En samisk legende siger, at ræven løber over det arktiske fjeld og lyser himlen op med gnister fra dens hale. En videnskabsmand ville derimod sige, at solvinden sender ladede partikler mod jorden, og at disse partikler producerer en energi, der afgives som lys, når de støder sammen med jordens atmosfære. Hvordan det end forholder sig, så er nordlyset et magisk fænomen, der bør opleves – og Finland er et godt sted at opleve det.
Nordlyset er undertiden synligt i Danmark, men som regel meget svagt og i korte tidsrum. I Finland er det derimod synligt helt op til over halvdelen af året i visse dale af landet. For eksempel er nordlyset synligt 200 nætter om året i den finske del af Lapland.
Se Youtube-video med nordlys fra Finland
Men som navnet på fænomenet tilsiger, så er chancerne for at opleve det større, jo længere mod nord du kommer. Steder som Saariselkä, Kilpisjärvi og Inari – sammen med resten af det nordlige Lapland – er højst anbefalelsesværdige steder i Finland, hvis du er på jagt efter Nordlyset. I den sydlige del af Finland, herunder hovedstaden Helsinki, kan du også være heldig at kunne se nordlyset, men forskellen er, at det i den sydlige del af landet kun er synligt omkring 20 nætter om året mod de omkring 200 nætter, det er synligt i den nordlige del af landet.
Hvilke forhold er bedst, når du gerne vil se Nordlyset?
For at kunne få øje på nordlyset kræves der naturligvis både tilstrækkelig mørke og en himmel, som er nogenlunde klar. Disse forhold opfyldes normalt bedst i det sene efterår, om vinteren eller i det tidlige forår. Det bedste tidspunkt på dagen at kigge efter nordlyset er et par timer før og efter midnat.
Hvis du er så heldig at kunne overvære den himmelske forestilling, bør du berede dig på, at oplevelsen er af ubestemmelig varighed: Nordlyset optræder undertiden kun i hele eller halve minutter, men det kan også stå på i timevis. Selv meteorologerne har svært ved at forudsige fænomenet.
Du kan læse mere om, hvor det aktuelt er muligt at se nordlyset i Finland på følgende side fra det finske meteorologiske institut, der også indeholder et alarm-system for de magnetiske felter i Nord- og Sydfinland.