José Maria da Fonseca er det ældste vinhus i Portugal og samtidig et af de mest prestigefyldte. Derfor er det oplagt at lægge ruten forbi på kulturrejsen i Portugal.
Det hele startede i den lille by Vilar Seco i hjertet af Dão-regionen den 31. maj 1804, da drengen José kom til verden. Faderen, der arbejdede inden for tobaksindustrien, købte et stykke landbrugsjord syd for Lissabon i byen Azeitao, og i 1834 begyndte José Maria da Fonseca at producere vin. Han var en pioner inden for portugisisk vindyrkning og introducerede en lang række druesorter til Setúbal-regionen. En af disse var Castelao, som er den vigtigste drue i vinen Periquita.
José Maria da Fonseca drives af to brødre
I dag er det brødrene António og Domingos Soares Franco, der ejer hovedparten af José Maria da Fonseca. António er administrerende direktør i virksomheden, og hans yngre bror Domingos er vicedirektør og tillige ansvarlig vinmager. Da vi møder Domingos, er det en stolt mand med pondus, der giver os hånden. José Maria da Fonseca er ganske vist en gigantisk virksomhed, men det viser sig, at det store ydre også rummer store personligheder i de to brødre. José Maria da Fonseca forbindes især med Periquita, og det er ikke så underligt, når man tager de mere end fem millioner liter om året i betragtning, som produceres her. Castelao-druen kommer oprindeligt fra Estremadura, men lokalbefolkningen kalder den Periquita, som egentlig er navnet på selve vinen og ikke druen, forklarer Domingos.
José Maria da Fonseca følger egne vinregler
På ejendommen vokser der over 400 forskellige druetyper, og man tror mere på ”den nye verdens” vinregler end på de noget mere stive europæiske. Det giver ifølge Domingos en bedre balance og en mere kompleks vin, når man blander druer med forskellige karakter. Garrafeira er noget vrøvl, mener Domingos. -Hvorfor skal en jury i Lissabon bestemme, hvad jeg skal skrive på mine etiketter? Jeg har droppet denne ældgamle betegnelse for en lagret vin, siger Domingos.
– Jeg elsker at eksperimentere! Min Shiraz kommer fra forskellige jordbunde og kloner, hvilket giver denne pragtfulde vin dens karakter, fastslår Domingos efter at have taget en stor tår af glasset – vel at mærke uden at spytte ud. Selv om Periquita udgør den solide basis i José Maria da Fonsecas produktion, er der andre vine, som imponerer. Nemlig vine fra firmaets andre vingårde i Alentejo Casa Agricola José de Sousa.
Vinhuset José Maria da Fonseca’s vin på fad
For eksempel kan man ikke blive andet end lykkelig af Alentejo-vinen José de Sousa Mayor. Druerne fodtrampes og får efter gæringen lov til at tilbringe godt og vel to uger sammen med skallerne, før de skal hvile på amerikanske egetræsfade i ti måneder. Inde i kælderen fremviser Domingos sine ”babyer”, der ligger på fad og hviler sig. Vi smager på indholdet fra nogle af fadene. Den ene vin er bedre og mere interessant end den anden, og vi slutter med Domingos personlige favorit:
-De fleste påstår, at Touriga Nacional er den fornemste drue her i landet, men jeg hævder bestemt, at Touriga Franca er mindst lige så god. Smag på den! Sikke en vin! En fantastisk koncentration og et stort potentiale. Et mesterværk! José Maria da Fonseca er også kendt for sine Moscatelvine. Alambre 20 Years er en blanding af årgange, hvor den yngste er tyve år. En meget vel afbalanceret vin med herlig smag af tørrede frugter, honning og nødder.