Endnu en idyllisk dag ved Rivieraen, endnu en autentisk “klippetop-landsby” med smalle, brolagte stræder og torvemarkeder, hvor der dufter af friske krydderurter og afskårne blomster. Mougins er ganske særligt charmerende, på trods af at den blev “opdaget” for årtier siden, og har bevaret en overraskende uberørt atmosfære. I dag er den blevet et gastronomisk centrum for Rivieraen som hjemstedet for den internationalt navnkundige restaurant Le Moulin de Mougins, ledet af den mesterlige køkkenchef Roger Vergé, som har bidraget til at sætte det provencalske køkken på menuen overalt i verden. (Picasso var den uovertrufne lokale berømthed, indtil Vergé kom hertil). I en stemningsfuld olivenmølle fra 1500-tallet, omgivet af palmer og mimoser, skaber Vergé det, han kalder sit cuisine du soleil – et traditionelt, enkelt, men moderniseret køkken med brug af Provences aromatiske krydderurter, krydderier og solmodnede grøntsager, de fleste af hans egen have. Efter 35 år har den elskværdige køkkenchef og hans hustru, Denise, nu givet stafetten videre til den velkendte Alain Llorca, som borger for en fortsat succes. En håndfuld gæsteværelser står til rådighed for dem, der skulle få appetit på et længere ophold. Indretningens sikre smag skyldes madame Vergé, hvis æstetiske sans sætter sig igennem overalt her i hendes mands madtempel på klippens top. Mougins ligger i regionen Provence-Alpes-Côte d’Azur, Frankrig og kun få kilometer nord for Cannes.Du finder
Le Moulin de Mougin på adressen Quartier Notre-Dame-de-Vie. Læs mere om andre udvalgte hoteller i Provence her på bloggen om kulturrejser. Du finder også mange indlæg om mad og vin i frankrig.
Tag-arkiv: Frankrig
Kulturrejse til Biarritz i Frankrig, feriested for konger
Biarritz bliver i folkemunde kaldt for feriestedernes dronning og feriested for konger, men vi “almindelige” mennesker kan nu sagtens tage på kulturrejse til stedet uden af have royalt blod i årene.
Forfatteren Victor Hugo, der var betaget af Biarritz’ vilde skønhed, bad i 1830 til, at byen “aldrig måtte blive fashionable”. Hans håb bristede, da den nygifte Napoleon 3. og hans kejserinde, Eugénie, ankom hertil i 1855 og fik opført den aristokratiske, lyserøde Villa Eugénie som sommerresidens. Biarritz blev et populært rejsemål, og kongelige og adelige rejsende “tog til vandet”, længe efter at det kejserlige par indstillede deres besøg i 1870. De blev senere afløst af en mere broget skare af billedkunstnere, forfattere og andre berømtheder.
Hôtel du Palais
Napoleons villa har stadig bevaret fordums storhed og er i dag det smukt nyindrettede Hôtel du Palais, dette badesteds blikfang og sociale midtpunkt ved Atlanterhavskysten. Til glæde for vore dages hotelgæster udvalgte Naoleon den bedste strækning på stranden, La Grande Plage. Det kan man forsikre sig om ved at spørge enhver fra det unge, internationale surfing-set, der opdagede de bedste bølger i Europa langs disse smukke strande sidst i 1950’erne og gjorde Biarritz til kontinentets uofficielle hovedstad for surfing og windsurfing. Fra hotellets overdådige, rummelige værelser har man udsigt over den indskårne kystlinje i dette vilde hjørne af Baskerlandet, hvor de mægtige Pyrenæerbjerge møder Biscayabugten. På Hôtel du Palais kan man stadig fornemme den charmerende atmosfære fra det gamle Biarritz. Prøv lykken i det klassiske kasino, og slap af i den luksuøse saltvands-spa. Du kan læse mere om Hôtel ldu Palais her
Rejser du på kulturrejse på egen hånd og skal leje bil, så er det nemmest at flyve til Bordeaux. Biarritz ligger i Aquitaine i Frankrig ca. 190 km sydvest for Bordeaux og kun 30 km fra den spanske grænse.
Megéve, vandreferie i Rhône-Alpes
Megéve som ligger i området Rhône-Alpes, Frankrig er en uberørt bjerglandsby med landlig charme og oplagt at bruge som base til en vandreferie i Frankrig. Megève ligger ca. 600 kilometer sydøst for Paris, og kun omkring 30 kilometer fra den kendte alpeby Chamonix. Flyver du på kulturrejse til Geneve i Schweiz er der ca. 70 kilometer til Megève.
Når skiløbere skal forestille sig en malerisk bjerglandsby, tænker de på Megève. Nærliggende skisportssteder, der domineres af Mont-Blanc, kan måske nok byde på skiløb i større højder, men de overgår ikke den lillebitte Megève, når det gælder naturskønhed, charme og afterskiing-adspredelser. Stedet blev udpeget som et fast punkt på det finere selskabs vinterprogram af baronesse de Rothschild tilbage i 1920’erne, og dets farvestrålende kaner og den traditionelle bymidte har fastholdt dette glamourøse helårs-rejsemåls popularitet blandt en privilegeret skare, der kommer her såvel på grund af den autentiske og hyggelige livsrytme i denne bjerglandsby (dog inklusive et spillekasino) som dens diskrete luksus. Megève ligger i en smuk, bred dal og lidt for langt nede til at sikre sne gennem hele sæsonen, men på en god dag er det fremragende skovterræn ideelt til afslappende skiløb for de øvede. Den er tillige kendt for sine 75 km med langrendsløjper, og skiskolen er en af Europas bedste. Faste gæster vender tilbage i sommerhalvåret på grund af de førsteklasses vandreruter, 18-hullers golf og en række restauranter i topklasse.
Les Fermes de Marie
Les Fermes de Marie er ganske vist ikke det mest eksklusive eller det dyreste hotel, men til gengæld det mest charmerende, en perlerække af fem århundred gamle mazots, det vil sige alpehytteagtige bondehuse, hentet fra nærliggende landsbyer og smukt genopbygget i hjertet af byen, bjælke for bjælke og sten for sten. Der er en spa-afdeling med naturens egne materialer, som man kalder for en sundheds- og skønhedsfarm, og sammen med sin fristende menu af hjemmelavede ultrafriske råvarer giver dette Megève-hotel begrebet “bjergrefugium” helt ny mening. Les Fermes de Marie finder du på adressen Chemin de Riante Colline.
Georges Blanc Vonnas
Det var køkkenchef Georges Blancs bedstemor, der første gang satte den lillebitte by Vonnas på det gastronomiske verdenskort. Hun blev kaldt verdens bedste kok af Curnonsky, en kendt fransk gourmet fra begyndelsen af 1900-tallet. Hendes lige så berømte svigerdatter gav sit talent og sin passion videre til sin søn, Georges Blanc, og i dag tiltrækker denne familierestaurant ved bredden af Veyle-floden spisende gæster fra hele verden. Stedets ry forstår man godt, når maden dukker op: Den er ganske enkelt noget af det mest sublime, man kan tænke sig. Det er ikke tilfældigt, at dessertvognen bugner af snesevis af kreationer som afslutning på et uforligneligt måltid: Blanc begyndte sin karriere som konditor, og desserter står stadig hans hjerte nær. Overdådigheden af blomster og antikviteter fortsætter på de tilstødende hotelværelser, hvoraf mange har balkoner med udsigt over floden og den dejlige have. Hôtel Georges Blanc finder du på adressenPlace du Maré, Vonnas ligger ca. 55 kilometer fra Lyon, og kun ca. 20 kilometer fra Macon, som er den nærmeste by. Læs mere om mad og vin i Frankrig her på bloggen om kulturrejser. Du finder også beskrivelser af udvalgte hoteller i Frankrig og andre rejsemål i Europa.
Courchevel i hjertet af Trois Vallées
Courchevel ligger i området Rhône-Alpes i Frankrig og den smukke natur tiltrækker hvert år mange der rejser på vandreferie om sommeren og skiferie om vinteren.
Courchevel, der var vært for de olympiske vinterlege i 1992 og er et af de højest beliggende, smukkeste og bedst udstyrede skisportssteder i De Franske Alper, ligger, hvor tre alpedale mødes og har skabt verdens største skisportsområde. Mange af bjergskråningerne er nordvendte med nogle af de mest velplejede pister, man kan tænke sig. Courchevels fire “landsbyer” er navngivet efter de respektive højder, de ligger i, og hvor den bedste er den højest beliggende (1850 m o.h.). De er kosmopolitiske, men ikke generende mondæne, og de hundredvis af pister, det udbredte system af lifter og det afvekslende terræn (velegnet for lidt øvede og vidunderligt for alle niveauer af erfarne skiløbere) gør dette til et af de bedste skisportssteder nogetsteds.
Mange tilrejsende kommer for at stå på ski udelukkende i Courchevel-området, men der er god forbindelse til andre skisportssteder i Trois Vallées, som for eksempel det indbydende Méribel eller Val-Thorens, det højeste beliggende skisportssted i Europa. Courchevel er kendt for sin luksusgastronomi og sine luksushoteller.
Hotel Le Mélézin
Et af de bedste er Le Mélézin, hotelimperiet Amanresorts første europæiske ejendom – en virksomhed, hvis fornemme asiatiske hoteller har sat nye standarder for begrebet femstjernede boutique-hoteller i Stillehavsområdet. Dets minimalistiske luksus er en velkommen afveksling fra det tyrolske alpehyttetema, der er så fremherskende i denne uhørt naturskønne egn. Courchevel ligger ca. 600 kilometer sydøst for Paris. Du kan læse meget mere om udvalgte hoteller i Frankrig og på andre rejsemål i Europa her på bloggen om kulturrejser.
Château de Bagnols i Beaujolais
Château de Bagnols, levende historie på et af Europas mest udsøgte slotshoteller. Læs om Château de Bagnols og kulturrejser til Beaujolais, i området Rhône-Alpes, Frankrig
Alle Frankrigselskere håber en dag at kunne finde et uberørt hjørne af landet, der er overset af turister, og her er det. Den meget lidt besøgte niche Beaujolais sammenlignes ofte med Toscana med vinmark efter vinmark, der dækker højdedragenes solbeskinnde skråninger. Og heldige er de få, der kører over vindebroen til det prægtige Château de Bagnols, Frankrigs fineste slotshotel og et fredet historisk mindesmærke, et af de omkring 150 fornemme slotte, der ligger spredt rundt i landskabet i denne lidt afsides vindyrkende egn. Engelske ejere har omhyggeligt ført Bagnols tilbage til dets tidligere pragt med hjælp fra 400 håndværkere og kunsthåndværkere. Væggene er nu atter overdådigt udsmykkede med renæssance-inspirerede malerier, og himmelsengene er draperede med stilperiodens fløjl og silke, de prægtige stoffer, der har gjort det nærliggende Lyon berømt. De antikke senge er slottet stolthed, hver og en af dem en smukt kunstværk fra ejerens personlige samling. At skulle vælge mellem de tyve rummelige værelser, på én gang museumsagtige, uhøjtidelige og hyggelige, er næsten umuligt. Om morgenen kan man tage på en tur ud i la belle France, eller man kan indtage sin søndagsfrokost i Auberge du Cep i det nærliggende Fleurie for at opleve Beaujolais’ madkunst og vine fra deres bedste side.
Château de Bagnols ligger kun omkring 30 kilometer nord for Lyon. Læs meget mere om kulturrejser til Beaujolais og andre rejsemål i Frankrig her på bloggen om kulturrejser. Du finder også indlæg om mad og vin i Frankrig.
Frankrig, historie, kultur og smukke landskaber
Frankrig er Vesteuropas største land, med en af de folkerigeste befolkninger i Europa, 27 regioner, og et landskab, der spænder over mægtige bjergkæder, slugter og klipper, over nogle af de smukkeste kyststrækninger i Europa, til de legendariske franske vinmarker og lavendelmarker. Frankrig er berømt for sin enestående gastronomi, det såkaldte la cuisine francios, der har dannet skole for mange udenlandske kokke i århundreder, og som til stadighed udgør en kilde til stor nydelse og beundring for de rejsende i Frankrig. Og så har landet qua sin størrelse, og fortid som global kolonimagt, en ualmindelig rig og spændende historie, som der findes mange muligheder for at opleve i Frankrig. Endelig skal man ikke glemme den franske kultur, der har frembragt nogle af de største ideer og tanker og kunstværker igennem den europæiske historie.
Frankrigs rige historie
Frankrigs tidlige historie er ligesom mange andre nuværende europæiske landes historie præget af en stor påvirkning fra andre folkestammer, der i kortere eller længere tid opholdte sig i landet. Keltere, romere, antikke grækere, vandalere, frankere og ja, sågar vores egne nordiske vikinger enten plyndrede, bosatte sig, erobrede eller besatte del af det land, som vi idag kalder Frankrig, men som jo på det tidspunkt endnu ikke var en moderne nationalstat. En vigtig og berygtet milepæl i den franske – og også i den europæiske – historie var den franske revolution fra 1789–1799, der fulgte med ophævelsen af det absolute monarki og indførelsen af et konstitutionelt monarki i 1789 og tre år efter, i 1792, grundlæggelsen af den franske republik. Den særdeles blodige borgerkrig, der fulgte i hælene på monarkiets ophævelse, kostede flere hundrede tusinde mennesker livet i de år, den stod på, på begge sider af kampen, men republikken holdt stand og mundede i 1799 ud i Napoleons magtovertagelse og senere, i 1804, i det første franske imperium, med de legendariske Napoleonskrige, der både medførte erobring af store dele af Europa og en million døde franske soldater. En anden historisk milepæl var naturligvis landets status som kolonimagt fra begyndelsen af det syttende århundrede helt indtil 1960´erne, kun overgået i omfang af verdens største kolonimagt England.
Enestående kultur
Den franske kultur har måske mere end nogen anden europæisk kultur frembragt ideer, teorier, kunstværker, monumenter og videnskabelige værker, som har haft en dyb indflydelse på europiæsk kulturliv. Landet har over 1200 museer, hvoraf de vigtigste er administreret af den franske stat, 43,180 bygninger, der er beskyttet af den franske stat som historiske monumenter, og 37 kulturelle og historiske seværdigheder, der er erklæret verdensarv af Unesco. Landet har frembragt store filosoffer og forfattere som Michel de Montaigne, René Descartes, Blaise Pascal, Voltaire, Jean-Jacques Rousseau, Émile Zola, Honoré de Balzac, Guy de Maupassant, Marcel Proust, Paul Verlaine, Stéphane Mallarmé og Albert Camus, for bare at nævne nogle af dem. Også indenfor malerkunsten har Frankrig stået meget stærkt med kunstnere som Camille Pissarro, Édouard Manet, Auguste Renoir, Paul Cézanne, Paul Gauguin, Henri Matisse og mange flere.
De franske landskaber
Frankrig er i besiddelse af en topografi, som varierer næsten ligeså meget som antallet af regioner. Mod sydvest finder man nogle af de mest spektakulære bjerglandskaber i Europa, nemlig de smukke Pyrenæer, der rummer en unik flora og et sjældent dyreliv. Mod sydøst knejser Alperne med Europas højeste bjerg, Mont Blanc, på grænsen til Italien. Frankrig har også nogle af de mest navnkundige floder i Europa, såsom Seine, Loire, Garonne, og Rhone. I regioner som Provence og Bourgogne finder man lange rækker af de berømte franske vinmarker og lavendelmarker. Og så er Frankrig i besiddelse af 2000 kilometer kystlinje, som både inkluderer den atlantiske kyststrækning fra udmundingen af Loire til Gironde, den mediterranske kystlinje i den sydlige del af landet og den nordlige kystlinje fra den belgiske grænse til Calais.
Udvalgte mad og drikke oplevelser i Paris
Der findes mange gode guider om mad og drikke i Paris og jeg vil på ingen måde forsøge at lave en ny guide om mad og drikke i Paris, hvilket også vil være umuligt da der hver dag sker ændringer i form af nye restauranter. Nedenstående informationer skal der
derfor bruges med forsigtighed og jeg anbefaler altid du undersøger hvilke restauranter der er “oppe” i tiden på en af de lokale online guide i Paris, eller endnu bedre spørg de lokale hvor det er godt at spise. Her på bloggen om kulturrejser vil du desuden kunne læse mere om mad og vin i Paris og andre rejsemål i Frankrig, ligesom du finder indlæg om seværdigheder, historien, kulturen og udvalgte hoteller.
Angelina
Den dekadente Mont Blanc-dessert står kun tilbage for den ypperligst tænkelige chokolade her på Paris’ mest populære tesalon. Dens interiør med røde tæpper, marmor og forgyldninger tiltrækker alle fra bedstemødre til Aga Khan’er. Du finder Angelina på adressen Rue de Rivoli, 1. arrondissement i Paris.
Brasserie Lipp
Tjenerne er stadig klædt i sorte veste og lange, hvide, stivede forklæder, som de har været det, siden stedet åbnede i 1886. Atmosfæren er livlig, og les profiteroles (vandbakkelser) i varm chokoladesauce er grund nok til at kigge ind, især hvis de indtages efter den bedstekombination af choucroute og øl på denne side af Alsace-Lorraine. Brasserie Lipp ligger på adressen Boulevard Saint-Germain, 6. arrondissement i Paris.
Fauchon
Byens, og måske landets, mest berømte delikatesseforretning. Kunstfærdige udstillinger af billedskønne madvarer i vinduer og på diske undersøges lige så nøje som denne sæsons mode på catwalken. Eftertragtede souvenirs indkøbes her, alene for indpakningens skyld. Vil du handle hos Fauchon er det på adressen Place de la Madeleine, 8. arrondissement i Paris.
Guy Savoy
En af Paris’ fineste og mest nyskabende restauranter, ligger på adressen Rue Troyon, 17. arrondissement og er ejet af en af byens fineste og mest nyskabende køkkenchefer. Menuerne skifter med årstiderne og består i reglen af ni retter; indretningen er raffineret og komfortabel med træ, læder og sten i varme farver.
La Coupole
Hvert måltid er en udsøgt glæde på dette brasserie, et af de mest legendariske og toneangivende i Paris. Det værdsættes af såvel lokale som turister, og dets traditionelle fiske- og skaldyrsplatter med østers og muslinger serveres i hvælvede, togstationsagtige art déco-lokaler med samme feststemning og travlhed som den dag, det åbnede i 1927. La Coupole brasserie ligger på adressen Boulevard du monparnasse, 14. arrondissement i Paris.
Ladurée
Den rigt udsmykkede Ladurée, som ligger på adressen Avenue des Champs-Élysées, 8. arrondissement i Paris er indbegrebet af en fransk tesalon. Stedet blev grundlagt i 1862 og ligner noget, der er taget ud af Versailles. Ananas-carpaccio med lime-sorbet er en specialitet, men bestil hvad som helst på menukortet, og det vil være en åbenbaring for alle med en sød tand.
Le Grand Véfour
Ønsker man en uforglemmelig oplevelse for øjne og gane, skulle man unde sig, blot denne ene gang i livet, et måltid på Le Grand Véfour i en atmosfære af 1700-tal, der næsten er for meget. Når man forlader stedet, forstår man, hvorfor franskmændene betragter deres madkunst (og udsmykning) som verdens bedst. Le Grand Véfour finder du på adressen Rue de Beaujolais, 1. arrondissement i Paris, husk at bestille bord i god tid.
Le Jules Verne
Har til huse på anden platform i Eiffeltårnet med en udsigt så fabelagtig, at det næsten er umuligt at koncentrere sig om maden. Den himmelstræbende menu giver begrebet haute cuisine en ny betydning.
Les Bouquinistes
Denne moderne bistro, der bekæmper gamle traditioner og konservatisme med næb og kløer, til trækker en mangesproget skare med sit farverige, moderne interiør og sin eksperimenterende, men uprætentiøse menu. Den ejes af den uortodokse Guy Savoy . Quai des Grands Augustins, 6. arrondissement i Paris er her du finder Les Bouquinistes.
Willi´s Weinbar
Bistromaden er lige så fristende som det uforlignelige udvalg af vine på denne uhyre populære bar, hvor mode typer blander sig med lykkeligt indviede udlændinge i en livlig atmosfære, der er både sofistikeret og afslappet. Willi´s Weinbaril du smage på vin i Willi´s Weinbar er det på adressen Rue des Petits-Champs, 1. arrondissement i Paris.
Café miljøet
Saint-Germain-des-Prés på venstre bred er det traditionelle og stadig fashionable centrum for café-miljøet og giver et glimt af Paris som taget ud af Hemingways A Moveable Feast (dansk: Der er ingen ende på Paris). Den ærværdige Café de Flore (Boulevard Saint-Germain, 6. arrondissement: www.cafe-de-flore.com) og Les Deux Magots ved siden af tiltrækker stadig både udlændinge, den hjemlige intelligentsia og nysgerrige, her generationer efter deres guldalder under 2. Verdenskrig som de populæreste mødesteder for litteratur- og kunstverdenen.
Café Marly
Café Marly et nyt bud på cafélivet i historiske omgivelser, har diskret til huse i Louvres restaurerede Richelieu-fløj. Fra arkadeterrassen har man udsigt til I.M. Peis betagende glaspyramide i den imponerende Cour Napoléon.
Saint-Émilion, en del af vin-kulturen i Bordeaux
Bordeaux-distriktet er et næsten religiøst pilgrimsmål for vinelskere og gastronomer og et oplagt mål for en kulturrejse til denne del af Frankrig. I dets hjerte ligger den stilfulde by Bordeaux, et vidunderligt restaureret centrum for 1800-tals-arkitektur, der tjener som en elegant base for ture til de mange vindistrikter med så berømte navne som Médoc, Graves og Sauternes. Der er mere end 10.000 vingårde, men den smukke, lille middelalderby Saint-Émilion lokker til et ophold. Skrænter med bølgende vinmarker strækker sig fra alle sider helt ind til dens 1300-talsmure, der omslutter brolagte, middelalderlige gader, kranset af vinforretninger og bagerier, der sælger fjerlette makroner.
Châteaux Margaux og Mouton-Rothschild og de dégustation des vins, som de tilbyder, ligger endagsture væk i Médoc. Men de små parceller med vinmarker, der breder sig ud fra Saint-Émilions bymure, giver rige muligheder for at prøvesmage nogle af Bordeaux’ mest elegante og komplekse rødvine.
Château Grand Barrail
Det aristokratiske herresæde Château Grand Barrail fra 1800-tallet er for nylig åbnet som landhotel. Fra mange af de rummelige værelser er der udsigt over uendelige vinmarker, og belle époque-restaurantens menu med regionale specialiteter byder på et imponerende carte des vins, hvor over halvdelen er fra Saint-Émilions vinhandleres kældre.Château Grand Barrail ligger på adressen Route de Libourne, 23 km nordøst for Bordeaux og kun 2 km fra Saint-Émilion. Du kan læse mere om stedet her.
Rejser du på kulturrejse til Saint-Émilion der ligger i Aquitaine, i Frankrig er her nogle nyttig informationer.
Saint-Émilion ligger ca. 35 km nordøst for Bordeaux. Den bedste til at rejse på er forår og efterår, undtagen september i høstperioden, hvor mange slots-udsalg er lukket for offentligheden. Vil du selv kører rundt i bil og besøge de forskellige vinhuse, så undersøg om det er nødvendigt at bestille tid til vinsmagning hjemmefra.
Medier i Frankrig
I forhold til befolkningens størrelse udkommer de franske dagblade i små oplag. Som i så mange andre lande slås aviserne med faldende oplagstal på grund af den stigende konkurrence fra de elektroniske medier. Det har ført til forandringer i ejerstrukturen i retning af en større koncentration. Store aviser som Le Figaro og L’Express ejes nu af Socpresse, der igen ejes af våbenfabrikanten Serge Dassault.
De største af de landsdækkende aviser er den respekterede Le Monde (uafhængig), Le Figaro (konservativ) samt Libération (venstreorienteret). Til de største Pariser-dag-blade hører Le Parisien, France-Soir, den katolske La Croix samt kommunistpartiets organ, L’Humanité.
Der er flere store regionale aviser rundt om i landet. Den største er Ouest-France, der udgives i Bretagne. Andre store provinsaviser er Sud-Ouest (Bordeaux), La Voix du Nord (Lille) og Nice Matin.
Der findes også store specialaviser som sportsavisen L’Equipe og erhvervsaviserne Les Echos og La Tribune. Til de vigtigste politiske ugeaviser og tidsskrifter hører L’Express (uafhængig), Le Nouvel Observaleur (venstreorienteret), Le Point (konservativ) og den satiriske Le Canard Enchaîné.
Frankrig har syv fjernsynskanaler, hvoraf de tre er statslige: France 2 og France 3, der også har ansvaret for et regionalt sendenet, samt kulturkanalerne La Sept-Arte et La Cinquieme, der er slået sammen. Arte er et fransk-tysk samarbejde. De finansieres dels ved licensafgifter, dels ved reklamer. Hvad seertal og økonomiske ressourcer angår, er Europas største kanal Télévision Francaise 1, TF1, der blev privatiseret i 1987. Betalingskanalen Canal-Plus sender først og fremmest film og sport. Den statslige Radio France har fem landsdækkende kanaler og mange lokale radiostationer, og der er hen ved 1000 private radiosendere i landet.