Elsker du Italien, må rejsen på et eller andet tidspunkt gå til Sicilien. Den største ø i Middelhavet har en rig og unik kultur – både hvad angår kunst, litteratur, cuisine, sprog og arkitektur.
Den store tyske forfatter og digter, Goethe, sagde endog: “At have set Italien uden at have set Sicilien, er slet ikke at have set Italien – for Sicilien er nøglen til det hele.”
Adskillige kulturer er kommet og gået på Sicilien – grækerne, romerne, byzantinerne, araberne, germanerne – og de har alle efterladt sig en lille smule af deres kulturelle, arkitektoniske, sproglige eller gastronomiske arv. Den brogede historie har været med til at gøre Sicilien til det skatkammer af varierede oplevelser, den er i dag.
Læg dertil et fantastisk klima med varme somre og behagelige vintre, smukke bjerg- og skovlandskaber, fabelagtige strande, og så har du opskriften på en uforglemmelig kulturferie.
Mad på Sicilien – italiensk med arabiske undertoner
Noget, man hurtigt bemærker som rejsende på Sicilien er, at maden skiller sig ud fra den generelle italienske cuisine. Sicilianerne forstår at få det bedste ud af deres kyster, så maden er typisk centreret omkring fisk og skalddyr. Helt i modsætning til i de nordlige dele af Italien, bruger man på Sicilien ikke ret meget smør eller fløde i maden. I stedet hedder smørelsen olivenolie og tomater. Sundt og velsmagende – og glem ikke, at sicilianerne har deres eget, unikke oliventræ, som de kærligt omtaler som “saracena”. Det er ikke tilfældigt, at oliven spiller en stor rolle i det sicilianske køkken.
Typisk for Middelhavet
Maden er en smule “eksotisk” sammenlignet med mange andre steder i Europa – den er på mange måder typisk for Middelhavsområdet, men der er stærke toner af arabisk cuisine. Også spansk mad har siciliansk mad meget tilfælles med. Kulturarven fra dengang, araberne havde herredømmet over Sicilien og Spanien, fornægter sig ikke. Du vil opdage, at den sicilianske mad er mere krydret end italiensk mad generelt. Sicilianerne er specielt glade for mandel, jasmin, rosmarin, mint og den italienske klassiker, basilikum. Populariteten af mandel, jasmin og mint vidner om den arabiske arv.
Sicilianerne er kendte for deres søde tand, og de er nogle af de bedste i Italien til at lave desserter. Prøv for eksempel “cannoli” – tubeformet, let kagedej fyldt med sød ricotta-ost. Eller “granita”, som er is blandt ægte knust frugt og juice. Den arabiske inspiration gør sig igen gældende i dessert-køkkenet: “Cassata” hedder Siciliens berømte, arabisk inspirerede kage. En lækkerbidsken.
Til den hurtige sult bør man huske at smage på “Arancini” – stegte riskugler med fyld. De kan være svære at finde udenfor Sicilien, så det gælder om at prøve dem, mens man er der.
Opdag Siciliens natur, historie og arkitektur
Ud over at tage på ture i den sicilianske natur, og selvfølgelig slå vejen forbi vulkanen Etna, er der et væld af ting, som du kan få en fornøjelig og lærerig kulturferie til at gå med.
Læg for eksempel vejen forbi den historiske by Sarausa, hvor grækerne i den grad har efterladt deres fodspor. Byen er berømt for dens mange amfiteatre og dens klassiske, græske arkitektur. Den store græske matematiker og ingeniør Arkimedes blev født her, og har lagt navn til blandt andet en lille, charmerende plads midt i byen.
Byens katedral blev bygget i det 5. århundrede før Kristus, og var i begyndelsen et tempel til ære for den græske gudinde Athena. Facaden blev bygget om til at have sit nuværende udseende i 1700-tallet, og man har i høj grad bevaret den græske byggestil, for eksempel med de klassiske, græske søjler.
Samme historie som katedralen: En overdragelse fra kultur til kultur, og fra religion til religion, har mange bygninger i Sarausa og på Sicilien i det hele taget. Apollons tempel i Sarausa var for eksempel til at starte med et religiøst tempel for de gamle grækere. Det blev så lavet om til en kirke under byzantinerne, og endelig til en moské under arabisk styre. I dag er ruinerne af Apollons tempel en ud af mange årsager til, at hele Sarausa by siden 2005 har været erklæret “World Heritage Site” af UNESCO.
De Aeoliske øer, som er en lille, vulkanisk ø-gruppe nord for Sicilien er ligeledes erklæret World Heritage Sites af UNESCO grundet deres unikke natur.
Pantalicas Necropolis
Pantalicas Necropolis, som rummer over 5.000 grave fra det 13. til det 5. århundrede før Kristus, er en anden siciliansk seværdighed, du absolut ikke må gå glip af. Her kan du mærke mystikken og historiens vingesus, når du går rundt blandt de utallige, gamle grave, placeret på et naturligt plateau mellem byerne Sortino og Ferla på den sydøstlige del af Sicilien.