Ingen kulturrejse til Andalusien uden at besøge Sevilla, hovedstaden i Andalusien og en by der byder på kulturoplevelser i verdensklasse.
Sevilla tager sig smukt ud på alle tider af året, men det er værd at omlægge hele sin rejserute og bestille værelse lang tid i forvejen for at kunne være der om foråret. Semana Santa (påskeugen) fejres overalt i middelhavsegnene og den kristne verden, men intetsteds som i Sevilla. Hver aften i ugen før påske går medlemmer af byens 60 cofradías (broderskaber), mange af dem hætteklædte, barfodede og med lænker om fødderne, langsomt i optog gennem de mørklagte gader. Der er processioner af kunstfærdigt forgyldte og udsmykkede fladvogne med billeder af Jomfru Maria eller Kristus, oplyst af levende lys. De bedrøvede, dybt andægtige salmer afløses to uger senere af pulserende rytmer fra den flamencodans og -musik, der fylder byen døgnet rundt under den løsslupne fest Feria de Abril, et énuges afbræk i den virkelige verdens problemer og bekymringer. Kvinder klædt i spraglede, flæsede flamencokjoler rider på hesteryg bag deres caballeros, der er klædt i deres elegante, kortjakkede dragter og regionens bredskyggede hatte. Sevilla ligger omkring 140 kilometer sydvest for Córdoba og ca. en times kørsel fra grænsen til Portugal. Den berømte påskeugen starter Palmesøndag til påskedag, og vil du opleve Sevilla på en kulturrejse i Påsken, så skal du bestille dit hotel i rigtig god tid. Skal du rejser til Sevilla på kulturrejse, så kan du få inspiration i de mange indlæg om byen her på bloggen om kulturrejser.
Tapas
Tapas skal efter sigende være skabt i Sevilla, og den uhøjtidelige, ligefremme, dejligt autentiske tradition med tapas-crawling er meget stærk her. Tanken er, at man hele tiden levner lidt appetit, mens man spiser sig vej rundt i byen på dens utallige lokale barer. Hvis det skal være helt rigtigt, skal de små, lækre snacks helst ledsages af regionens berømte hedvine og sherry’er fra det nærliggende Jerez. Man behøver ikke kigge langt efter ingredienserne – saltede grønne sevillano-oliven fra de omgivende bakkedrags lunde af knortede oliventræer og papirtynde skiver af jabugo-skinke, som de lokale insisterer på er verdens bedste. Der er små omeletstykker, friturestegt blæksprutte, skiver af krydret salami og humpler af lagret manchego-ost. Der er i reglen savsmuld på gulvet, og der hænger skinker ned fra bjælkerne; sømænd blander sig med de unge og de rige – en copa vin nedbryder alle skel. I La Albariza fungerer tomme sherrytønder som borde for det ret stilfulde klientel, mens Las Teresas er præcis, som man forestiller sig den typiske tapasbar. Hvor man end kommer, er man sikker på at forlade stedet med nyvundne venskaber og udsigt til tømmermænd. Bliver du små sulten så finder du La Albariza på Calle Betis 6, og Las Teresas på adressen Calle Santa Teresa 2 i Sevilla. Læs meget mere om mad og vin i Spanien i andre indlæg her på bloggen om kulturrejser.
Hotel Alfonso XIII
Prøv at få et værelse på Alfonso XIII (hvis du har råd), Spaniens nok mest eksotiske hotel, der bringer mindelser om fortidens mauriske pragt. Det blev bygget til indkvartering af besøgende kongelige under Verdensudstillingen i Sevilla i 1929, og under inspiration fra den lokale mudejar-arkitektur og -udsmykningskunst blev det skabt som et overdådigt spansk palads omkring et centralt gårdanlæg, der ville kunne narre selv en skeptisk kalif. Paneler af mauriske azulejo-fliser, kølige marmorgulve og søjler og buegange med indlægsarbejder udgør en oase midt i heden og trafikken på den centrale beliggenhed mellem Alcázar og katedralen, byens populæreste seværdigheder. Læg især mærke til Alfonsos foyer og åbne gård, hvor toda Sevilla kommer for at spise tapas eller tilbringe en aften med at drikke sherry i pianobaren. Hotel Alfonso XIII finder du på adressen Calle San Fernando 2, i Sevilla. Du kan læse om udvalgte hoteller i Sevilla og i andre byer i Spanien her på Kulturejser.dk.