Madeiras naturreservater

Bevidst om det naturlige miljøs biologiske rigdom, deklarerede Madeiras regering i 1982 2/3 af øen som naturreservat. For besøgende betyder det, at man ikke har lov til at plukke, ødelægge eller på nogen måde forstyrre indfødte arter af planter og blomster. Men til gengæld er man mange steder mere end velkommen til at tage den store artsrigdom i fuldt øjesyn.

Det beskyttede område i naturparken inkluderer Laurissilva Skoven, Natur Reservaterne Desertas og the Selvagens Islands, the Natural Reserve of Garajau, the Natural Reserve of Rocha do Navio og, selvfølgelig, selve Natural Park.

Desertas-øernes naturreservat på Madeira

Desertas består af tre små øer – llhéu Chao, Deserta Grande og Bugio – alle af vulkansk oprindelse. Disse øer er ubeboede grundet de ugæstfrie betingelser og mangel på frisk vand.

Desertas-øerne blev erklæret beskyttet område i 1990, og fem år senere blev de et naturreservat, hvortil man skal have en tilladelse, såfremt man ønsker at besøge stedet. Selv om hovedformålet med beskyttelse af området var til fordel for søløverne, som lever her, er det nu udvidet til at dække hele det økologiske system på øerne.

Garajaus naturreservat på Madeira

Lovgivningen som skabte Garajaus naturreservat blev lavet for at beskytte et meget privilegeret område af Madeiras kyst med det formål at gøre det til en miljøskole. Det er det eneste specielle hav-reservat i hele Portugal.

Reservatet tilbyder unikke betingelser for et beskyttet område, ikke kun på grund af dets geografiske beliggenhed, men også for dets biologiske mangfoldighed og ekstraordinære krystalklare vand, som danner grundlag for stor naturvidenskabelig, fritids- og turistinteresse.

Det er ikke tilladt at fiske på området og der forekommer regelmæssig kontrol for at sikre sig, at reservatet ikke ødelægges.

Selvagens-øernes naturreservat, Madeira

Selvagens omfatter to små øgrupper, hvor de vigtigste er Selvagem Grande, Selvagem Pequena, og llhèu de Fora. Dette reservat blev grundlagt i 1971 (et af de ældste på Portugal) som en nødvendig beskyttelse af havets fugleliv. Grundet de optimale betingelser for havfuglenes ynglepladser, er disse øer også kendt som et ”ornitologisk paradis”.

Ponta de Sao Lourencos naturreservat, Madeira

Ponta de Sao Lourenco er den østligste halvø tilhørende Madeira, 9 km lang og 2 km bred, inklusiv de to øer llhèu da Cevada og llhèu da Ponta de Sao Lourenco. Det blev erklæret som naturreservat i 1982 med det formål at bevare faunaen, floraen og den geologiske kulturarv. Ponta de Sao Lourencos vegetation er meget speciel og unik inden for ”Macaronesia”, ikke fordi den er uberørt men for dens tilstedeværelse med vigtige sorter af endemisk (indenlandsk) flora, som er begrænset til dette område.

Ud over den rige vegetation, er dette reservat også hjemsted for mange fuglearter og sågar søløver kan ses af og til. Nordkysten er meget forskellig fra sydkysten. Nordkysten er mere dramatisk og ikke let at nå frem til med båd, da den er mere udsat for vind og oprørt hav. Sydkysten har oplevet mindre nedbrydning og der er utallige muligheder for at komme til stranden med båd.

Rocah do Navios naturreservat på Madeira

Vi bør være taknemmelig over for den lokale befolkning for indførslen af de love som skabte Natural Reserve of Rocha do Navio i Santana. De bemærkede, at kysten blev hurtigt forringet grundet illegalt fiskeri og sprængninger – en praktik som forårsagede megen skade på livet i havet.

Så ideen med at få vedtaget en multi-hensigt betød, at der blev skabt et naturreservat med det formål at beskytte faunaen i vandet, bevare naturen og styrke det vældige turistpotentiale i området. Dette reservat er et af de mest naturskønne områder på øens nordlige kyst og ligger mellem Ponta de Sao Jorge og Ponta do Clèrigo.
 

Laurissilva Skov

Naturskoven på Madeira (the ”Laurissilva”) fylder mere end 20 % af øens overflade, og ligger på en højde mellem 300 og 1300 meter. Det meste finder man i den nordlige del af Madeira grundet den lavere temperatur og højere fugtighed. Det er den største koncentration af ”Laurissilva” skov i verden, og det siges, at det også er den bedst bevarede. De oprindelige træer er fra Tertiary perioden (den ældste del af Jordens nyere tid) da Laurissilva skoven dækkede et omfattende areal af Middelhavet. Nu er det begrænset til bio-geografiske områder af ”Macaronesia”, som består af Madeira, Azorerne, De Kanariske Øer og Cape Verde.

Ordet ”Laurissilva” kommer fra det latinske ord ”silva”, som betyder skov og fra ”Laurus” (lauraceous – laurel), som er i familie med træsorterne som findes i skoven. Ud over dens blændende skønhed afslører denne naturlige gåde af former og skygger af grønt al den dynamit som er typisk for et balancerende miljø. I dag er ”Laurissilva” skoven på Madeira klassificeret som UNESCOs Verdenskulturarv.