Oplev Berliner-Filharmonikerne på en kulturrejse til Berlin

Gennem mange år betød den klassiske musikscene i Tyskland én mand, ét orkester, én by. Herbert von Karajan og Berlins Filharmoniske Orkester. Det blev grundlagt i 1882, og under Karajans ledelse udvikledes det til et af verdens fineste orkestre. Efter hans død i 1989 overtog den italienskfødte Claudio Abbado, og i september 2002 blev dirigentstokken givet videre til Sir Simon Rattle. Orkestrets hjemsted er Die Philharmonie am Kulturforum, en bygning fra 1960’erne, tegnet af Hans Scharoun, og med mange ivrige tilhængere og kritikere. Den næsten altid udsolgte koncertsal, der har plads til 2400 tilhørere, placeret i ni niveauer omkring orkesterpodiet, har fremragende oversigtsforhold (ingen plads er mere end 30 m fra scenen) og akustik. De bedste pladser er naturligt nok dem, hvor man kan se dirigenten forfra. Under de berømmede Berliner Festwochen, hvor man præsenterer det ypperste inden for musik og de øvrige kunstarter, er det stort set umuligt at få billetter. Hotelportierer på de fornemste luksushoteller gør deres bedste for at udvirke mirakler for gæsterne.

Vil du selv arrangere en kulturrejse til Berlin kan du finde mere information om Berlinerfilharmonikerne på deres hjemmeside her

Oplev Sanssouci, et kongeslot i Berlin på din kulturrejse til Tyskland

Skal du på kulturrejse til Berlin så overvej at ligge et besøg på Sanssouci ind i rejseplanerne. Slottet ligger kun en halv times kørsel syd for Berlin og du kan evt. tilmelde dig en arrangeret udflugt med lokal guide.

Sanssouci

Lige uden for sin blomstrende hovedstad, Berlin, lod den oplyste preussiske monark Frederik 2. – også kendt som Frederik den Store – i 1745 opføre et kongeslot, der efter sigende er det fineste eksempel på rokokoarkitektur i Europa. Herude i det smukke sølandskab kunne han frit hellige sig en lang række kulturelle sysler “sant souci” – uden bekymringer. Sanssouci, der blev opført i overensstemmelse med kongens egne udførlige planer, var tænkt som et minutiøst modstykke til Versailles, hvad angår ødselhed, selv om det er mere beskedent af størrelse og mere intimt. Den lange bygning i én etage, kronet med en kuppel og flankeret af to runde pavilloner, er omgivet af terrasser i flere niveauer og et stort haveanlæg på 2,6 kvadratkilometer. Andre bygninger, især det bemærkelsesværdige Neue Palais og Schlosshotel Cecilienhof, er blevet tilføjet gennem de følgende 150 år. Sidstnævnte er et uregelmæssigt landpalæ i forloren elizabethansk stil, påbegyndt i 1913 som bolig for kronprins Wilhelm af Hohenzollern og navngivet efter hans svigerdatter ,Cecilie. Det er gået over i historien som rammen om den epokegørende Postdamkonference, der fandt sted her fra 17. juli til 2. august 1945. Det var her, de allierede statsledere, Churchill (afløst midt i konferencen af Clement Attlee), Truman og Stalin, endeligt fastlagde den deling af efterkrigstidens Tyskland, man var blevet enige om tidligere samme år på Yaltakonferencen. Kun få af de besøgende, der i dag vandrer gennem konferenceværelserne i den 175-værelser store bygning, er klar over, at store dele af den (45 værelser) diskret har fungeret som hotel og restaurant siden 1960. For dem, der vælger at indkvartere sig her (en frokost her er et billigere og dejligt alternativ), er fornemmelsen af “sans souci” til at tage og føle på, når dagens besøgende er draget af. Prøv at få den luksuøse Hohenzollern-suite, der førhen tjente som bolig for den sidste kejsers familie.

Det er nemt at planlægge et besøg på Sanssouci når du rejser til Berlin på kulturrejse. Slottet ligger ca. 25 km sydvest for Berlin, du kan få mere information her

Museumsscenen i Berlin – kunst og kultur

Det er svært at rejse på kulturferie til Berlin uden at besøge et eller flere af byens spændende museer.

Museumsscenen et betydende centrum for kunst og kultur i Berlin. I takt med at den tidligere delte storby Berlin smelter sammen igen i en byfornyelse så omfattende, som man sjældent har set før i Europas historie, er dens uudtømmeligt rige kunstsamlinger blevet omorganiseret og omgrupperet. I ønsket om at opfylde den længere nærede drøm om at blive ikke blot Tysklands, men Europas kultur- og kunsthovedstad har investorer og regeringen i Berlin brugt lige så store pengebeløb på byens nye museer som på nye luksushoteller og ekstravagante indkøbscentre. Den mest storslåede begivenhed var genforeningen i 1998 af Dahlem-museet i Vest med Bode-museet i Øst, og de er nu igen under samme tag i det til lejligheden opførte Gemäldegalerie am Kulfurforum i Tiergartenkvarteret. Sammenlignet med Berlins øvrige ca. 170 museer er dette i en klasse helt for sig selv på grund af den bredtfavnende samling af malerier af Europas store mestre fra 12- til 1700-tallet. Ikke færre end 20 Rembrandt’er kan ses i en sal for sig selv. Elskere af antik kunst kunne tilbringe dage på Museumsinsel, en gruppe på fem museer, hvis store trækplaster er Pergamonmuseet, der er bygget udelukkende til det kolossale Pergamonalter fra 2. århundrede f.Kr. (et 12 m højt, søjleprydet græsk tempel med en 27-trins trappe, der fører op til det), der blev opdaget i 1864 og bragt hertil i 1902 fra Tyrkiet. Ägyptisches museum rummer den sublime buste af Nefertiti – der betyder “den smukke kvinde er kommet” – der blev skabt for over 3000 år siden og udgravet af tyske arkæologer i 1912. Læg hertil det spændende nye museum for moderne kunst, Hamburger Bahnhof, der har til huse i en mesterligt omdannet banegård fra 1800-tallet, og man vil kun overfladisk have stiftet bekendtskab med et suverænt tværsnit af den samlede verdenskunst, fra menneskehedens tidligste kulturer til vor tids avantgarde, i en by, der tegner til at blive landets kulturelle stolthed i det 21. århundrede.

Få mere information på Kultur Forums hjemmside her

Brandenburger Tor i Berlin

Rejser du til Berlin på kulturrejse er det nærmest umuligt ikke at have Brandenburger Tor, symbolet på Tysklands deling og genforening, men i programmet over seværdigheder.
I Berlins bymidte er det i dag vanskeligt at se, præcis hvor den nedbrudte Berlinmur engang lå. Men Brandenburger Tor ligger her stadig. Den blev planlagt i 1791 som en triumfbue til minde om en preussisk sejr, og ironisk nok blev den som en “Fredens Port” indbygget i Muren, da denne blev opført i 1961 på Den kolde Krigs højdepunkt. Porten er et bevægende symbol på landets genforening og kan stadig give kuldegysninger af glæde og ubehag. Småhandlende rundt omkring i byen tilbyder stadig turister, hvad de hævder er stykker af den berygtede mur. Store, fredede dele af die Mauer, der engang var 45 km lang, 4 m høj og forsynet med pigtråd og strakte sig gennem landskabet som et helt konkret Jerntæppe, har fået lov at blive stående i Berlin, udpeget som “historisk mindesmærke”. Før Muren blev væltet, lå Brandenburger Tor i østsektoren i et dystert ingenmandsland. Går man igennem den majestætiske port i dag, kommer man ind i det tidligere Østberlin, der gennem 41 år var hovedstad i det kommunistiske Østtyskland. Dette område var førhen det stolte midtpunkt i Hohenzollernes Berlin og tiltrækker igen besøgende som området med byens mest imponerende monumenter, der på en eller anden måde har undgået ødelæggelser. Øst for porten løber Unter den Linden, tidligere Berlins vigtigste øst-vest-akse og en af byens fornemste boulevarder, som nu er genopstået og atter blevet hjemsted for mange ambassader (flyttet hertil fra Bonn), og som nu igen har indtaget rollen som hovedstadens bankende pulsåre.

Hotel Adlon

Det diskret luksuøse og ypperligt beliggende Hotel Adlon blev ødelagt af sovejtrusserne i 1945 og genopbygget i 1997. Dets marmorfoyer, hvis originale, storslåede trappe er bevaret, byder på førkrigspragt og en betjening i topklasse. Kulisserne til den klassiske film Grand Hotel fra 1932 havde Hotel Adlon som forlæg; det var i en scene fra denne film, at den guddommelige Garbo henåndede sit “I want to be alone”. Fra Præsidentsuiten er der en smuk udsigt til den imponerende Brandenburger Tor.
Du finder Hotel Adlon i Berlin på adressen Unter den Linden 77, Mitte. Læs evt. mere om hotellet på deres hjemmeside her

Kulturrejser til Berlin

Den bedste tid at rejse til Berlin på er efter manges mening i foråret og efteråret, men har du mulighed for det så er det bestemt også spændende at opleve den hyggelige stemning i Berlin i december måned med de mange julemarkeder. Det er nemt og billigt at rejse på kulturferie i Berlin i forhold til mange andre storbyer i Europa. Fra Kastrup alene har du dagligt op til 8 flyafgange med selskaber som SAS, Air Berlin, Norwegian og Easyjet. Berlin rummer på utroligt meget historie og kultur, så rejser du på egen hånd kan det være en god ide at bestille en lokal guide til nogle udflugter.