Er du i Stockholm på kulturrejse er det svært at komme “udenom” Drottingholm Slot og ikke mindst slottets historiske betydning for Stockholm og hele Sverige.
Den officielle helårsresidens for Sveriges nuværende kong Carl 16. Gustav og dronning Silvia er tydeligvis inspireret af Versailles’ stil og betragtes almindeligvis som et af de dejligste europæiske slotte. Dette rokokoslot, der ligger på sin egen træbevoksede lille ø i Mälaren, er åbent for offentligheden, selv når kongefamilien opholder sig her. Det blev opført i 1662 til Sveriges dronning Hedvig Eleonora, og dets interiør slår stadig besøgende med forbavselse med sin samling af overdådige kunstgenstande og møbler fra 16- til 1800-tallet, forgyldte lofter og prægtige lysekroner. Fontæner og formelle haveanlæg leder yderligere tankerne hen på det virkelige Versailles. Drottingholm Slot ligger omkring 10 kilometer vest for Stockholm. Det er nemt at besøge på egen hånd da der er hyppige afgange med dampskibe (1 times sejlads med guide om bord) fra Stadshusbron i Stockholm.
Hofteater
Besøg det uforglemmelige Drottingholm Hofteater, verdens mest perfekt bevarede teater fra 1700-tallet, hvor der stadig spiles opera, ballet og skuespil med de oprindelige dekorationer og hele det originale teatermaskineri. Det blev oprindelig oplyst af 400 kerter, men i dag anvender man i stedet flammeformede elpærer med et blafrende lys. Dette træteater blev bygget i 1766, bestilt af kong Gustav 3.s mor, dronning Lovisa Ulrika, til en snæver kreds af hans venner og hoffolk. De operaer og balletter fra 1700-talllet, der opføres i dag af nogle af Europas mest anerkendte kunstnere (og af et orkester, der spiller på originalinstrumenter fra perioden), fører tilskuerne tilbage i tiden. Oplysninger om repertoiret på Hofteatret kan du se på hjemmesiden www.drottingholmsteatern.dtm.se. Der er bla. forestillinger på teatret under Drottingholm Festival i perioden fra juni til august.
Få mere inspiration til din kulturrejse til Stockholm her på bloggen, læs f.eks indlægget: På kulturrejse i Stockholms skærgård