Mad og drikke i Apulien

Her kan du læse om de gastronomiske højdepunkter i Apulien og finde inspiration til en kulturrejse til denne spændende – og velsmagende – region i Syditalien, som blandt andet byder på fantastisk pasta, i alverdens variationer, det berømte Altumara-brød, cacioricotta-ost og vine i topklasse.

Ægte smag

Maden i Apulien er altid blevet betegnet som ”fattig” på grund af de enkle ingredienser: men maden tilfredsstiller enhver gane. Den har tre styrker: durumhvede, grøntsager og olivenolie, der kombineres med kød og fisk for at fremstille originale retter med en ægte og umiskendelig smag.

Pastalækkerier og fiskespecialiteter

Kendetegnende for den lokale madlavning i Apulien er hjemmelavet pasta, fremstillet af durumhvede eller en blanding af durum og blødt hvedemel: fra recchietelle (også kaldet orecchiette) og de forskellige versioner, der er blevet et symbol på Apulien-regionen, til den berømte li strascinati, der engang udgjorde hovedretten for de fattigste familier, og som nu efterspørges og serveres på de bedste restauranter.

Originale typer af pasta

Så er der mignuicchie, fenescecchie, troccoli, sagne ’ncannuate, cicatadde og andre originale typer af pasta, der stadig fremstilles efter de gamle traditioner. Især kombinationen mellem pasta og grønsager er uventet og overraskende, som strascinati med kål og stegt bacon, eller spaghetti med grønne bønner, tomater og cacioricotta-ost. Faktisk så er Apulien en stor duftende grøntsagshave, hvor grøntsagerne har en uforlignelig farve og smag. Når de kombineres med hjemmelavet pasta og de friske fisk fra havet eller godt kød, så betyder det uforglemmelige madoplevelser.

Apulien, med sine 800 km kystline og to have, tilbyder et stort udvalg af fiskespecialiteter for de, der kan lide det: rå, marineret, i lækre fiskesupper og endda med ost.

Søde ting og kvalitetsprodukter

Til den søde tand er der masser af fristelser med tørret frugt, honning, gløgg, kandiseret frugt og chokolade. Blandt de kvalitetsprodukter, der har gjort sig fortjent til de særlige EU-kvalitetssikringer BOB (Beskyttet Oprindelses Betegnelse) eller BGB (Beskyttet Geografisk Betegnelse) er Altamura-brød, berømt for sin sprøde skorpe, søde og saftige mandariner fra Golfo di Taranto, Bella della Daunia, en oliventype, der har været dyrket i området ved Foggia siden år 1400, og de berømte vine og ekstra jomfruolivenolier, med forskellige særpræg alt efter området, de produceres i.

Mad og drikke i Molise

Du kan her læse om de gastronomiske højdepunkter i Molise og således finde inspiration til en kulturrejse til denne smukke region i den sydlige del af Midt-italien, der blandt andet byder på fremragende lammekød, olivenolie, Isenia-trøfler, ovntørret bacon, bøffelmozzarella og vafler fyldt med mandler og valnødder.

Jordens produkter

I dette landbrugsområde i det sydlige Italien er den regionale madlavning baseret på jordens produkter og på fåreopdræt, samtidigt med, at den også er stærkt præget af de nærvedliggende regioner.

Egnsretter og specialiteter i Molise

Der er mange egnsretter at finde på menukortet i Molise. Fra maccheroni alla chitarra til pallotte med ost og æg, pasta og bønner, polenta, lam og stegt turcinelli, som er lammeindmad.

Blandt de allerbedste produkter i Molise er ekstra jomfruolivenolie, Isenia-trøfler og durumhvede pasta. Der er mange typer salami og koldt svinekød, som saggicciotti, leverpølse, ventricina salami og pampanera, som er ovntørret bacon med chili.

Molises udsøgte mejeripordukter

Mejeriprodukterne er virkelig noget særligt i Molise, specielt caciocavallo-ost og stracciata di Agnone, Alto Molise, fior di latte mozzarella fra Boiano, bøffelmozzarella fra Venafro og pecorino-ost fra Matera. Scamorza og burrino produceres overalt i Molise, sidstnævnte er lavet af caciocavallo-ost og har en smøragtig midte. De lokale vine er fremragende og her kender man måske allerede vine som Biferno og Pentro.

Typiske desserter i Molise

Blandt de typiske desserter i Molise mostarda d’uva (en typisk marmelade af druer i Molise-området) fremhæves. Cauciuni (bagværk fyldt med kikærtecreme), ostie farcite (vafler fyldt  med valnødder og mandler) peccellate (bagværk fyldt med druesirup eller syltetøj) og cippillati (bagt ravioli fyldt med sure kirsebær) er nogle af de bedste måder at slutte et godt måltid i Molise på.

Mad og drikke i Veneto

Du kan her læse om de gastronomiske højdepunkter i Veneto og finde inspiration til en kulturrejse til denne smukke italienske region, der blandt andet byder på suppe med duekød, risotto med kammuslinger, flødelegeret torsk, stuvede ål og fremragende vine.

Venetos basis-ingredienser

Skønt der er forskelle fra provins til provins, så er den lokale mad baseret på nogle basisingredienser: ris, grønsager og især polenta. Sidstnævnte, der især elskes af venetianerne, tilberedes og spises med kød, fisk og ost.

Specialiteter

Bønner fra Lamon (provinsen Belluno) er et typisk produkt i Veneto, ligesom asparges fra Bassano del Grappa, knoldselleri fra Verona og Radicchio Rosso di Treviso (rød salat), der er meget skattet i Treviso.

En anden specialitet her er soapa calda, en varm suppe med due- og kyllingekød. I de nærliggende alpeområder kan man også få svampe og rådyr, mens Asiago Plateauet er velkendt for sine oste. I lagunen spiser man mest alt godt fra havet. Blandt de typiske egnsretter i Veneto er risotto med kammuslinger, rejer og blæksprutte, saor, det er sardiner med eddike og løg, flødelegeret torsk eller torsk a la Vicenza. Stuvede ål (bisato) er en venetiansk specialitet.

Dessert og vine

Der er mange typiske desserter i Veneto, nogle af dem er æbleringe, zaletti (småkager), Karneval-galani og det søde gærbrød pan d’Oro, der senere blev en national berømthed.

Vine i Veneto

Veneto-regionen i Italien kan også tilbyde en omfattende og værdifuld produktion af rød- og hvidvin, med Amarone di Valpolicella, Breganze Bianco, Bardolino og Soave som nogle af de mest berømte. Vin af rosiner er bedst repræsenteret ved Recioto di Soave; mousserende vine (spumante) er også berømte såsom Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene. Produktionen af den italienske brændevin, grappa, er bemærkelsesværdig i Bassano del Grappa og i Conegliano.

Mad og drikke i Lombardiet

Du kan her læse om de gastronomiske højdepunkter i Lombardiet og således finde  inspiration til en kulturrejse til den smukke norditalienske region, der blandt andet er rig på safrangul risotto, æggesuppe, milanesisk panettone-brød, legendarisk smuldrekage og udsøgte vine.

Den typiske mad i Lombardiet

Den typiske mad i Lombardiet går lige fra den lækre safrangule risotto til cotoletta milanese, fra Pavia-æggesuppe til svinekøds- og kål-cassoeula, fra Valtelline pizzoccheri og bresaola til den rå salami fra Varzi. Desuden er regionen rig på ferskvandsfisk; de berømte tørrede og grillede fisk fra søerne.

Berømte oste

Blandt de mest berømte og smagfulde typer af ost i Lombardiet er gorgonzola blåskimmelost, opkaldt efter en lille by, samt mascarpone, lodigiano, grana, robiola og bel paese ost.

Brød

Milanesisk panettone-brød er berømt verden over, og det gælder også for amaretti di Saronno, sbrisolona-smuldrekage fra Mantua og nougat fra Cremona.

Vine

Vinene Grumello, Inferno og Sassella della Valtellina er meget berømte, akkurat ligesom vin og champagne, der produceres i Franciacorta, Bonarda og Barbera af Pavia.

Pæstum og mozzarella di bufala

Pæstum, nogle af verdens ældste og bedst bevarede templer. Pæstum ligger i Salerno provinsen som tilhører regionen Campanien i det sydlige Italien. De fleste der besøger Pæstum på en kulturrejse bor i Sorrento eller i en af de hyggelige byer på Amalfikysten, men du finder også mange gode hoteller nær Pæstum.

Pæstum, der blev opdaget ved et tilfælde i 1700-tallet, var beboet gennem 700 år indtil dens fald sammen med det gamle Romerrige i dets sidste dage. På en flad kysslette, som digteren Percy Bysshe Shelley kaldte “usigelig storslået”, ligger nogle af antikkens prægtigste, og muligvis ældste ruiner. Af de to hovedattraktioner af solblegede kalksten er Basilikane en af den vestlige civilisations ældste stående bygningsværker. Det er et tempel, indviet til Hera, Zeus’ hustru, stammer fra det 6. århundrede f.Kr. og er et af Europas bedst bevarede. Ved siden af det ligger det berømte Neptuntempel, der anses for et af antikkens største og smukkeste templer. Det blev bygget omkring 450 f.kr. og er et af middelhavsområdets mest komplette bygværker, hvor kun taget og dele af de indre mure mangler, og 36 doriske søjler stadig står tilbage. Pæstum ligger ca. 100 kilometer sydøst for Napoli og kun 30 kilometer sydøst for Salerno. Den bedste tid at besøge Pæstum er fra Maj til juni og i gen i efteråret fra september til og med oktober.

Mozzarella di bufala

Se Pæstum sidst på eftermiddagen, hvor et mindre grelt napolitansk lys varmer templernes gyldne sten. Og sæt så kursen mod det nærliggende agriturismo-gård-og-hotel hos baronesse Cecilia Bellelli Baratta, hvis 400 vandbøfler forsyner Italien med noget af dets bedste mozzarella di bufala. Gæster på hendes familiedrevne Tenuta Seliano kan hver dag tage for sig af frisk mozzarella og ricotta, foruden et væld af gårdens andre produkter, der tilberedes til perfektion af baronessen selv og serveres på familievis i haven. Dette må være grunden til, at Plimius d.æ. omtalte denne egn som Campania Felix – Det Lykkelige Campanien.

Tenuta Seliano finder du kun et par kilometer fra fra Pæstum i Borgonuovo. Tenuta Seliano  har normalt åben i perioden fra marts til oktober. Læs meget mere om kulturrejser til denne dejlige del af Italien her på bloggen. Du finder bla. indlæg om hoteller i Sorrento, på Amalfikysten og området syd for Salerno.

Mad og drikke i Piemonte

Du kan her læse om mad og drikke i den smukke Piemonte-region i Norditalien ved foden af Alperne og finde lidt inspiration til en kulturrejse til området. 

Typiske egnsspecialiteter i Piemonte

De mest typiske specialiteter i Piemonte er fondue og bagna cauda: to slags dip, der er med til at fremhæve smagen af de hvide Alba-trøfler og rå grønsager. Fortrinlige retter er friturestegt mix, braiseret bøf i Barolo-vin, marineret og kogt hare og et stort udvalg i oste: toma, robiola, brus da ricotta fra Langhe, gorgonzola blåskimmelost fra Novara, og sernium fra Biella.

Desserter

De typiske desserter i Piemonte-regionen er at finde i alle byer: Chokolader fra Torino, lækre gianduiotti med hasselnødder fra Langhe og Monferrato, biscotti di Novara, bicciolani di Vercelli, krumiri di Casale, cuneesi chokoladeslik med rom og de kandiserede kastanjer fra Cuneo, nougat fra Alba, baci di dama småkager fra Alessandria og Asti og amaretti-makroner fra Novi.

Verdenskendte produkter

Verdenskendte produkter som grissini og vermouth stammer fra Torino. I Piemonte produceres også nogle af de fineste rødvine i Italien: Barolo, Barbaresco, Gattinara, Ghemme, Nebbiolo, Freisa, Grignolino, Barbera, og Dolcetto.

The Ring of Kerry, måske den smukkeste strækning i Irland

En drømmerute og en victoriansk skønhed, The Ring of Kerry og The Park Hotel Kenmare i Kenmare, Kerry. Er du på kulturrejse til denne del af Irland så må du ikke snyde dig selv for en stor natur oplevelse.

Hvis Irland er én stor, naturskøn rute, er den berømte Ring of Kerry den strækning, der oftest opsøges på grund af den helt enestående skønhed. Selv om den ikke længere er nogen hemmelighed, er der udsigter nok til alle. Med Killarney som start- og slutpunkt kommer man igennem en betagende række gråblå kystlandskaber ad det, der mere prosaisk kaldes N70 og N71, en 175 km lang kystvej, der følger Iveragh-halvøens bakker og dale og byder på noget af Irlands mest overdådigt smukke natur. Blot én lille afstikker, og man befinder sig i helt uberørt terræn uden en turistbus i sigte – og kun med trafikpropper af den firbenede slags. Ud for kysten kan man se det forrevne omrids af de gådefulde Skellig-øer. På Skellig Michaels nøgne, stejle skråninger ligger der klosterruiner tilbage fra 600-tallet; på krydstogter kommer de besøgende tæt på disse øer, men det er ikke tilladt at gå i land. Killarney er det hyppigste udgangspunkt for rundturen Ring og Kerry, og ligger ca.  130 kilometer sydvest for Shannon og omkring 300 kilometer sydvest for Dublin.

Kenmare

Undgå højsæsonens tætte strøm af turistbusser i Killarney, og benyt i stedet den lillebitte, maleriske Kenmare som udgangspunkt. Denne markedsby fra 1800-tallet kan sole sig i tilstedeværelsen af Packie’s, et hyggeligt bistro-agtigt sted, hvis menu er kendt vidt og bredt for såvel det enkle (irsk stuvning, lammeribbenssteg) som det raffinerede (gratin af krabber og rejer eller dagens ret på tavlen).

Park Hotel Kenmare

Senere kan man tage ind på Park Hotel Kenmare, et af Irlands mest udsøgte herregårdshoteller. Det lidt dystre gråstenshus fra 1897 er blevet kendt for mange ting: dets brogede, men ypperlige samling af antikviteter, originalmalerier og gobeliner; et venligt og imødekommende personale, der til perfektion forener den uimodståelige blanding af fuldendt effektivitet og irsk venlighed; en varm, indbydende atmosfære, en navnkundig restaurant, der byder på et irsk-vesteuropæisk køkken; og en 18-hullers golfbane med bjergtagende udsigter. Den førnævnte overdådige naturskønhed har længe gjort dette hjørne af det sydvestlige Irland til et af landets mest tillokkende.

 

Quadrilatero i Bologna

Quadrilatero i Bologna, hvor mad er en ren besættelse. Har du før været på kulturrejse til Bologna eller andre steder i regionen Emilia-Romagna i Italien ved du nok at maden er specielt god her og Emilia-Romagna går under navnet Italiens spisekammer. Området Quadrilatero, ligger øst for Piazza Maggiore i Bologna og vil du besøge området så afsæt god tid og spar på morgenmaden!

Bologna la Grassa

At være det fremmeste kulinariske center i et madbevidst land er en imponerende position, som Bologna la Grassa (Det Fede Bologna) stolt og selvsikkert har indtaget i århundreder. De fleste ture til denne smukke middelalderby er helliget jagten på gastronomiske oplevelser. Sæt derfor straks kursen mod Quadrilatero. Dette velkendte maddistrikt ligger i en middelalderlig labyrint, hvis snævre gader og søjlearkader med familiedrevne butikker udgør byens ældste og bedst bevarede kvarter. Bologna er fødested for mortadella-pølserne, den kødfyldte tortellini-pasta og den udsøgt lækre ragú alla bolognese. Denne udbredte optagethed af mad udspiller sig midt imellem noget af Italiens historisk mest betydningsfulde arkitektur.

Tamburini, en kulturel mad-oplevelse

De sultne og de blot nysgerrige er havnet i paradis i Tamburini, Italiens mest overdådige delikatesseforretning, et overflødighedshorn af kunstfærdigt indpakkede og tilberedte fødevarer, pastaer, kødvarer og salater. Et besøg her er mere en kulturel berigelse end en indkøbstur, men ingen med deres syns-, lugte- eller smagssans i behold forlader denne forretning tomhændet. Den nylige indretning af et bistroagtigt hjørne med selvbetjening er som sendt fra himlen. Tamburini finder du på adressen Via Capraie 1 i Bologna. Du kan læse mere om stedet på www.tamburini.com. Bemærk at skal du arrangere en kulturrejse til byen så er de fleste fødevarebutikker lukket torsdag eftermiddag og søndag.

Bologna ligger omkring 100 kilometer nord for Firenze og ca. 200 kilometer sydøst for Milano. Du kan læse meget mere om Bolonga og andre byer i Italien her på bloggen om kulturrejser. Er du interesseret i mad og vin i Italien har vi skrevet flere blog indlæg om netop dette emne.

 

Ludlow, den kønneste lille by

Ethvert land har sin egen liste over kandidater til titlen “den kønneste lille by”. På alle anglofilers liste indtager Ludlow en sikker plads (Lacock og Lavenham er andre sikre kort). Byen, der ligger i en uforstyrret, blid egn med et naturskønt landskab langs Englands grænse til Wales, et område, der kaldes The Welsh Marches, kan være lidt besværlig at nå frem til, men har hidtil været nådigt forskånet for skæmmende turistbusser, uhæmmet bebyggelse og butikscentre. Svaner glider rundt på Teme-floden, som omkranser den og krydses af middelalderlige broer, der var et hyppigt motiv for Turners malerier. På grund af nærheden til den walisiske grænse opførtes det imponerende Ludlow Castle i 1094 på befaling af jarlen af Shrewsbury; det kom senere til at huse de to unge prinser (sønner og arvinger af Edward 4.), der døde i Tower of London, og Katarina af Aragonien. Brolagte gader prydes af elegante georgianske og jacobeanske bindingsværkshuse og, især i de senere år, en række fortræffelige restauranter – overraskende for en beskeden, afsides by af denne størrelse og beliggenhed. Ludlow ligger godt 250 kilometer nordvest for London. Der bydes på Shakespeare (og meget andet) under den 2 uger lange Ludlow Festival sidst i juni – først i juli. Byens food Festival finder sted 2. weekend i september. Fra forår til efterår er der loppemarked på torvet hver anden søndag og torvemarked fredag, lørdag og mandag året rundt.

The Merchant House

Ikke den største, men af mange anset for den bedste, er den intime Merchant House, der satte Ludlow på det gastronomiske landkort. Som et pietetsfuldt udstillingsvindue for lokale råvarer fra Shropshire er der blot seks små borde med plads til privilegerede gæster, der kommer hertil helt fra London for at nyde et af egnens mest smagfuldt anrettede og vidunderligt komponerede måltider. Den perfekte afslutning på en perfekt dag. The Merchant House finder du på adressen Lower Corve St.

Mad og drikke på Sardinien

Maden på Sardinien tilfredsstiller den mest krævende gane med sine enkle og naturlige ingredienser, og et væld af spændende lokale opskrifter. Læs lidt om mad og drikke på Sardinien her og find inspiration til din kulturrejse til den smukke italienske ø.

Hveden

Hovedingrediensen er hvede, der bruges til at lave det berømte pane carasau (fladbrød), men også den velkendte malloreddus pasta, culurgiones ravioli og fregola. Man bør ikke forlade Sardinien uden at have smagt savoury porceddu, en grillet pattegris, der serveres på korkfade, og er dækket med myrtegrene.

Fisk og sardinsk fåreost

Når det kommer til fisk, så er hummer fra Alghero, sølvmulterogn fra Cabras og Carloforte tunfisk absolut fremragende. Andre eksklusive fiskeretter er muslingesuppe og spaghetti med søpindsvin. Pølser og oste er nogle af de mest velsmagende lokalprodukter på Sardinien, og sardinsk pecorino-fåreost er uden tvivl den mest berømte.

Folk på Sardinien spiser deres mad ledsaget af fremragende vine som Vermentino di Gallura eller Cannonau. Myrtelikør er også meget udsøgt.