Al-Aïn, en oase med den ene fod i Abu Dhabi og den anden i Oman

Al-Aïn/Buraymi ligger på hver side af grænsen mellem De Forenede Arabiske Emirater og sultanatet Oman, og de to halvdele af denne oase afspejler førstnævntes pludselige rigdom og sidstnævntes mere tilbageholdende konservatisme. Dette sted er et populært weekendfristed for de lokale og udlændinge i Aby Dhabi og Dubai og desuden for besøgende forretningsmænd, der er nysgerrige efter at se, hvordan livet udfolder sig udenfor de olierige storbyer, hvor intet ser ud til at være mere end 30 år gammelt. Et indblik i livet i en oase – hvor sort tilhyllede kvinder med barfodede børn på slæb vandrer ad de kølige, snoede, unavngivne sandveje i denne palmebevoksede by – kunne være en vignet fra for 400 år siden. En kamelvæddeløbsbane, et dagligt kamelmarked og en basar, hvor der sælges levende dyr, bidrager til særpræget og tiltrækker farverige skarer af beduiner og folk fra fjerntliggende byer. Basaren er et godt sted at købe varer fra Oman og håndlavede sølvting fra Muscat – eller måske er man kommet her for at købe en ged. Al-Aïn Hilton, der ligger som et luftsyn fra det 21. århundrede midt ude i ørkenen, byder på moderne bekvemmeligheder plus en luksuriøs swimmingpool og sportsfaciliteter, der gør god gavn efter en formiddags besøg på det støvede, støjende torvemarked. Et foretagende på hotellet organiserer safarier til arkæologiske seværdigheder, der kun kan nås pr. kamel.

Al-Aïn ligger ca. 1½ times kørsel fra Abu Dhabi. Der er ca. 130 kilometer fra både Abu Dhabi og Dubai.

i Museat, Oman

Al-Bustan Palace kåres med jævne mellemrum som et af de bedste hoteller i Mellemøsten, og det er lige så populært blandt oliemagnater, der er vant til at blive forkælet som sheiker, som blandt rejsende fra Vesten, der blot håber på at blive det. Sultanatet Oman har en rig tradition for gæstfrihed, og blandingen af mellemøstlig romantik og Vestens høje effektivitet er uovertruffen i dette land, der først for nylig blev åbnet for påvirkninger udefra. Der er en fascinerende harmoni, man ellers sjældent ser i en nation, hvor man er så begejstrede for sine ældgamle traditioner og sin nyvundne, oliebaserede rigdom. Bustan betyder “have”, og der er 80 ha af dem her – en oase, skabt af kongelige for kongelige. Al-Bustan, der blev bygget i 1985 som rammen om et Golf-topmøde, var en længe næret drøm for landets leder, sultan Qabus bin Said. Hotellet, der ligger i smukke omgivelser med bjergene som en fascinerende baggrund, har sin egen private lille strand ved Omanbugten. Indendørs er den højloftede foyer fyldt med islamiske citater og den ophøjede overdådighed, der kendetegner omansk arkitektur, når den er allermest fyrstelig. Man bør som et mindstemål ligge ind til high tea. De, der er meget velbeslåede, kan det anbefales at flytte ind i den Arabiske Suite for at opleve, hvordan det er at leve som en emir.

Information

Al-Bustan Palace Hotel ligger ca. 10 km fra handelsområdet midt i Muscat; Du kan læse mere om hotel Al-Bustan Palace hotel på deres egen hjemmeside her. Den bedste tid at rejse er i perioden fra oktober til april.

Velkommen på en kulturrejse til det nyeste rejsemål i et gammelt land

På rundtur blandt gamle forter i Muscat, Oman

Mange af Omans stærke forter er påmindelser om årene 1507 – 1650, hvor portugiserne kontrollerede Muscat (en rig og driftig havneby siden Islams opståen) og Omans 1600 km lange kyststrækning ved spidsen af Den Arabiske Halvø. Forter, der er bygget af omanerne før eller efter denne periode (hvor Omans herredømme strakte sig fra Zanzibar til Pakistan), er i arabisk stil med et persisk præg. Mange af dem tjente som en kombination af kongelige residens og regeringssæde, undertiden med en moske, en skole eller et fængsel. Omans forter er en så stor del af landets historiske arv, at man ser den arkitektoniske indflydelse alle vegne, lige fra udformningen af moderne bygninger til de offentlige telefonbokse i Muscat, sultanatets hovedstad. Man behøver blot se sig omkring på vejen ind for lufthavnen for at opdage tvillingforterne Jalali og Merani, der blev opført af portugiserne for at bevogte de gamle handels- og karavaneruter og afskrække de rivaliserende fremmede magter, der lugtede profit ved Omanbugten. Det lykkedes aldrig portugiserne at trænge ind i landets indre, både på grund af omanernes fjendtlighed og på grund af bjergenes beskyttende barrierer.

Information om vagtposter fra fortiden

Ture til forter og andre seværdigheder arrangeres i Muscat af mange forskellige bureauer bla. af Heide Beal Tours, men rejser du på kulturrejse til Oman er det værd at overveje en grupperejse med dansk rejseleder.

Nizwa, et mikrokosmos med mindelser om Omans fortid

Mens Omans kystbyer var involveret i en indbringende søhandel med Zanzibar, Indien og Kina i middelalderen, var Nizwa inde i landet sæde for de imamer, der gennem århundreder herskede over store dele af landets indre. Denne by, der er blevet kendt som lærdomscenter og er berømt for sine fortidige digtere (og som fødestedet for Sinbad Søfareren), kan tillige mønstre et imponerende, cirkelrundt fort fra 1600-tallet. En nylig restaurering af dette fort og de omkringliggende historiske boliger har høstet internationale priser. Nizwa ligger ved en naturskøn vej fra Muscat, der løber langs med to af landets større bjergkæder, hvor besøgende har udsigt over nogle af Golflandenes mest afvekslende og smukke landskaber. Som centrum for Omans fremstilling af smykker og kunsthåndværk trækker Nizwa indkøbsivrige besøgende til fra Muscat på stressede endagsture. De buede kanjar-dolke fremstilles her – disse højt værdsatte symboler på omansk maskulinitet bæres i dag næsten kun i forbindelse med ceremonier. Byens store blåkuplede moske markerer beliggenheden af en basar, hvis sølvhandlere efterhånden har vænnet sig til vore dages souvenirjagende turister fra Vesten. Der er mere autentisk atmosfære i de turistfrie sidegader, hvor købslagningen og falbydningen fortsætter i et område, hvor der kun sælges dadler, og et andet, hvor der kun sælges geder.

Nizwa ligger ca.  17o km sydvest for Muscat. Er du på kulturrejse til Oman er det absolut værd at besøge og den bedste periode er fra oktober til april og om fredagen hvis du vil opleve markedet med levende dyr.