Se nordlyset i Finland

En samisk legende siger, at ræven løber over det arktiske fjeld og lyser himlen op med gnister fra dens hale. En videnskabsmand ville derimod sige, at solvinden sender ladede partikler mod jorden, og at disse partikler producerer en energi, der afgives som lys, når de støder sammen med jordens atmosfære. Hvordan det end forholder sig, så er nordlyset et magisk fænomen, der bør opleves – og Finland er et godt sted at opleve det.

Nordlyset er undertiden synligt i Danmark, men som regel meget svagt og i korte tidsrum. I Finland er det derimod synligt helt op til over halvdelen af året i visse dale af landet. For eksempel er nordlyset synligt 200 nætter om året i den finske del af Lapland.


Se Youtube-video med nordlys fra Finland

Men som navnet på fænomenet tilsiger, så er chancerne for at opleve det større, jo længere mod nord du kommer. Steder som Saariselkä, Kilpisjärvi og Inari – sammen med resten af det nordlige Lapland – er højst anbefalelsesværdige steder i Finland, hvis du er på jagt efter Nordlyset. I den sydlige del af Finland, herunder hovedstaden Helsinki, kan du også være heldig at kunne se nordlyset, men forskellen er, at det i den sydlige del af landet kun er synligt omkring 20 nætter om året mod de omkring 200 nætter, det er synligt i den nordlige del af landet.

Hvilke forhold er bedst, når du gerne vil se Nordlyset?

For at kunne få øje på nordlyset kræves der naturligvis både tilstrækkelig mørke og en himmel, som er nogenlunde klar. Disse forhold opfyldes normalt bedst i det sene efterår, om vinteren eller i det tidlige forår. Det bedste tidspunkt på dagen at kigge efter nordlyset er et par timer før og efter midnat.

Hvis du er så heldig at kunne overvære den himmelske forestilling, bør du berede dig på, at oplevelsen er af ubestemmelig varighed: Nordlyset optræder undertiden kun i hele eller halve minutter, men det kan også stå på i timevis. Selv meteorologerne har svært ved at forudsige fænomenet.

Du kan læse mere om, hvor det aktuelt er muligt at se nordlyset i Finland på følgende side fra det finske meteorologiske institut, der også indeholder et alarm-system for de magnetiske felter i Nord- og Sydfinland.

 

Finland – informationer og fakta

Går kulturrejsen til Finland kan du her finde informationer og fakta om landet, også med en lidt “skæv vinkel”.

Skandinavisk stilhed i en hytte ved en sø, dvælende sommersol på en selskabelig ølterrasse, avant-garde Helsingfors design og caféer med varme kanelaromaer er blot begyndelsen på Suomi forførelse. Finland er længe blevet betragtet som tilbageholdende, og det mest skæve og gådefulde af de skandinaviske lande. Det skyldes for det meste, at det er et land med ro: Et stort område med kuperet skove og søer – der er noget med den rene finske luft som trækker en udendørs hele året rundt. Derefter er der jo saunaen, en af de mest betydningsfulde ting i den finske kultur. Prøv at gå i sauna med de lokale og du er på vej mod at finde den sande mening med livet, Suomi-stilen.
Bedste tidspunkt at besøge Finland på er fra maj til september for at undgå mørket og kulden, eller december til februar for at få sne. Santa og nordlysene.

Hovedstad, Helsingfors, befolkning: 5.250,275 millioner, areal: 338,145 kvadratkilometer, officielle sprog: finsk og svensk

Ting man bør se i Finland

  • Sommer-øl på terrasserne som springer frem over hele Helsingfors når der er den mindste snert af sommer
  • Den fortryllende aurora borelis (nordlysene) der passerer hen over himlen om vinteren
  • Opera forestillinger på Savonlinna Castle i juli måned når der er opera festival på Savonlinna
  • Julen fejres i Santa Claus’s by, nord for Rovaniemi

Ting man bør gøre i Finland

  • Deltage i en off-beat (ikke musik) festival som f.eks. kone-bæring, luft-guitar verdens championships
  • Sved alt ud i verdens største røg sauna i Kuopio, med en efterfølgende tur i søen
  • Bliv trukket gennem sneen af et rensdyr i Lapland
  • Gå lidt rundt i Helsingfors’ havneområde (kauppatori) markedsplads for at søgeefter lokale delikatesser.

Få Finland ind under huden

  • Læs: Moomin børnebøgerne af Tove Jansson – fortællinger om en elskelig troldefamilie, der ligner flodheste
  • Lyt: til klassisk musik af den agtede komponist Jean Sibelius; eller til en forandring den hårde rock med Eurovision-vinderen Lordi
  • Se: Aki Kaurismäki’s Man Without a Past or Leningrad Cowboys Go Americal; Sauna, en gyserfilm fra det 16. århundrede
  • Spis: fisk (sild, hvid fisk); rensdyrstuvning; Laplands multe og tyttebær
  • Drik: kaffe (Finland er verdens største kaffedrikkere), eller salmiakkikossu – en hjemmelavet sprit kombineret med lakrids- slik med vodka
  • Med ord: Onko sauna lämmin? (Er din sauna varm?)
  • Varemærker: Arkitekten og designeren Alvar Aalto; Berømte racekørere; Marimekko designere; Moomitrolle; Nokia; rensdyr; Sami; santa Claus byen; saunaer
  • Yderligere fakta: Finnerne er kendt for at være tavse – der er en gammel joke der siger, at de opfandt SMS beskederne så de ikke behøvede at tale sammen

Jean Sibelius

Skal du på kulturrejse til Findland og er interesseret i musik, så læs mere om Finlands mest berømt komponist Jean Sibelius

Jean Sibelius var Finlands største komponist, og den strøm af valfartende, der kommer fra hele verden for at besøge hans hjem, opkaldt efter hans hustru, Aino, er et vidnesbyrd om den agtelse, han stadig nyder. Selv om Sibelius blev født i 1865 i det nærliggende Hämeenlinna, Finlands ældste indlandsby (grundlagt i 1639), boede han i denne moderne villa mod syd gennem et halvt århundrede til sin død i 1957. Huset, der blev anset for hypermoderne, da det blev bygget, blev tegnet af den finske arkitekt Lars Sonck, der allerede da var kendt som arkitekten bag den finske præsidents sommerresidens. Både Sibelius og hans hustru ligger begravet på stedet.

Museet egner sig ikke til koncerter, men forlad ikke Finland uden at have hørt hans musik fremført af Helsingfors Filharmoniske Orkester i Finlandiabygningen under vinterens koncertsæson (fra september til og med maj). Helsingfors kunstfestival sidst på sommeren (med masser af musik) er Skandinaviens største og en af de vigtigste. Den begyndte som Sibelius-ugen i 1950’erne og omfatter i dag alle former for dans og musik, fra jazz til pop, men hvor fremførelsen af Sibelius’ musik altid er det absolutte højdepunkt.

Ainola ligger små 40 kilometer nord for Helsingfors, og du kan læse mere på jarvenpaa.fi. Helsingfors-festivalen finder sted de sidste to uger af august og begyndelsen af september. En vandborg byder på opera under stjernerne – og midnatssolen.

Få inspiration til din kulturrejse til Findland i andre indlæg her på bloggen om musik.

Savonlinna Opera Festival

Er du interesseret i opera og går kulturrejsen mod Findland, så læs mere om den kendte Savonlinna Opera Festival

Finland er “de tusind søers land” (faktisk er der tæt ved 188.000 af dem), med talrige vige og floder, fra Saimaa-sølandet nær grænsen til Rusland til Den Botniske Bugt i vest. Landet er tillige et af de tættest skovbevoksede områder på jorden – det tæt sammenvævede netværk af søer, omgivet af dybe fyrre- og birkeskove, giver et indtryk af uberørt natur, som man sjældent ser andre steder.

Byen Savonlinna, der ligger midt i prægtige, naturskønne landskaber, omfatter tre øer i Saimaa-søen i den østlige udkant af Sølandet. Denne by, der længe var kurby for de russiske zarer og deres følge, har siden 1912 været mere kendt for sin operafestival, den vigtigste i Nordeuropa, der afholdes hvert år i borggården på Olofsborg (Olavinlinna) fra 1400-tallet. Denne borg, der er en velbevaret vandborg, opført med henblik på at afvise angreb fra øst og i dag forbundet med fastlandet via en bro, er den mest romantiske ramme om nogen udendørs musikfestival nogetsteds, en ramme, der fremhæves af de mange timer med et forunderlig smukt lys sidst på dagen.

Savonlinna ligger omkring 350 km nordøst for Helsingfors. Savonlinna Opera Festival: Olavinkatu finder sted fra slutningen af juli til starten af august. Læs meget mere om opera i andre indlæg her på bloggen om kulturrejser eller om Savonlinna Opera Festival på operafestival.fi

Hotel Rauhalinna

Gælder det atmosfære og omgivelser i dag, er der kun ét sted at indkvartere sig for dem, der ønsker at forlænge magien efter en aftens operaforestilling, nemlig Hotel Rauhalinna. Det blev bygget i 1897 af en general i zarens hær og var en fantasifyldt maurisk-victoriansk drømmegave til hans hustru. Det ligger ved søen (og kan nås pr. bil eller pr. båd fra havnen i Savonlinna) og er med rette et populært sted at lade sig forkæle. Hotel Rauhalinna finder du ca. 15 kilometer fra Savonlinna. Hotellet har åbent fra først i juni til sidst i august; “Zar-buffet” kun i juli. Beregn ca. 30 minutter med båd til hotellet.

Læs om andre udvalgte hoteller i Europa her på bloggen om kulturrejser.

Kulturrejse til julemandens landsby

Ok, det er måske ikke de fleste der tænker på en kulturrejse til julemandens landsby i Finland, men dette område er så meget andet end bare julemand, det er først og fremmest natur og kultur specielt omkring samerne.

Ja, lille ven, julemanden findes, og det er her, han bor. Rovaniemi betragtes som porten til Lapland – kendt for sin indfødte befolkning af førhen nomadiske samer (tidligere almindelig kendt som lapper) – og til polarcirklen i Finland, julemandens hjemsted. Man kan få taget et foto, hvor man står med en fod på hver side af polarcirklen. Julemandens landsby er præcis, som ethvert barn altid har forestillet sig, den måtte se ud, et snedækket vintereventyrland med en vidunderligt gemytlig julemand, der er til stede hver dag. Hans travle værksted og hjælpere viser, at han er i gang med arbejdet, mens postkontoret kan fremvise nogle af de 600.000 breve, der hvert år når frem hertil fra alle egne af kloden, og hvoraf ca. en tredjedel bliver besvaret. En uimodståelig gavebutik tilbyder et væld af julegaver, der kan fremsendes med poststempel fra julemandens Landsby, eller man kan, mod et symbolsk beløb, få tilføjet sine børns eller børnebørns navne på en liste, hvorefter de vil modtage et postkort fra julemanden. På en rensdyrfarm i nærheden har man mulighed for en magisk tur i julemandens kane (dog uden at forlade jorden), trukket af den navnkundige Rudolfs slægtninge (man kan dog også vælge at lade sig transportere på snescooter). Rovaniemi blev næsten jævnet med jorden af tyskerne i 1944, men efterfølgende genopbygget efter planer af den berømte finske arkitekt Alvar Aalto, der udformede byen som konturerne af store rensdyrgevirer.

Selv om der i dag kun lever 6500 samer i det nordlige Finland, og deres nomadiske levevis med store rensdyrflokke er ved at forsvinde, holder de stolt liv i deres kulturelle identitet og deres skikke på det fascinerende, prisbelønnede Arktikum, center for arktisk videnskab, hvor man kan studere livet nord for polarcirklen. Den dejlige Restaurant Oppipoika præsenterer det samiske køkken: Laks og friskfanget fisk kan man få i mange udgaver, men prøv det mere usædvanlige, f.eks. rensdyr-peberbøf og elg-regout med en dessert med lokale multebær. Hvem skulle nu have troet, man spiste så godt nord for polarcirklen?
Vil du selv arrangere en kulturrejse til julemandens landsby så ligger Rovaniemi godt 800 kilometer nord for Helsingfors. Julemandens Landsby ligger ca. 10 kilometer uden for byen Rovaniemi. Læs mere om julemanden i Findland
Den bedste tid at rejse til dette rejsemål i Finland, ja det er naturligvis i december måned, hvis du altså rejse for at besøge julemanden. Ellers er her meget smukt i sommermånederne.

Restaurant Savoy i Helsingfors

Restaurant Savoy der ligger i Helsingfors, Finland er en hyldest til design, historie og det finske køkken og er du på kulturrejse til den finske hovedstad og vil “forkælde” dig selv, så book et bord på Restaurant Savoy.

Tre ting forklarer, hvorfor Restaurant Savoy er et af Finlands vigtigste spisesteder. For det første dens meget smukke og elegante design, udført i 1937 af Alvar Aalto (1898-1976), en af Finlands mest berømte sønner. Han designede alt fra inventar til lysarmaturer. For det andet var det det foretrukne tilholdssted for den højtelskede “Marski”, landets tilbedte nationalhelt, Gustaf Mannerheim – arkitekten bag Finlands selvstændighed og senere republikkens præsident fra 1944 til 1946. Følg hans eksempel, og bestil hans favorit-cocktail: Marskin Ryyppy (en snaps af vodka, akvavit, dry martini og dry gin – kendt i hele Finland som en “Marski” og efter sigende nedsvælget af generalen i rigelige mængder i denne vanskelige periode). Han satte også stor pris på vorschmack, en gryderet af hakket okse- og kalvekød med hakkede sild, der småsimrer i to dage og serveres med kartoffelmos, pickles, rødbeder og cremefraiche. I dag er det en finsk nationalret, efter sigende stammer opskriften fra Mannerheim selv, og (her er den tredje årsag). Savoys udgave regnes stadig for den bedste af alle. Restaurant Savoy ligger på adressen Eteläesplanadi 14 i Helsinki. Læs mere om mad og vin her på bloggen om kulturrejser eller om restaurant Savoy på deres hjemmeside restaurant Savoy.

Middagsgæster, der ikke kan holde øjnene fra restaurantens berømte, utraditionelt udformede blomstervase, vil blive lykkelige over at vide, at den nærliggende forretning Artek er kendt for sit udvalg af Alvar Aalto-designede møbler, keramik og kunstgenstande. Men for rigtigt at forstå vingefanget af Aaltos geni og hans indflydelse som fyrtårn for 1900-tallets skandinaviske design skal man besøge Finlandiatalo (Finlandia-bygningen). Den blev fuldført i 1971 og er Finlands vigtigste koncertsal og hjemsted for Skandinaviens ældste symfoniorkester, der giver koncerter her fra september til maj. Artek ligger på Eteläesplanadi 18 i Helsinki læs mere på Artek.