Se nordlyset i Finland

En samisk legende siger, at ræven løber over det arktiske fjeld og lyser himlen op med gnister fra dens hale. En videnskabsmand ville derimod sige, at solvinden sender ladede partikler mod jorden, og at disse partikler producerer en energi, der afgives som lys, når de støder sammen med jordens atmosfære. Hvordan det end forholder sig, så er nordlyset et magisk fænomen, der bør opleves – og Finland er et godt sted at opleve det.

Nordlyset er undertiden synligt i Danmark, men som regel meget svagt og i korte tidsrum. I Finland er det derimod synligt helt op til over halvdelen af året i visse dale af landet. For eksempel er nordlyset synligt 200 nætter om året i den finske del af Lapland.


Se Youtube-video med nordlys fra Finland

Men som navnet på fænomenet tilsiger, så er chancerne for at opleve det større, jo længere mod nord du kommer. Steder som Saariselkä, Kilpisjärvi og Inari – sammen med resten af det nordlige Lapland – er højst anbefalelsesværdige steder i Finland, hvis du er på jagt efter Nordlyset. I den sydlige del af Finland, herunder hovedstaden Helsinki, kan du også være heldig at kunne se nordlyset, men forskellen er, at det i den sydlige del af landet kun er synligt omkring 20 nætter om året mod de omkring 200 nætter, det er synligt i den nordlige del af landet.

Hvilke forhold er bedst, når du gerne vil se Nordlyset?

For at kunne få øje på nordlyset kræves der naturligvis både tilstrækkelig mørke og en himmel, som er nogenlunde klar. Disse forhold opfyldes normalt bedst i det sene efterår, om vinteren eller i det tidlige forår. Det bedste tidspunkt på dagen at kigge efter nordlyset er et par timer før og efter midnat.

Hvis du er så heldig at kunne overvære den himmelske forestilling, bør du berede dig på, at oplevelsen er af ubestemmelig varighed: Nordlyset optræder undertiden kun i hele eller halve minutter, men det kan også stå på i timevis. Selv meteorologerne har svært ved at forudsige fænomenet.

Du kan læse mere om, hvor det aktuelt er muligt at se nordlyset i Finland på følgende side fra det finske meteorologiske institut, der også indeholder et alarm-system for de magnetiske felter i Nord- og Sydfinland.

 

Gå på verdens første nationale kyst-sti i Wales

Wales er det første land i verden til at have en formel sti hele vejen rundt om sin kyst. Stien, som har fået navnet “The Wales Coast Path”, er 1400 kilometer lang og sammen med den anden nationale sti, “Offas Dyke Path National Trail”, udgør stien en samlet vandrerute på hele 1658 kilometer. Stien har allerede modtaget stor international anerkendelse, som fik ekstra næring, da kysten i Wales sidste år blev kåret som verdens bedste destination af Lonely Planets rejseeksperter.

Kyst-stien snor sig gennem byer og landsbyer, på tværs af klippetoppe og sandstrande, og tager undertiden et smut ind i landet, inden den på ny leder dig ud til en afsondret bugt eller lille flække, som du ville gå glip af, hvis du havde rejst gennem landskabet med bil, bus eller tog.

Den vil tage dig fra mundingen af floden Dee, langs den nordlige walisiske kyst med sine smukke kystbyer; over Menai-strædet på Isle of Anglesey; eller fra Llyn Peninsula ned til den forrygende skønne Cardigan Bay; gennem Storbritanniens eneste kystnære national-park i Pembrokeshire; langs kilometervis af gyldent sand; via Gower med sine fantastiske landskabs-scener; langs havnefronten i Cardiff Bay og den walisiske hovedstad Cardiff; til du når købstaden Chepstow.


Se den officielle præsentations-video af The Wales Coast Path

Samarbejde med den walisiske regering

The Wales Coast Path er blevet udviklet af den walisiske regering i samarbejde med Rådet for Land i Wales (The Countryside Council for Wales), seksten kommuner og to nationalparker. Ud over støtte fra den walisiske regering og de kystnære kommuner på ca. 2 millioner pund om året, har Den Europæiske Fond for Regional-udvikling (European Regional Development Fund) afsat næsten 4 millioner pund i de næste fire år i støtte til projektet. Forbedringer og tilpasning af ruten vil fortsætte i 2013 for at sikre, at stien følger den walisiske kyst så tæt, som det er sikkert og praktisk muligt.

Det er desuden planen, at The Wales Coast Path på længere sigt vil føre til skabelsen af cirkulære kystnære ruter, når forbindelserne til byerne og landsbyerne i den indre del af landet er forbedret.

Du kan læse meget mere om The Wales Coast Path på projektets officielle hjemmside

 

Landskaber på São Miguel

São Miguel, som er opkaldt efter ærkeenglen Mikael, er Azorernes største ø, og en af de smukkeste. På São Miguel, der lokalt kaldes for den “den grønne ø “, finder du udover de små hyggelige landsbyer en frodig og varieret naturen med spektakulære landskaber præget af Azorernes vulkanske ophav. Herunder kan du læse om nogle af de mange natur- og kulturoplevelser på São Miguel.

Sete Cidades søen

Et stort krater med en omkreds på 12 m. Et uforglemmeligt syn med Lagoa Verde (den grønne sø) og Lagoa Azul (den blå sø), indrammet af stejle skråninger dækkede af træer og blomster. Lagoa Azuls bredder og lille halvø indbyder til fredelige vandreture og picnics, til at nyde freden og roen. Et gammelt sagn fortæller om en prinsesse og en fårehyrde, hvis kærlighed var umulig, og deres tårer skabte derefter de to søer med forskellig farve i kraterne.

Ved det ene krater ligger den idylliske landsby Sete Cidades med sine specielle huse i en populær arkitektonisk stil og en neo-gotisk kirke fra det 19. århundrede, samt grønne marker og en mindre sø ved navn Santiago. Ved Lagoa Azul ligger en smuk have med imponerende træer og masser af azaleaer.

Belvederes ved Vista do Rei (i forbindelse med Kong Carlos’ besøg i 1901) og Cerrado das Freiras. Interessante udsigtspunkter fra vejen, der er bygget langs krateret, kantet med flotte hortensiaer. Den ene flotte udsigt følger den anden fra vejen der forbinder den tidligere nævnte kirke med landsbyen Varzea.

Pico do Carvao på Sao Miguel

En bjergtop med vidtstrakt udsigt over havet og midten af øen. I nærheden ligger søerne Carvao, Canario og Rasa, foruden andre mindre søer, alle omgivet af kølige grønne marker og træer.

Lagoa do Fogo (Ildsøen)

Krateret fra en udslukt vulkan. En enorm sø med krystalklart vand. Halvø med strand. Smuk med rolig atmosfære. Strålende udsigter over havet og bjergene. I nærheden ligger Congro og Nenufares søerne, små men smukke.

Furnas dalen

Som en stor dyb have hvor de farvestrålende blomster blander sig smukt med de grønne japanske cedertræer og andre træer. Løvtræer fra både kolde og tropiske egne, endog træer som knapt nok findes i deres oprindelige hjemlande. Furnas søen er rolig og romantisk; de gotiske konturer af Jose do Canto kapellet spejler sig i det klare vand og indbyder til at hvile sig en stund. Ved søens bredder findes de naturlige køkkener, hvor den berømte ret, kaldet ’cozido’ tilberedes ved at anbringe hermetisk lukkede gryder med kød og grøntsager i den vulkanske jord.
Kraterne (caldeiras) ligger i et område med forskellige former for vulkansk aktivitet. Den mest spektakulære er Caldeira de Pero Botelho med kogende mudder. Desuden findes her varme kilder i forskellige temperaturer, samt et kurbad og et hospital fra det 19. århundrede.

Thomas Hickling grundlagde i det 18. århundrede en park, som blev udbygget i det 19. århundrede, Terra Nostra Park, i det idylliske Furnas. Det er i dag et romantisk område med damme, snoede stier, blomster, gamle træer og frem for alt en velgørende stilhed. To vandløb løber sammen i parken, hvor der også findes et varmt termisk bad. Endelig kan Furnas dalen byde på en golfbane og tennisbaner.

To rivende vandløb løber gennem dalen, det ene med koldt vand og det andet med varmt jernholdigt vand. Her findes også gammeldags vandmøller.
I nærheden ligger et højdedrag kaldet Pico do Ferre, et (belvedere) med en vidtstrakt udsigt over Furnas dalen. Der er også mange vandfald her.

Tronqueira

Et særdeles flot område bestående af bjergkamme og pas, med storslåede udsigter over grønne landskaber og havet. En parklignende skov. Det mest iøjnefaldende punkt er Pico de Vara, som med en højde på 1,080 m, er det højeste bjerg på Sao Miguel. Fantastisk udsigt over den østlige del af øen.

Madeiras naturreservater

Bevidst om det naturlige miljøs biologiske rigdom, deklarerede Madeiras regering i 1982 2/3 af øen som naturreservat. For besøgende betyder det, at man ikke har lov til at plukke, ødelægge eller på nogen måde forstyrre indfødte arter af planter og blomster. Men til gengæld er man mange steder mere end velkommen til at tage den store artsrigdom i fuldt øjesyn.

Det beskyttede område i naturparken inkluderer Laurissilva Skoven, Natur Reservaterne Desertas og the Selvagens Islands, the Natural Reserve of Garajau, the Natural Reserve of Rocha do Navio og, selvfølgelig, selve Natural Park.

Desertas-øernes naturreservat på Madeira

Desertas består af tre små øer – llhéu Chao, Deserta Grande og Bugio – alle af vulkansk oprindelse. Disse øer er ubeboede grundet de ugæstfrie betingelser og mangel på frisk vand.

Desertas-øerne blev erklæret beskyttet område i 1990, og fem år senere blev de et naturreservat, hvortil man skal have en tilladelse, såfremt man ønsker at besøge stedet. Selv om hovedformålet med beskyttelse af området var til fordel for søløverne, som lever her, er det nu udvidet til at dække hele det økologiske system på øerne.

Garajaus naturreservat på Madeira

Lovgivningen som skabte Garajaus naturreservat blev lavet for at beskytte et meget privilegeret område af Madeiras kyst med det formål at gøre det til en miljøskole. Det er det eneste specielle hav-reservat i hele Portugal.

Reservatet tilbyder unikke betingelser for et beskyttet område, ikke kun på grund af dets geografiske beliggenhed, men også for dets biologiske mangfoldighed og ekstraordinære krystalklare vand, som danner grundlag for stor naturvidenskabelig, fritids- og turistinteresse.

Det er ikke tilladt at fiske på området og der forekommer regelmæssig kontrol for at sikre sig, at reservatet ikke ødelægges.

Selvagens-øernes naturreservat, Madeira

Selvagens omfatter to små øgrupper, hvor de vigtigste er Selvagem Grande, Selvagem Pequena, og llhèu de Fora. Dette reservat blev grundlagt i 1971 (et af de ældste på Portugal) som en nødvendig beskyttelse af havets fugleliv. Grundet de optimale betingelser for havfuglenes ynglepladser, er disse øer også kendt som et ”ornitologisk paradis”.

Ponta de Sao Lourencos naturreservat, Madeira

Ponta de Sao Lourenco er den østligste halvø tilhørende Madeira, 9 km lang og 2 km bred, inklusiv de to øer llhèu da Cevada og llhèu da Ponta de Sao Lourenco. Det blev erklæret som naturreservat i 1982 med det formål at bevare faunaen, floraen og den geologiske kulturarv. Ponta de Sao Lourencos vegetation er meget speciel og unik inden for ”Macaronesia”, ikke fordi den er uberørt men for dens tilstedeværelse med vigtige sorter af endemisk (indenlandsk) flora, som er begrænset til dette område.

Ud over den rige vegetation, er dette reservat også hjemsted for mange fuglearter og sågar søløver kan ses af og til. Nordkysten er meget forskellig fra sydkysten. Nordkysten er mere dramatisk og ikke let at nå frem til med båd, da den er mere udsat for vind og oprørt hav. Sydkysten har oplevet mindre nedbrydning og der er utallige muligheder for at komme til stranden med båd.

Rocah do Navios naturreservat på Madeira

Vi bør være taknemmelig over for den lokale befolkning for indførslen af de love som skabte Natural Reserve of Rocha do Navio i Santana. De bemærkede, at kysten blev hurtigt forringet grundet illegalt fiskeri og sprængninger – en praktik som forårsagede megen skade på livet i havet.

Så ideen med at få vedtaget en multi-hensigt betød, at der blev skabt et naturreservat med det formål at beskytte faunaen i vandet, bevare naturen og styrke det vældige turistpotentiale i området. Dette reservat er et af de mest naturskønne områder på øens nordlige kyst og ligger mellem Ponta de Sao Jorge og Ponta do Clèrigo.
 

Laurissilva Skov

Naturskoven på Madeira (the ”Laurissilva”) fylder mere end 20 % af øens overflade, og ligger på en højde mellem 300 og 1300 meter. Det meste finder man i den nordlige del af Madeira grundet den lavere temperatur og højere fugtighed. Det er den største koncentration af ”Laurissilva” skov i verden, og det siges, at det også er den bedst bevarede. De oprindelige træer er fra Tertiary perioden (den ældste del af Jordens nyere tid) da Laurissilva skoven dækkede et omfattende areal af Middelhavet. Nu er det begrænset til bio-geografiske områder af ”Macaronesia”, som består af Madeira, Azorerne, De Kanariske Øer og Cape Verde.

Ordet ”Laurissilva” kommer fra det latinske ord ”silva”, som betyder skov og fra ”Laurus” (lauraceous – laurel), som er i familie med træsorterne som findes i skoven. Ud over dens blændende skønhed afslører denne naturlige gåde af former og skygger af grønt al den dynamit som er typisk for et balancerende miljø. I dag er ”Laurissilva” skoven på Madeira klassificeret som UNESCOs Verdenskulturarv.

Portugals natur

Portugal er ikke bare et fantastisk kulturland med en lang og stolt historie. Også naturen har Portugal på sin side. Det lange land byder på en rig variation af landskabstyper og klimaer. Fra lange, hvide sandstrande over skove, bjerge og sletter så langt øjet rækker.

Det er en stor oplevelse at lære et land at kende, og Portugal er ingen undtagelse. At rejse rundt og få lov til at se Portugals natur, smage vinene og maden, hver regions specialitet er en oplevelse. Også at blive inviteret indenfor i de lokale hjem, er noget du vil kunne opleve i Portugal – specielt i de nordlige egne.

At lære portugiserne at kende, som er så gæstfri og hjælpsomme og stolte af deres land, er en stor fornøjelse. At følge de smalle, snoede veje på landet, fra landsby til landsby og se landskabet ændre sig. I Portugals natur finder du et meget afvekslende landskab, selvom landet ikke er særlig stort.

I den sydlige del af Portugal dominerer bølgende marker og skove med korkeg, mens du i det nordlige Portugal finder landskaber der er bjergrige og kuperede. Der er også mere grønt mod nord; især i de nordvestlige dele, hvor det regner meget. Mod syd brænder solen stærkt, og jorden er mere tør.

Jo bedre man lærer Portugals natur at kende, jo mere nysgerrig bliver man: Hvad er det, der har formet denne kultur, disse mennesker, gastronomien og vinene?

Historien viser sig i Portugals natur

Portugal er et land med en spændende historie og er præget af flere forskellige folkeslag. Barbarer, germaner, romere, maurere, fønikere, spaniere og franskmænd har i forskellige perioder invaderet landet og efterladt sig spor overalt i Portugal. Arkæologiske fund har vist, at man rent faktisk fremstillede vin i Portugal allerede i bronzealderen.

Bergen, hvor natur, handel og kultur mødes

En kulturrejse til Bergen i Norge byder på mange oplevelser, ikke mindst fra naturens side.

Bergen

Bergen, der blev grundlagt i 1070 og var Norges hovedstad i middelalderen, var en udpost for Østersøens magtfulde Hanseforbund i 1300-tallet. På den tid var Bergens havneområde, Bryggen, dets travle handelscenter. Det er stadig en prægtig samling af træbygninger, tidligere pakhuse og herberger, der i dag er hjemsted for butikker med kunsthåndværk, caféer og det interessante Bryggens Museum. Det meste af Bryggen er blevet ødelagt ved en række katastrofale brande gennem århundrederne (museumsbygningen er en af de få, der har overlevet), men mange af bygningerne er gentagne gange blevet minutiøst genopbygget, indtil Hanseforbundet definitivt mistede sin magt i 1600-tallet. Den smukke romanske Mariakirke er en original perle fra 1100-tallet og tjente gennem tre århundreder som hanseaternes åndelige midtpunkt. Bryggen er det eneste overlevende område med disse smukke træbygninger. Deres karakteristiske røde, hvide og okker farvede husgavle dukkede op overalt i Nordeuropa i perioden med hanseatisk indflydelse, og de er en væsentlig baggrund for Bergens turistnavn – Byen af Træ.

Bergen er omgivet af syv fjelde (tovbanen til Fløyfjellet fører 300 m op til det stejleste af dem, hvorfra man har en pragtfuld udsigt), hvilket ikke blot gør den til et naturligt, malerisk udgangspunkt, men også den mest praktiske adgangsvej til Norges enestående fjordlandskaber. En dagtur fra Bergen byder på det bedste af denne betagende smukke del af landet. Læg ud med en bustur ad stejle veje med hårnålesving til Stalheim med udsyn over dalen langt nede. I Gudvangen kan man gå om bord i en båd, der sejler gennem Nærøyfjord (den smalleste i Norge) og Aurlandsfjord, nogle af de kønneste forgreninger af den storladne Sognefjord. Efter dette betagende naturskønne panorama følger togturen fra byen Flåm i 870 m’s højde langs siden af en slugt til Myrdal. Over 19 km og 45 nervepirrende minutter kører toget gennem 20 tunneler og passerer 21 hårnålesving på sin vej forbi utallige vandfald. Togførerens forsikringer om, at toget er udstyret med fem ekstra sæt bremsesystemer – plus ét (eller to) glas snaps hjemme på en café i Bergen efter den 12 timer lange rundtur – skulle få bragt de hårdtprøvede nerver i ro igen.
Bergen ligger på den norske vestkyst ca. 560 kilometer vest for Oslo.

Troldhaugen

Lige syd for Bergen ligger Troldhaugen, den sommervilla fra 1800-tallet, der var ejet af musikeren og komponisten Edvard Grieg (1843-1907), som var født i Bergen og blev begravet på Troldhaugen sammen med sin hustru. Prøv så vidt muligt at overvære en af de koncerter, der afholdes her sommer eller efterår – læg besøget i forsommeren for at opleve de berømte internationale Bergen-festspil, der byder på en bred vvifte af musik og anden kunst, men altid er domineret af værker af bysbarne Grieg, fremført af Bergens Filharmoniske Orkester. Troldhaugen finder du små 10 kilometer syd for Bergen. Der er flere koncerter på Troldhaugen fra slutningen af juni til midten af november; tillige koncerter under Bergenfestspillene som foregår 11 dage fra sidst i maj til først i juni. 15. juni er Griegs fødselsdag. Læs mere om kulturrejser til Norge her på bloggen, du finder indlæg om naturen, historien, kulturen og meget mere.

Sognefjorden
Vil du på en rundtur i Sognefjorden er der afgang hver morgen, Vil du vide mere om kulturrejser til Sorgnefjorden, så læs indlægget: Sorgnefjordens skønhed

Hvaler og delfiner på Madeira

På grund af den perfekte beliggenhed i det atlantiske ocean er øen Madeira velsignet med en meget speciel seværdighed – hvalsafari. Muligheden for at besøge hvaler og delfiner er først for nylig blevet genoptaget som et aktiv på denne skønne feriedestination.

Madeira byder ikke bare på storartede kulturoplevelser. Den smukke ø har også en fantastisk natur med et rigt dyreliv. Havene omkring øen er fyldt med eksotiske og interessante havpattedyr.

År 2003 var et usædvanligt år med hensyn til antallet af finne- og sei-hvaler, som kunne ses i vandene rundt om øen, da disse dyrearter slog sig ned over sommermånederne. Normalt kan man opleve mange hvaler og delfiner på Madeira, men nogle år er der nærmest ingen ende på antallet af oplevelser, hvor de fascinerende dyr dukker op af havet.

Hvaler og delfiner tæt på kysten på Madeira

Kun fem kilometer fra kysten har havet en dybde på mere end 3000 meter. Vandet tæt på Madeiras kyster bliver hurtigt meget dybt, og nogle dage svømmer disse dyr tæt på kysten. Man kan være heldig at opleve nogle arter af delfiner sammen med meget sjældne Beaked (Næb)hvaler i vandene rundt om Madeira.

Bortset fra denne betagende hval- og delfin-oplevelse kan man opleve havets vandrefugle, hvoraf nogle kun findes i denne del af verden. Madeira er et perfekt sted at møde dette fascinerende dyreliv.

Få disse hvaler og delfiner at se på Madeira

Følgende arter kan opleves på hvalsafarier: Finne-hvalen, kaskelothvalen, Sei hvalen, flyvehvalen, adskillige næbhvaler, pukkelhvalen, store Atlanterhavs-delfiner som ”Atlantic Spotted Delfiner, Common (almindelige) delfiner, Bottle Nose delfiner(flaskehals), stribede delfiner, Rough Tooth Delfiner (voldsomme tand delfiner), Risso’s delfiner og mange andre.
Øen Madeira kan opfylde enhver hval- og delfinopdagers drømme.

Kulturrejse til verdens største iglo

Er dette det mest cool sted i verden at opholde sig? Også i den grad! Ishotellet er et magisk, gennemskinneligt palads med gæsteværelser (der er endda en suite for nygifte), en biograf, en 14 m lang vodkabar med “glas” udskåret af is, gallerier og en futuristisk udseende foyer med kolonnader, hvor islysekroner oplyses af fiberoptik. Hotellet er siden 1990 blevet opbygget hvert år i november af 4000 tons tætpakket sne og is, og det forsvinder hvert forår, når det smelter og forsvinder i Torneälven, ved hvis bred det er opført. Denne surrealistiske isbygning er et vidunder i sig selv, men indretningen og udsmykningen kan være lige så utrolig: Møblerne, kunstværkerne og skulpturerne på fællesarealerne er fremstillet af ingeniører og velkendte iskunstnere. Der kan være overraskende varmt her (nå ja, det er måske lige at trække den for vidt): Ens isblok af en “seng” er overdådigt udstyret med mange lag af rensdyrskind under de hypermoderne soveposer. Man kan lade sig riste i saunaen før den solide morgenmad og derpå kaste sig ud i en dag fuld af sjove aktiviteter (men husk hele tiden, at dette er nord for polarcirklen, og at solen derfor ikke skinner i seks uger fra december til januar): Vælg mellem safari på snescooter (eller med rensdyrkane), ture med hundeslæde, isfiskeri, observationer af nordlysets ejendommelige mønstre, langrend, helikopterture eller besøg i samelandsbyer (de førhen nomadisk levende oprindelige indbyggere, man tidligere kaldte lapper, og som levede af deres rensdyrflokke). for dem, der synes, de har fået nok til afkrydsning på pralelisten efter én isnende nat i dybfryseren med temperaturer på omkring de -5 grader C, er der alternativ indkvartering i almindelige hytter i nærheden (med mere normale bekvemmeligheder, som f.eks. centralvarme). Ishotellet ligger kun ca. 10 kilometer fra lufthavnen i Jukkasjärvi. Transport til og fra hotellet er mulig med almindelig taxa, men bed om at blive hentet med hundeslæde eller snescooter. Hotellet har åbent fra midt i december til sidst i april, hvis temperaturen tillader det. Vil du opleve nordlys er det bedst i Januar og februar. Læs mere om nordlys i indlægget: Nordlys et af vinterens smukkeste og forunderligste syn. Den vigtige samefestival med marknad (marked) i Jokkmokk, 200 km væk, afholdes første uge i februar.

Rio Formosa Naturreservatet på Algarvekysten

Når flyet lægger an til landing i Faros lufthavn, ser man, som det første indtryk af Algarve, et landskab af saltpander, marsk, kyst-øer og laguner. For det store flertal på vej til feriestrandene, er det også det eneste, de ser til et af Europas vigtigste vådområder.

Rejser du til Algarve ikke blot for at dase ved stranden, men også for at opleve regionens kultur- og naturseværdigheder, er Rio Formosa Naturreservatet ikke til at komme uden om.

Rio Formosas informationscenter

Naturreservatet Rio Formosa på Algarve dækker et areal på 18.400 ha. og strækker sig langs kysten fra Quinta do Lago, vest for Faro, helt ud til Manta Rota. Informationscenteret ligger lidt øst for Olhao. I selve centeret får man et generelt overblik over naturparken. Der er store akvarier med lagunens vigtigste fisk og bløddyr, lige fra muslinger til en stor blæksprutte og uhyggelige muræner, der lurer i de store krukker på akvariets bund. Her er også en sørgelig udstilling af ulovlige fuglesnarer og fiskenet fundet af parkens ansatte. Meget af centrets arbejde består i at undervise børn i natur- og miljøbeskyttelse. De voksne portugisere er åbenbart fortabte. Herfra kan på egen hånd spadsere rundt i dette hjørne af parken og se på saltpander og studere en gammel tunfiskebåd.

Seværdigheder i Rio Formosa Naturreservatet

Her er en fascinerende og fuld funktionsdygtig tidevandsmølle, der blev brugt til at male korn i Algarve. Møllen er den eneste tilbage på denne del af kysten – engang var der 29. I fuglereservatet kan man se rugende storke, samt ænder, vadefugle og skildpadder, og lidt længere væk ligger en rekonstruktion af typisk bondehus og en arkæologisk udgravning. En romersk tørfiskefabrik er blevet fundet her. Søfolk brugte fødderne til at stampe tørret makrel og tun, olie og urter sammen til garum, som blev hældt i amforer – lerkrukker, der står udstillet. Garum var en vigtig proteinkilde på lange sørejser.
 

Dyr i Rio Formosa Naturreservatet

Algarves vandhund, der opdrættes her, arbejdede engang for fiskerne, men dyrets kvikke natur, størrelsen og høje gøen, har atter gjort racen populær – især som vagthund. På vejen tilbage til informationscentret kommer man gennem en sandet strækning med paraplypinjer, hvor der lever kamæleoner. Disse pragtfulde krybdyr findes kun på Algarves mest beskyttede kyststrækning mellem Albufeíra og Monte Gordo. I det øvrige Europa finder man dem kun i Sydspanien. Hold øje med ørnen i trætoppene. Fuglen blev sluppet løs fra reservatets fugleinternat, men fik smag for skoven (og især de mange mus), hvor den slog sig ned.

Fugleinternatet er ikke åbent for offentligheden, men indeholder normalt en blanding af sårede falke, ørne, gribbe og ugler bragt ind til behandling. Internatet er ét af Purtugals tre. Åben 9.00 – 12.00 – 14.00 – 17.00. Følg skiltene til Quinta do Marim på N125 fra Olhao mod Tavira.

Vilde jordbærtræer i Portugal

Forskere fra Coimbras videnskabelige og teknologiske fakultet har i samarbejde med Coimbras landbrugshøjskole udviklet et forbedret vildjordbær gennem en kloningsproces, der er mere modstandsdygtig over for sygdomme. Formålet er at promovere beplantninger af denne plante i Portugal, der er meget velkendt og værdsat af portugiserne.

Jordbærtræer findes i flere forskellige arter og dækker en stor del af Portugals bjerge, men er mest koncentreret syd for Lissabon i byerne Caldeirão og Monchique på Algarve-kysten. Jordbærtræet hører under det, man kalder middelhavs-vegetation.  Træet kan blive mellem 5 og 8 meter højt og vokser i lysninger og skovbryn i stedsegrønne egeskove, men også i maki-plantesamfund, hvor de følger vandløbene.

Jordbærtræets udseende

Jordbærtræet er et stedsegrønt træ med en bred og åben krone. Hovedgrenene er opstigende med overhængende sideskud. Barken er først bleggrøn og behåret, men bliver senere mørkerød og optrævlet. Bladene er ægformede eller elliptiske med skarpe, savtakkede rander og en tydelig spids, der minder om laurbærblade. Træet blomstrer i efteråret (oktober-november), hvilket du ikke kan undgå at lægge mærke til, hvis du er på kulturrejse i Portugal i den periode. De smukke krukkeformede, blomster er hvide med lyserøde strejf, og mellem disse blomster modner frugterne fra sidste år og bliver derfor også solgt som pynt eller til dekoration. Frugterne, der hedder ”medronho” på portugisisk, er vortede runde bælge, der er ca. 3 cm i diameter og gule i umoden tilstand og røde i moden tilstand.

Jordbærfrugtens egenskaber

Frugternes terapeutiske egenskaber er beroligende, vanddrivende og antiseptiske. Nektar fra blomsterne giver en bitter honning og frugterne anvendes til fremstilling af jordbærlikør – bl.a. Algarves berømte ”Brandymel”, som har været i produktion i over 60 år. Fremstilling af likøren fås ved at kombinere snaps fra de vilde jordbær med honning. Den smager lidt sødligt og har en alkoholprocent på 30. Den drikkes ofte efter måltiderne til kaffe, da den også er kendt som værende god for maven.

En anden kendt jordbærlikør er ”Aguardente de Medronho”. Denne medronho snaps har været produceret i flere århundreder og ifølge traditionen oppe i bjergene, skal snapsen helst have en alkoholprocent på 50. Den kan lagres i egefade i maks. 8 år. Frugterne bliver også anvendt til fremstilling af marmelade.

Der er endnu ikke blevet forsket meget i jordbærtræets egenskaber, men man ved, at dyrkning af træet i områder, der har været udsat for brand er meget positivt for jorden, og træet har derfor en stort økonomisk og miljømæssigt potentiale.