Det sublime franske køkken – en stor del af den kulturelle oplevelse på rejsen i Frankrig

Der er mange gode grunde til at rejse i Frankrig. En af dem er fransk mad, der verden over anses som noget af det bedste, man kan byde sin gane. Læs her om det varierede og ypperlige franske køkkens historie og om, hvilke smage og ingredienser, der kendetegner det.

Den første franske samling af madopskrifter blev udgivet helt tilbage i Middelalderen, og var forfattet af Guillaume Tirel. Han var kok i det franske hof i 1300-tallet, og havde tilnavnet Taillevent (“blid vind”) – hvorfor vides ikke. Den dag i dag hedder mange restauranter “Taillevent” i hyldest til den franske cuisines fader.

Som enhver fransk kok interesserede Guillaume Tirel sig meget for vin, og han havde stor indflydelse på, at det netop blev de kraftige vine fra Sydfrankrig og bourgogne, der blev de højest rangerende ifølge det daværende franske hof. Disse vine har stadig høj status som passende drikkelse til god, fransk mad.

Moderniseringen af det franske køkken

Middelalderens franske mad, som var inspireret sydfra af blandt andet det daværende italienske køkken, adskilte sig dog noget fra den moderne, franske cuisine som vi kender den i dag. Den var mere krydret og mindre cremet. Den mere cremede stil med flere urter og færre stærke krydderier blev indført i løbet af 1700-tallet under Napoleons hof, af blandt andre kokken Marie-Antoine Carême, som er kendt som “kongen af kokke – og kokken for konger” – og så havde fransk mad fundet sit kendte, sublimt smagende leje.

Den endelige modernisering af det franske køkken skete igennem det tyvende århundrede, og her er den franske kok Georges Auguste Escoffier den mest centrale figur. Han arbejdede blandt andet på forskellige luksushoteller i Paris, og er kendt for at have givet fransk mad den struktur og form, den har i dag. Det var ham, der gjorde den såkaldte “sevice a la russe” (“russisk servering”) almindeligt udbredt i Frankrig – at man, som vi kender det i dag, serverer individuelle måltider på tallerkener. Hidtil havde banketter og buffetter været den almindelige måde at servere mad på i Frankrig.

Men fransk mad er naturligvis ikke bare fransk mad. Der er for eksempel store forskelle på, hvad man i landets forskellige regioner kan forvente at få serveret. Den generelle tendens er, at mad i Nordfrankrig er mere kraftig og cremet, mens mad i Sydfrankrig er mere let og krydret. Ingen af disse madtraditioner er der dog nogen grund til at gå udenom – tværtimod.

Mad i Provence

Sidder man med udsigt over det azurblå Middelhav i Provence og nyder varmen og de sydlandske indtryk, er det helt oplagt at gå på opdagelse i netop det køkken, der gennem århundreder er blevet skabt af de lokale forhold og den lokale kultur. Her vil man kunne få lokalt fangede fisk og skaldyr tilberedt til perfektion, og urter som lavendel, rosmarin, timian og basilikum løfter hovedingrediensernes smag op på et friskt og harmonisk leje, og giver mindelser om det italienske køkken, når det er bedst.

Har man nydt en friskfanget fisk og et glas koldt hvidvin til frokost, kan det anbefales at prøve en “poulet provencal”, når tiden er kommet til aftensmåltidet: Kylling tilberedt i hvidvin, lokale urter, friske tomater og somme tider serveret med ansjoser. Og naturligvis et koldt glas pastis inden maden at styrke appetitten på. Er man afsted om vinteren, vil der i denne del af Frankrig være god mulighed for at få serveret trøfler.

Lavendel. Find alt om unikke kulturrejser på Kulturrejser.dk

Lavendel-mark i Frankrig

Gastronomi i Alsace, Champagne og Lorraine

Har man valgt at holde sin Frankrigs-ferie i de mere kølige egne såsom Alsace, Champagne eller Lorraine, hvis tempererede klima selv i højsommeren skaber de perfekte omgivelser for lange gåture i de smukke landskaber, kan man med fordel opsamle energi med et kraftigt måltid af velsmagende vildt eller skinke i utallige variationer. I Alsace er køkkenet præget af tyske traditioner – særdeles lækre retter med svinekød er sagen at gå på opdagelse i her, og de bør skylles ned med de kendte, lokale hvidvine eller lokale øl af tysk kvalitet. Er man i Champagne, er der naturligvis ingen grund til at fremhæve, hvilken lokal drik, maden skal skylles ned med.

Foie gras. Læs om det franske køkken på Kulturrejser.dk

Foie gras. Foto: Luigi Anzivino

Cuisine i Normandiet

Det frodige og bakkede Normandiet, hvis klima kun er en anelse mildere end det danske, har ligeledes tradition for kraftig mad. I denne region, der har en lang kystlinje, finder man, som i Provence, alt godt fra havet – fladfisk er en af specialiteterne her, og den fås næppe bedre andre steder. De lokale muslinger kan ligeledes anbefales. Normandiet er kendt for mange æblegårde, og æbler er en almindelig ingrediens i den lokale madlavning – ligesom cider og Calvados ikke kun drikkes vidt og bredt, men også i høj grad benyttes til tilberedelsen af mad.

Oste af høj kvalitet og i meget varierende konsistenser og smagsstyrker fås over hele landet, og de afslutter traditionelt måltidet som dessert. Til hverdag vil frisk frugt dog være en mere udbredt dessert, og i mange franske hjem afsluttes aftensmåltidet til daglig med en lille youghurt.

Uanset, hvor man tager hen i landet, og uanset ens individuelle smag, vil det franske køkken udgøre en stor del af enhver rejsendes fantastiske minder om Frankrig.

Kunstkapeller nær Nice – unikke oplevelser på kulturrejser til Sydfrankrig

Elsker du også at besøge kirker og andre religiøse bygninger, når du rejser? Uanset, om vi er religiøse eller ej, og om vi kunne drømme om at gå i kirke herhjemme eller ej, bruger mange af os meget tid på at besøge religiøse institutioner, når vi er turister.

Vi vandrer igennem katedraler og moskéer, somme tider som om, de var museer. Imponerede over lyset i bygningen, lugten af røgelse, udsmykningerne og lyden af et antikt orgel. Men somme tider kan det være de mere simple, hellige steder, der drager os. Intime steder, der ikke, som de store katedraler, er bygget henover århundreder, men måske henover et årti, og som står som symboler for deres skaberes entusiasme – eller slet og ret besættelse.

Kunstkapeller nær Nice

Den rejsende kan finde sådanne to små kapeller ikke langt fra den sydfranske by Nices centrum. Henri Matisses Chapelle du Sainte Marie du Rosaire er placeret på en bakke i den smukke 15-tals by Vence, mens Jean Cocteaus Chapelle Saint-Pierre er at finde nær havet i Villefranche-sur-Mer. De er begge mesterværker skabt af kunstnerne i den sidste del af deres karrierer: Cocteau begyndte at arbejde på sit kapel da han var 68, og Matisse startede, da han var i 70’erne. Begge kapeller reflekterer en kerne i kunstnernes stil: Matisses rene linjer, og Cocteaus fantasifulde blanding af myter og katekismus.

Matisse-kapellet i Vence

Du kan få en introduktion til Matisse-kapellet på Nices Matisse-museum, som ligger i en charmerende italiensk villa fra 17-tallet, i byens Cimiez-kvarter. Det er kort vej op ad bakken fra Hotel Regina, hvor Matisse boede og arbejdede indtil sin død i 1954. Her kan du, ud over en fin kollektion af kunstnerens malerier og skulpturer, se modeller og tegninger, som han udviklede til kapellet. Matisse (1869-1954) boede i Vence fra 1943-49 og skabte sit kapel for at ære Monique Bourgeois, som var hans model, og som senere blev nonne. Det er i dag nonner, der laver de guidede ture i kapellet (på fransk). Kapellet åbnede i 1851, og Matisse holdt øje med alt under konstruktionen af det: Lige fra de kraftigt farvede glas-vinduer til det tøj, præsterne har på når de afholder messe over det simple stenalter. Det var første gang, en kunstner havde skabt et kapel fra bunden.

Cocteau

Cocteau-kapellet i Villefranche-sur-Mer

Ikke langt derfra ligger den avantgardistiske poet, kunstner og filmmager Jean Cocteaus mirakel af en transformation af en 1400-tals kirke. Han har på kapellets vægge malet billeder fra helegenen Sankt Peters liv: Hans gang på vandet, og romerske soldaters tilfangetagelse af ham. Der er også en hyldest til kvinderne i Villefranche, som bærer deres kurve med fisk på hovedet, mens engle våger over dem. Jomfru Maria får sunget en serenade af en 1950’er-klædt jazz-guitarist – og over det hele svæver engle i en kaskade af bevægelse. “Jeg brugte ikke mit hoved, men mit hjerte”, sagde Cocteau om skabelsen af kapellet. Begge kapeller vil tale til rigtigt mange turisters hjerte – som næsten alt i Sydfrankrig har for vane.

Chapelle Cocteau Fréjus

Chapelle Cocteau Fréjus

Paris i foråret

Der er en særlig stemning over Paris i foråret. Klimaet er lunt, men stadig friskt på denne årstid, hvor duftene fra de nyudsprungne blomster vejrer overalt i byernes by. For de romatisk inklinerede er der næppe et bedre sted i verden at opholde sig her i de kommende måneder.

De mange charmerende bydele i Paris indbyder til afslappende slentren i gaderne i det lune forårsvejr. Når dine fødder bliver trætte, er du aldrig langt fra en hyggelig café, hvor du tilbagelænet kan iagttage det forbipasserende byliv fra første parket. Latinerkvarteret inspirerer med sine hyggelige passager, mens det andre steder er de brede boulvarder, der imponerer.

I foråret er det en sand fryd at opleve de flotte alleer med de store træer med frisk, grønne blade. Overalt emmer det af liv og spændstig vitalitet. Alle liver op på denne årstid, hvor alting på en måde vækkes til live påny.

Også det historisk vigtige og kulturelt rige distrikt Le Marais opleves bedst til fods. Her er mange virkelig flotte bygninger. De store palæer ligger side om side, og kvarteret var tidligere forbeholdt aristokratiet. Også det jødiske samfund i Paris har sat aftryk på Le Marais. I dag ligger mange galerier i denne del af Paris – også Musée Picasso finder du her.

Kultur i Paris

Paris er også kunstnernes by, og disse særprægede eksistenser har i århundreder sat deres præg på byens værtshuse og det storslåede kulturliv. Her lever kulturen. Den skabes fortløbende, men den kan naturligvis også opleves på byens storslåede museer — de bedste i verden.

Opleve for eksempel Monets hus og have i Giverny. Monet grundlagde impressionismen og var en af de vigtigste fin de siècle malere overhovedet. Han blev født i Paris og malede sin bedste billeder i haven i Giverny. At opleve denne have i foråret er noget ganske særligt.

Louvre er også et must for dem, der ikke allerede har været der. Dette monumentale museum har en af verdens vigtigste kunstsamlinger. Verdens mest berømte maleri nogensinde, Leonardo da Vincis Mona Lisa, hænger her. I alt har museet næsten 35 tusinde kunstgenstande i udstilling og magasin, så her er nok at se på.

Markeder i Provence og Aix-en-Provence

Les marchés i Frankrig er oftest udendørsmarkeder, hvor man kan købe friske dagligvarer. Mange foretrækker at købe kød, fisk og andre varer her end i supermarkedet. Markederne er fabelagtige, det er gratis underholdning, et godt sted at shoppe og betragte mennesker. Sæt dig på en af caféerne ved siden af markedspladsen og lad morgenen gå.
Provence har måske Frankrigs bedste markeder. Her følger en praktisk hvor-hvornår-hvad-guide:

De fleste markeder er detailmarkeder, hvor man kan købe grønsager, frugt, ost, kød og fjerkræ, pølser, krydderier, kandiseret frugt, nougat og blomster. Det større Marché Provençal tilbyder alt det ovennævnte, samt tøj, sko, sengetøj, keramik og mange andre brugbare og knap så brugbare provencalske nipsting.

Flere markeder i Provence

Aix-en-Provence. De forskellige markeder er tilpasset den historiske by, og er gode steder og sidde og iagttage.

Carpentras er et af de største markeder og har eksisteret siden 1155. Kæmpestor, levende, vidunderlig! Hvis du ikke finder, hvad du har brug for her, hvad så?

L’Isle sur la Sorgue – besøg dette søndagsmorgenmarked med over 300 antikvitetsboder og de mange omrejsende genbrugshandlende, der sælger knap så gamle antikviteter.

Nice byder på en farverig vifte af markeder, fiskemarkedet, antikvarbogmarkedet, bøndernes marked og det kendteste af dem alle: Marché aux Fleurs – blomster- og grøntmarkedet.
Vaison la Romaine, et kæmpe marked – et af de bedste inden for provencalsk nips.

Provences regionale køkkener

Lige meget hvor du går hen, er det en fornøjelse at spise i Provence. Middelhavsklimaet forbindes med fisk og skaldyr, grøntsager, urter og frugt. Regioner, der grænser mod havet, har deres force inden for fiskeretter. De indre regioner satser mere på jordens frugter. Så hver region har sin særegne personlighed og tradition.

Bouches du Rhône

Dette er regionen med Aix-en-Provence; den travle og farverige havneby Marseille; Camargue; Arles; St. Rémy de Provence, berømt for Van Gogh, og les Alpilles, de små Alper.
Her møder floderne havet, så det er ingen overraskelse at fiskeretter er hovedbestanddelen. De kendteste retter er: Bouillabaisse, fiskesuppen der fås i mange varianter og serveret med aïoli. På provençalsk betyder ’Lou bouiabaisso’: Når det koger, så skru ned for varmen. Andre populære fiskeretter er Bourride, der er en tykkere, mere fløjlsagtig fiskesuppe, Brandade de Morue (brandade med saltet torsk), Encornets à la Provençale (provencalsk blæksprutte) og Moules à la Marseillaise (muslinger). Medmindre du er meget eventyrlysten, er der ikke grund til at prøve Pieds et Paquets, som er lammetæer og farseret lammemave, som man kan købe hos næsten hver en slagter i Provence. Den lækre Anchoiade (ansjospate) og Tapénade (oliven- og kaperspuré) er populære hors d’oeuvres.

Carmargue, Rhônedeltaet med dets græs- og rismarker, er berømt for sin Boeuf à la Gardiane, sin Gardiane d’Agneau (lammegryde), sin Quinquebine Camarguese (saltet torsk og porrer) og Tellines à la Persillade, små, pikante muslinger.
Callisons, delikate mandeldejssmåkager, er en specialitet fra Aix-en-Provence.

Vaucluse

Vaucluse er den eleganteste og mest historiske af alle Provences departementer – med storslåede udsigter over vingårde, olivenlunde, lavendler og gamle landsbyer. Avignon, Orange, Carpentras og Vaison la Romaine emmer af historie, ligeså gør de højtliggende landsbyer i Luberon og vinbyerne i det sydlige Côtes du Rhône mellem det store Mont Ventoux og Rhônefloden. Châteauneuf du Pape, Gigondas, Vacqueyras, Beaumes de Venise, Rasteau, Cairanne… enhver vinkender vil genkende disse landsbyers navne. Cavaillon, berømt for sine meloner, er Frankrigs køkkenhave. Vaucluse er også Frankrigs bedste område for sorte trøfler – de høstes fra november til marts og sælges på trøffelmarkeder i Richerenches og Carpentras. En ting er sikker: menneskene i Vaucluse ved, hvordan man laver mad og vin.

Typiske retter i Vaucluse er Caillettes (svinebrisler), Blanquette d’Agneau (lammegryde), kyllingeretterne Poulet à la Barthelasse, Poulet à la Provençale og Poulet aux Anchois, Daube à la Provençal (oksegryde) og Gigot à la Cavaillonnaise (lammekølle). En speciel nydelse om efteråret og vinteren er Daube de Sanglier à la Provençale (vildsvineragout). Der findes mange velsmagende grønsagsretter, som Courgettes aux Gratin (squashgratin), Cèpes à la Provençale (sauterede rørhatte), Roussin d’Èpinarde (spinatgratin) og Tian à la Comtadine (provencalsk kartoffelgratin). To andre lækre retter fra Vaucluse er den solide Haricots Blancs à la Villagoise (hvide bønner med saltet svinemørbrad) og Tian de Carpentras (saltet torske- og spinatgratin).

Typiske desserter kombinerer lokale frugter, som æbler, ferskner og abrikoser med de søde vine fra Beaumes de Venise og Rasteau. Eksempler er: Pommes au Muscat de Beaumes de Venise (bagte æbler i muskatvin), Poires au Vin Rouge (pærer i rødvin), Fignes au Four (bagte friske figner) og Compote d’Apricots (abrikoskompot). Vaucluse er også kendt for fransk nougat fra St. Didier og Sault.

Var i Provance

Departementet Var, puttet mellem bjergene og Middelhavet, mellem Aix-en-Provence og Nice-Cannes området, er kendt for sin blændende, naturlige skønhed. Mod nord ligger historiske landsbyer, hvor tiden ser ud til at stå stille, på bjergtoppene. Mod syd findes den travle Middelhavskyst. Det er en region med kontraster: Gorges du Verdon, mod nord, med dens dybe kløfter og fashionable St. Tropez ved kysten. Den største by er den farverige og travle Toulon, der er berømt for sine muslinger.

Langs kysten er fiskeretter populære, som f.eks. Merlan à Toulonnaise (hvilling), Moules à la Toulonnaise (muslinger), Lotte à la Provençale (havtaske) og Morue en Rayte (saltet torsk i rødvinssauce). Andre berømte retter er Poulet farcie en Crapaudine (ovnstegt, farseret kylling), Rotî de Porc à la Toulonnaise (svinesteg), Civet de Porcelet (gryderet med grisekød) og Gratin d’Aubergines (auberginegratin), Crespeau aux Courgettes (squashomelet) og de elskede Tomates à la Provençale (fyldte tomater).
Man sætter pris på desserter som Figue au Vin Rouge (tørrede figner i timian- og rødvinssirup) og Clafoutis (kirsebærbudding).

Nice og Côte d’Azur

Departementet Alpes Maritimes strækker sig fra vest for Cannes til den italienske grænse ved Menton, og Nice er centrum. I århundreder var størstedelen af regionen styret fra Geneve og derefter af tinget af Savoyen og Sardinien. En lille del var og lidt af det er stadig under Grimaldi af Monacos styre. Disse er efterfølgere af Grimaldo, en genovesisk statsmand fra det 12. årh. I 1860 blev det meste af området – undtagen Monaco – ført tilbage under fransk styre.

Køkkenet, der kaldes Cuisine Niçoise, har dets egne traditioner og særegenheder. Stilmæssigt ligger det placeret mellem det provencalske køkken og det liguriske køkken i Italien.
Der findes selvfølgelig den berømte Salade Niçoise – misbrugt af mange restauranter rundt på kloden. Sandwichversionen af retten hedder Pan Bagnat. Men lad os komme videre til de virkelig spændende regionale retter som Stocaficada (saltet torskegryde), Thon à la Rémoulade (grillet tun med remouladesauce), Ragout d’Agneau aux Artichauts (lamme- og artiskokgryde), Troucha (schweizisk sølvbedeomelet) og Pissaladièere (ansjos- og løgtærte). Når foråret kommer er Potage  Printanier (forårsgrønsagssuppe) populær. Vigtige lokale retter er Tian de Courgettes (squashgratin) og Bagna Cauda (rå grønsager med stærk ansjossauce), og disse kommer i mange variationer.

Alpes de Haute Provence

Departementet Alpes de Haute Provence er et fjernt, spredt bebygget område, der strækker sig fra den italienske grænse til Vauclusebjergene og Verdonregionen. Det gennemskæres af floden Durance, og her dyrkes megen frugt. Køkkenet bærer præg af, at det er en bjergregion: vilde urter, spelt, gedekød og gedeost er meget anvendte ingredienser. Det er en fattig region med et barskt klima. Gennem mange århundreder migrerede folk til andre dele af Provence på grund af manglen på arbejde. Køkkenet er simpelt, og mod nord anvender man mere smør end olivenolie.

Lam fra Sisteron er velkendt over hele Frankrig. Lokale opskrifter er bl.a. Carré d’Agneau de Sisteron aux Herbes (stegt, krydret lammekam), Filet d’Agneau avec Timbales de Brocoli (lammemedaljoner med broccolitimbaler), Ragoût d’Agneau aux Endives (lammegryde), Caillettes Gavottes (spinatmelboller) og Charlottes de Tomates (tomat- og kartoffelgratin).

La Fondation Maeght

La Fondation Maeght ligger i Saint-Paul-de-Vence i regionen Provence-Alpes-Côte d’Azur, i det sydelige Frankrig og er en kunstsamlinger i verdensklasse i en village perché.

Saint- Paul-de-Vence er en perle af en middelalderlig, bilfri by på et forbjerg nord for Cannes, og hvis urgamle charme ikke er gået tabt trods mylderet af turister i højsæsonen. Træd indenfor i Fondation Maeghts kølige gallerier, og blev henført af et af verdens mest berømte, små museer for moderne kunst med en udsigt som intet andet. Denne kunststiftelses lavtliggende bygninger og dens luftige, pinjeskyggede, terrasserede have blev anlagt i 1964 og præsenterer kunstværker i verdensklasse af Giacometti, Miró, Calder, Braque, Matisse, Kandinsky og andre. Mange af de største kunstnere fra det 20. århundrede, der er repræsenteret, enten levede i Saint-Paul-de-Vence eller besøgte jævnligt stedet, hvor de spiste på det charmerende La Colombe d’Or og betalte regningen med et af deres værker. Restauranten og hotellet, engang næppe stort andet end en uformel bistro, er i dag en af områdets mest kendte, dels fordi den var tilholdssted for berømte billedkunstnere og forfattere, dels på grund af de origianle Chagall’er, Picasso’er og Léger’er, der pryder væggene i spisesalen. De rige og berømte indkvarterer sig her, men vil man opleve et af Provences perfekte overnatningssteder, skal man checke ind på et andet lille og utroligt charmerende hotel – Le Saint-Paul, lige midt i byen.
Saint-Paul-de-Vence finder du godt en halv times kørsel nord for Cannes, og kun 10 kilometer fra Nice. Du kan læse mere om La Fondation Maeght på www.fondation-maeght.com. Er du interesseret i kunst, så finder du mange andre indlæg om kunst i Frankrig og andre lande i Europa her på bloggen om kulturrejser.

Restaurant Pic Valence

Det hele begyndte i 1891 med Sophie Pic og en simpel landcafé. Sophie blev grundlægger af det legendariske kulinariske Pic-dynasti og var den første af fire generationer, der hævede det traditionelle regionale køkken til en gastronomisk kunstart. Mere end 100 år senere viderefører Sophies oldebørn en af Frankrigs ældste og mest respekterede slægter af chefs du cuisine. Anne Pic – datter af den berømte Jacques Pic, der døde i 1992 – er i dag den kreative kraft i køkkenet. Hun driver en af de mest provinsielle af Frankrigs fornemme restauranter og måske et af de mindst kendte af de store gastronomiske templer. Den hyggelige atmosfære og det lokale klientel passer perfekt til den fremragende mad i en sofistikeret stemning, der er elegant, uden at det bliver for meget. Find ud af, hvad alt ståhejet drejer sig om, ved at bestille Rabelais-menuen en sommeraften ude på terrassen. Den omfatter, ud over andre mirakler, Pic-familiens klassiske filet de loup au caviar, en lækker havaborrefilet med kaviar. Vinkælderen, med over 20.000 flasker, rummer mere end 400 forskellige Côtes-du-Rhône, den vin, som Pic er blevet verdensambassadør for. Et lille hotel på stedet tager imod tilrejsende gourmeter.

Restaurant Pic finder du på adressen 285, Avenue Victor Hugo, Valence . Valence ligger ca. 100 kilometer syd for Lyon. Læs mere på http://www.pic-valence.com. eller læs om mad og vin i Frankrig i et af de mange indlæg her på bloggen om kulturrejser.

Vieux Lyon

Vieux Lyon ligger i området Rhône-Alpes i Frankrig og er en enklave fra middelalderens og renæssancens Frankrig

Den 2½ km2 store, nyligt restaurerede og nu atter fashionable gamle bydel, Vieux Lyon, afspejler den blomstrende periode, hvor Lyon var Europas merkantile og finansielle center. En række smalle gyder danner en malerisk labyrint, kranset af over 350 bygninger, der betragtes som landets største og mest homogene samling af huse fra sengotikken til 1600-tallet. Romantiske traboules (overdækkede passager), der er unikke for Lyon, minder om de tider, hvor de var en hjælp for folk, der skulle transportere værdifulde ruller af silke i al slags vejr. Les traboules forbinder gade, der er fyldt med galleriarkader, antikvitetsbutikker, charcuterier, små pladser i italiensk stil og La Cour des Loges, et af Lyons mest elegante hoteller.

Den imponerende koncentration af nogle af Europas fineste restauranter i og omkring Lyon har gjort byen til en magnet, der kun står tilbage for den gastronomiske hovedstad, Paris. Af byens mere end 700 spisesteder er en stor del uhøjtidelige bouchons, Lyons traditionelle bistroer. Den hyggelige, familiedrevne Café des Fédérations med savsmuldsdækkede gulve og pølseprydede lokaler har længe været en favorit på grund af den vidunderlige, jordbundne menu. Men det er fremragende, nyskabende køkkenchefer som Jean-Paul Lacombe, hvis familie har drevet det berømte og charmerende Léon de Lyon siden 1905, der har bidraget til Lyons ry som Frankrigs mekka for stor madkunst.

Vieux Lyon finder du på vestbredden af Saône-floden over 450 kilometer sydøst for Paris. Læs mere om kulturrejser til området omkring Vieux Lyon og om andre rejsemål i Frankrig her på bloggen om kulturrejser.

Annecy, Rhône-Alpes

En søidyl i Savoieralperne Annecy og Talloire. Læs om kulturrejser til Annecy i området Rhône-Alpes i Frankrig.

Dette miniature-Venedig i alpine omgivelser er en uspoleret middelalder- og renæssanceperle. Annecy gennemskæres på kryds og tværs af Thiou-floden – der danner talrige kanaler, før den strømmer ud i Fier, en biflod til Rhône – og ligger på Lac d’Annecys nordlige bred. Det var om denne egn, Paul Cézanne udbrød: “Hvilket ypperligt levn fra svundne tider!”.

I den pragtfulde Vieille Ville, den gamle bydel, spejler smukt bevarede kirker og blomsterprydede huse langs kajerne sig i krystalklare floder og kanaler, der krydses af buede gangbroer. (Miljøbevidste lokalmyndigheder har gjort meget for at holde byen og dens omgivelser fri for forurening). Når det er varmt i vejret, besøger udflugtsbåde bredderne af den uspolerede sø. Ellers kan man se på vinduer langs de livlige, smukt vedligeholdte gader, der huser en forbløffende mængde delikatessebutikker og elegante antikvitetsforretninger.

Auberge de Marc Veyrat

Madkendere hævder, at et besøg i Annecy uden et måltid på den legendariske Auberge de Marc Veyrat (stadig almindelig kendt under sit gamle navn, l’Éridan) er som at tage til Agra uden at besøge Taj Mahal. Det er den virtuose køkkenchef selv, der plukker de udsøgte alpine krydderurter og friske vilde blomster, han skal bruge. Man bør også aflægge Auberge du Père Bise i det nærliggende Talloires et besøg, Denne hotel-restaurant, en samling billedskønne huse, spredt langs med den krystalklare Lac d’Annecy, har længe været et fyrtårn i den franske gastronomiske verden. Auberge de Marc Veyrat finder du på adressen 13. Vieille Route des Pensières, Veyrier-du-Lac  kun nogle få minutters kørsel fra Annecy og Auberge du Père Bise påRoute du Port, Talloires.

Familien Bise

Sophie Bise, barnebarn af grundlæggeren, Père Bise, er en af Frankrigs mest ansete kvindelige køkkenchefer. Parisere tager gladelig den lange vej hertil for at spise en frokost med hummerhaler elelr mousse de foie gras, plus en smagsprøve fra restaurantens vinkælder i verdensklasse, det hele serveret på den pergola-dækkede veranda ud til søen. Luksustrængende gæster vil beundre de gobeliner og antikviteter, der har forvandlet de tidligere munkeceller i dette gamle benediktinerkloster fra 1600-årene til luksuøse beboelser.

Kulturrejser til Annecy

Annecy ligger lagt mod sydøst for Paris næsten 560 kilometer, og ca. 135 kilometer øst for Lyon. Tirsdag, fredag og søndag er markedsdage i Annecy og der er loppe og antikmarked sidste lørdag hver måned. Læs meget mer om kulturrejser til Annecy og andre rejsemål i Frankrig her på bloggen om kulturrejser.

Kulturrejse til Normandiet, hvor Europas befrielse begyndte

Kulturrejser til Frankrig, så er det nærmest umuligt ikke at tænke på Normandiet og specielt D dag. Rejser du på kulturferie på egen hånd til Normandiet så er det værd at forberede sig godt da her er så utroligt meget at se. Du kan også vælge en grupperejse med dansk rejseleder. Der er skrevet lange bøger om D dag i Normadiet, lavet film og meget mere, så nedenstående beskrivelse er blot nogle få overskrifter til hvad man kan opleve på en kulturrejse til Normandiet.

Den 6. juni 1944 iværksatte De Allieredes Ekspeditionskorps Operation Overlord, verdenshistoriens største militære operation, og over 5000 skibe og landgangsfartøjer, 50.000 køretøjer og 11.000 fly satte kurs over Den Engelske Kanals oprørte vande for at indlede en invasion, der kom fuldstændig bag på Nazityskland og senere førte til dets nederlag. På strandene med kodenavnene Omaha, Utah, Gold, Juno og Sword kostede kampene 4900 allierede soldater livet alene den første dag, og det samlede tabstal for de første to uger af invasionen var skræmmende højt.
Tiden har fjernet de fleste ødelæggelser langs denne fredfyldte, 80 km lange, forblæste kyststrækning, men mange mænd blev tilbage, idet 9386 amerikanske soldater ligger begravet under enkle marmorkors og davidsstjerner på Colleville-sur-Mers amerikanske kirkegård (på en klint over Omaha Beach), og næsten 5000 britiske, canadiske, australske og sydafrikanske tropper fik deres sidste hvilested på den britiske kirkegård ved Bayeux.

Arromanches

Ud for kysten ved Arromanches ligger resterne af den store, præfabrikerede kunstige havn af beton ved navn Mulberry B (eller “Port Winston”), beregnet til at lette landsætningen af de allieredes forsyninger. En række museer har udstillinger om D-dags-invasionen, og det vigtigste af dem er Musée du Débarquement (Normandy Landings Museum, nær Mulberry B) med landsætnings-diorama, modeller, film og fotos. Caen-mindesmærket omkring 50 km mod syd er også bevægende og informativt med udstillinger om årsagerne til og følgerne af 2. Verdenskrig og nye udstillinger om Den Kolde Krig.

Information Normandiets D-dagsstrande

D-Dagsstrande ligger ca. 280 km nordvest for Paris. Besøg f.eks Musée Du Debarquement: Place du 6 Juin, Arromanches-les-Bains, et meget spændende muserum som du kan læse mere om her Også Caen-mindesmærket Esplanade Dwight Eisenhower er et besøg værd og du kan læse mere her. Den bedste tid at besøge dette område i Normandiet på er i maj, juni, september og oktober.