Fakta om Norge

Norge er supermodellen i Skandinavien, et bjerg- og fjordvelsignet land, der gør naboerne alvorlig misundelige hvad bjerge angår. Der er en grund til at kunstnere, fotografere og udendørs entusiaster taler i vildelse over dette land: ved næsten ethvert hjørne, er der betagende vildmarker som overvælder sanserne. Meget af Norge ligger over den nordlige polarkreds, og har midnatssolens endeløse lys, polar nætternes dunkle mørke, eller spøgelseslignende, hvirvlende nordlys. Blandt disse natur fænomener findes nogle af verdens mest skønne vandreområder samt skisportssteder. Man fornemmer at der næsten er en ufremkommelig grænse, men dette er stadig Skandinavien – med design-drevet barer og hoteller som aldrig er for langt væk.

Bedste tidspunkt at besøge Norge på er fra maj til september med hensyn til solskin, eller december til februar hvis man ønsker at stå på ski og se nordlysene.

Hovedstad: Oslo
Indbyggere: 4.660.539 millioner
Areal: 323.802 kvadratkilometer
Officielt sprog: Norsk

Ting man bør se

  • Oslo’s Vigeland Park, med dens gangbro beklædt med fotogene statuer af skrigende babyer og omklamrende elskende
  • Lofoten øerne – bjergrige øer fyldt med fiskerilandsbyer så postkort-perfekte, at de ligner forfalskninger
  • Den smukke Geirangerfjord – med båd eller til fods
  • Bryggen, det middelalderlige kvarter i Bergen, med dens lange træbygninger indeholdende museer, restauranter og forretninger

Ting man bør gøre

  • Tag en tur med Hurtigruten – kystdamper – nord for Bergen
  • Dug vinduerne til på en opsigtsvækkende, 7-timers Oslo-Bergen tur med tog
  • Iagttag polarbjørne i den arktiske øgruppe Svalbard, den ultimative polar eventyrs destination
  • Vandre blandt høje bjergtoppe og gletsjere

Få Norge ind under huden

  • Læs – Gud og myter i det nordlige Europa af HR Ellis Davidson; Et Dukkehjem af Henrik Ibsen; Sophie’s Verden af Jostein Gaarder
  • Lyt – til 80’er musik med A-ha; mørke og kontroversielle toner af black metal; den cool elektro stil med Röyksopp
  • Se – Max Manus (Man of War), Norges største kæmpesucces, der beretter om den sande historie i modstandskrigen under WWII
  • Spis – laks ( røget laks); varm multebær syltetøj med is
  • Drik – kaffe; akvavit (en suveræn brændevinslikør destilleret fra kartofler)

Varemærker

Fjorde, gletsjere, skuespilsforfatteren Henrik Ibsen; midnatsolen; kunstneren Edvard Munch; høje skatter; høje priser; oliematadorer; polarforskere; skisport; stavkirker, trolde, Vikingerne

Yderligere fakta

“Ski” er et norsk ord, og takket være verdensaldrende billedskæringer, der skildrer jægere rejsende på ski, gør nordmændene troværdige med hensyn til at have opfundet sporten

Bergen, hvor natur, handel og kultur mødes

En kulturrejse til Bergen i Norge byder på mange oplevelser, ikke mindst fra naturens side.

Bergen

Bergen, der blev grundlagt i 1070 og var Norges hovedstad i middelalderen, var en udpost for Østersøens magtfulde Hanseforbund i 1300-tallet. På den tid var Bergens havneområde, Bryggen, dets travle handelscenter. Det er stadig en prægtig samling af træbygninger, tidligere pakhuse og herberger, der i dag er hjemsted for butikker med kunsthåndværk, caféer og det interessante Bryggens Museum. Det meste af Bryggen er blevet ødelagt ved en række katastrofale brande gennem århundrederne (museumsbygningen er en af de få, der har overlevet), men mange af bygningerne er gentagne gange blevet minutiøst genopbygget, indtil Hanseforbundet definitivt mistede sin magt i 1600-tallet. Den smukke romanske Mariakirke er en original perle fra 1100-tallet og tjente gennem tre århundreder som hanseaternes åndelige midtpunkt. Bryggen er det eneste overlevende område med disse smukke træbygninger. Deres karakteristiske røde, hvide og okker farvede husgavle dukkede op overalt i Nordeuropa i perioden med hanseatisk indflydelse, og de er en væsentlig baggrund for Bergens turistnavn – Byen af Træ.

Bergen er omgivet af syv fjelde (tovbanen til Fløyfjellet fører 300 m op til det stejleste af dem, hvorfra man har en pragtfuld udsigt), hvilket ikke blot gør den til et naturligt, malerisk udgangspunkt, men også den mest praktiske adgangsvej til Norges enestående fjordlandskaber. En dagtur fra Bergen byder på det bedste af denne betagende smukke del af landet. Læg ud med en bustur ad stejle veje med hårnålesving til Stalheim med udsyn over dalen langt nede. I Gudvangen kan man gå om bord i en båd, der sejler gennem Nærøyfjord (den smalleste i Norge) og Aurlandsfjord, nogle af de kønneste forgreninger af den storladne Sognefjord. Efter dette betagende naturskønne panorama følger togturen fra byen Flåm i 870 m’s højde langs siden af en slugt til Myrdal. Over 19 km og 45 nervepirrende minutter kører toget gennem 20 tunneler og passerer 21 hårnålesving på sin vej forbi utallige vandfald. Togførerens forsikringer om, at toget er udstyret med fem ekstra sæt bremsesystemer – plus ét (eller to) glas snaps hjemme på en café i Bergen efter den 12 timer lange rundtur – skulle få bragt de hårdtprøvede nerver i ro igen.
Bergen ligger på den norske vestkyst ca. 560 kilometer vest for Oslo.

Troldhaugen

Lige syd for Bergen ligger Troldhaugen, den sommervilla fra 1800-tallet, der var ejet af musikeren og komponisten Edvard Grieg (1843-1907), som var født i Bergen og blev begravet på Troldhaugen sammen med sin hustru. Prøv så vidt muligt at overvære en af de koncerter, der afholdes her sommer eller efterår – læg besøget i forsommeren for at opleve de berømte internationale Bergen-festspil, der byder på en bred vvifte af musik og anden kunst, men altid er domineret af værker af bysbarne Grieg, fremført af Bergens Filharmoniske Orkester. Troldhaugen finder du små 10 kilometer syd for Bergen. Der er flere koncerter på Troldhaugen fra slutningen af juni til midten af november; tillige koncerter under Bergenfestspillene som foregår 11 dage fra sidst i maj til først i juni. 15. juni er Griegs fødselsdag. Læs mere om kulturrejser til Norge her på bloggen, du finder indlæg om naturen, historien, kulturen og meget mere.

Sognefjorden
Vil du på en rundtur i Sognefjorden er der afgang hver morgen, Vil du vide mere om kulturrejser til Sorgnefjorden, så læs indlægget: Sorgnefjordens skønhed

På kulturrejse til Hardangerfjord

Bo på Norges ældste hotel ved de blomstrende bredder langs Hardangerjorden på din kulturrejse til vores naboland og oplev noget af den smukkeste natur man kan forestille sig.

Af de utallige fjorde, der danner Norges stærkt indskårne kyst, anses Hardanger-fjorden – eller Norges Havefjord – normalt for en af de smukkeste. Terrasserede frugthaver dækker dens frodige bredder over hele dens 180 km lange forløb ind i landet. Den er et særligt søgt rejsemål i æble- og kirsebærtræernes blomstringstid og forvandler sig til et bølgende tæppe af lyserøde og hvide blomster sidst på foråret, hvor folk derfor kommer rejsende hertil fra nær og fjern.

Hotel Utne

Det perfekte udgangspunkt for udforskning af dette dejlige hjørne af de vestlige Norge finder man ved foden af Hardangerfjordens stejle bredder: Det lille Utne Hotel, der har taget imod gæster fra hele verden siden 1722. Dette indbydende hotel, der er Norges ældste, blev drevet af samme familie gennem fem generationer, indtil det i 1996 blev erhvervet af en kulturfond, der hermed sørgede for, at dets smukke historiske møbler og tekstiler (for slet ikke at tale om dets gæstfrihed og charme) er sikret bevaring langt ud i fremtiden.

Hotellets opmærksomme og elskværdige personale drager omsorg for, at her altid er hyggeligt og rart i den bedste landlige tradition. Det typisk norske interiør med bemalet træ og smuk folkekunst er den enkle og lette baggrund for familiens antikviteter og fotos og for værker, skænket af de kunstnere, der har foretrukket dette sted siden sidst i 1800-tallet.
Utne ligger kun ca. 40 kilometer syd for Voss, omkring 150 kilometer sydøst for Bergen, starter du din kulturrejse i Oslo har du næsten 400 kilometer i bil til Utne.
Den bedste til at besøge området på er i perioden fra maj til september og i april da kirsebærtræerne blomstrer sidst på foråret.

Hardanger Folkemuseum

I nærheden ligger Hardanger Folkemuseum, byens ypperlige kulturelle frilandsmuseum, der bl.a. rummer et gårdkompleks, bestående af bygninger fra 1800-tallet.

Læs meget mere om kulturrejser til Norge og andre lande i Europa her på bloggen. Er du interesseret i den smukke natur, så læs f.eks indlægget om Hurtigruten og Nordkap

Munch museet i Oslo

Skal du på kulturrejse til Oslo er det oplagt at planlægget et besøg på Munch museet.

Edvard Munch (1863-1944), der stadig er uhyre populær i dag, er den eneste skandinaviske billedkunstner, hvis indflydelse har gjort sig gældende over hele verden. At han ikke var særlig succesfuld i sin levetid (efter sin død blev han hyldet som ekspressionismens fader), fremgår af den kendsgerning, at han selv lå inde med de fleste af sine værker. Over 22.000 værker i hans eje blev skænket til byen Oslo i 1940, få år før hans død. Og som om dette ikke var nok, er samlingen blevet forøget gennem tiden ved gaver fra private, således at Munch-museet, der blev indviet i 1963, er fyldt til bristepunktet. Det rummer i dag malerier, tegninger, akvareller, træsnit, litografier, skulpturer og personlige ejendele, som f.eks. bøger og breve, hvoraf en redigeret andel er udstillet og jævnligt udskiftes.

Munch mistede sin mor som femårig og var som barn ofte syg. Hans livslange kamp mod sygdom og psykisk forpinthed afspejler sig i mange af hans værker, der spænder lige fra realisme til det, der senere skulle betegnes som ekspressionisme. Hans mest berømte værk, Skriget, blev stjålet fra museet i august 2004. Det er senere genfundet, men har lidt uoprettelig skade. Heldigvis er Aften på Karl Johan (der ligesom Skriget blev malet i samme produktive periode i 1890’erne, hvor hans navn var ved at blive kendt) her stadig. På trods af det vældige antal værker, der er udstillet, og som viser kunstneren på hvert alderstrin og under indflydelse af en række forskellige æstetiske impulser, fornemmes den gennemgående tone af melankoli og ensomhed.

Munch-Museet ligger på adressen Tøyengata 53 i Oslo. Du kan læse meget mere om kunst og kultur i Norge og andre lande i Europa her på bloggen om kulturrejser. Vil du vide mere om Munch museet i Oslo så klik på munch.museum. Et andet interessant museum at besøge under din kulturrejse i Oslo er Vikingeskiphuset

Hurtigruten og Nordkap

En kulturrejse til Nordkap, hvor midnats-solen skinner er en oplevelse for livet og den bliver kun endnu bedre af at du rejser med Hurtigruten et stykke af vejen mod Nordkap.

Bådene på Norges legendariske Hurtigrute sejler langs landets indskårne kyst, et område med smukke fjorde, gletsjere, bjerge og i sommermånederne en sol, der aldrig går helt ned. Denne flåde af gods- og passagerskibe, der er en livline for de fjerne byer i det nordlige Norge – hvoraf nogle kun er tilgængelige fra havsiden – anløber omkring 35 havne mellem Bergen og polarcirklen nær grænsen til Rusland på en 2500 sømil og 12 dage lang rundtur. Hurtigrutens skibe er ikke luksuslinere, men med så betagende landskaber, med komfortable kahytter og med udmærket forplejning er de en del af hele eventyret ved at sejle rundt mellem store og små havne.

Nordkap

Nogle af opholdene – som f.eks. ved Nordkap, et næsten lodret granitforbjerg, der rejser sig i 309 m’s højde op af det iskolde Norskehav – er så lange, at der er tid til forskellige udflugter i land. På grund af Nordkaps beliggenhed længere mod nord end Alaska og det meste af Sibirien, holder solen sig over horisonten fra 12. maj til 1. august og under horisonten fra 19. november til 25. januar. Nordkaps plateau, der ligger ca. 1300 km fra randen af det arktiske isdække, er et stort set ubeboet sted med et vildsomt og romantisk månelandskab – intet kan vokse på denne tundra. Dette er en lokalitet, som besøgende enten elsker eller hader, men her er frydefuldt for eventyrlystne turister – det kan man overbevise sig om ved at deltage i feststemningen i observatoriets champagnebar, hvor man nemt kan føle det, som var man lige ved at falde ud over “selveste verdens kant”, som en italiensk pilgrim skrev i 1664.

Skal du selv planlægge en kulturrejse til Norge og sejle med hurtigruten kan du få information hos alle rejsebureauer i Bergen eller på selskabets hjemmeside på hurtigruten.
Der er afgange fra Bergen og Kirkenes dagligt året rundt, men den bedste tid at rejse på kulturrejse til Nordkap er fra juni til august. Her skal du dog bestille i god tid da disse afgange hurtig bliver udsolgt! Læs meget mere om kulturrejser til Norge og andre lande i Europa her på bloggen.

Kulturrejse ad serpentinevejen til Geirangerfjord

Geirangerfjord er Norge, når det er mest dramatisk og rejser du på kulturrejse hertil vil du få en oplevelse for livet!

Europæere (og især briter), der var betaget af de mageløse landskaber og på jagt efter det perfekte lakse- og ørredfiskeri, “opdagede” de norske fjorde sidst i 1800-tallet. Den 16 km lange Geirangerfjord med sine lodrette klippesider var – og er stadig – anerkendt som den mest uforlignelige: Norge, når det er mest dramatisk. Se den fra den fantastiske Örneveien fra Åndalsnes til Geiranger med sine 11 hårrejsende hårnålesving – fuldført i 1952 og stadig en fabelagtig ingeniørbedrift. Gør ophold ved Ørnesvinget, og nyd her det uforglemmelige syn af fjorden, der snor sig gennem dalen. Fra Åndalsnes til Valldal ligger endnu en af Norges nervepirrende serpentineveje, Trollstigveien, der fører gennem et af landets mest isolerede områder.

Dette er ikke en af de lettest tilgængelige fjorde, men utvivlsomt den mest populære, hvor turister kan vælge mellem talrige muligheder – halvdagssejlture, glimrende laksefiskeri, vandreture, cykelture, besøg på maleriske forladte gårdbygder uden vejforbindelse og udflugter til Jostedalsbreen, Europas største gletsjer, og imponerende vandfald med navne som De Syv Søstre og Brudesløret. Rejser du på kulturrejser i egen bil til Geirangerfjord skal du regne med Ca. 7 timers kørsel fra Oslo ad Serpentinevejen, som er en stor oplevelse.

En fremragende base for udflugter i Geirangerfjord-området og den nærliggende Norangsfjord er Union Hotel. Det er et af de gode, gamle “fjordslotte”, der var så populære i slutningen af 1800-tallet. Det er i dag restaureret og moderniseret og gør sig stadig gældende i området; Norges kong Harald og dronning Sonja valgte at fejre deres sølvbryllupsdag her i 1993. Man kan tilmed tage et bad i den tyske kejser Wilhelms originale badekar (han vendte tilbage hertil ikke mindre end 25 gange), hvis man ellers kan få fingre i Værelse 12. Union Hotel i byen Øye, ved bredden af Norangsfjorden.

Kviknes Hotel, midt i Sognefjordens skønhed

En kulturrejse til Sognefjorden er indbegrebet af noget af det smukkest natur man kan tænke sig og det hele bliver fuldendt hvis man på sin kulturrejse bor på Kviknes Hotel

Norges enestående naturskønhed skyldes i høj grad landets fjorde, og Sognefjorden er ikke blot den længste og dybeste af dem, den er tillige en af de mest maleriske. Efter en fire timer lang sejltur fra Bergen gennem et betagende landskab, ser man forude omridset af Kviknes Hotel, der ligger på en lille halvø, der rækker ud i den 200 km lange fjord. Dette hotel, der stammer tilbage fra 1752, har været målet for digtere og konger gennem de fire generationer, hvor Kvikne-familien har stået ved roret. Der er blevet tilføjet en moderne fløj, men bed om et værelse i den oprindelige bygning, hvor en del af værelserne har balkoner med en uforglemmelig udsigt over fjorden. Selv om hotellet er fuldt af endagsrejsende og turister, sporer man stadig en atmosfære af familiedrevet basislejr som udgangspunkt for vandre- og cykelture i det overdådigt smukke landskab. En sejltur op ad den lille, prægtige Fjærlandsfjord nord for Sognefjorden for at se Jostedalsbræen er en vidunderlig endagstur. Kviknes Hotel ligger i Balestrand i Sognefjorden. Det tager omkring 4 timer med skib fra Bergen og der er daglige forbindelser. Den bedste til at rejse på kulturrejse til Sognefjorden er i sommermånederne, men du kan være heldig at vejeret er fantastisk helt frem til oktober. Læs mere om kulturrejser til Norge og udvalgte hoteller i andre indlæg her på bloggen.

Kulturrejse til Lofoten

Naturen er almægtig overalt i Norge, men måske allermest på Lofoten 200 km nord for polarcirklen og rejser du på kulturrejse hertil får du en oplevelse for livet. Denne ca. 200 km lange øgruppe med små fiskersamfund på baggrund af den dramatiske fjeldvæg af snedækkede tinder – granitdannelser, der er over tre mia. år gamle – tiltrækker stadigt flere folk fra fastlandet (og udenlandske kunstnere) på grund af sin afsondrethed, det helt specielle lys, den friske luft og de uforurenede vande. Den traditionelle rorbu (fiskerhytte) blev opført på kajanlæggene, der strakte sig langt ud i vandet; i dag er de populære som udlejningshuse på grund af deres enkelhed (og det indblik ,de giver i fortidens lokale livsvilkår). Denne stejle øverden byder på sommernætter med otte timers tusmørke med uafbrudt midnatssol fra juni til sidst i juli. Svolvær (4000 indbyggere) er øernes hovedby og huser en blomstrende kunstnerkoloni om sommeren. Den anløbes af færger fra Bodø på fastlandet, hvor Edgar Allan Poe tilbragte flere år, mens han skrev A Descent into the Maelstrom (på dansk: ned i malstrømmen), der beskriver det særegne fænomen, hvor vældige vandmængder skyller gennem dybe, smalle stræder med det faldende tidevand. En malstrøm – ordet er af hollandsk oprindelse og betyder “en drejende, malende strøm” – er en voldsom, naturlig vandhvirvel, der fremkalder en uhyggelig, brølende lyd. Før man tager færgen til Lofoten, bør man besøge tidevandsstrømmen Saltstraumen sydøst for Bodø på fastlandet for at se,hvad det var, der fascinerede Poe.

Lofoten ligger næsten 800 kilometer nord for Trondheim, og næsten 1500 kilometer nord for Bergen, og godt 1300 kilometer nord for Oslo, så vi er langt mod nord! Rejser du på kulturrejser til Lofoten i egen bil er der færgeoverfart fra Bodø som tager ca. 5 timer til Lofoten. Rejser du med fly fra Bodø tager det omkring en halv times tid. Den bedste tid at besøge Lofoten på er i perioden fra juni til juli.

Nordlys et af vinterens smukkeste og forunderligste syn

På kulturrejse til det nordlige Norge på jagt efter nordlys!

Samme beliggenhed langt mod nord i Europa, der byder på endeløse dage med sommersol, byder på noget lige så fascinerende i de i øvrigt mørke og trykkende vintermåneder: aurora borealis (“morgenrøden i nord”) eller nordlys, er lidt uhyggeligt, lydløst spil af dansende lys på himlen. I de klareste vinternætter kolliderer solvinden over Arktis med jordens elektron-opladede atmosfære og skaber en aurora af disse hvirvlende lysfænomener omkring den magnetiske nordpol. Den overvejende farve er grøn, men under større udbrud om natten antager himlen tillige kortvarige lyserøde og grå krøller langs omridset med et skær af lilla i midten. På Northern Lights Planetarium i Tromsø, porten til Arktis og Norges selvudnævnte “Nordens Paris”, demonstreres og forklares fænomenet videnskabeligt ved hjælp af dokumentarfilm og den nødvendige teknologi. Men da byens lys kan overstråle dette skuespil på himlen, fører lokale same-guider besøgende med snescooter, hundeslæde eller rensdyrkaner ud i Nordnorges frosne nattelandskaber. Samerne, der førhen opretholdt livet som nomader, lever i dag fortrinsvis i byer som Karasjok (485 km mod øst), sameregionens hovedstad, og Kautokeino (418 km mod sydøst).

Tromsø ligger hele 1750 kilometer nord for Oslo. Man kan opleve nordlys på skyfrie nætter fra sidst i november til først i april. Den bedste tid at rejse på kulturrejse til området omkring Tromsø i Norge hvis man gerne vil opleve nordlyste er i januar eller februar. Nordlyset ses bedst omkring kl. 23.00 til ved midnat.  Tromsø afholder en årlig Nordlysfestival med klassisk og moderne musik over fire dage fra midt til sidst i januar.

Læs meget mere om kulturrejser til Norge her på bloggen og ikke mindst om den fantastiske natur landet byder sine gæster!

Vikingskiphuset i Oslo

Skal du på kulturrejse til Oslo og er interesseret i historie finder du i dette indlæg informationer om Vikingeskiphuset

Vikingetiden, hvor nordboerne hærgede Europas kyster, varede fra c a. år 800 til ca. 1050 (den modige opdagelsesrejsende Leif den Lykkelige skal efter sigende have opdaget Amerika i 1001). Der blev ikke skrevet meget ned om deres store sagaer og sagn, der gennem tiderne blev mundtligt overleveret og udsmykket. Det bedste sted at se deres righoldige historie er på det katedralagtige Vikingskipmuseum, bygget i 1936 som udstillingsbygning for tre utroligt velbevarede vikingeskibe fra 800-tallet, der blev udgravet omkring forrige århundredskifte ved den nærliggende Oslo fjord. Disse tre fartøjer, der anses for landets vigtigste arkæologiske fund, rummede de jordiske rester af vikinghøvdinge og en dronning (som man mener er kong Harald Hårfagers bedstemor) sammen med deres tjenere, kæledyr og utallige genstande, der skulle tjene dem i døden på samme storslåede måde, de havde været vant til i livet. Tilsammen udgør de det største vikingefund, der nogensinde er gjort, og har givet et fascinerende indblik i Norges fjerne søfartsfortid. Håndværket og de kunstneriske detaljer vidner om, at vikingerne mestrede langt mere end blot at sejle. Vikingskiphuset ligger på adressen Huk Aveny 35 i bydelen Bygdøy. Læs mere om kulturrejser til Oslo og andre byer i Europa her på bloggen om kulturrejser. Vil du vide mere om Vikingeskiphuset så klik på kulturhistorisk museum.