skulpturer, heriblandt bl.a. gravstenen, der siges at være blevet brugt til at dække de dødelige rester af Henrique Alemao. Hovedattraktionen i haven på Madeira er de to vidunderlige udskårne Manueline vinduer.

Gods på grunden ved Quinta das Cruzes

På et område på omtrent en hektar findes et gammelt gods, som i det 15. århundrede var Zarcos privatbolig – opdageren af Madeira. Selve huset er nyindrettet til museum for kunsthåndværk. Her ser man i 14 sale bl.a. franske og engelske møbler fra dette 17.-18. århundrede, kinesisk porcelæn, emaljer fra Limoges (Vestfrankrig) og malerier fra det 18. århundrede. Den omgivende park er rig på spændende vækster, palmetræer, eukalyptus fra Australien og mange andre blomster specialiteter. Desuden er Quinta das Cruzes kendt for sine fantastiske orkidéudstillinger.

Quinta Vigia

Til at begynde med blev Quinta Vigia på Madeira kaldt ”Quinta das Angústias”, måske fordi kapellet som hørte til hovedbygningen var kendt som ”Nossa Senhora das Angústias”. Der har boet mange betydningsfulde personer i denne villa bl.a. den russiske prins Maximilian i 1849, Hertugen af Leuchtenberg og Czar Nicolaus svigersøn. I 1852 flyttede kejserinden Dona Amélia og hendes datter, prinsesse Dona Maria Amélia, som døde på Quinta Vigia i februar 1853 af tuberkulose ind i villaen på Madeira.

Senere blev quintaen beboet af Nicolau Tulière, efterfulgt af greve Alexandre Carlos Lambèrt, adjudant for den russiske kejserinde, som også kaldte det ”Quinta Lambèrt”. Nogle år senere købte Dr. Paulo Freitas villaen og skiftede navnet tilbage til ”Quinta das Angústias”. Den oprindelige quinta forsvandt i 1970, da regeringen erhvervede sig ejendommen med henblik på at bygge et hotel. På det tidspunkt blev samtlige resterende bygninger samt haverne fuldstændig ombygget.

Quinta Vigia på Madeira sæde for præsidenten

I maj 1984 blev Quinta Vigia sæde for Madeiras præsident. Stedet har en fantastisk panoramaudsigt over havnen og det bindes harmonisk sammen med massive træer, palmetræer, mange oprindelige og sjældne blomster samt indfødte planter og eksotiske fugle i haverne – et himmerige for alle interesserede botanikere. Skønt, at haverne er åbne for offentligheden.

Municipal Haven

Municipal Haven på Madeira er også kendt som Donna Amélia Haven – til minde om dronningen. Haven kan prale med 8.300 kvadratmeter fyldt med smukke blomster, planter og træer oprindeligt fra Madeira så vel som andre eksotiske arter fra hele verden.

Beliggende midt i Funchal by lige over for kommunens teater på en grund som engang tilhørte et kloster, er dette nu blevet til et sted for fritidssysler med et område med skygge fra træerne, en lille dam med ænder og sorte eller hvide svaner, en café, og et amfiteater hvor forskellige kulturelle forestillinger finder sted.

Santa Luzia parken

I de seneste år har regeringen i Funchal bestræbt sig på at få mange flere grønne områder og fodgængerområder i byen. Beliggende på Rua 31 de Janeiro i den østlige del af byen blev Santa Luzia Public Gardens anlagt på en grund forladt af Hinton sukker og likørfabrik. En af de mest historiske grunde i byen. Det eneste der blev tilbage af denne fabrik var skorstenen for at have et minde om denne grunds enorme rolle for Madeiras sukkerindustri.

Onkring 17.000 kvadratmeter grønne arealer vedligeholdt af Funchals Kommune, omfatter fem forskellige temahaver (Amfiteater Haven, Den tropiske Have, Vand Haven, Terrasse Haven – inspireret af Madeiras marker med terrasser – og Laurissilva Haven) samt et vandfald, en bro, en bar, en legeplads og resterne af en gammel sukker produktionsmaskine.

Quinta Palmeira

Oprindeligt tilhørte Quinta Palmeira  Harry Hilton, men nu tilhører ejendommen Henrique Jaime Welsh, arving til Harry Hinton. Det dækker et omfattende areal på 30.000 kvadratmeter og ligger lige oven over for Rua da Levada de Santa Luzia.

Højdepunkterne på denne ejendom er de fantastiske haver med den botaniske samling, den vidunderlige panoramaudsigt over Funchals amfiteater, store gamle træer og mange imponerende huse. Det mest interessante og bestemt også vigtige kulturelle sted er formodentlig det sted i haven hvor man kan se et manuelinsk vindue fra familien Esmeraldos hus, hvor Christopher Columbus engang boede.

Montes kommunale have

At beskrive dette “paradis” med et ord er ikke nogen let opgave. Henrivende er måske det ord der bedst beskriver Montes kommunale have. Engang var det et eftertragtet feriemål for aristokraterne. Det minder stadig om år tilbage med dens blomster, gamle træer, strømlinede og brolagte stier.

Når man spadserer gennem Monte Municipal Garden tænker man på de folk, som muligvis blev forelsket her, damer med lange kjoler og paraplyer som beskyttede dem mod solen og de nydelige herrer som gik ved deres side. I nærheden kan man se ”Our Lady of Monte Church” og dens imponerende trapper. Det er også her den landsforviste østrigske kejser Charles I er begravet.

Slædetur i Monte

Der er adskillige ord som er synonyme med Monte – og slædetur er helt sikkert et af dem. Oprindeligt opfandt man dette hurtige køretøj for at komme ned til Funchal for folk som boede i Monte. Slæderne kom først frem omkring 1850, men bliver stadig benyttet af tusindvis af turister hvert år, som får en fantastisk oplevelse i slæderne i højt tempo ned gennem smalle, kurvede gader til Funchal. Disse slæder med to sæder glider på træskinner og skubbes og styres af to mænd, som regel klædt i hvide bomuldsdragter og en stråhat, og som bruger deres gummifodsåler som bremse.

Turen ned af bakkerne til Funchal tager ca. 10 minutter og har en længde på 2 km. Man kan opnå en hastighed på 48 km/i timen. Eventyrlystne gæster får en oplevelse, som man sent glemmer på en gammeldags Toboggan-slæde, og som gør turen ned fra Monte til en helt anderledes oplevelse end den højteknologiske svævebane, der kører op til Monte. Man bør ikke undlade at give sig selv denne oplevelse! Man finder Monte tobogganslæderne for enden af trapperne, som fører til Nossa Senhora do Monte kirken.

Quinta do Palheiro Ferreiro

Haven Quinta do Palheiro Ferreiro, som nu tilhører Blandy familien, kan prale med nogle af de mest værdifulde og sjældne eksotiske planter på Madeira. Blandy familien tilegnede sig Quintaen i 1885, og de efterfølgende generationer har gået meget op i at fortsætte udviklingen af haverne så de i dag betragtes som et Mekka for alle botanik-elskere. Hvad man især skal se efter er den enorme Kamelia samling, som man kan nyde i fuld udstrækning i højsæsonen mellem november og april.

Ud over smukke haver, et barok kapel og et fantastisk gods fra det 18. århundrede, tilbyder Quinta do Palheiro Ferreiro også en utrolig smuk udsigt over Funchal by.

Dragon Træet

Selv om Dragon Træet findes på Kanarieøerne, Madeira og Cape Verde, er der kun nogle få enkelte træer som vokser naturligt. Det vokser utrolig langsomt, og det tager normalt ca. 10 år for at nå en længde på 2-3 fod, før det begynder at blomstre. Det er blomsterne som giver liv til stilkene på grenen, og som skaber den meget opdelte krone (”hundrede-hoved” drage) så karakteristiske eksemplarer adskillige årtier gamle.

Måske er det ældste eksemplar fundet i byen La Orotava, i Orotava Valley på Tenerife. Lokalt bliver det kaldt ”The Millennium Dragon Tree” (Tusindår Dragon Træet) og antages for at være ca. 1500-3000 år gammel, selv om det ikke ser ud til at være mere end 650 år gammel, når man ser på antallet af grene.

Park med Dragon Træeer på Madeira

For at være sikker på at kunne videreføre disse eksemplarer har regeringen på Madeira lavet en park, hvor nogle af de hundredårige Dragon træer findes. Dette sted ligger på Sítio das Neves, i Sao Goncalo, lige uden for Funchal på Madeira, på vejen til lufthavnen.

Orkidehaven

Orkidehaven på Madeira er en have tilegnet alle dem som elsker naturen, så kom ikke og forvent at finde en anden slags have. Man vil heller ikke finde ”turistattraktioner” som syngende og dansende orkideer!

Orkidehaven har et stort udsnit af planter

Til gengæld anstrenger familien, som ejer haven sig for at præsenterer alle sine planter i området så naturligt som muligt, som resulterer i en jungle af orkideer og eksotiske planter. Her vil man finde en lille smule af alting, lige fra opsigtsvækkende blomster til smukke orkideer. Foretagendet blev grundlagt i Østrig under kejserdømmet, og siden har fire familie generationer besluttet at forske og skabe nye eksemplarer af et stort udsnit af planter.

I midten af den lille by Sao Vicente på nordkysten af Madeira er der en fascinerende have som har specialiseret sig i øens oprindelige blomsterarter. Sao Vicente er en meget hyggelig by på Madeira.

Haven i São Vicente

Haven med oprindelige planter i  São Vicente på nordsiden af Madeira har et bredt udsnit af eksemplarer som vokser i ”Laurissilva” skoven og samtidig kan du finde andre vegetationer fra havets klipper her. Haven, som er åbent for offentligheden, har et areal på 2.200 kvadratmeter og giver et værdifuldt indblik i det botaniske univers på Madeira.

Giv dig god tid, så du rigtig kan nyde det hele stille og roligt. Du vil finde planter fra alle kontinenter og også se blomstrende planter hele året rundt.

Den botaniske have

Madeiras botaniske have, Jardim Botanico, som er fra 1960, er et storslået haveanlæg, der er anlagt på terrasser på forskellige niveauer og har en fantastisk udsigt over Funchal by og Ribiera de João Gomes-slugten. På grund af havens høje beliggenhed er der ofte en frisk, luftig brise, der gør temperaturen meget behagelig, og opholdet i haven til en vederkvægende og forfriskende oplevelse, som mange besøgende ofte vender tilbage til.

Mange eksotiske planter i Madeiras botaniske have

Her er der et væld af eksotiske planter, tropiske træer og buske, ejendommelige kaktusarter og forskellige bregnearter. På de små hyggelige stier, der snor sig rundt i den mægtige have, kan man gå mellem koraltræer, regnskovsorkideer, ørkenblomster, paradisfugleblomster, drageblodstræer og hibiscusbuske. I haven ligger den rige Reid-familiens tidligere quinta, Quinta do Bom Sucesso, der oprindeligt var familiens sommerresidens, men huset er nu omdannet til et Naturhistorisk Museum.

Jardim dos Loiros, der kun ligger en kort gåtur ned fra Botanisk Have, rummer også en afdeling med påfugle, papegøjer, ænder, gæs, og undulater. Ca. et kvarters gang herfra ligger Jardim Orquidea, der er en arbejdende planteskole, og hvor der dyrkes orkidee-arter fra hele verden.

Den botaniske haves områder

Den Botaniske på Madeira have er opdelt i flere områder, og der er fem vigtige områder at besøge:
Oprindelige arter: Dette er stedet, hvor man kan se planter udelukkende fra Madeira og andre atlantiske øer som f.eks. Azorerne, De Kanariske Øer og Cape Verde.  Der er omkring 100 oprindelige planter udstillet, planter fra de karakteristiske udsatte skråninger på Madeira til de mere typiske vegetationer og træer fundet i Madeiras natur skov, ”Laurissilva” skoven.

Tre Haver: Her finder man planter fra lande som Himalaya og Troperne.

Succulenter: Mængden af opdæmmet vand adskiller planterne i denne del af haven, de fleste af dem er kommet fra Sydamerika.

Tropisk, dyrket, velduftende, medicinsk: I dette område er der adskillige tropiske og subtropiske frugttræer – som for eksempel mango, papaja, avocado – samt kaffetræer, sukkerrør og medicinske planter.

Loiro Park: Loiro Park har en samling af de mest eksotiske og sjældne fugle. Cockatoos (hane) og ”Loricos” (en papagøjeart) fra de asiatiske tropiske øer, australsk parakit og dværg papagøjer er nogle af de mange fuglearter man finder i denne park.

Jul og nytår på Madeira

Festivaler og højtideligheder er en vigtig del af Portugals kultur. Tager du på kulturrejse til Madeira over Jul og Nytår, venter der nogle helt specielle kulturelle oplevelser.

Julen og nytåret på Madeira, og specielt i Funchal, hører til nogle af de mest spektakulære festligheder på øen, og tiltrækker hvert år tusinder af besøgende fra hele verden, der enten selv har oplevet festlighederne flere gange før og ikke kan lade være at vende tilbage, eller som har hørt rygter om dem, og nu selv vil opleve dem.

Feststemning langt inden jul og nytår

Jule- og nytårstraditionerne på Madeira begynder allerede i november og er et sandt festfyrværkeri af farver, lys, duftende blomster, koncerter, udstillinger, krybbespil, ekstravagant julebelysning i gaderne – og det hele kulminerer nytårsaften, hvor mere end 250.000 kulørte lamper og verdens største nytårsfyrværkeri, til en værdi af over 1 million Euro, illuminerer nattehimlen over Funchal by. Nytårsfyrværkeriet er optaget i Guinness Rekordbog, som verdens største, og tiltrækker normalt over 10.000 cruise-gæster alene, da mange krydstogtselskaber planlægger ruten efter festlighederne på Madeira.

En sand fest at holde jul og nytår på Madeira

Inden da har lokalbefolkningen på Madeira og tilrejsende til øen forberedt sig til denne kulmination på festlighederne med koncerter, der afholdes dagligt op til nytåret, og folklore-underholdning i hjertet af Funchal, som også fortsætter ind i begyndelsen af januar. Den latinske nytårstradition er anderledes end den nordisk-protestante, og derfor afholdes nytårsfestlighederne på Madeira indtil natten mellem den 5. og 6. januar, også kaldet Ephiphany (det som vi i norden kalder Hellig Tre Konger).

Blandt de mest traditionsrige ritualer kan man på Avenida Arriage, foran den historiske domkirke i Funchal, høre et berømt børnekor synge hver dag fra klokken 17 – og sidste dag i året synger et voksenkor samme steds.

Portvin og Portugals kultur

Portvinen har fået sit navn fra byen Porto, som er Portugals næststørste by. Portvinen er Portugals kulturelle væremærke, og det er næsten obligatorisk at stifte bekendtskab med portvinen på en kulturrejse til Portugal.

Portvin er en hedevin, hvor man stopper gæringen ved at tilsætte spiritus, hvilket gør, at vinen beholder sin naturlige sødme og får en alkoholprocent på omkring 20.

Lidt historie om portvin

Portvinen har været en vigtig drik siden 1600-tallet, hvor de engelske vinhandlere skulle finde et alternativ til rød Bordeaux, som det dengang var forbudt at importere. Da William III i 1693 indførte en strafskat i England, flyttede mange handlende til Portugal – et land, man havde gode relationer med. De slog sig ned i Dourodalen, hvor kraftige vine tilsat spiritus blev produceret for at kunne klare de lange sørejser.

Æren for opdagelsen af denne ny type vine tilfaldt en englænder fra Liverpool. Han var vinhandler, og han sendte sine sønner til Portugal for at søge efter nye vine. I bjergene nord for Dourofloden i den lille by Lamego fandt sønnerne et kloster, hvor en abbed slog den aktive gær i sine vine ihjel ved at tilsætte brandy. I 1703 underskrev England og Portugal en aftale, der førte til et stadig stærkere samarbejde de to lande imellem. Tredive år senere blev man rystet af en vinskandale, da det blev opdaget, at nogle af vinhusene tilsatte sukker og forskellige typer af bærsafter til vinene for at give dem farve. Sammen med en overproduktion bevirkede skandalen, at såvel priser som anseelse faldt drastisk.

Portvinens popularitet

I 1756 fik Portugals premierminister vedtaget en lov for at opnå større kontrol over vinene, samtidig med at der belv fastsat grænser for Douros vinområder. Dermed var verdens første egentlige vinregion et faktum. Disse kraftige vine blev stadig mere populære, og i slutningen af 1700-tallet skal forfatteren Samuel Johnson have sagt: ”Rødvin er en drik for drenge, portvin en drik for mænd og brandy en drik for helte!” Man blev på et tidligt tidspunkt klar over, at mikroklimaet i Douro-dalen var unikt. Påvirkningen fra Atlanten og de omgivende og beskyttende høje bjerge med deres granit- og skiferprægede jordbund resulterede i druer med stor personlighed.

Fremtrædende portvinshuse

Flere engelske vinhandlere slog sig ned i landsbyen Vila Nova de Gaia lige på den anden side af broen fra byen Porto, hvor de etablerede deres portvinshuse. Og den dag i dag er de engelskklingende navne Churchill’s, Cockburn, Graham’s, Taylor, Dow’s, Sandeman og Warre’s de fremtrædende vinhuse i regionen. En del af de besøgende, som kommer til Porto, forbavses over, at man ingen vinmarker finder, og det kan være svært at forstå, at der netop her produceres en af verdens største vine, portvinen. Mange af vinhusene har anstrengt sig for at tilpasse deres virksomhed, så der også er plads og tid til gæster. I løbet af de seneste ti år er der sket radikale forandringer, og i dag tager så godt som samtlige vinhuse imod besøgende og tilbyder hyggelige rundvisninger med efterfølgende smagninger af portvin.

Portvinsregionen i Douro

Douros vinmarker begynder 150 km inde i landet og følger floden Douro østpå til den spanske grænse. I over trehundrede år har man arbejdet hårdt med portvinen, og man har hakket ud og bygget terrasser i skiferjorden for på bedste vis at kunne plante sine vinstokke på de ekstremt stejle skråninger. Douro-regionen er delt ind i tre forskellige distrikter. Baixo Corgo ligger længst mod vest og strækker sig ned ad floden Corgo, som flyder ind i Douro ved byen Régua. Klimamæssigt er dette den køligste del af Dourodalen, og herfra stammer de enkleste portvine. Nordpå langs Corgofloden kommer man til den vigtige by Pinhao, hvor vi finder de fleste af de velkendte portvinshuses Quintas. Normalt plejer temperaturen her at være fem-seks grader varmere end i det øvrige Douro. Denne centrale del af regionen kaldes normalt for Cima Corgo. Længst mod øst finder vi Douro Superior, som længe har været en del af det klassificerede Douro. Douro Superior ligger nær den spanske grænse, og landskabet her er mindre kuperet, hvilket gør det lettere for portvinshusene at arbejde mere mekanisk.

I dag er det tilladt at bruge mere end 80 forskellige druesorter til fremstilling af portvin, men kun en håndfuld hører til de klart dominerende med Touriga Nacional, Tinta Barroca, Touriga Franca, Tinta Roriz og Tinto Cao i spidsen. Sædvanligvis er der plantet et sted mellem 20 og 30 forskellige druersorter på en mark, og lige så mange plejer at indgå i en blanding. På det seneste har også mindre kendte druesorter som Mourisco, Tinta Amarela og Sousao gjort sig gældende ved fremstilling af førsteklasses portvin. Med hensyn til hvid portvin dominerer Gouveio (nogle hævder, at det er den samme druesort som Verdelho), Malvasia og Viosinho.

På skråningerne vokser vinstokkene normalt med en tæthed på mellem 3.500-6.000 planter pr. hektar. I de tidlige 1960’ere begyndte man at bruge bulldozere, når terrasserne skulle formes, men før den tid blev terrasserne skabt med håndkraft. Mange steder er det nødvendigt at sprænge små huller ud ved hjælp af dynamit for at kunne plante nye vinstokke. Resultatet af denne kæmpeindsats er ekstremt koncentrerede druer, som er uspiselige, men som giver en udsøgt karakter, når de får lov til at gære til vin.

Fremstilling af portvin

Portvinshøsten starter sædvanligvis i slutningen af september og varer ved i godt og vel tre uger. Man tror stadig på de gamle, traditionelle metoder, hvor druerne, der leveres i 60 kilos kurve, hældes op i store lagares. Disse store cementkar rummer mellem 5.500-8.250 liter, hvilket er det samme som 10-16 pipas (vinfade på 550 liter).

Trampning af portvins-druerne

Man sætter gang i musikken i lokalet, og mænd og kvinder med bare ben går rundt i karret efter et vist mønster, hvor de sparker foden bagud, for at skallerne skal bevæge sig op til overfladen igen. Før i tiden var denne metode kun tilladt for mænd. I dag har en del af de større vinhuse robotter til at udføre de trampende bevægelser. Efter kun et par timers trampen fylder skallerne og stilkene op til overfladen. På visse Quintas står man og trykker skallerne ned igen ved hjælp af lange træspartler for at udvinde yderligere farve og tanniner til mosten. Nogle vinhuse maser også skallerne i en presse for at få mest mulig saft ud.

Gæring af portvin

Efter nogle dage begynder de maste druer at gære, og når alkoholprocenten i mosten når op på 4%, hældes den over i et fad (en pipa). Man tilsætter 110 liter af en 77% aguardente eller druespiritus, hvilket bevirker, at gæringen stopper. Vinen beholder dermed sin naturlige sødme og får i en fart en alkoholprocent på 20. Derefter skal kældermesteren pleje sin vin i kælderen, og efter nogle måneders lagring bestemmes den videre lagringstid efter vinens kvalitet. Den hvide portvin vinificeres på stort set samme måde som den røde, men oftes sker gæringen i dag i rustfri ståltanke. En hvid port har en lettere karakter med en alkoholprocent på 17.

Transporten af portvin

Før i tiden blev fadene lastet på små sejlbåde, som fragtede portvins-tønderne til vinhusene i Vila Nova de Gaia. I dag er det hele naturligvis mere moderniseret, og barkbådene er erstattet af jernbane og lastbiler. Når vinen er velankommet til vinhuset, går kældermesterteamet i gang med intensive smagninger, som afgør, om portvinen skal blive til en Ruby, en Tawny, en Late Bottled Vintage eller måske det allerfineste, en Vintage Port. Det er noget, man ikke ved med sikkerhed før to år efter høsten.

Alto Douro

I det nordlige Portugal finder man Alto Douro, et vinområde langs Douro floden og et af Portugals 13 World Heritage Sites eller på dansk – verdensarvssteder – udvalgt af Unesco. I Alto Douro er der blevet produceret vin på de smukke områder langs floden Douro i ca. 2000 år. Det er klart, at dyrkning af vin gennem så mange århundreder sætter  præg på den teknologiske, sociale og økonomiske udvikling i Douro.

Charmerende Alto Douro

Uanset hvor man befinder sig i Alto Douro, ses terrasser med vin, hyggelige quintas (vingårde), charmerende landsbyer og små kapeller. Siden det 18. århundrede har portvinen været områdets vigtigste produkt – kendt over hele verden for sin høje kvalitet, men der produceres også andre udmærkede vine i området og i dag er specielt rødvine fra Douro-området verdenskendt. Faktisk kan Alto Douro prale af at være verdens første register-vinområde, og alle natur og vinelskere bør mindst en gang i live opleve og ikke mindst ”smage” på Douro.

Portvinsdistriktet Vila Nova de Gaia

Porto er portvinens hovedstad, og det bærer byen i høj grad præg af. Porto, som betyder havn, ligger smukt ved Douro-flodens udmunding. På den ene side af floden ligger byens egentlige centrum med gågader, torve og pladser og på den anden – i Vila Nova de Gaia – ligger alle portvinshusene side om side. Der er mange velkendte navne og logoer, som vækker genkendelse: Sandeman, Taylors, Grahams, Cálem, Kopke, Churchill, Cockburn, Dow, Niepoort og sågar det danskklingende Andresen.

Vila Nova de Gaia

Danskeren Johannes Henrik Andresen stammer fra øen Führ. 14 år gammel gik han ombord på et skib og steg senere i land i Oporto i Portugal. I 1845 startede han portvinshuset, som fortsat bærer hans navn. Indtil 1942 fortsatte portvinshuset i Andresen-familiens eje og drift, men en økonomisk krise førte til, at familien solgte portvinshuset til portugisiske ejere. Andresens portvin var dog så respekteret, at de nye ejere fortsatte under samme navn, hvilket også er tilfældet i dag.

Bortset fra portvinen er Porto blandt andet kendt for sine smukke broer, herunder Ponte Dom Luís I, som er bygget af – en elev af – Gustave Eiffel, sine mange kirker, tårne og monumenter, samt ikke mindst fodboldklubben FC Porto.

Forskelllige typer portvin

Ruby portvin er den enkleste og sødeste type portvin, som får en lagring i kælderen på 2-3 år inden lanceringen.

Hvis man vælger at lagre vinen i 10, 20, 30 eller 40 år på fad, kaldes portvinen Tawny. Denne læderfarvede drik er den mindst søde af alle portvine, og jo ældre vinen er, desto mere iltede toner vil der komme til syne. Englænderne elsker Tawny og nyder gerne et glas sammen med en lagret Stilton-ost. På etiketten står der, hvornår vinen er tappet på flaske, og drejer det sig om en 20-årig port med år 2000 på etiketten, betyder det, at druerne stammer fra høsten i 1980.

Vintage portvin er den dyreste form for portvin. Det er en eksklusiv drik, som kun bliver lanceret i de allerbedste år. Der vil normalt være to-tre af disse årgange i løbet af en tiårsperiode. Men nogle af de større huse deklarerer en Vintage Port hvert år. Det er dog Portvinsinstituttet der ligger i Porto og Lissabon, der i sidste ende afgør, hvilke vine der kan deklareres som Vintage Port. Denne sorte, koncentrerede vin får lov til at ligge på fad i to år, hvorefter den tappes på flaske helt ufiltreret. En Vintage Port udvikles meget positivt på flaske, og den har en lang holdbarhed. Vintage Port 1945 og 1948 er stadig pragtfulde, men det er blevet en trend i hele verden at nyde disse vine ganske unge. Det er vigtigt at vide, at denne type vin får lov til at stå op i fire og tyve timer før servering, ligesom den skal dekanteres, da flasken indeholder en hel del bundfald, som helst ikke skal over i glasset.

Late bottled vintage portvin. Efter en gennemgang af fadene synes klædemesteren måske, at nogle af fadene ikke står mål med de højt satte kvalitetskrav til Vintage Port. Så lader han vinen lagre yderligere 3-4 år og tapper den derefter på flaske som en LBV (Late Bottled Vintage Port). Mange anser, at man med en LBV får mest valuta for pengene.

Vintage character. Denne betegnelse bruges lidt svævende for en portvin, som ikke kommer fra en bestemt årgang. De fleste anser, at vinen bedst kan sammenlignes med en førsteklasses Ruby, som er fadlagret i 5-7 år inden filtrering og tapning. Det er en vin, som især produceres til det engelske marked.

Single Quinta vintage er fremstillet på samme måde som en traditionel Vintage Port, men man deklarerer især denne type Vintage i årgange, hvor man ikke rigtig når op i Vintage Port-kvalitet. I de store år, hvor vinhusene deklarerer en Vintage Port, udgør druerne fra en Single Quinta oftest rygraden i portvinen.

Listen kan gøres lang over berømte Single Quintas som: Fonseca Guimaraens, Graham’s dos Malvedos, Taylor’s Terra Feita og Taylor’s Vargellas, Dow’s Quinta do Bomfim samt Warre’s Quinta do Cavadinha.

Crusted portvin. Lige som en Vintage Port udvikles denne type portvin i flasken. Det gør den, da vinen som regel flasketappes ufiltreret. Den har fået sit navn efter det bundfald, der er tilbage i flasken (crust er engelsk for bundfald). Ligesom det er tilfældet med Vintage Port, anbefales det at dekantere vinen før servering, og mange portvinselskere har Crusted Port som et billigere alternativ til Vintage Port.

Taylor’s portvin

Det er ikke mange portvinshuse, der har et lige så fint renommé som Taylor’s. Hvert år vælter det ind med priser, og for nogle år siden udnævnte vinmagasinet Wine Spectator Taylor’s 1994 Vintage Port til verdens bedste vin sammen med Fonseca Vintage Port.

Hvis du besøger Vila Nova de Gaia, kan vi virkelig anbefale et måltid i stedets restaurant, hvor der serveres gastronomiske specialiteter på højt niveau. Vinkortet omfatter også nogle af Portugals bedste bordvine.

Taylor’s verdensberømte vinmarker

Ved ankomsten til Taylor’s bliver vi taget godt imod af en charmerende og meget vidende guide.
-I over 300 år har Taylors haft  det ry, at vi udelukkende producerer portvine af absolut topkvalitet, siger vores guide.

Det er druerne fra Dourodalen, der er grunden til at denne vin er i verdensklasse. Dem henter vi især fra gårdene Quinta de Vargellas og Terra Feita. Quinta de Vargellas er længe blevet anset som en af de fornemste marker i verden. Ud af gårdens i alt 176 hektar er de 80 tilplantet med vinstokke. Størstedelen af vinmarken ligger som et amfiteater på en terrasseskråning, der vender mod nord for at undgå den værste sommervarme.

-Terra Feita er en af de ældste ejendomme i Dourodalen. Den blev klassificeret som en portvinsejendom allerede i 1757, oplyser vores guide. Vi får også at vide, at man fra denne 61 hektar store mark har leveret druer til Taylor’s fornemste portvine lige siden 1800-tallet. I dag blandes druerne med druer fra Vargellas.

Taylor´s Tawnys

Vi smager os igennem stedets Tawny-sortiment, da de adskiller sig fra andre portvinshuses.
-Vores 10 Years Tawny lagres altid på små egetræsfade, fordi vi efterstræber en vis vanillekarakter, siger vores guide. Lettere kølig kan portvinen naturligvis nydes som aperitif – eller hvorfor ikke til gåselever?

-Vores 20 Years er den mest afbalancerede af samtlige Tawny’s, og der er delte meninger om, hvilken vin der er størst, vores Vintage Port eller 20 Years.
Noget, der er gennemgående for samtlige portvine ved smagningen, er, at alkoholprocenten er temmelig mærkbar.

-Det er ”Taylorstilen” med en noget højere alkoholprocent. Den plejer at ligge på 20,5, fortæller vores guide afslutningsvis.

Portvinen Nacional

Denne quinta, som blev bygget i 1715, ligger to km fra byen Pinhao i hjertet af Dourodalen i Cima Corgo. Ved indgangen til quintaen får vi skygge fra et kæmpemæssigt cedertræ, der fungerer som solskærm, når gæster inviteres til en aperitif – som plejer at bestå af en White Port eller en kølig 10 Years Old Tawny.

En bondegård med dyr portvin

På ejendommen ser vi mandeltræer, oliventræer, kirsebærtræer, appelsiner, kål, indhegnede gæs, høns og tre store grise, som skal slagtes til høstfesten.
-Samme dag, som grisene skal slagtes, byder vi dem et glas portvin, siger vinmageren António Agrellos med et smil.

António er den ansvarlige vinmager på Quinta do Noval, og i 1997 og 2001 blev han udnævnt til Winemaker of the Year af portvinshusene. En anden person, der har betydet meget for virksomheden, er José da Silva, som ved overtagelsen af ejendommen byggede fine relationer op med England.

-Vi lever stadig på det gode ry, som blev skabt omkring Quinta do Noval, da vi i det legendariske år 1931 var et ud af tre vinhuse, der deklarerede en Vintage Port, siger António og fortsætter med at fortælle, at deres Nacional Vintage Port stadig er den største (dyreste) portvin, som nogensinde er produceret, hvilket ikke mindst har vist sig på auktioner i London og New York. På en auktion i London for et års tid siden, gik en flaske fra 1963 for 2.300 pund!

Pionerer inden for portvinsproduktion

På vej op gennem markerne ser vi tre typer af voksesteder: skråninger, terrasser og vertikalt plantede vinstokke på et plateau. Højdeforskellene ligger på mellem 100 og 350 meter over floden.
I 1920’erne var Quinta do Noval pioneer med hensyn til at indikere på etiketten, om en Tawny Port var lagret 10, 20, 30 eller 40 år på fad.

-I 1958 var vi hos Nacional også først i Dourodalen med at lancere en Late Bottled Vintage Port, og dette var af årgang 1954, siger António stolt.

Ude i markerne er der fuld aktivitet, og António fortæller, at det er de samme personer, som har arbejdet for Noval de seneste tyve år. Det er ældre kvinder, der er ansvarlige for plukningen – de har nemlig den ”rigtige fornemmelse” for arbejdet.

Forandringer de seneste 50 år

I 1963, da Luis van Zeller overtog Noval, skete der store forandringer. Dengang tappede man kun 15 % af gårdens produktion på flaske- femten år senere skulle dette tal vise sig at være 85 %. I 1981 blev Noval rystet af en stor brand, som ødelagde 350.000 liter vin fra fad samt hele produktionen på 20.000 flasker af Vintage Port fra 1978.

Da de portugisiske myndigheder i 1986 ændrede lovgivningen, så man fik lov til at sælge sine vine direkte fra gården i Douro, flyttede man størstedelen af lageret ud til Quinta do Noval.
-I 1993 blev vi opkøbt af forsikringsselskabet AXA, og Christian Seely blev direktør for Quinta do Noval.

Den smagning, man har forberedt til os, omfatter i alt tredive vine fra meget gode bordvine til super-vinen Nacional.
-Vi plukker normalt 30-35 hl.pr.ha. til vores portvin, mens det for Nacionals vedkommende kun er 10-12 hl.pr.ha. oplyser António. Vi producerer først 3.000 flasker, når vi mener, at vinen opfylder de strenge kvalitetskrav.

Selv om Quinta do Noval er kendt som et portvinshus, så producerer man en lang række udmærkede bordvine, hvor vi især blev imponeret af stedets Syrah.

Graham’s portvin

Halvdelen af druerne Cavadinha og Bomfim er ødelagt af hagl, oplyser Dominic Symington, er producerer Graham’s portvin, da vi møder ham på Graham’s, i Vila Nova de Gaia. Det er sidst i juni måned, og nogle af de vigtigste voksesteder i nærheden af Pinhao er aftenen forinden blevet ramt af en katastrofal haglstorm, som har ødelagt store dele af Dow’s og Warre’s bedste marker.

Dominic Symington er så afgjort den førende stjerne mht. kvalitetsproduktion af portvin med en markedsandel på 27 %. Ifølge Portvinsinstituttet er Symington størst mht. levering af Vintage Port, Late Bottled Vintage Port, lagret Tawny samt Crusted Port.

Det hele startede i 1891 med giftermålet mellem Andrew James Symington og Beatrice Atkinson. Andrew var kommet til Porto fra Skotland ti år forinden, og Beatrice kom fra en familie med portvinstraditioner stammende tilbage fra begyndelsen af 1800-tallet.

I dag er syv personer fra familien Symington beskæftiget i virksomheden, hvoraf de seks udgør den 13. generation inden for portvinshandel. Dominic er et af ansigterne udadtil og ansvarlig for det nordiske marked.

Hele familien involveret i produktionen af Graham’s

Der er altid nogen fra familien til stede ved fremstilling, smagning, blanding og lagring af Graham’s vinene. Og på messer som f.eks. Vinexpo i Bordeaux tropper hele familien typisk op.
– Charles Symington, født i 1969, har det overordnede ansvar for vinmarkerne, og hans far Peter hjælper med landbruget, siger Dominic og fortsætter med at fortælle, hvem i familien de er ansvarlig for de enkelte gårde:

– Rupert Symington, født i 1964, tager hånd om Graham’s Malvedos. Min storebror Paul, som er født i 1953, er ansvarlig for Dow’s Bomfim. Min farbror, Amyas John Symington, styrer Warre’s Cavadinha, og selv står jeg for Quinta do Vesuvio.

Alle premiumvine kommer fra egne vinmarker, men man køber også en del frugt fra eksterne producenter, og man bedømmer, hvor i porteføljen druerne passer ind.

– Dow’s er mest tør og aggressiv som ung, Warre’s præges af finesse og elegance, Graham’s er rig og sødest, Vesuvio er en mellemting mellem Warre’s og Graham’s, og så har vi Smith Woodhouse, som ligner Graham’s i stilen, siger Dominic. Han pointerer samtidig, at det er vigtigt at holde ejendommene adskilt. I alt råder man over 16 gårde i Dourodalen. Disse dækker tilsammen 1.263 hektar, hvoraf de 609 er tilplantet med vinstokke.

Portvinene

Dominic fortæller, samtidig med at han smager på en Graham’s 20 Years Tawny, at han på sine ejendomme har et trofast team, som i høstperioden arbejder 24 timer i døgnet. Hver vingård har sit eget dyrebare udstyr, men det er alle pengene værd, når man ser og smager slutresultatet, siger Dominic. Graham’s startede i 1820 og har siden da kun været på to familiers hænder. Det blev købt af Symingtonfamilien i 1970.

-Årgang 1948 er uden tvivl en af de største portvine i historien, mener Dominic. Vintage 2000 er også en af de største årgange. Efter flere års succes med Tawnys, bl.a. 20 Years, lancerede Graham’s i 2005 en ny vin ved navn The Tawny. Warre’s var det første engelske portvinsfirma i Portugal. Det blev grundlagt i 1670, og virksomheden har været meget tro mod sine traditioner lige siden den første skibsladning i 1750. I 1905 indledte Andrew James Symington et paratnerskab, men i dag er familien eneejer.

Dow’s blev grundlagt for godt to hundrede år siden, og siden slutningen af 1800-tallet har man produceret strålende vine fra sine to gårde Quinta da Senhora og Quinta do Bomfim. Den unge vin herfra kendetegnes altid ved sin vrangvillighed og sine mange tanniner. Da vi boede på Bomfim, fik vi mulighed for at nyde en herlig 1970’er som afslutning på et hyggeligt måltid sammen med markedschefen Joao Tamagnini Belo.

-Med hensyn til de seneste årgange har vi fået mest ros for 1955, 1966, 1980 samt den nyligt lancerede 2003’er, siger Dominic og fremhæver desuden Midnight, en ny, fyldig og mere frugtig Port.
På spørgsmålet om, hvordan Dominic oplever den trend, at mange portvine drikkes unge, får vi et hurtigt svar:

-Vinene er de samme i dag, som de altid har været. De er præget af den jordbund, de kommer fra, og det er op til forbrugeren at afgøre, hvornår han synes, vinen passer i smagen. Vinene smager godt de første 4-5 år for siden at lukke sig. Efter 10-12 år har de åbnet igen og viser deres fulde og sande karakter.

Mere bordvine end portvine

Selv om Symington primært er synonym med portvin, har firmaet altid været en af de største producenter af bordvine, og faktisk udgør almindelig bordvin 2/3 af produktionen.
– Tidligere solgte vi al vores bordvin til négocianter (vinproducenter uden egen mark), som blot kaldte den ”Rødvin fra Portugal”, men i 1989 begyndte vi at fremstille rødvin i en mere kommerciel stil, fortæller Dominic, og trækker et par flasker op.

Altano er en Douro DOC-vin i international og blød stil, præget af de to druesorter Tinta Roriz og Touriga Franca. En del af vinen har tilbragt nogen tid på brugte 400 liters fade fra USA og Frankrig. Altano Reserva har en lidt anderledes druesammensætning med en dominerende del Touriga Franca, kompletteret af Touriga Nacional.

-Druerne kommer fra Quinta do Bomfim og Quinta da Senhora, hvor vi får mere kraft ud af dem. Det gør, at de klarer en syv måneders lagring på amerikansk eg kombineret med et år gamle fade fra Frankrig, oplyser Dominic.

Quinta de Roriz ligger i den smukke, nordlige del af Douro, hvor man i partnerskab med Joao van Zeller har udviklet en portvin samt to bordvine med dominans af Touriga Nacional. Vi smager os frem til flagskibet – vinen Chryseia – og dermed partnerskabet med den legendariske Bruno Prats fra Bordeaux. Siden årgang 2000 har man produceret Chryseia, hvortil man henter druerne fra Quinta da Vila Velha, Quinta do Bomfim, Quinta do Vesuvio samt Prats egen gård Quinta da Perdiz. Det er en vin, som har imponeret mig, lige siden jeg smagte dens første årgang i 2000.

-Samarbejdet med Prats blev indledt ved at begge vore familier var medlemmer af Primum Familiae Vini, fortæller Dominic stolt. Denne sammenslutning er en eksklusiv klub af elleve privatejede familievirksomheder i vinbranchen, som hvert år mødes ved forskellige sammenkomster og diskuterer problemer eller positive begivenheder i vinens verden. Gruppen er ændret gennem årene, efterhånden som større virksomheder blev involveret. I dag tæller gruppen familierne/virksomhederne Antinori, Joseph Drouhin, Egon Müller, Hugel, Perrin (på Château de Beaucastel), Château Mouton-Rothschild, Pol Roger, Sassicaia, Torres, Vega Sicilia samt Symington.