Funchal er et smørhul, og det er fristende at tilbringe hele ferien i Madeiras livlige hovedstad, der ligger smukt i læ i en bugt på øens solside. Her findes overdådigt udsmykkede kirker, brostensbelagte gader, fristende fortovscafeer, fornemme historiske bygninger og dejlige parker med eksotiske blomster og træer. Men det ville være en skam ikke også at besøge nogle af Madeiras mange andre charmerende byer, som også byder på unikke kulturoplevelser.
Funchals mange fristelser
Midt i Funchal ligger et pragtfuldt farvestrålende marked, hvor det bugner med fisk, blomster og grøntsager, så man er helt sikker på, at man er kommet til et paradis. Har du en lille spillefugl i maven, kan du eventuelt opsøge det opsigtsvækkende Casino, tegnet af Brasiliens grand old man, Oscar Niemeyer, der elskede at besøge Madeira – og som er arkitekten bag alle de imponerende bygninger i den brasilianske hovedstad Brasilia.
Funchals gamle bydel har smalle gader med toppede brosten og traditionelle portugisiske fortovsmosaikker af marmor og basalt. De yndigste hvide huse ligger side om side, alle uden undtagelse fint restaurerede med raffinerede røde tegltage og sortmalet træværk. Resten af byen spreder sig ud langs kysten med nye ressorthoteller i luksusklassen, mens stejle gader kravler op i bjergene, hvor villaer og små huse ligger som hvide sukkerknalder midt i den frodige vegetation.
Paradishaver på Madeira
Det er helt almindeligt med meterhøje julestjerner, magnolia, hibiskus og iraelske avocadotræer med hundredvis af frugter, og det er helt fantastisk at spadsere rundt og smugkigge ind i Funchalborgernes private paradishaver. Men det kræver altså mere end almindelig god kondi, hvis man vil til tops uden at gå sukkerkold.
Her kan det godt være en god ide at prøve alternative transportmuligheder. Måske var det noget med en tur i Europas største ballon? Eller en tur i svævebanerne over Funchal helt til byens udsigts-top eller henover den enestående botaniske have, der er så stor, at det er nemt at fare vild? Nedturen kan klares med en tur i en gammeldags kane, skubbet af to mænd ned ad vildt stejle, snoede og ikke mindst ultra-smalle gader for fuld fart – og helt uden sne. Det er en stor turistattraktion, der engang i tidernes morgen blev opfundet af en skotte med forkærlighed for Funchal, og en oplevelse man sent glemmer igen!
Aftenerne i Funchal
Også om aftenen er der livligt i Funchal – især på marinaen og lidoen, hvor de flest hoteller ligger. Der spises sent på de mange godt besøgte restauranter, hvor det kan være en god ide at bestille bord, og både madeiraerne og turister ynder at slappe af på bænkene i parkerne eller flanerne langs vandet. Det er fuldstændig sikkert og trygt at færdes overalt i Funchal, og der er nye behagelige overraskelser for øjet omkring hvert et gadehjørne. For 10-15 år siden lignede den gamle bydel slum med totalt forfaldne huse, små overbefolkede lejligheder og kriminalitet i gaderne. I dag er der orden i sagerne, velstand og ingen kriminalitet af betydning, og det er nemt at tabe sit hjerte til den charmerende havneby, hvor lidt under halvdelen af Madeiras befolkning bor i dag.
Man går forholdsvis tidligt i seng – især på hverdagene – så selvom der er barer, som holder åbent for natteravnene, så er det ikke stilen – og det gælder også på resten af Madeira i fiskerlejerne og landsbyerne, hvor lokalbefolkningen i høj grad holder traditionerne i hævd.
Dagene kan hurtigt gå i Funchal, men du bør ikke snyde dig selv for de mange oplevelser, der venter i de mindre byer på resten af Madeira.
Gamara de Lobos på Madeira
Ni kilometer fra Funchal ligger Madeiras mest kendte fiskerby Gamara de Lobos. Her tager fiskerne ud om natten for at fange en af Madeiras kulinariske specialiteter, den grimme sorte dybhavsfisk Espadaen, der smager fortrinligt, mens man i dagtimerne kan møde den venlige lokalbefolkning på en af de hyggelige barer, bl.a. Churchill’s Place, opkaldt efter den britiske statsmand, der altid boede på den britiske overklasses yndlingssted på Madeira, det legendariske ”Reid’s Hotel” i Funchal, og som yndede at sidde i Camara de Lobos her med stråhat, cigar og staffeli for at male de farvestrålende fiskerbåde, der ligger optrukket på stenbredden.
Byen ligger omkranset af bjerge med terrasser til bananer, daddelpalmer og vinstokke, og det idylliske fiskerleje er et must på en uges Madeira-ferie; men det kan bestemt også betale sig at fortsætte ad kystvejen til Cabo Girao eller Ribeira Brava, hvor der både er lystbådehavn, indendørs marked og marina med badestrand.
Porto Moniz på Madeira
Fra Ribeira Brava til havnebyen Porto Moniz på øens yderste nordvestlige spids ud i Atlanterhavet kan man enten køre ad kystruten, der fører gennem landsbyer og smukke landskaber med det ene vandfald efter det andet. Eller tage turen igennem Paul da Serra, Madeiras imponerende, vindblæste naturområde med store øde vidder og højt til himlen.
Engang var Porto Moniz centrum for øens hvalfangst, som nu er forbudt. I dag tiltrækker byen turister, der her kan bade i krystalklart havvand i fantastiske naturskabte pools eller gå på fiskerestaurant med flot udsigt til vandet, hvor fisken fanges.
Madeiras nordkyst
Langs nordkysten fører landevejene gennem mørke dryppende tunneller, hvor djævelen efter sigende gemmer sig, og den ultra-smalle, ensrettede vej skærer sig igennem et guddommeligt natursceneri med høje stejle klipper på den ene side og det store hav på den anden, alt imens brusende vandfald undervejs sørger for gratis bilvask. Og hvis man har mod på at fortsætte, så venter der endnu flere unikke naturoplevelser og romantiske byer på Nordkysten som f.eks. Sao Vicente, der ligger i læ af store klipper ved udmundingen af floden Ribeira de Sao Vincentes og er berømt for sine mange palmetræer, lokale butikker, hyggelige cafeer og frem for alt, en af Madeiras smukkeste kirker, Igreja Matriz de Sao Vicente, der har et klokketårn med skakternet pyramidetag.
Santana på Madeiras østkyst
Men allermest romantisk er der i landsbyen Santana, der ligger ved østkysten i et kuperet naturlandskab med eukalyptusskove, levada-vandrestier og en naturpark med søer, vandfald og rododendron, karmeliablomster og andre hjemlige potteplanter i kæmpestørrelse.
På de frodige terrasser omkring landsbyen dyrkes grøntsager på den gammeldags manér, og i de grønne dale går køer og får på økologiske græsgange. Byen er også kendt for de mange traditionelle A-huse med hvidkalkede gavle, blå døre og vinduer samt stråtage, der når helt ned til jorden, og hvor landsbybeboerne holder fast ved de gamle lokale byggeskikke, og den gammeldags landsbystemning er både ægte og sejlivet.
Santana er simpelthen en tidslomme af bondeidyl og naturskønhed – og et oplagt sted for dem, der skal på bryllupsrejse eller bare hare lyst til en vildt romantisk weekend. Og heldigvis er der også et romantisk sted at overnatte, der også kan byde på moderne komfort tilsat firstjernet luksus. På et stort plateau lige ud til den stejle kyst ligger landstedet Qinta do Furao, der tidligere har været vingård og rigmandsvilla. Her er naturligvis panoramaudsigt, jacuzzi, sauna og havvand i swimmingpoolen – og en fortræffelig restaurant, kendt for sin vinkælder og det internationale gourmetkøkken, hvor der også er madeiranske specialiteter på menukortet, tilberedt af råvarer, som er hentet lige rundt om hjørnet.
Så hvis nogen skulle være i tvivl: Madeira er den perfekte destination for kulturrejser med masser af tilbud til både naturelskere og livsnydere.