Kom til international fyrværkeri-festival på Malta

Som om det lille ørige Malta ikke havde nok at byde på med landets fantastiske strande, dets berømte koralhav, dets rige historie og kultur og dets behagelige subtropiske Middelhavs-klima, så bliver der i april bogstaveligt talt fyret endnu mere op for de skønne seværdigheder i det lille ørige, når tolvte udgave af “Malta International Fireworks Festival” finder sted.

Det er det maltesiske Ministerium for Turisme, Kultur og Miljø, der sammen med landets turisme-råd vil organisere den sprængfarlige og farverige festival, som løber af stablen mellem d 26 og 28 april på forskellige steder i landet, mens den store fyrværkeri-finale afholdes i hovedstaden Vallettas store havn den 30. april på hoved-øen Malta.

Adskillige maltesiske og udenlandske fyrværkeri-fabrikker vil deltage i denne begivenhed, der også er en konkurrence, og som vil præsentere spektakulære pyrotekniske forestillinger synkroniseret til musikken. Festivalen er desuden en del af jubilæumsfestlighederne for Maltas optagelse i Den Europæiske Union d. 1 maj 2004.


Se video fra Maltas fyrværkeri-festival i 2010

Lang tradition for fyrværkeri i Malta

Fyrværkeri har en lang og glorværdig tradition i Malta, der går tilbage til det tidspunkt, hvor Malta husede den sagnomspundne, og endnu idag eksisterende (men i Rom bosiddende), Malteser-orden. Forskellige former for fyrværkeri blev på det tidspunkt brugt i forbindelse med valg af en stormester til Malteser-ordenen, valget af en pave, der var den overordnede beskytter af, og hersker over, ordenen, fødslen af en prins fra en allieret europæisk stat, eller markeringen af en sejr over den osmanniske militær-magt.

Senere udviklede fyrværkeriet på Malta sig til et decideret håndværk, da malteserne begyndte at fejre forskellige begivenheder i forbindelse med deres britiske herskere i det 19. og 20. århundrede.

Denne århundredgamle fyrværkeri-tradition lever stadig i bedste velgående, når der afholdes festivaler ude i landets små landsbyer på hovedøen Malta og den andenstørste ø Gozo – især i sommermånederne.

Du kan læse mere om fyrværkeri-festivalen på Malta den officielle hjemmeside for festivalen.

Facts om Malta

Malta – officielt republikken Malta – består af en øgruppe beliggende i den centrale del af Middelhavet. Øriget består af tre beboede øer: Malta, Gozo og Comino, der tilsammen dækker kun lidt over 316 km2 i areal, hvilket gør landet til én af verdens mindste stater. Af samme grund er landet med sine omkring 368.250 indbyggere ét af de mest tætbefolkede lande i verden.

Malta har gennem historien haft stor strategisk betydning på grund af landets centrale placering midt i Middelhavet og har været genstand for mange folkeslags luner og erobringstogter, såsom fønikere, grækere, romere, arabere, normannere, habsburgere, franskmænd og briter m.fl.

Øriget har en storslået kulturarv, især indenfor det kristne og apostoliske område, og har hele ni historiske monumenter på Unescos liste over kulturel verdensarv.

 

Rodeofest i Portugal – Festa do Colete Encarnado

Blot 32 km nord for Lissabon i Portugal kan man om sommeren opleve en mageløs, tre dage lang festival. Siden 1932 har festivalen hyldet Portugals respektfulde og tapre campinos, som er svaret (til trods for deres meget himmelvidt forskellige beklædning) på de amerikanske cowboys. Festen er en oplevelse, som Ernest Hemmingway helt bestemt ville have glædet sig til, hvis han havde besøgt Portugal.

Vi er i Vila Franca de Xira, en by som blev grundlagt i det 12. årh. på Tempelriddernes jord. Byen er tyrefægtningshjertet og omringes af et frodigt marskland og Tejofloden. Vila Franca de Xira har ligeledes en af de bedste tyrefægtningsarenaer og reserver hvert år første weekend i juli for at hylde sine meget højtagtede campinos.

De røde vestes fest

Festen hedder Festa do Colete Encarnado (Røde Vest fest). I løbet af festdagene slippes tyrene løs i gaderne pyntet med flag, hvorefter der er tyrefægtning i arenaen. Der hersker en fælles glæde og et festligt humør over det hele, og her viser portugisere endnu engang deres spontane gæstfrihed ved at byde alle gæster velkommen til Portugals Eldorado:

Fandango dans (campinos dans, hvor de multitasker med fødderne, og som kunne minde lidt om tyrolerdans). Ridning- og tyrekonkurrencer hører med til campinos festligheder, samtidig med at hele byen indhylles i en musikalsk atmosfære, herunder folke- og fadomusik. En dejlig duft af grillede sardiner, rødpeber-hvidløgs-chili marinerede svineschnitzler og kyllinger hænger over byens hundredvis, hyggelige spisesteder. Der skåles i regionens kraftige og velsmagende rød- og hvidvin. Det hele afsluttes med et farvestrålende fyrværkeri over Tejofloden.

Campinos er den portugisiske udgave af modige mænd, som tilbringer størstedelen af deres liv på hesteryg og rider mange kilometer hver dag på Ribatejos uendelige marsklande og passer tyrene. Det er dem, der bestemmer, når en tyr er klar til tyrefægtningens udfordringer, og det er også dem, som til tyrefægtninger som Forcados træder ind i arenaen og viser stort mod, når de griber tyrene, mens publikum og især pigerne klapper af fryd og råber højt ”Olé, olé”. Rigtig mange piger mener, at disse frygtløse mænd godt kunne blive deres drømmeprins, fordi de personificerer den perfekte machomand.

Det er en fryd for øjet at se de stolte campinos i Vila Franca de Xiras gader, for i modsætning til støvede amerikanske cowboys, viser de portugisiske campinos deres yderst velplejede dragter frem. Dragten er farverig og består af en nisselignende grøn hue med en rød kant. Mørkeblå stramme bukser til knæerne og dertil en snehvide og omhyggeligt strøget skjorte pyntes til med et rødt bånd som livrem og en rød vest. Kraftige hvide bomulds knæstrømper danner en elegant kontrast med sorte sko med sporer. Når de ikke rider, bærer alle campinos en sort jakke på deres venstre skulder. Sidst men ikke mindst, campinos vigtigste arbejdsredskab (ud over hesten), og som hjælper dem med at styre tyrene på markerne; et aflangt bat, eller campinos tryllestav.

Under besøget i Ribatejo er det et must at besøge et tyre- og hestebrug og se, hvordan de lokale cowboys håndterer de store dyr. Området præges af frodige, opdyrkede marker med bl.a. vin, solsikker, hvide asparges, grøntsager, frugttræer og selvfølgelig kendetegnes Ribatejo også af sine uendelige landejendomme med tyre- og hesteavl. Det er endnu et af Portugals kontrastfulde og smukke landskaber. Den hurtigste og nemmeste måde at rejse til Vila Franca de Xira er med toget fra Lissabon. Rejsen tager ca. 30 minutter og går langs med Tejoflodens smukke natur, hvor en del er naturfredet.

Festa dos Tabuleiros – et uforglemmeligt syn

En af Portugals største festivaler, Festa dos Tabuleiros i Tomar, afholdes hvert fjerde år i starten af juli måned. Denne unikke begivenhed, som stammer helt tilbage fra det 14. århundrede, er en vigtig del af Portugals kulturhistorie.

Hele byen fester

I løbet af festivalen vil der være en masse aktiviteter og seværdigheder for både børn og voksne. Den festival, som blev afholdt i 2007, tiltrak over 600.000 besøgende fra hele verden til Tomar.

Festen involverer hele byen, hvor de forskellige kvarterer i den gamle bydel konkurrerer indbyrdes om at skabe den smukkeste udsmykning med papirblomster i alle størrelser og former. Forud for festen går derfor månedsvis af forberedelser, hvor udsmykningen designes og laves. Der vogtes nidkært over udsmykningerne, og først efter et dommerpanel har bedømt og udpeget vinderen, åbnes de udsmykkede gader for publikum.

Festivalens højdepunkt

Selvom der er mange begivenheder i løbet af festivalen, er det uden tvivl den afsluttende parade gennem byen som tiltrækker flest besøgende. Paraden, hvor over 400 unge kvinder i hvide dragter og rødt skærf på hovedet bærer “brødkurve” med store brød- og blomsterdekorationer, slynger sig igennem byens smalle brostensbelagte gader eskorteret af mænd i sorte bukser. Dekorationerne som kvinderne bærer vejer op imod 15 kg, og paraden kan vare over fire timer. Festivalen og i særdeleshed paraden er en imponerende bedrift og et uforglemmeligt syn.

Tomar, som ligger omkring 140 kilometer nordøst for Lissabon, er en af Portugals historiske perler. Byen er udover festivalen således især kendt for sine mange gamle flotte bygningsværker, hvoraf mange stammer fra Tempelherreordenens tid.

Forelsket i Verona

Er du forelsket, og har du lyst til at fejre din forelskelse i udlandet på en helt særlig måde, så har byen Verona – Romeo og Julies “hjemby” – et tilbud til dig. Fra imorgen og indtil d. 17 februar byder byen i Norditalien på en lang række romantiske begivenheder og arrangementer, som alle fokuserer på kærligheden mellem de forelskede par.

Hjerteformet marked

Arrangementet, der er stablet på benene i et samarbejde mellem Veronas turistråd, provinsen Veneto og kommunen Verona, er meget sigende blevet døbt “Verona in Love” og byder de næste fire dage på romantik i særklasse for de forelskede par, der besøger byen. Blandt andet det efterhånden berømte hjerteformede marked på Piazza dei Signori, og den traditionelle opstilling af markedsboder, der til lejligheden naturligvis udstiller håndværksprodukter med kærligheds-tema.


Youtube-video fra tidligere års “Verona in love”

Live-musik og kærlighedsbreve

Programmet vil også inkludere live-musik og underholdning fra Radio Pico, mens arrangementet “Soffi d’Amore” tilbyder farvede hjerter, der tjener som en del af et lotteri for at vinde originale præmier. I området kaldet “Loggiato in Love” kan man få smagsprøver på forskellige produkter, der blandt andet omfatter slik og Custoza-vin.

En tilbagvendende begivenhed i år er “Il Messaggio del Cuore. Ti amo e te lo scrivo” (Meddelelse fra hjertet. Jeg elsker dig og jeg skriver det til dig), samt det minutter-lange kys, “Un Cuore di Baci”.  Programmet byder også på den traditionelle prisuddeling af “Premio Cara Giulietta 2013” (Julie-prisen): En præmiering af de smukkeste kærlighedsbreve skrevet til Shakespeares heltinde fra hele verden.

Andre kærligheds-arrangementer

Som om alt dette ikke skulle være tilstrækkeligt med amoriner i luften, så foregår årets program samtidig med hele to andre kærligheds-arrangementer, nemlig “Verona Brides Spring”, der byder på “Kærlighed-jagt” og skattejagt gennem byens gader på lørdag, d. 16 februar, samt sjette udgave af Romeo & Julies halvmarathon på søndag d. 17 februar.

Du kan her læse mere om alle begivenhederne i kærligheds-arrangementet “Verona in love”.

Verona

Verona er hovedstad i provinsen af samme navn og ligger i regionen Veneto i Norditalien. Byen, der er Norditaliens tredjestørste by og har omkring 266.000 indbyggere, er blevet berømt for sin unikke kulturarv, sine årlige markeder og sin opera-scene, der er én af Italiens bedste.

Byen er blevet erklæret Verdensarv af Unesco, som ikke kun skyldes den storslåede arv fra romertiden, der blandt andet tæller byens særdeles velbevarede amfiteater, men også en række betydningsfulde bygninger fra middelalderen i romansk stil, f.eks. Basilica of San Zeno Maggiore.

Danske fodboldelskere vil desuden huske Verona som den by, hvor Preben Elkjær spillede i sin storhedstid og var med til at sikre to mesterskaber i 1984-85 i klubben Hellas Verona F.C.

Og apropos kærlighed, så var det også i Verona, at handlingen i Shakespears skuespil “Romeo og Julie” udspillede sig.

Tag til karneval i Nice – det europæiske Rio

Hvis du synes, det er lidt koldt at fejre karneval på nordlige breddegrader, så har du nu chancen for at fejre det under mere solrige og varmere himmelstrøg og i en kulisse af overdådige kyststrækninger, antik fransk kultur og charmerende Middelhavs-atmosfære. Nice begynder nemlig at fejre sit berømte karneval – der er blevet kaldt det “europæiske Rio” – om tre dage, d.15 februar, og fortsætter helt indtil 6 marts.

Karnevalet i Nice har en lang og ærværdig historie. Således siges det, at Hertugen af Anjou, Provence Charles II, rejste til Nice udelukkende for at nyde byens karnevals-festligheder så tidligt som i 1294.

Det europæiske Rio

I dag er Nice karneval én af verdens mest populære begivenheder af sin art, ikke mindst takket være det rekordstore antal af pap-machefigurer, som optræder i karnevalsoptoget. Under karnevals-paraderne bærer festivalgængere desuden omkring 150.000 håndmalede lamper, der blinker og lyser i natten så de formelig illuderer ligeså mange stjerner.

I det hele taget er den belysning og de dekorationer, der medvirker i karnevalet i Nice, af en – selv i global sammenhæng – enestående art, og ved aftentid vil de indhylle Place Masséna og Promenade des Anglais i en funklende og eventyrlig atmosfære, som plejer at imponere både voksne og barnlige sjæle.


Se Youtube-video fra karnevalet i Nice

Sidstedagen på karnevalet afslutter naturligvis festlighederne med et gigantisk fyrværkeri.

Du kan her læse mere om karnevalet i Nice på dets officielle hjemmeside

Nice

Nice, beliggende på den franske Riviera i regionen Provence-Alpes-Côte d’Azur, byder ikke bare på et fantastisk klima – med masser af solskinstimer, tørre, varme somre og lune vintre, samt en behagelig Middelhavs-brise – men også en fantastisk gastronomi, en lang og interessant historie, en legendarisk kystlinje og et rigt kulturliv.

Byen har blandt andet sin egen opera, 25 teatre, 7 biografer, og rummer desuden kunstmuseer for nogle af Frankrigs største malere, såsom Musée Palais Masséna, Chagall-museet og Matisse-museet.

Blandt andre af byens kendte attraktioner er den kendte strandpromenade Promenade des Anglais og højen Le Château, hvorfra man kan beskue hele byen og kystlinjen.

Da byen har egen international lufthavn – iøvrigt landets tredjemest travle lufthavn med over 10 millioner passager om året – er den let at nå frem til.

 

En sød tand for Óbidos – og chokolade

Har du en sød tand og har du samtidig lyst til at opleve én af Portugals smukkeste middelalderbyer, så bør du ikke gå glip af chancen for at deltage i den internationale chokolade-festival i Óbidos, der løber af stablen om ti dage, fra d. 22 februar til d. 17 marts.

Under festivalen forvandles byens smalle, middelalderlige gader til et paradis for folk med sød tand for forskellige former for chokolade, kager og slik, som alle kan prøvesmage og købe.

Aktiviteter for børn og workshops og konkurrencer for voksne

For de helt unge besøgende byder festivalen på et såkladt “Kids ‘Chocolate House” med forskellige fritids-aktiviteter og et køkken, hvor børnene kan forberede opskrifter på chokolade, kager m.m..

De voksne har – på deres side – mulighed for at deltage i kulinariske kurser og workshops, hvor chokolade altid er grund-ingrediensen og også for at se konkurrencer mellem professionelle konditorer, såsom konkurrencerne “Chocolatier of the Year” og “International Competition of Chocolate Recipes”.

Der bliver også mulighed for at beundre en række chokolade-skulpturer, skabt til lejligheden, og som ofte udgør ægte kunstværker.

Obidos. Billede/ophav: Jgrygowski

Óbidos

Óbidos er en lille by med kun lidt over 3000 indbyggere, beliggende på en bakketop i Oeste-regionen. Byen er kendt for sin velbevarede middelalder-arkitektur og sin imponerende borg, der ligger så højt, at den har udsigt ud over de omkringliggende vinmarker, vindmøller, og byens terracotta-tage.

De første sten til borgen blev lagt af maurerne efter den mauriske invasion i 713, men borgen blev siden til- og ombygget adskillige gange under forskellige portugisiske konger, der i et par tilfælde brugte borgen som en gave til deres hustruer. Én af dem, Kong Alfonso II, nøjedes dog ikke med at give borgen til sin kone; han gav også selve byen Óbidos til hende i 1210.

Den dramatiske historie som romersk forpost, og senere genstand for visigotisk og maurisk erobringstørst, for til sidst at blive et klenodie og et strategisk knudepunkt for de portugisiske konger, tiltrækker hvert år folk fra hele verden.

Det gør chokolade-festivalen senere på måneden også.

Du kan her læse mere om chokolade-festivalen i Òbidos

 

Atlanterhavsfestival på Madeira

Tager du på kulturrejse til Madeira i juni, venter der mange store oplevelser, og netop i denne sommermåned hersker der på grund af Atlanterhavsfestivalen hver weekend en helt speciel stemning i Funchal.

Indbyggerne på Madeira er stolte over det alsidige kulturliv og deres traditionsrige folkefester, som afholdes året rundt. Starten på sommersæsonen fejres på Madeira i juni måned med den festlige Atlanterhavsfestival, som arrangeres af det regionale turistråd og er en vigtig begivenhed, der kombinerer forskellige former for underholdning og kultur.

Atlanterhavsfestivalen på Madeira kan i grove træk opdeles i tre temaer. Først og fremmest afholdes der i løbet af festivalen Madeiras Internationale fyrværkeri konkurrence, men også Madeiras musikfestival og ikke mindst diverse kulturelle arrangementer er værd at opleve.

Fyrværkeri på Madeira

De mange arrangementer og forestillinger i løbet af Atlanterhavsfestivalen er ikke blot et ekstra krydderi for de mange besøgende, men sætte også ekstra kulør på Madeiras hverdag for del lokale og specielt hver lørdag jubler indbyggerne i Funchal over den fantastiske konkurrence med verdens bedste fyrværkerishows. Madeira er berømt i hele verden for de forrygende fyrværkerier opvisninger, som altid afsluttes med en stor finale nytårsaften, og som længe har været med på Guinness liste, som verdens største og flotteste fyrværkeri.

De internationale deltagere tilrettelægger storslåede fyrværkeri ”forestillinger” i harmoni med tilhørende musik og viser deres bedste præstationer med det krystal blå Atlanterhav som baggrund. Det udgør en unikke oplevelse, man ikke skal snyde sig for.

Fyrværkerikonkurrencen på Madeira foregår i 2013 på følgende lørdage: d. 8. 15. 22. og 29. juni.

Fest dag og nat

Tradition tro, fejrer hele Portugal de folkekære helgener Santo António, São Pedro og São João i juni måned, og det gælder også på Madeira. Festlighederne i Funchal fortsætte mange steder til langt ud på natten, og hele byen summer af en dejlig atmosfære.

Madeiras musikfestival byder på spændende koncertforestillinger flere steder, som i Palácio de São Lourenço, Teatro Municipal Balthazar Dias, Casa das Mudas (Calheta) og adskillige kirker i Funchal.

Er du på Madeira i juni, bør du ikke gå glip af denne fantastiske festival, der hylder øens sommer i fuld drag og omdanner den romantiske og smukke Madeira til en endnu gladere og mere musikalske ø.

Læs mere om årets festivaller på Madeira

Visby, en idyllisk ø med en rig middelalderhistorie

En kulturrejse til Visby i Sverige har det hele, kultur, historie og ikke minds smuk natur!

Det tager ikke lang tid at blive forelsket i Gotland, en næsten mystisk, havomskyllet ø midt i det skifergrå Østersøen ud for Sveriges sydøstkyst. Det er den største af Sveriges øer (125 km lang) og bestemt ikke typisk svensk, selv om den officielt blev en del af Sverige i 1679. Gotland, der engang var et strategisk centrum for hanseaternes handel i Østersøen, byder i dag på et fredfyldt landskab med frodige enge, der er rene billedtæpper af orkidéer (35 forskellige arter trives her), valmuer og andre vilde blomster. Man vil desuden finde øde heder, stendiger, næsten 100 uspolerede middelalderlige landsbykirker og frodigt landbrugsland, der stammer helt tilbage fra vikingetiden (intet andet sted i Sverige har man gjort så mange værdifulde fund fra vikingetid og middelalder). Dramatiske stensøjler, øens monumentale “strandpiller”, frilagt af den bløde kalksten af vinden og bølgerne, kan ses langs kysten, der i øvrigt rummer øde strande, små fiskerlejer og stejle klinter. Gotlands højdepunkt er den engang så betydningsfulde hanseatiske by Visby, en levende helligdom fra øens glansperiode i 1300-tallet, hvor den udgjorde et selvstændigt område, og hvor Visby kunne mønstre 16 kirker. Byens fæstningsmur, der er ca. 3,6 km lang med 44 udkigstårne, er en af de bedst bevarede i Europa og sammenlignes ofte med murene i Ávila i Spanien og Carcassonne i Frankrig. Læs mere om muren i Carcassone og om Ávila i Castilien og León

Festival på visby

Om sommeren afløser den ene festival den anden og Gotland befinder sig i første række i Sveriges kunstneriske og kulturelle liv (Ingmar Bergmann bor her og har indspillet film her, nemlig på Gotlands lille søsterø Fårö ud for nordkysten). Bestil værelse god tid i forvejen (helst på det restaurerede Wisby Hotell fra 1800-årene, det dejligste sted på øen og beliggende i den historiske bydel) til Middelalderugen i august, hvor byens indbyggere passer deres dont i farverige kjoler og fløjlsvamse, og omvandrende sangere og gadeteater fører byen tilbage til sin hanseatiske handelsperiode, hvor den var lige så levende, rig og mægtig som London eller Paris.

Information om kulturrejser til Visby

Skal du selv planlægge en kulturrejse til Visby er her nogle praktiske informationer.
Visby ligger små 100 kilometer fra det svenske fastland. Nærmeste havn fra Stockholm er Nynäshamn og det tager omkring 5 timer at sejle til Visby med færen. Der er også daglige flyforbindelser bla. fra Stockholm. I den korte sommersæson kan der være stor trængsel i Visby, men uden for byen er der forholdsvis få mennesker. Også maj og september er dejlige måneder, men for kolde til havbadning. Midsommerafton er den 23. juni som andre steder i Sverige og Middelalderuge finder stede i den første uge i august. Læs mere om kulturrejser til Sverige og andre lande i Europa her på bloggen.

Porto fester – São João Festival

São João festivalen, som holdes d. 23-24. juni og svarer til vores fejring af Sankt Hans, er Porto’s og en af Europas livligste gadefester, men er dog stadig forholdsvis ukendt uden for Portugals grænser.

Ligger din Kulturrejse i Portugal i perioden, kan vi absolut anbefale, at du lægger vejen forbi Porto og tager del i den store folkefest. Det er en glimrende lejlighed til at få et godt indblik i Portugals levende kultur i dag.

Fest i gaden

Festivalen i Porto indeholder stadig grundlæggende religiøse elementer og traditioner, men folkefesten i gaderne fylder dog også meget nu til dags. Forberedelserne til festen begynder flere dage i forvejen, hvor gaderne pyntes med detaljeret udsmykninger og i løbet af aftenen er der masser af liv i gaderne.

Festen er et sandt bombardament af sanserne i form af musik, dans og dejlig mad (traditionelt barabacue sardiner).

De populære helgener

I store og små portugisiske byer fejres ‘santos populares’ i juni, som er fejringen af de tre helgener Skt Antonius, Johannes Døberen og Apostlen Peter. Især Lissabon er kendt for festen São Antonio, afholdes d. 12.-13. juni, med bl.a. det populære karneval Marchas Populares, mens Aposten Peter især fejres i byer som Póvoa de Varzim og Barcelos d. 28.-29. juni.

Den mest populære af de tre helgener er dog Johannes Døberen, som bliver fejret i mange byer i hele Portugal i løbet af natten mellem d. 23. og d. 24 juni, særligt festlighederne i Porto er berømte.
festen kortvarigt af et spektakulært fyrværkeri, som hvert år bliver stadig mere avanceret.

Alhambra, festival og Parador De San Francisco

Granada ligger ca. 250 kilometer øst for Sevilla og godt to timers kørsel fra Malaga, og er et must at besøge på en kulturrejse til Andalusien. Alhambra er den seværdighed i Spanien med flest besøgende og har man først se dette fantastiske sted forstår man hvorfor. En stor oplevelse er at bo på den berømte Parador De San Francisco, der som noget helt unikt ligger inden for murerne i Alhambra.

Alhambra

Intet i livet kan være mere grumt end at være blind i Granada, “lyder en inskription på væggene i Alhambra, det fornemste udtryk for spansk islamisk kunst og arkitektur. Med dele, der går tilbage til 800-årene (påbegyndt af kalifatet), er det under, man ser i dag, hovedsagelig skabt under Yusuf 1.s (1333-1353) og Muhammad 5.s (1353-1391) styre. Selv om bygningen ser enkel og beskeden ud udefra, er næsten hver en overflade i dens indre dækket af fantastisk dekorative geometriske mønstre og blidt svungne arabesker.

Gennem næsten 250 år tjente “Det Røde Fort” Granadas mauriske herskere som slot, harem, residens for hoffets embedsmænd og engang som garnison for 40.000 soldater. Efter de kristnes endegyldige sejr i 1492 forlod den sidste mauriske hersker, Boabdil, og hans følge Spanien for bestandigt, og de katolske monarker flyttede ind i Alhambra. Det er i den fornemme Ambassadørernes Sal, at Ferdinand og Isabella skal have modtaget Columbus i 1492 før hans første sørejse. Her, som overalt, høres den fredfyldte lyd af rislende vand fra de fliseklædte bassiner, springvand og kanaler, der er en integreret del af arkitekturen. Den fascinerende brug af udsøgte sammenvævede og filigranagtige mønstre når et højdepunkt i De To Søstres Sal, hvis kunstfærdigt vaffelmønstrede loft på en eller anden måde undgår at virke overlæsset og blot fremtræder enestående smukt.

Festival i Granada

Her på bloggen om kulturrejser finder du mange andre indlæg med tips og informationer om kulturrejser til Granada og specielt om Alhambra. Hvis du har mulighed for det så afsæt mindst et par dage til dit besøg i Granada, det er en unik by som man aldrig rigtig bliver færdig med. Du kan også planlægge dit besøg og rejse til Granada i forsommeren, hvor man kan overvære Granadas årlige 17 dage lange internationale musik- og dansefestival, der indledes sidst i juni og præsenterer alt fra klassisk musik til fascinerende flamenco. Læs mere om den international Musik- og Dansefestival på www.granadafestival.org.

Parador De San Francisco

På det berømteste og det måske smukkeste af Spaniens over 80 statsdrevne hoteller, Parador de San Francisco, kan gæsterne overnatte inden for Alhambras fortryllede mure. Parador selv, et tidligere maurisk palads, der blev omdannet til franciskanerkloster af de nyligt tilkomne katolske monarker i 1492, byder på privilegerede udsigter over Alhambras haver og nasride-paladser, det gamle mauriske Albaicín-kvarter og de omkringliggende landskaber. En bedre beliggenhed er vanskelig af forestille sig, og lange ventelister vidner da også om hotellets popularitet. Værelserne i den fornemt indrettede, originale bygning er fyldt med antikviteter og karakter, og man har mulighed for at bevæge sig rundt mellem Alhambras terrasser og prægtige haveanlæg efter lukketid. Der er mere ordinære og knap så bekostelige værelser i den nye fløj. For dem, der ikke reserverede værelser tilstrækkelig lang tid i forvejen, vil en frokost i det fri måske kunne gøre det: Fra paradors terrasse har man et romantisk udsyn til Alhambras rosenhave, mens man nyder et måltid med regionale andalusiske specialiteter. Parador de San Francisco ligger på adressen Real de la Alhambra, og vil du bo her skal du bestille i god tid, især hvis du rejser på kulturrejse til Granada i perioden fra april til oktober. Læs mere om hoteller i Andalusien her på bloggen om kulturrejser. Du finder også beskrivelser af andre Paradors i Spanien, få mere information i indlægget; Paradors, en eventyrlig måde at bo på i Spanien