Loiredalen i Midtfrankrig er kendt som fødested for det franske sprog og som Frankrigs have. Loiredalen (Val de Loire) er som et fortryllet land med vinmarker, blomster og grønne bakker så langt øjet kan se, og ikke mindst har Loiredalen mere end tusind slotte. Regionen er et oplagt mål for en kulturrejse.
Det blide tempo, som livet går i på denne egn, har gjort at stedet altid har tiltrukket mange digtere og forfattere.
Den verdensberømte kirke Chartres Cathedral
Den verdensberømte katedral i Chartres er en bemærkelsesværdig hyldest til middelalderlig arkitektur og er et sted man skal besøge, hvis man er på kulturrejse i Loiredalen. Katedralen er en af verdens smukkeste gotiske kirker og er mest berømt for de næsten 200 helt unikke og utrolig smukke glasmosaikker.
Kirken stammer helt tilbage fra mellem det 12. og 13. århundrede. De fleste højmiddelalderlige kirker er udsmykket med glasmosaikker i flotte farver, men i netop denne kirke er de helt usædvanligt smukt udført. Vinduerne har motiver af dommedag, helgener, Jomfru Maria, mirakler og Kristus, og lyser kirken op i de flotte farver glasset er lavet i.
Kirkerne blev ofte besøgt af pilgrimme, som ville så tæt på himmerige på jord. De pilgrimme, som ofte var fattige mennesker med lav status, syntes det var en storslået oplevelse at besøge kirkerne. Røgelsen, orgelmusikken og vinduer som oplyste kirken i flotte farver, var med til at give de pilgrimme en følelse af himlen på jorden. Glasmalerierne havde dog også en anden funktion. Dengang var størstedelen af befolkningen analfabeter og derfor virkede vinduerne som en “billedbibel”
Orléans, hovedbyen i Loiredalen
Hovedbyen Orléans er forholdsvis lille med sine 113.000 indbyggere. Byen ligger kun en times kørsel fra Paris, og er det perfekte sted at tage på en enkelt eller to dages udflugt fra hovedstaden Paris. Hvis man gerne vil besøge nogle af de mange slotte i området, skal man dog regne med at overnatte i mindst 4 dage, hvis man gerne vil have noget ud af det.
Byen er kendt for to ting, jeanne d’arc og eddike. Orléans blev reddet fra britterne af Jeanne d’arc i 1429, og hver maj holdes der en festival i hendes ære.
Orléans hed oprindelig Genabum og var gallisk. I middelalderen skiftede byen navn til Aurelianum, opkaldt efter kejser Aurelian. Først under Hugo 1. Capet fik Orléans, som lå i Capetingens land, sin rigtige betydning. Det skete blandt andet pga. havnen, som lå hvor handelsvejen fra Flandern og Paris til Bordaux og Toulouse krydsede Loire.
Fra 1344 blev det skik, at de næstældste sønner af de franske konger skulle have titlen “hertug af Orléans”